1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Имав многу работа, па не се уклучував на форумов. А кога што да видам? Позитивни тестови :inlove: Честитки на најубавите вести! Чувајте се сега и уживајте.

Кажете, кога и зошто ве праќаат на дополнителни тестови после неуспешно инвитро? Зошто мене никој не ми спомна да испитувам билошто и покрај тоа што прашував. Ми рекоа дека ако не успее на спонтан циклус, пред второто класично инвитро да направам хистероскопија...но зошто никој не ме прати на трансфузиологија?

@irencule1980 жал ми е што немало јајце клетка. Јас утре сабајле идам на 10ти ден од циклус да видам дали можат да уловат овој месец некој фоликул.

Каде и да е, и јас треба пак да собирам документи за ваучер :sweat:

На Milicka*, mac82, jule84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. R!B!

R!B! Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2017
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    412
    Леле да имав јас неколку дена киселина страшноо и тоа навечер се ме фаќаа :) и еден доктор што идеше да ме буцка кога му кажав за киселините-ми вика сигурно имаш проблем со дванаесетпалачното од наредниот ден ми престанаа киселините мислам ахаха.А јас си правев филмови да не е некој симптом за бременост :)

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    @R!B! и @Milicka*. Јас имав киселини врзани со јајниците. Можно е да се останати непукнати фоликули или пораснати заради хормоните. Навечер не можев да спијам од „гризење“ на желудникот. Ме праќаа на абдоменално ехо, ми правеа тестови за хеликобактер пилори, ми даваа дијазепами да сум се смирела. На крај излезе цисти на јајници...како и да е, не ми беше намерата да ве плашам, но верувам дека онакви обични цисти, пораснати фоликули заради вишок хормони можно е да направат ваква реакција.

На Sara mila и Milicka* им се допаѓа ова.
  4. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Јас сакав после првото неуспешно инвитро да идам да се испитам. Докторот што ми го правеше ивф ми рече нема потреба од тоа, потоа бев и кај матичната да ме прати нешто да испитам и она истото ми го кажа. Ваљда после неколку неуспешни инвитра тогаш праќаат. И ајде ќе биде сега само позитивно. :P:P

На Milicka* и joan им се допаѓа ова.
  5. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.284
    @lalapo ти посакувам успех.Со лесно да ти мине целиот процес и овој пат да успееш.Ти испраќам среќа за успешно ивф и висока бета.А до тогаш уживај си со синчето.

На Milicka*, mac82, Недопирлива5 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Srna 16

Srna 16 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2016
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    108
    Devojki mnogu sum zbuneta neznam sto da pravam,bev resena za invitro kaj Trajkovski ama deneska bev kaj nego trebase da me vidi na exo da vidi kolku mi e endrometriumot no ne me ni vide tuku se javi na nekoj si Dr Zoran Ilievski od Cair da odam utre da mi napravi skrecing posto vecerva go piam poslednoto apce od ciklo-proginova I treba Da dobiam I koga ke dobiam da pocneme od vtor den so stumulacii. Go prasav sto ke pravime so endrometriumot vika od stimulaciite I so estrofem ke se zdebeli mu kazuvam deka mi e treto invitro I deka so samite stimulacii I so estrofem 2x2 ne postiknuvam dobar endrometrium tuku deka e okulu 7 endrometriumot. I neznam sega sto da pravam on druga terapia Za endrometriumot osven estrofem nema da mi dade I toj. Dr. Zoran. Ilievski nego ni znam neznam sto Da prsvam nekoj so slicno iskustvo da mi pise I dali nekoj Bil od vas kaj Zoranv za skrecink VE MOlAM nekoj neka mi pise izvinete na dolgiot post

7. lalapo

lalapo Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.911
    Знаеш јас колку те сакам тебе:hug:
    Дупло да се фати кај тебе :*:*:*

На Milicka*, Milobebence, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    За околу 1800 денари мислам дека беа , но мора за доколу е позитивен резултатот и ако се продолжи со таа терапија за пак да се рефундираат тие пари.

На Nadja_22 и Milicka* им се допаѓа ова.
  9. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Хихи засега не можам симптоми да барам пошо утре ми е пункција , сигурно од хормоните е но ке издржам мораа:muscle: фала на одговор:*
    уф се надевам после пункција ке пројде , многу мака видов овие 2 дена, си се подреков сама , цело време си се фалев како јас никаква мака сум немала и ете ми :D ке помине(y)

На Tukituki, kukla21 и R!B! им се допаѓа ова.
  10. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    So Gospod napred i ti posakuvam da uspees :hug:

На lalapo му/ѝ се допаѓа ова.
  11. R!B!

