Девојки денес бев на фоликометрија 10 ден имав еден фоликул 15мм и др 14мм,ендометриумот 9мм,без никаква стимулација.Се надевам добро е тоа,така искоментира и докторот.Утре сум пак на фоликометрија и ќе ми проверуваат хормони
Незнам искрено душо што да ти кажам.Добро е да си испиташ кариотип и вродена тромбофилија,за да бидеш мирна ако стварно те замара тоа.Јас искрено мислам дека од што незнаат што е проблем при неуспешни инвитра,па ги измислија тие испитувања.Имам читано дека и при лоши резултати на кариотип,се случувало бременост на здраво дете.Докториве за тромбофилични мутации ми викаа дека секој ги има некои од нив,ама ете само кај некој прават проблем.Јас искрено незнам зошто ги примав тие клексани поради мутациите,а никогаш не сум имала покачени дд мери и секогаш уредна хемостаза.Од аспиринот исто што го даваат за ова,модрици ми се јавуваа па ми го укинаа.Ама дифолт ги даваат ако имаш мутација на незнам кој ген беше.Пријателка со истите мутации не остана бремена со инвитрата и клексаните Кога правеше пауза од ивф остана природно без никаква терапија.Па тек после почна со клексани.Дури и читав дека може проблем да се јави поврзан со митациите тек второ тромесечие,,да нема доток на крв во плодот.Значи тоа не е предуслов за успешно инвитро.Колку инвитра сте правеле досега?
Чичко Google вика дека е супер, и дека супер се дуплира/зголемува. Мене на 16ти ден по 2 ден трансфер (петокот) ми беше 936. Утре одам на прв преглед па ќе видиме што ќе кажат.
Честитки .Јас мислам дека нема веза антибиотиците,затоа што ги појат и бремени,башка што си ги пиела кога ембрионот не е ни закачен за твојот крвоток. @Недопирлива5 Се препорачува да се пие фплната,три месеци најмалку пред бременост. @brm_brm Другарка моја остана трудна со помош на clear blue тест за овулација,ама живее во Германија.Дали ги има тука нзнам.И јас мислам да се распрашам за нив тука.Се почиња одкога ке ти дојде така мислам рече.Треба на нив да пишува.
Fala dusicke po menstruacija sum 4nedeli doktorot rece rano e da me gleda na eho.. Se nadevam deka se ke bide ok
Честитки! Само без стресови, полека, нема гајле антибиотиците, и бремени жени ги пијат. Со лесно, до крај!
Cestitki i so lesno bremenosta jas pred da ostanam bremena imav strasni glavobolki i 5 dena se bockav so tramadol cekam da mi dojde i op ostanav bremena na ginekologot ne mu ni spomnav deka sum se bockala tramadol plus piev analgini i eve veke sme 3 meseci zdravi pravi taka da daj mu off na tvojot ginekolog pozdra. I so lesno
Мене на 15 ден (со ден на трансфер) ми беше околу 380 колку што се сеќавам, па еве го синко нана до мене. Одличен ти е резултатот. Без паника и овој пат ти ја пуштам целата среќа да си истераш до крај и да се гушкаш со бебо за помалку од 9 месеци. Инаку и јас примав антибиотици во прво тромесечие(мислам околу 10та недела беше) за воспаление на уво, не се секирај. Консултирај се со друг доктор за да ти е мирна главата.
bebaa, фала ти многу душо, ќе одам на консултација кај д-р да ми препише и да почнам со терапија. Точно така, не е фактор само генетска мутација, тука спаѓаат и многу други, а посебно стресот, кој реално е присутен во текот на целата оваа борба но, со тек на време отрпнуваме, стануваме позрели, поупатени, а може и поупорни, па така и стресот малку се намалува. Некој успева од прв пат, некој од повеќе пати, правила нема, само со позитивна енергија и еден ден сите ќе си дочекаме среќа!
Епа тогаш не му се секирај,пробај си без дополнителни стресови.Па после ако недај Боже не успее ке си испиташ.Штознам јас така би направила.
Хомозиготна значи наследена од еден родител.Кога е хетерозиготна е наследена од двајца родители.Ќе пиеш метилирана фолна.Ќе ја купиш од Бугарија. Мислам дека треба да се прима некое време пред следно инвитро.Јас 4-5 месеци пред инвитро почнав да ја пијам по препорака на трансфузиолог. И јас така знам-по трансфер следува боледување.Пред тоа можеби може општиот матичен да ти даде.
E kako ne lazat mojot maticen gin mi otvori boleduvanje od stimulacii jas edna vecer koga primav stimulacii se razbudiv so uzasni bolki vi stomakot I mi otvori boleduvanje gin Heterozigot e od eden roditel.a homozigot e od dvajcata jas imam heterozigot na mthfr c677 t I mthfr a1298c
Поздрав девојки прашање до сите труднички кои се над 12 недела: До кога ве следи докторот кој ви правеше инвитро? Дали паралелно ја водевте бременоста и кај матичниот (милсам да прегледи) или носевте само извештаи како што планирам јас???? Бевте ли во меѓувреме на прв скрининг кај Павле??? Мислам дека не си во право. ХОМО-еден.....
Можеби...мислам дека премногу се заморуваме со ова....подобро е кога уживаме и не се заморуваме... Превентивен скрининг Што е превентивен скрининг Превентивниот скрининг служи во рано откривање на вродените промени (мутации) на наследните информации, кои го зголемуваат ризикот за заболувања. Кај повеќето заболувања генетските предизпозиции не значат дека болеста сигурно ќе настапи. Дури заедно со останати фактори како што се исхрана, физичка активност, влијание на надворешна средина итн. доаѓа до настанување на болеста. Сега се укажуваат сосема нови шанси за заштита на здравјето на Вашето дете. Доколку предизпозицијата за некоја болест е однапред позната, нејзиното настапување често може да се избегне преку превенција и благовремена терапија. Затоа што секој хромозом има две копии (при што една потекнува од таткото,другата од мајката), мутацијата може да се појави на една или на двете копии на еден хромозом. Доколку се појави на двата хромозома, се нарекува хомозиготна мутација, а доколку се работи за комбиниран облик тпгаш тоа е хетерозиготна мутација. Обликот/карактеристиките на еден ген на хромозомот се нарекува алел. Тоа значи дека кај хетерозиготните мутации имаме два различни алели на еден исти ген. Во некои случаи доволно е да е присутен само еден мутиран алел за да се промени функцијата на генот. Меѓутоа, некои промеетувања на нормалните функции настапуваат дури во случај на мутација на двата алела. Од оваа причини здравственото пореметување кај детето може да настапи и тогаш кога двајцата родители се непогодени од истиот.