A posle na komisiskoto boleduvanje kako ke stoi koja dijagnoza i tocno e oti možat da smenat dijagnoza specijalistite na mene toa mi go rekoa no sto potoa me interesira cisto infirmativno Iako na mene nikoj dosega ne mi prave problem na rab koga odam po bolnici iako veke 6 god rabotam tamu no sum na resenie ne sum dogovor na delo vrabotena
@Meckicja Кога ќе стигне до комисија ќе биде веќе бремена, па ако сака боледување уште ќе и пишат шифра за бременост @Nadja_22 прашува за шифра од трансвер до позитивен тест
Кај мене има една колешка со која би сакала да споделам но прераскажува а јас не би сакала да се шири муабетот.
Многу ми значи ова што го пиша. Фала ти Значи, ти не отвори боледување по трансфер, туку отиде кај матичниот со резултат од бета, така? Колку дена ти даде? Му кажа дека е ивф-бременост?
Не е табу тема се согласувам ама не можам бе да зборам со луѓе одма прашуваат кај кој е проблемот и што да причам понатаму ... лажги? Мене дома не ми е битно кај е проблемот а не па на ојлевци дојлевци што си пополнуваат ден да им раскажувам прикаски. И мене не ми се коментира на работа можеби највеќе заради договорот на одредено а потоа и менталитетот на колешките ,со пријатели немам таков проблем ,на сите се испофалив дека ке одам у прага и коа беше лошо на сите се пожалив .
Да со бета тест отидов, тој знаеше дека сум инф, но не пиша шифра за инф туку за бременост. 15дена колку што и може да даде ми даде и го отвори боледувањето.. Од тогаш на комисија носам извештаи од специјалист со шифри за бременост, дека сум инф никаде не фигурира
Епа мене не дека не ми се зборува за ифв точно туку и за целиот процес на забременување . Нека да станам 6 ти месец па ке кажам да бараат друг вработен . Иначе ништо чудно и да ме избркаат кога ке дознаат дека сум трудна.
Фала ти најмногу душо!!! Не знаеш колку ме расположи Сум слушнала дека после ивф, следува боледување од 3 месеци, без одење на комисии. Во право сум или грешам?
Немам намера да солам памет, само сакам да споделам искуство. Благодарение на неколку личности кои отворено зборуваа дека имаат проблем со оплодување и отворено кажуваа кое ивф им е под ред, мм беше многу охрабрен да ги прави сите испитувања. Уште на 6 месеци од пробувањето правевме спермограм. Без никаков проблем беше на уролог и на микробиолошки испитувања. Ја разбирам вашата приватност, сепак пак ќе кажам моја среќа што ми се погодиле група на луѓе околу нас кои отворено зборуваа за проблемите, затоа што дефинитивно многу ми се најдоа во пресрет. Од моја страна, најмалку што можам е и јас да бидам отворена спрема јавноста и да ги мотивирам останатите. Инаку @Nadja_22 не. Имаш 15 дена матичен, па потоа комисија која ќе ти даде 30 дена. И на секои 30 дена ќе вадиш ново боледување.
Tesko na vas sto ste dogovor na delo znaci mm e taka vraboten veke 13 god rabote vo taa firma ama e dogovor na delo ne mu davaat resenie za stalno vraboten jas za sreka sum stalno vrabotena pa možda i zatoa ne se plasman mnogu
@Momichka да плачам ил не на твојава изјава, тоа значи колку се повеќе паровите имаат проблем Јас во опкруживање со кои би си дозволиле таков разговор немам, сите си имаат бебки по природен пат, па кој совет би ми го дале.. Да ме праша некој кој знае дека сме инф (не кријам ама па не ни потенцирам) и да знам дека ме прашува од потреба, а не од радозналост, се што знам ќе споделам и помогнам. Ниту ние носиме крст на чело, ниту пак бејби наша ќе носи @Nadja_22 Грешиш! Инф не е индикација за боледување, бременоста не се разликува и не ја водат инаку од природната, но кога станува збор за боледување сепак од докторите наидуваме на разбирање, барем повеќето.. На комисија месец за месец обавезно! И @Momichka мислеше дека не треба секој да иде па и пропадна боледувањето
Не само што ми пропадна боледувањето @emkaemka, три плати си враќав на рака: плата + придонеси во фирмата за да можат од ново боледување да ми средат. Ама конечно дочекав некој денар и од државата Инаку голем е бројот на луѓе со проблеми. Од најблиските другарки, 3 другарки останаа бремени со помош на стимулација со лекови (пцос). Две природно без проблем. 6тата со лекарства за партнерот. 2 имавме хирушки зафат на половите органи пред да добиеме II. Ова е голем процент на луѓе со проблеми. И јас на почетокот се вадев со слободни денови, ама кога снемав а ми требаа за инсеминација, решив од клиника да си однесам документи па што биде нека биде. Верувале или не, по некое време ме викна одговорниот, да ме праша до каде сме, и да ми го препоча неговиот доктор кај кого правеле ивф. Токму како што рече Емка, за жал, бројот на луѓе со проблеми е голем.
