Фала за советите многу ми значат да споделиме искуства за да одлучам што понатаму. Сепак самиот ембриолог рече дека ј.к. се добри. Воопшто не стана збор дека се со лош квалитет барем така се изјаснија за она што го имале пред нив како материјал. Размислувам за природен/ природен модифициран циклус ќе разговарам и со докторот подетално околу причините за неуспех Фала за мислењето Ги искористи трите ваучери? Што размислуваш за понатака извини вака што те прашувам Ембриолозите работат нетранспарентно. За докторите се знае има извештај, има шема, има испитани хормони и се знае што "сработиле". За ембриолозите од друга страна нема никаков извештај за нивната работа. Тие работат со мој биолошки материјал и јас сакам да знам што сработиле, бидејќи нема само докторот улога во ивф. Нивната работа е како некоја мистерија се нешто се држи како тајна и не разбирам зошто е така. Не знам како но ова мора да се подобри особено во систина бидејќи незнам како е во другите клиники
Problemot vo sistina e sto del gi oploduvaat so icsi del gi ostavaat takada se oplodat sami so ona klasicno invitro
И јас примав фраксипарин по трансфер, утрогестан, аспирин, пролутекс, естрофем, декортин, прегназон ама џабе. Ако не продолжиле ембрионите со развој терапијата по ЕТ е непотребна. Кај мене немаше проблем со терапијата за ивф, фолукулите си растеја добро и се се одвиваше нормално, естратиолот беше добар и немаше потреба од промена на терапија. Пункција ми беше извршена на 15ти ден, а и таков ми е циклусот на околу 28-30 дена Незнам каде е причината во неоплодувањето Тоа е ок. Она што не е ок е што ние не добиваме извештај за тоа колку ј.к по кој метод ги работеле. Немаме ништо на писмено само усно се кажува 2 се добри, 2 не се нема за замрзнување и толку.
Doktorite ni se super , samo sto im e zabraneto od prv obid dabide uspesno zaradi pogolema zarabotka. Ova go imam slusnato od doktori, medicinsko lice sum vo privatna klinika ,znam kako stojat rabotite. Od tie zemji doagaat kaj nas zatoa sto sme edinstvena zemja vo evropa kade zakonski nema ogranicuvanje za vozrasta na zenata na koja ke i bide praveno in vitro Jas uste ne sum bila tamu na oploduvanje ama poznavam mnogu sto se macele tuka po site kliniki so nekolku obidi neuspesno a vo praga za cudo bilo uspesno od prv obid
Дали си свесна кои небулози ги шириш и која паника можеш да ја створиш меѓу членките, а кој знае кој се чита?! Моето прво инф беше успешно и тука добар дел се со успешни први инф!!! Кога ќе имаш лично искуство од ваму и таму дојди и ќе дискутираме, а вакви рекла казала муабети не се за во темава! Туку знаеш колку случаеви знам јас каде од Австралија до Германија па преку Америка биле виделе, правеле по 5инф и тука дошле па оп бременост?? Да ги ринеш со лопати! Никаде не цветаат рози и не се залажувај, ако толку беше висока успешноста немаше јас да ризикувам и да дадам пролетта повеќе од 3.000евра за можеби, ќе спакував куферите и патот во Прага на сигурно ќе појдев
Девојки направив пункција,но за жал фоликулот празен...среќа имав анестезија па помирно ја прифатив работата.Секако дека ми е тешко,но од една страна знам дека пробав барем да не ми е криво.Продолжуваме понатака,чекаме ваучер,а во меѓувреме полека се спремаме за протоколот.Фала ви на подршка и не се плашете од ниеден чекор...ќе успееме еден ден сите
Ne ne tocno si e ova za parite sto misles ti kade zavrsuvaat jk sto vikaat oni oti ne gi oploduvaat ni davaat li nekakov dokument oti se unisteni nekvalitetnite embrioni ili jk ne
Вака читајќи, треба сите да избегаме од Мк и да бараме чаре по светов, мислам муабетот ти е скроз на место emkaemka, многу има што успеале со прво ивф кај нас, а некои и со инсеминација, така да нема резон да коментираме и генерализираме дека нашиве тука не се успешни. Кај кој д-р правеше ти, душо? Браво за позитивната енергија, само така продолжи и успехот сигурно нема да изостане. Господ е Голем!
Sekoj si ima svoe mislenje i duri koga ke kazete deka odreden doktor e dobar a drug ne isto e sirenje nebulozi zatoa sto i kaj losiot nekoj imal uspesno ifv i toa od prv pat
Не може да биде исто, коментар дека кај нас им е забрането прво ивф да биде успешно и општа констатација за неуспешност во клиниките во Мк и споделување искуство кај одреден доктор. Не мислам дека и во странство сите успеваат исклучиво од прв пат!
Еве, јас сум пример за неуспешно ивф во странство, во добра клиника во Софија. Докторот беше толку убеден дека ќе успееме, ме убедуваше дека тие не користат евтини лекови (како фостимон), туку други, поквалитетни. Исходот на крај: само една ј.к. вратена на 2 ден и BFN. Од тоа што го видов таму, не прават ништо поразлично од овде, само трошоците се поголеми!
Pa prvo planiram sega da smenam doktor samo i jas uste se mislam neznam koj vtoro da gi napravam imunoloskite i genetskite ispituvanja tie gi nemam napraveno zosto sekogas koga ke i spomnev na doktorkata za tie ispituvanja ona vikase ne ne nema potreba od tie dzabe ke gi pravis, inace imam uste eden vaucer jas vtoroto invitro posto nemase transver go plativme nie privatno za da go zacuvame tretiot vaucer inace slobodno pasuvaj se sto te interesira tuka sum se sto mozam ke ti kazam pozz.
Претпоставувам..., затоа искоментирав, знам за многу успешни приказни кај нас, така да се е релативно, правила нема, медицината е многу неизвесна..! Плус тоа, инекциите сами си ги купуваме, па и не мора да ги купиме од Мк, некои купуваат и од странство, никогаш не не ограничува, ниту насочува докторот од каде да ги купуваме. Лично не мислам дека докторите (кај нас) не сакаат успех од прв пат, кога тоа им го зголемува рејтингот, а додека евентуални махинации за неуспех од прв пат заради профит, логички носат ризик од промена на клиника/доктор.
Правев во Њу Борн кај Валадимир Т.Иначе ми наплатија 12300 Пункцијата 3000анестезија и пред тоа хормони еднаш што проверив кај нив уште 1700 ден вкупно 17000 ден.Ми пишаа на крај како да сум правела инсеминација,да не ми бараат за ваучер,зашто три поднесов
New born se pofalija so najgolema uspesnost vo makedonija godinava a toa e 45 % a vo Praga Pronatal klinik ima uspesnost 78% . Toa se oficijalni brojki ,ne konstatacija. Ne veruvam deka odat do tamu iako po svetov imase slucaevi so takvi primeri ama ova so zimanje pari od fondot a tebe nikako ne te ostetuva osven vremeto sto ti go gubi i te kako mi e logicno Jas za Sofija i navedov deka se isti kako nas . Tie tamu imaat ginekolog koj javno prozbore za ova sto jas go kazuvam i ke se iznacudite kako filmski pocna da mu se menuva zivotot na losho
Незнам да ти кажам,јас кога се распрашував вкупно ми кажуваа за цела процедура...така да не знаев оделно колку се би ме чинело...