Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

^^ најбитното нема ни позитивен исход од кај нив (facepalm)

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

I nie
    Mozes da si proveruvas na moj termin na net I koga ke ima termini za KARIOTIP da zakazes

Feya likes this.
  3. Feya

Feya Истакнат член

Лично мое мислење е дека ембриолозите може би не се посветени доволно на работата. Кај мене имаше голем број на ј.к 14 за првото и 19 за второто. Рекоа дека ќе работата и икси и дека дел ќе остават и сами да се оплодуваат. Е сега кога има голем број на ј.к. можеби не се замараат се нешто ќе се фати. Кај мене разултатите беа лоши само 2 оплодени во првото и 4 во второто ивф од кои 2 не продолжија со добар развој.
    На толкав број ј.к се надевав дека ќе замрзнам нешто.

Иначе кај поповиќ правев 1 инсеминација и 2 ивф. Другите инсеминации ги правев кај други

Незнам дали со помал број на ј.к би имало подобри резултати. Би пробала уште на природен циклус, тоа немам пробано. Уште тоа со овој доктор.
    Како и да гледам голема"вина" си имаат и ембриолозите

4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Menuvaj klinika I dr

Stara likes this.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@Feya пробај и на природен циклус чим си решена, можеби баш тоа ќе е среќата за полно меше (fingers) таман и додека чекаш резултати и да минат 6м од 2от ваучер па ќе немаш чувство дека тапкаш во место :)

^^знам како е кога ќе ти се уврти нешто во глава па.. Среќно (fingers)

6. Stara

Stara Популарен член

Девојче, смени доктор, не троши си време и нерви. И јас не мислев да сменувам ама решив и во право бев. На дите ни е тешко да се одлучиме за промена...докторот не знае, ни кажува за неуспехот и за следен успешен обид, но не треба слепо верување. Не дека не е стручен тој или кој и да е доктор, но може среќата ти е кај друг. Друга шема, друг тајминг за пункција, нова терапија по ет. Ништо не губиш, пробај консултирај се со други доктори. И на крај изборот е твој. Среќно

7. Feya

Feya Истакнат член

Фала. За жал ќе ми остане само 3тиот ваучер, па можеби затоа би се обидела на природен. Фала ти

emkaemka likes this.
  8. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

9. Milicka*

Milicka* Популарен член

Потполно се согласувам, и кај нас има доктори кои добро знаат да си ја завршат работата,а не знам зошто одма тргнуваме со помислата дека во странство се ке цвета, за конкретниот случај со машката неплодност прво не знаеме која е дијагнозата а потоа треба да даваме насоки каде да се оди, не значи дека ако одат во Прага ке го решат проблемот, ако се работи за апсолутна неплодност и тогаш не е крај на се , како што кажа кукла постои опција донор, овие теми се многу осетливи и затоа немојте одма Прага или Турција или не знам каде, најпрво е битна дијагнозата а потоа може да дебатираме !!!

Meckicja, @nn@, jule84 and 1 other person like this.
  10. Недопирлива5

Апсолутно така, јас знам неколку случаи, каде што доаѓаат од странство кај нас да прават ивф, и успеале. Конкретно, луѓето се од Германија, Италија, Австралија, а за од Србија да не дискутираме, полна е Систина со Срби..., така да неблагодарно е да ги девалвираме нашите доктори тука, и покрај тоа што кај одреден д-р не сме успеале.

jule84, mac82 and @nn@ like this.
  11. Feya

Feya Истакнат член

Б6 10 mg pirdoxine hydrochloride
    Б12 100 mcg cyanocobalamin

12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Polna e sistina so srbi oti kaj niv seuste ne e dozvolena donacija ta na reproductiven material na spermatozoidi I na jk zatoa e polna

13. BiciBici

BiciBici Истакнат член

Istot slucaj bev i jas kako tebe vo sistiina gi pravev invitrata kaj adamoska, jas imav 16 jk i nemav transver za vtoroto invitro, a za treto imav 9jk i samo eden embrion za prvoto inv imav 9jk od koi 4se oplodile i dve mi vratija a dve ne bie so dobar kvalitet,neznam veke sto da kazam i jas i mene doktorkata i embriologot mi pvtoruva neznaeme od sto e taka so ogled na toa kolku si mlada i samo takov odgovor dobiv i jas imav 31god lani, eve i se poveke citam deka dosta clenki imaat vakov slucaj neznam stvarno sto se slycuva.

