Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Девојки, да ве замолам за едно прашање, дали некоја од вас има одено кај д-р Лаура Горчај на Трансфузиологија и какво искуство имате?

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Okolinata zboruva za mnogu rab za vtoroto ivf kriev i od sestra mi i od majka mi megutoa edna poznanicka me videla kaj maticniot lekar kako gi držev inekciite vo race i cekav da me bocnat i taa poznanicka otisla da ja prasuva na sestra mi za mene i i kazala oti sum cekala da me bocnat inekcii za ivf sto gi davaat da ne pravam i jas ivf i taka ona i majka mi doznaa oti jas pravam ivf kriev oti nesakav da gi zamaram so toa a i sto bi i kažuvala na sestra mi za ivf koga ona nemase takvi maki

3. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мене не ми е редовен циклусот и обичноа и сега после хиперс
    јас и маж ми ,на свекрва ми ,свекор ми и золва ми која е доктор не им кажавме до ден пред да тегнеме за Прага. Се мешаа ,се обидуваа да не предомислат и ги исклучивме скрос. А моите па се знаеа дури мајка ми одмор зема во исто врњме кога ке ми правеа трансфер да ми помага. Едноставно не се сите луѓе исти и не можеме кон сите исто да се однесуваме.

Предложи му на докторот циклопрогинова да земеш ,ќе можеш да планираш .

Како ти пропадна боледувањето? Што згреши?

Последна измена од модератор: 17 септември 2017
    На K!k!k0k0s и Arnisa им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Svekrva mi i svekor mi živeat so nas vo Ist stan ziveeme.i normalno znaeja za invitrata od niv ne krievme ama svekrva ta i da znae ne kažuva na nikoj oti odime na ivf a deverot i jatrvata i oni se naucija za nas oti odame na ivf od drugarka ta sto se vidovme vo SISTINA kaj dr lazarevski slucajno se sretnavme tamu

На kostarika и Недопирлива5 им се допаѓа ова.
  5. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    И ја не би сакала да ги замарам, бидејќи многу сочувствуваат и целл време се и они под стрес, ама не знам како би ми поминало тоа да скријам... А што се однесува до околината, сакав и ова да го кажам, имам разговарано со луѓе кои биле во постапка и жени што и веќе се трудни, ама кажуваат дека или со инсеминација, или само со хормонска терапија, некако избегнуваат да спомнат ивф, затоа некогаш да не знаеш како да постапиш, дали да кажуваш за себе што ти се случува или не.

kostatika Се сложувам со тебе дека не може кон сите исто да се однесуваме, затоа најдобро да се разговара само со личности кои те сфаќаат и ти рефлектираат позитивна енергија, а на секој па и не мора да се објаснува. Знам дека не се сите искрени, не сакам јас се да си кажувам, а некој да ми кажува лаги. Во секој случај, треба да се почитува изборот на другиот дали ќе ја отвори својата интима, личен избор, нема лутење.

Последна измена од модератор: 18 септември 2017
    На bella.gk и kostarika им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ako ne kažuvaat ne kažuvaj i ti ako kažat kaži so i ti jas bev takva na edna se i kažuvav sto imase pominato tri ivf neuspesni a ona kriese od mene oti se sprema za cetvrto ivf arno ama edna druga zena dojde i mi kaža oti nekoja žena gi videla so mt vo SISTINA na oddelot za ivf iod togas nisto ne i kažuvam a toj den i jas trebase da odam vo SISTINA ama ne otidov mi izleze nesto i ne otidov Makedonija e mala zemlja i da sakame da krieme ednostavno nemožeme

7. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Значи може матичен тука да отвори боледување ако е правено ivf во странство, мислев дека прават проблеми од типот штом си поминала толкав пат не треба да лежиш и не ти отварам боледување.

8. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Drugarka mi Koli Eserihija Koli se vratila na golema vrata. Ke se podruzime malku Izgleda

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Побрзо да се скарате :rofl:

