Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Немаш потреба да одиш на ехо пред тие 2недели, можеби нема да се види ништо па само стрес плус ќе си направиш.
    На првото ехо сакус ќе има, а срце може, а може и не, конкретно јас не чув, само рече ,,пулсирање,, но звучно не се слушаше, чув во 8ма недела :)

На Nadja_22, K!k!k0k0s, joan и 2 други им се допаѓа ова.
  2. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Значи и ти како мене голем паничар си. Паничев до тест сега до срцева акција ќе паничам а тоа накај 8 недела. А за преглед убаво ти рекле после 2 недели се иде или после 1 недела јас сум во четврток кај докторот а на 05-09 ми беше трансферот и на 13ден позитивен тест.а сега во четврток незнам што ќе ми прави рано е за ехо.

На joan и R!B! им се допаѓа ова.
  3. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    @R!B! и јас правев трансфер на 01.05, имав позитивен тест и на прв преглед бев на 31.05. Двата ембриони останаа во мене, со што на 31.05 имавме чукање на само на едното срце. По некое време, имаше отчување и на второто. Така да, би ти рекла, не брзај.
    Закажи за почеток на Октомври некаде.

На pepapa, Lavica2016, bebaa и 4 други им се допаѓа ова.
  4. R!B!

R!B! Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2017
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    412
    Благодарам :* а неделиве како ги рачунате од последна ли ментруација

На Momichka и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Да, од последна менструација се рачуна. Ти прво ехо закажи си 6та недела :)

На R!B! и Momichka им се допаѓа ова.
  6. R!B!

R!B! Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2017
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    412
    Јас паничар?! Неее :lol: ај ќе кажеш како си поминала и што виделе на ехо :) Многу е јако што ниту сум бланширана ниту фарбана два месеци и од дома мајка ми секој ден ме прашува дали сум закажала на фризер, а јас дома немам кажано за инвитрово и додека не видам и
    срцева акција несакам да кажувам ништо

На Nadja_22 и jule84 им се допаѓа ова.
  7. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Само пункцијата без анестезија е 10 600. Претходно направив два пати испитувања на ЛХ и Естрадиол, во Систина тоа чини 1800 ден. Но ако се организираш подобро, верувам можеш и државно да ги испиташ.
    Ако продолжи постапката, ги плаќаш сите чекори поединечно...До успешен трансфер, од прилика, ќе те кошта околу 55 000 - 60 000 ден.

На PrettyG му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    До сите феминки кои се во фаза на ивф препорака да ја прочитаат " Стравот" од Коста Петров, многу мотивациска книга во која јас се пронајдов. Се извинувам ако е постот оф топик, само сакав да си помогнеме психолошки:)

На Saraa, Milicka*, Momichka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    А со блага стимулација, стигнува до 90 000 ден.

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Предпоследното ивф бев во 6та недела имаше сакус и трепкаше срценце но не ми уклучи да слушнам звук може беше многу рано...а за последново ивф 03.04 имав позитивен тест а отидив по 3.5 недели на ехо.Ми рекоа 2 недели но Петановски кога отидов ми вика убаво што си дошла подоцна зошто има тука што да се види веќе убаво тогаш имаше и срцева акција...тешко ги издржав но си ветив ќе дадам се од себе не одам овој пат толку рано...

На bebaa, pepapa, Ѕвездички и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Ivuska31

Ivuska31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    351
    Девојки јас денес бев на конторла за естрадиол, 26,50 беше вредноста, докторот рече дека е супер, 12 фоликули има ( ваљда е тоа добро? ) и од утре добив шема за боцкање со фостимон по 3 на ден , па пак ехо контрола на 27ми. Се што ми текна прашував, ама заборавив да прашам дали во овој период смееме да имаме односи или не. Вие апстиниравте или?

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Јас кога сум била во ивф-постапка, ни на крај памет не ми било секс ;).