R!B! Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2017
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    412
    Уживај си за време на пункцијата.Кратко трае а со анестезија и ништо не осеќаш.Со лесно :*

12. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    ти благодарам :*

На R!B! му/ѝ се допаѓа ова.
  13. K!k!k0k0s

K!k!k0k0s Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    243
    Одлично,бременост, јас на десети ден од трансфер прокрварев и правев бета беше 222,па добив пролутекс и крварењето се смири до вечерта,на 15 ден имав бета 1584,а потоа на 16 ден ги видам двете :l::l:.
    Уживај и чувај се.

Симптоми не барајте,јас првиот пат бев опседната со тоа.Овој пат освен што забележав често мокрење кое може да се должи и на пиење многу течности друг симптом немав.Болки во стомак како да секој момент ќе добијам,а за болки во градите дури од вчера почнаа тие нелагодности, а веќе сум 6 недела.

Значи нема многу да трае :D

И јас ги пијам само не знам до кога да ги пијам,зошто сепак калциумот во големи дози може да направи проблем со бубрезите посебно кај омие кои веќе имаат проблем.

Најдобро оди директно во МАНУ, се разбира со упат од матичен гинеколог.Не се чека за термин,само 10 дена за резултати.

Мое мислење е дека треба да се исклучат сите можни причини за неуспех, не само заради тоа што може да се случи да ги употребиш не дај боже сите ваучери и плус на приватно уште некое инвитро-не заради пари толку ,колку заради губење време,нерви и изложување на хормонска терапија која и не е баш добра-тоа сите го знаеме.Затоа едно давање крв на трансфузиологија и во МАНУ нема да не оптерети кога со време ќе знаеме дека нема причина или ако излезе дека има некои мутации(како кај мене) да лутаме и се изложуваме на следно инвитро кое ќе биде уште едно ново разочарување.

Последна измена од модератор: 15 септември 2017
    На pile30, R!B!, Nadja_22 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    flowergirl* Jas prasav, moze da se ispitaat na transfuziologija, mozes da se javis i tamu direktno da si prasas za site ispituvanja koi gi pravat, a vo MANU ne ispituvaat AFA, toa sigurno, prasav i tamu. Za da si zavrsis so edno bockanje, najdobro na transfuziologija.

Se slozuvam, i jas mislam deka e najdobro da se ispita, ama sepak treba doktor da te upati, da ne lutame sami, a ako ne te upatuva, ti ostanuva samo mislata, taka da najdobro sama insistiras da te upati, ako ima indicii koi upatuvaat na potreba od ispituvanje.

Последна измена од модератор: 15 септември 2017
    На jule84 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Сабајле бев да испитам пак бета и сестрата ме позна што ме боцкаше завчера и ме праша колку ми покажa. И кажувам дека 24.3 ми покажа а ми вика на граница ти е. Како викам на граница нели се е што е над 5 е бременост а не вика денес ќе се покаже најточно.
    И сега толку ме разочара незнам што ќе покаже неможам да го дочекам резултатов. Мукииии

16. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Какво разочарување!! Што сака нека вика. И онака ти е рано за бета, треба на 14/15 ден, така? Ниско беше бидејќи правеше на 8 ден. Не се секирај :hug:.

На Milicka*, Недопирлива5 и jule84 им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А вие со лаборанти вакви муабети правите? Ај не се разочарувај од љубопитни луѓе.

На Milicka*, lalapo, jule84 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    За здебелување на ендометриум тоа е што ти кажал докторот и има една инекција што ја ставаат пред самиот трансфер што може да го здебели ендометриумот за 1до 2мм.Пробај и со исхрана пр.сок од цвекло, путер од кикирики ако има нешто плус нека пише некоја феминка;)
    Кај Зоран те препраќа за да поминеш ефтино, ок бил докторот по пишувања на други.Ако не сакаш кај Зоран прашај го дали може он да ти го направи, Владимир прави во Санте ама ке треба да платиш од 300 еур па повеќе може.

На Milicka*, Недопирлива5 и @nn@ им се допаѓа ова.
  19. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Не се секирај, она не може да знае каков ке биде резултатот, а се што е над 10 укажува на бременост, како и да е, со Господ напред!

На Milicka* и jule84 им се допаѓа ова.
  20. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Мислам дека прочитав негде за задебелување на ендометриум путер од кикирики, авокадо и бразилски орев, а протеини секако. За цвекло и ананас негде читав дека се препорачува до овулација т.е., до пункција. Изгуглај за ова, сигурно ќе најдеш нешто.