На Tukituki, emkaemka, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Единствена причина поради која јас не сакав да кажувам е што во случај на неуспех треба да се објаснува човек што и како се случило иако прашањето на околината може да е најдобронамерно.
    Инаку јак отворено зборувам на темата, особено што и во моето окружување за жал има многу кои поминуваат низ истото, некои веќе со успешна приказна, некои сеуште се борат. Многу ми има помогнато комуникацијата со нив, а и јас сум отворена и спремна да им помогнам на сите кои би се обратиле за помош колку што можам нормално бидејќи не сум доктор
    Првиот пат кога правев ивф немав кажано на никој на работа освен на шефицата, ама од инает. Нешто бев изреволтирана нс целста ситуација на работа во тој момент.
    Меѓуто и без да однесам боледување со дијагноза, луѓето веќе претпоставуваа зошто отсуствувам, зошто во 10 години јас толкаво отсуство не сум имала освен за одмор.
    За второт веќе отворено кажав и ги подготвував со време. Ете како да трњбало да кажам зошто три месеци не бев на работа после постапката.
    Секој одлучува сам за себе особено во работми средини каде работата зависи од секоја ситница.
    За останатите се научив да не се нервирам зошто во човечката природа е да осеќа обврска дека треба да праша и сум го сфатила како нај донронамерно и не земам за зло. Одговарам кратко и без детали и се завршува муабетот.

На Stara, Tukituki, emkaemka и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Така е, делам мислење дека треба да се разговара отворено. Во една прилика, една пријателка ми вика: - Шо чекате, шо не си направите ивф, да си направите и да не кажуваш на никој, затоа што јас ќе те разберам но, има проста маса шо не го сфаќа тоа. Така сфатив дека и она има правено, бидејки долги години и они немаа дете, ама изгледа нема кажано на никој. Поентата ми е дека има мноогу шо правеле и не кажуваат, ама со тек на време мислам дека веќе и не е табу тема, ама кој заслужува да му се кажува ок, пред останатите дискреција и толку.

За ешерихија примав терапија, антибиотик Цитерал и Нитрофурантион ( мислам дека така беше, го има на антибиограмот) и ја излечив. Мислам дека оваа комбинација е многу ефикасна, а не де сеќам дали примав и трет медикамент, покрај овие два, ама мислам дека само овие два беа. Покрај терапијата треба да се пие многу брусница, литар дневно обавезно.

На podravka и @nn@ им се допаѓа ова.
  12. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Па не смета ниту летот ниту долгото патување во кола ако лежиш. Ама смета ако се преоптеретиш физички ,дигаш тешко ...

13. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Јас маки мачам 7месеци со оваа бактерија.И покрај Еритромицин 3х1 и следен месец Панцеф ништо не ми помина.Пиев и во мегувреме Cisticare на природна база ми ги даде Димчев ни тие не ми помогнаа.Сега пијам Brusnicin од овие на сликата и правев контрола и сега ја немам.Моја другарка исто скоро цела бременост ја имаше само со овие капсили се излечи еве и јас сега...Колку само брусница пиев вода и џабе...Сега треба да направам пак контрола па ќе видам што и како е но пред 1 месец ми искочи стерилна урината зошто правев уринокултура.600 ден.се нема штета од нив со плус антибиотик ако ти дадат.Мене 50.000 ми беше концентрација таа концентеација не ја ни лечат со антибиотик но поради бременоста и плус што беше хронифицирана кај мене морав да пијам.

Прикачени фајлови:

На emkaemka, podravka, Momichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    Здраво девојки денес правев хормониски испитувања и баш лошо така кажа матичната fsh/ 18.5 LH/12.4 Prolactin 8.62 Estradiol /63.4 FT4/11.78 TSh/3.80 и утре ќе повторам пак да видиме не верувам дека ќе падне се разочарав искрено кажете што да правам ве молам многу сум разочарана прв пат ми се случува ова..

15. K!k!k0k0s

K!k!k0k0s Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    243
    Поздравче
    Прашање до феминките кои имале успешно инвитро: После колку време од позитивен тест тргнавте на работа???? Некако ми сурегираат да поседам уште некое време дома....и не знам што да правам...

На трет ден ?

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Па и ти па што се дружиш со секакви другарки,скарај и се таму. :) Користи ги тие улошките со билки што се, 24часа што се носи една,и другите за мензис.Заборавив како се викаа.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    Да сабота сабајле добив денес 3 ден

18. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Ај поседиси малку дома, незнам каква ти е работата мојата е цел ден на нозе и не планирам да се враќам на работа.

19. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Не знам на памет за другите, ФСХто е секако високо. Ова прв пат е повишено вака?
    Ти кажаа како резултат на што? Години? Медицинска историја?
    Немој да се разочаруваш одма, направи го уште еднаш...чудно е да рипне толку ако до сега ти бил нормален.

Мојот ФСХ лани беше 13, сега ми е страв и да помислам што ќе покаже. Но јас иако имам 34, имам две операции на јајниците и знаат дека поради тоа е рипнат.

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    Да ова прв пат мие вака се уште ништо не ми кажа ќе повторам и утре на друго место ако пак биде високо незнам дали ќе ми прават проблем за ваучер..