На Stara, joan, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  13. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Јас чим ќе почнев со боцкање немав односи...Можби може до пред стимилациите но знам кога идев на ехо Петановски рече односи не сега да не недај Боже од притисокот и компресија на мускулите да не испукаат фолекулите тоа што ми кажал го споделувам ако греши тој грешам и јас :rofl:...Башка што имав блага хиперстимулација и болки во јајници неможев односи да имам...
    Но ако ти е мисла прашај го Др.тој најубаво ќе ти каже (fingers)
    Со лесничко со стимулациите,пункција,трансфер (fingers) и успех со висока бета

На Stara и Ivuska31 им се допаѓа ова.
  14. Ivuska31

Ivuska31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    351
    Девојки јас денес бев на конторла за естрадиол, 26,50 беше вредноста, докторот рече дека е супер, 12 фоликули има ( ваљда е тоа добро? ) и од утре добив шема за боцкање со фостимон по 3 на ден , па пак ехо контрола на 27ми. Се што ми текна прашував, ама заборавив да прашам дали во овој период смееме да имаме односи или не. Вие апстиниравте или?
    Da ne se razbereme pogresno, ne mi e ni mene, ama mazevo si prasuva :D .

Fala mnogu mila, i jas taka nekako mislev logicki ama cisto so vas da spodelam iskusta i mislenja :)

Последна измена од модератор: 20 септември 2017
    На Ѕвездички, jule84 и pile30 им се допаѓа ова.
  15. PrettyG

PrettyG Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    873
    Ти благодарам на инфо

На K!k!k0k0s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lanic

Lanic Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2016
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.265
    Мислев дека никогаш нема да се запишам на оваа тема,но како што поминува времето стигнав до тука...се надевам крајот.Иначе имам 3 неуспешни инсеминации,јас сум со еден јајцевод како последица на слепо црево,направена ми е лапаро и хистеро и деснот канал е остранет.Сите други резултати кај мене како и кај сопругот се супер.Редовен циклус,редовна овулација,хормони,спермограм...но ете не бива за жал.Ги собрав сите документи за фондот и другата недела ќе ги поднесам.Со еден јајцевод одобрувале 2 инсеминации така да верувам на позитивен одговор.Решена сум кај Владимир Т. да правам инвитро па се надевам дека не грешам(иако за изборот многу се плашам дали е правилен).Знам дека имате многу поминато иако веќе и моето досие се наполни со искуство,меѓутоа сакам да ве прашам за мислење дали целава процедура да се прави на природен циклус или пак со стимулации....Можеби кога ќе навлезам во целата процедура повеќе ќе прашувам зашто за инвитро не сум запознаена многу....како уште да не верувам дека стигнав до тука,лебдам со мисливе....Поздрав

На mac82, podravka, Ivuska31 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Најубаво е да го прашаш лекарот, ако не се многу зголемени јајниците, може да се имаат односи, а ако се зголемени не би требало заради опасност од нивно движење и торзија (увртување околу самите себе) и прекин на циркулација, болки итн .. затоа прашај без срам. Мене ми беше дозволено бидејќи не ми беа многу зголемени, до една недела пред пункција...

На Ivuska31 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Ете си се зареков, навистина не знам од што е крварењево но пак го има и тоа претежно кафеавкасто, некоја со вакво искуство после трансфер? Ивановски рече ок е но јас се осеќам ко да ке добијам;(

19. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Na nikoj ne ni se veruva sto ni se slucuva ama sto mora ne e tesko...Trajkovski bese i moja odluka za prvoto ivf koe bese uspesno i eve imam 9mesecno bebe a do krajot na godinata se spremam i za transfer so zamrzanti da pravam kaj nego. Za koj i da se odlucis doktor najbitno e da mu veruvas i da go sledis sto ke ti kaze..
    Trajkovski e super, smiren, poziten, sekogas dostapen za muabeti.Srekno

На mac82, @nn@, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    @Lanic пред некоја страна имаше споделено една членка искуство од ивф со спонтан циклус. Не е страшно, но шансите за успешно ивф мислам дека се поголеми со долгиот протокол, дека е можно да има повеќе фоликули од кои и полни јајце клетки. note* мое мислење.
    Дали ќе биде Трајковски или некој друг доктор зависи од тебе. Оди на консултација и со други докотори, доколку сакаш, и види кај кого ќе чуствуваш поголема сигурност.
    На никој не ни се верува кога доаѓаме до овде, но некако притисокот на поминетето време во обиди не става со ситуација да се обидеме. Не е ништо страшно.
    Искрено многу ми е мило што не чекав премногу време и јас, собирав документи и пратив за ваучер (два).
    Ти посакувам многу успех и во најбрзо време да се пофалиш за II.

Последна измена: 20 септември 2017
    На bella.gk, mac82, kostarika и 4 други им се допаѓа ова.