@irencule1980 Па во саботата беа со големина 17 мм, денеска не прашав, а не пишува во извештајот...ваљда 2-3-4 мм повеќе.
Devojki moram da vi kazam koga se spremav za Praga i mi pravea folikulimetrija vo Skopje pravev merenje na dve mesta i na dvete mi izmerija folikuli 14-17 mm i dvajcata doktori rekoa perfektni za in vitro. Gi prativ vo Praga i tie ne bea voopsto zadovolni pa mi ja prodolzija terapijata uste dva dena folikulite pak ne bea dovolno golemi pa uste dva dena dodeka folikulite ne stanaa 24-25 mm. I veruvam deka e pricina sto se slucuvaat takanarecdni prazni folikuli i neuspesni stimulacii .
Ne stignav do transfer zaradi hiperstimulacija ama imav 30 folikuli od koi izvadija 17 jajce kletki i zamrznavme 7 embrioni Inace isto taka mislam i deka e mnogu vazno vo koj den (dali treti ili petti)od oploduvanjeto na jajce kletka i spermatozoid ke se napravi transferot. Go citav toj razvoj i vidov deka i te kako e bitno da se poceka 5 ti den zatoa sto do togas mozat da se vidat razvojni anomalii kaj embrionot a i mnogu mal broj od embrionite prezivuvaat do petti den . Sto znaci i vo naseto meshe nema da prezivee ako se stavi nekoj sto ne bi preziveal ni nadvor . Vo stranskite forumi citam deka nekoi bolnici cekaat i sesti den od razvojot .
Ајде сега уште и од трансферот да бидеш задоволна и да заврши се успешно. By the way....кога трансфер?
Има и во ова вистина,но нема правило.Враќаат и на втор ден често,им даваат шанса на ембрионите да се равиваат во природна средина.
@joan дефинитино се согласувам дека зависи и тајмингот. Јас на првото ивф имав три јајце клетки, на второто(по 9 месеци) 19. Терапијата беше скоро иста. никогаш не се знае
Joan, може ли да ми кажеш колку те чинеше целата постапка? Во систина правеше, ако не се лажам? Инаку јас пијам dhea таблети за подобрување на квалитетот на јајце клетките, бидејки имам намалена оваријална резерва. AMH mi e 0.76.
За дхеа др Трајковски од Њуборн има кажано дека нетреба на своја рака са се пијат и оти влијаат на психата на жената.Треба да ти одреди доза др.
@Nadja_22 може да ми кажеш дали пиеш л-аргинин. Ако ДА,ке сакаш да ми кажеш од кој пиеш мислам која фирма и по колку?
Не знам само тоа ми доаѓа на памет, денеска како си дали ти престана изседокот, јас не сум баш добро од вчера имам менструални болки секој момент очекувам да ми дојде редот, другиот месец ми беа на 22 а денеска е 20 како сат го имам циклусот до сега никогаш немат промашено. Поздрав
А бе нема да добиеш , ќе ја избркаме вештерката овие 9 месеци хихи , јас денес сосем малу имам исцедок, Ивановски ми рече ок било да земам вит ц по 1-2 на ден, а иначе мене јајници уште сега ме болат , веке не знам шо да мислам хихи , ајде стискаме палци, само смирено
Дај боже нема, те болат од пункцијата, убаво што ти се смири. Тоа живот мора да се трпи се. Пробувам да се смирам си велам на себе абе овој пат ке биде и така. Поздрав
Незнам што би правела без Вас Да Ве прашам на 01.09 правев трансфер излезе позитивен тестот на 13ти ден и ми рекоа од Ремедика за две недели на преглед.Дали бевте кај матичната да ве види, или ги чекавте тие две недели за преглед?Дали да ѕвонам кај Др да закажам преглед и ме интересира на ехо ќе видат дали има бебенце или и срцева акција?Цела сум во прашалници