Feya and Ivuska31 like this.
  14. kostarika

kostarika Популарен член

Devojki zborev so edna farmacevtka
    Vika porano na site pred bremenost lekarite prepisuvale po 5 mg folna kiselina a sega e namaleno na 0,4 .
    Da ne imate ideja zosto e taka koga veke e potrebno poveke folna za da sekoj slucaj da bide zdrav plodot namesto site ispituvanja da gi pravime i da cekame neuspesni oploduvanja ?

15. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Душо, а да пробаш со друг протокол, друга трепија? Можеби не ти одговара терапија со супрефакт и фостимон.
    Со ивф никогаш не се знае, тешка игра е. И се да е најдобро, може да не излезе позитивен резултат.
    Можеш да му предложиш на природен циклус, или на природен циклус со слаба стимулација. Во светот долгиот протокол се помалку се применува.

16. pile30

pile30 Популарен член

Ко што кажа Емка дека ниеден Др.нема да си ја признае грешката во протоколот на стумулација и доза но не би се согласила со тоа дека имало повеќе ј.к извадени па ембриолозите си рекле има бајаги што се оплоди се оплоди...не срце @Feya тие го обработуваат материјалот што им е приготвен а приготвен е сепак од Др.што ја одредува дозата и следењата на ехо,хормони и итн.Јас искрено би сменила Др.и би си обидела повторно..Не е сеедно и јас сега на последното ивф го правев кај Петановски во Ремедика и плус бев договорена шефицата на ембриолози да ми ги оплодува и од 19ј.к извадени 13 се оплодија од кое 5 се делеа правилно до 5ти ден стасаа бластоцисти и ми вратија 2 а 3те не беа за замрзнување зошто ембриологот следејки ги рече ако се бластоцисти може да не го изджат одмрзнувањето а тие 2 се со најдобар квалитет...а јас бев пукната да замрзнеме зошто користев трет ваучер но ми образложи ради многу лошата морфологија на мм не се делеле правилно....
    Зборот ми е дека што имаат пред нив тоа оплодуваат и следат и не известуваат...
    А чим се случува иста ситуација и покрај се можно што сте испитале а не доага до бременост и покрај одлична терапија по ЕТ Др.треба да се смени.... само искуство споделив мое и добронамерен совет... :)

Last edited: Oct 5, 2017
    Feya, Momichka, emkaemka and 2 others like this.
  17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Изгледа ембриолозите во систина многу не се замараат.

Meckicja and Feya like this.
  18. Недопирлива5

Јас се извинувам што тука ќе се надоврзам, се согласувам, на пример, за првата инсеминација примав Гонал ф и многу добро ми изреагира организмот, имав 5 убави фоликули, а за втората со Фостимон имав само два. И на секој циклус не реагира исто организмот, ама можеби е и до терапијата. Сепак, штом имало доволно фоликули, можеби не е баш и до тоа, најдобро да се проба и на природен циклус.

Meckicja and Nadja_22 like this.
  19. Feya

Feya Истакнат член

Мислам дека терапијата е добра штом дава толку добар разултат. Еднаш 14 втор пат 19 ј.к
    Самиот ембриолог ми рече дека е добар квалитетот на ј.к.
    Ако бил лош ќе сватев зошто не се оплодуваат вака стварно не ми е јасно. Кога го меревме естрадиолот разултатите беа супер.
    Планирам да пробам на природен па ќе видам

20. Momichka

Momichka Популарен член

@Feya, @Ivuska31 сменете доктор.
    Целосно се согласувам дека докторите нема да признаат вина.
    Искрено да не беше форумот никогаш немаше да знам каде ми е грешката во првото ивф.
    Кога се вратив со негативен резултат кај матичниот, ме праша зошто ми правеле пункција на 11ти ден, било пре рано. Така и излезе, откако анализирав резултати од трансфер на форумот. Од 7 фоликули, дамек 2 добри јајце клетки, а излезе 6клеточни вратени на 5ти ден. (facepalm)
    На второто ивф пак почнаа фоликулите брзо да растат (но само неколку водечки од вкупно 30) и терапијата од Суперфакт ми беше заменета со Мерионал. Краниот резултат супер. Доста од нив успејаа да пораснат.
    + примав фраксипарин по трансфер и излезе сосема потребно. По внезгдувањето на ембрионот започнав со постојано крварење, и со дуплирање на дозата на фраксипарин се смири и ембрионот остана вгнезден и си расте.

Last edited: Oct 5, 2017
    kostarika, Meckicja, lalapo and 3 others like this.