Прво искрено разговарај со маж ти. Видете на што сте заедно како пар. Второ направете малку пауза од лекари и слично и ако можете одете барем на неколку дена некаде каде што ќе се опуштите и повторно ќе се зближите. Нас вакви кратки прошетки многу ни помагаа во борбата за бебе. За квалитет на јајце клетки има витамини со кои може да се проба или со друга хормонска стимулација. За квалитет на ендометриум пак има решение. Може да се направи скречинг,дијагностичка хистероскопија и слично. Секако и да се внимава на тајминг. Дискусијата за лекарите е толку индивидуална тоа е чудо едно. Најбитно е да се погоди односот меѓу пациент и лекар. Да ја осетите хемијата и да имате доверба во лекарот. Не е битно дали на форумот се зборува вака или така за одреден лекар. Ние тука сме мала група во споредба со оние што не се тука. Јас имам супер искуство со еден лекар од Ремедика за ивф и од 10 пара со проблеми во добивање дете тој е клучниот фактор за успех. На форумов за него нема многу позитивни коментари. Така што ако ти сметаш дека треба да и дадеш уште една шанса на Стојкоска дај и. Ако мислиш дека треба да ја смениш прошетај кај повеќе лекари. Имаш уште тројца во Ремедика, неколку во Систина, Њуборн и слично.
Целосно се согласувам со вас. Јас имав ептен позитивно искуство од NewBorn и Трајковски. За неколку месеци кога прочитав за некои настани (не е кој знае што, ама да оди планирано да одмор а да не најави на клинетот не е фер) малку се разочарив. Од друга страна првото Ивф го направив во Плодност. На форумот го бие релативно лош глас, ама во реалноста, 30% од братучедите на моите деца постојат благодарение на Плодност. Многу зависи хемијата помеѓу секој од нас и докторот. Барајте го докторот кој ви влева надеж и верба.
Девојки да прашам по неуспешно инвитро,добив 3 дена после прекин на терапијата имав нормален циклус од 4 дена, но цела недела веќе имам некој темно кафеав исцедок дали е нормално.
Јас имав крвав исцедок два месеци по неуспешното инвитро. Прво по малку па на секои две недели се засилуваше ко добиено, па пак се повлекуваше како исцедок...еден се повлече одеднаш...ако продолжи оди на преглед чисто за да бидеш сигурна дека е се' ок. Ако на ехо е добро тогаш само ќе се стрпиш и ќе пројде.
@Недопирлива5 Успеав кај Татјана во Њу борнн. Извади повеќе јк. Претходно кај Таше во Плодност или немаше 1 фоликул празен или 4 а 2 јк или не успеваше ни до пункција да дојде.
Така е, ама хемијата некогаш лаже, јас бев убедена дека направив добар избор и дека има хемија, па после се разочарав но, хемијата не е само во шала и позитивен муабет, мислам дека е потребно да се осети доверба и сигурност во докторот. Сепак, се е индивидуално и до среќата. Што се однесува до Плодност, и јас знам многу случаи, посебно од Западна Македонија, кои добиле бебиња од таму, така да ми е чудно за негативните искуства и коментари на форумов. Не само за д-р Таше, тоа важи и за другите д-ри од други клиники, колку само на број има родени бебиња по пат на ивф од Систина, сигурно се работи за голема бројка, што значи дека сите клиники имаат успех. Исто така, огромен е бројот на оние што успеале, а не се активни на форумов, знам многу и такви, така да коментарите и искуствата, споделени овде не се репер за успешност на одредена клиника или доктор.
Девојки како ги издржавте деновите по ет, тешко ми паѓа тек денес ; во мисла претворена, па кај и чачкам по нетов , една девојка со исти симптоми како моиве и на крај слушам неуспешно било, се издепримирав, знам не треба да се бараат симптоми но нели е тешко? Уфффф....
devojki denes bev da napravam 4d snimki za vaucer kaj dr klimentina kuzeska takva edna namurtena ne komunikativna i sto drugo ne ja prasuvas nesto edvajjj odgovara na prasanje jas i posledna vo ovoj svet da bide nikogas ne bi pravela ifv oskreno popovic e 10000 pati podobar nasmean e taka mu lici na eden doktor taka i pofalni zborovi za dr.ivanovski prekrasen doktor zatoa devojki bitno e kaj koj dr odite jas iskreno od prv pat taa ni eden ubav vpeqatok ne mi ostavi namurtena izvinete ve molam za ovie zborovi no mozebi sum vo pravo
Извини што улетувам вака но да си прашала во темата Добар гинеколог ќе те посоветував да не одиш кај таа Кузеска. Бременоста ја следев во Систина кај друг доктор, а еднаш навечер морав да одам на гинеколог и на дежурство се погоди оваа докторка. Една одвратна, никаква, препотентна уффф. Се прашувам дали има воопшто пациенти. Така што оди си кај друг доктор таму, а не кај оваа.
Ne ja odbrav jas sestrata mi zakaza bidejki nemase sloboden termin kaj nikoj samo kaj nea pamet za drug pak odvratna stvarno za eden pacient nebi trebalo taka
Фала ке пробам уште еднаш со природен циклус, па после можеби и мажот ке го сменам, Фала го прашав докторката што витамини да земам ми кажа само витамин д ништо друго. Поздрав
EEEEEEEEEE Тaa намрштената мене ми беше пријателка,односно маж и му е другар на маж ми ионака за во Систина немав пари да се породам ама во еден муабет на гости дали би дошла да ме породи онака ја опипававме со муабетот аааааааа па ако се погодам на смена а ако не треба да ми се плати доаѓањето ејјјјјјјјјјјј која будала и кога работеше на клиника кој знае каква била муабетот не е за тука само сакав да споделам дека не ја бива.
Имам направено хистериоскопија, докторката рече од не квалитетот на ембрионот не дошол до бременост ендометриумот добар бил, само си сменува и таа еднаш вака еднаш така, ке пробам на природен циклус знам дека е потешко за успех ама да не седам џабе, докторката кажал дека после 6 месеци друго ивф. Поздрав
Ako веќе се одлучиш за во Систина Добри се од мое лично искуство Попович, Лазаревски и Митко Иванов, Димчев повеќе е за скрининзите
Пишувам за прв пат после една година иако ве читкам редовно. Честитки за сите кои имале позитивен резултат, и само храбро за другите! Јас второ ИВФ го правев по точно една година од првото. Имав сообраќајка во ноември, па се оправав некое време од набиеници и све.. па реков ај полека сега без брзање и нервози..Се исклучив од се и сите ги одјебав да не ме замараат.Ослабнав 25 кила за 6 месеца (од февруари-јули) и од многу дебела се напраив буцкаста. Хахаха... Иако сега со инвитрово вратив 5кг. срам да ми е. Како и да е со второво ИВФ пак ги имав истите проблеми..низок естрадиол и малку фоликули.. едноставно супрефактот така ми делува иако сум со ПЦОС. На пункција ми извадија само 5 јајце клетки, од кои три се оплодија и ми вратија 2 черириклеточни ембриончиња на втори ден (на 13.09.2017). Денес правев бета хцг и вредноста беше 257. Купив прееска и тест за да ги видам за прв пат фамозните 2 црти. Се надевам дека се ќе оди во најдобар ред. Како и да бидне, битно е што можело да се фати, закачи...значи ќе може и друг пат. Бев уверена дека нема шанси да биде ништо, зошто второво ИВФ беше некако со полоши резултати од првото...дури некое цигаре си палев и диетата (здравата исхрана) беше подзабораена со хамбургерче од 7ца, благце и др.глупости. Поздрав!