Pa taka i treba jas otvoreno zboruvam so tie sto sakaat da zboruvat so mene na taa tema plus i na FB sum del od grupite i pred nekojden i pomognav na edna zenicka sto imase istorija na povtoruvacki spontani abortusi i kažav uste sto nema ispitano sto imaat propusteno dr kaj niv i se otkri problemot blagodarenie na mene i stanavme prijatelki i pred nekojden se porodi si ima kerkicka
Јас целосно се согласувам со тебе во однос на потребата за отвореност, меѓусебна поддршка, помош, рушење на табуата (иако не мислам дека веќе е табу). Зборував во лично име дека навистина многу тешко го поднесов очекувањето од страна на другите - дали сум трудна или не, и не сакам да поминувам низ тоа повторно, да морам да објаснувам, буквално да давам рапорти за нешто што е толку интимно. На работа одлучив да не кажувам, иако мојата претпоставена знае зошто сме блиски, од причина што сме малограѓанска средина и моето инвитро ќе стане одеднаш поглавна тема од моите професионални преокупации, а да не зборувам што сигурно во стомак ќе ме зјапаат од чистачка до директор. Едноставно вака ми е полесно и помалку стресно.
Ај да пријавам второ неуспешно идеме понатаму со нови сили во нова борба! После неуспешно ивф кога добивте циклус? Прашувам бидејќи ова ми е прво ивф со трансфер.
Жал ми е Арниса. Ајде следното ќе биде. Сега само чувај се и дај си време. Јас добив одма по негативната бета, односно еден ден откога го прекинав прогестеронот. Три месеци циклусот ми беше скроз сненормален, такашто иако се надевам дека нема да имаш проблеми, ако чудно се однесува менструацијата, да знаеш дека е од стимулациите.
Па и јас добив одма затоа ми беше чудно бидејќи другаркиве после недела две добивале. Иначе се надевам циклусот ќе ми биде ок бидејќи сега сакам за три месеци пак да правам.
Jas zboram za takvite kako nas sto si imaat Isti makicki a i mnogu mnogu ne mi e gajle za okolinata koj sto ke kaže jas cel avgust mesec bev na odmor i na boleduvanje i me prasuvaa i na mene nekoj sto ne bea doznale od sefovite zasto sum na boleduvanje dali sum bila pak na ivf im rekov samo ne i gotovo za drugo bev na boleduvanje a i stvarno bese taka imav drugi problemi ne bev na ivf i me prasuvaa koga ke sum odela ama tie sto imaat zad sebe ivf pominato oti so takvi se druzam drugite ne me prasaa nisto vo vrska so toa a i zasto bi me prasuvale koga nemaat takvo minato
И јас одма добив после прекин на терапијата. За чудо после 2 ивф во период од 3 месеци, циклусот не ми се поремети. Собери сила и кога ќе си спремна почнувај пак!
Девојки, ве читам во врска со дискреција за ивф, јас немам правено и на моменти си мислам ако правам, дали да кажувам. Па вака, на најблиските мислам дека ќе морам да им кажам, затоа што и без тоа ќе приметат, постојано сме во контакт. А што се однесува до околината, искрено, би сакала со сите да зборам отворено на оваа тема и буквално ништо да не кријам меѓутоа, ме иритира фактот што од една страна, многу од тие што правеле кријат и лажат, а од друга страна менталитетот во Мк ни е за жал, на многу ниско ниво, така да ретко кој ќе те разбере од тие што немаат ваква мака, а ќе те озборуваат секако, е сега не дека нешто ќе смени тоа, ама на кој како му е полесно, така и да си постапува најдобро. Најважно е да немаме стрес, односно да го намалиме највише што можеме.