ама ни нас не ни е нешто полесно, ние се носиме со овој проблем кој те удира од сите страни, те дотолчува и психички и физички и финансиски а згора на тоа да имаш проблеми и од овој аспект мислам најјак да си па ќе припукнеш. Јас сум веќе тотално уморена од трчања, боцкања, пиење апчиња секојдневно со години веќе е вака и кога ми треба некоја утеха да најдам во тоа дека ке биде дека докторот е добар, посветува внимание , ке добијам бебе кај да е јас ако не го добијам за возврат тоа што тогаш? Они кога избрале тоа да работат знаеле што ги чека, и не треба да примаат пациенти за обични прегледи а они ги примаат и самите си прават полошо не само за нив туку и за нас, на 1кат има над 10тина гинеколози кои се исто така добри доктори кај нив може да се оди за не толку сериозни нешта.
Tokmu zatoa sekoja rabota e razlicno platena. Smetam deka sekoj doktor treba da prezeme odgovornost za onolku pacienti kolku sto e sposoben soglasno svoite kapaciteti i vremeto predvideno za rabota. Nemoze samo parite da se zemaat od site, a koga ke dojde red da se odraboti nivnoto, na vrat na nos da ne proturkaat bidejki bile prebukirani. Dokolku se odi postapno i se utvrdat site posredni i neposredni okolnosti koi se bitni za ishodot na postapkata, nema ni da ima tolku neuspesni in vitra i utnati terapii. Nemozeme i nesmeeme da dozvolime vinata da ja barame kaj sebe poradi toa sto sme prasuvale "premnogu". Nase pravo e da se informirame, a nivna dolznost e da ni objasnat. Za toa se plateni.
Женски, се ќе заборавите кога ќе се појават тие долго посакувани две цртки, и Лазаревски и Анита, и Петановски и Данче, и Ивановски тогаш ќе ви се видат најфини на цел свет, гужвата нема ни да ја приметувате, и одвај ќе чекаш да одиш во тој хаос и гужва и ходник за да направиш ехо. Џабе се напнувате со ова, терај работата, тупи им на глава (затоа се платени) и без обзир прашувај си и сто пати ако треба јави се, она мора да ти одговори и испоштува. Крај краева има место и за поплаки, доле има грижа за пациенти, пријавете што ви смета...може после неколку пријави ќе добие опомена. Ајде малку поведро...се жалиме од Систина, Ремедика каде што реално сепак сме колку толку тинтрани и не третираат како луѓе, замислете ова да го правиме во државна, не пола саат, три дена ќе чекаме ред и на крај кој стигне ќе те отера кај што не треба ако прашаш нешто и фала богу никој нема ништо да ти објасни (нормално чест на исклучоци). Да не зборам за условите. Јас кај оној старион Тантуровски (пред неколку години), ај што чекав незнам колку време за да дојдам на ред, морав да го чекам и да си ги дојаде јагодите, а кога влегов односот му беше како мислиш шлагот сум му го изела.
Имаш право amorce2 иако јас на клиника кај трајковски имам правено преглед и сум поминала сосема солидно а платив само 80 денари ама мене многу ми е страв од нехигиена и затоа не одам повеќе таму, сепак и таму има доктори кои ќе ти објаснат се, јас кога правев генетско имунолошки испитувања ко изгубен германец отидов на имунологија и веднаш ми викнаа доктор кој ми објасни се и ми запиша што да испитам просто бев изненадена како беше фин и трпелив со објаснување а човеков прв пат во живот ме виде, и згора на се ништо не ни платив. А во систина, ремедика оставаме стотици евра мислам треба бар да не ги мрзи да ни објаснат и да не не брзаат со прегледите зашто за да стигнеме до тие 2 цртки треба посветување на внимание доволно а не ко на лента да поминуваме. Би требало да имаат малце емпатија спрема она низ кое минуваме.
Јас последниот пат за малку што не им се пуштив да ги карам дека не е во ред тоа што се рашетуваат низ таа соба. Што има да чуваат разни "глупости" во соба што е наменета за инсеминација, не знам!?! Само нешто чепркаат по тоа плакарите. Ама ги подбравме овие од асистирана репродукција... Тоа е, кога мора да одиме таму, ќе ги трпиме.
А бе они веќе пружиле нозете надвор од чергата.. Мене еднаш една ме праша што чекам тука Мислам во собата за инсеминација На одделот му треба ширење и организација. Само да воведат нова смена, колку многу ќе растеретат. Мене многу ми смета што само сабајле работат. Јас да ми дадат прилика тип топ ќе ги направам
Тоа што работат само сабајле е посебна приказна. Сите имаме обврски од сабајле, главно сме на работа, ама маката те тера да се прилагодуваш. Таму треба уште најмалку двајца доктори и уште една смена. Кукла за менаџер! А, сега гледам андролошката лабораторија ја тргнале од ходникот (кај што беше вратата сега има ѕид), ќе ја преместуваат некаде.
Јас кога бев на пункција болничарката ми кажа дека делот што ќе се шири ќе бил за Боби А на трансфер кога бев лабораторијата беше во среднта амбуланта, ама па Ивновски беше на одмор. Којзнае како е сега
Не знам колку ќе помогнат два доктори плус - сепак сите сакаме да одиме кај точно определен. Џабе некој д-р Петковски или д-р Марковска (измислени презимиња ) да работат на асистирана репродукција кога се знае дека сите сакаме да одиме кај Лазаревски/Ивановски/Петановски (некој може заборавив). Фали реорганизација, ама не знам баш каква. Факт е дека не може ни да се оди се по закажано - некои термини се закажани два месеци однапред, но во фаза на следење на фоликули некогаш мора да одиш секој ден...
Абе, добро што ќе му дадат простор на Боби, ама еден е човекот, толку може да постигне. Време не можат да му дадат. Се плашам дека квалитет ќе падне ако човекот е преоптоварен. Тогаш и грешки се прават. Средната амбуланта беше лабораторија, да, само не знам како функционира. Има кабини ставено таму? Ах, ајде кукла, дај боже да се спасиш од тој 5. кат, па да повлечеш нога за сите нас овде. А, ги гледам тие што излегуваат со снимките од ехо, на кои веќе им успеало: насмеани, весели, раздрагани. Баш убаво е тоа, сите да дојдеме до таа фаза, па да ги заборавиме неубавите работи.
@darcy, јас сум спремна и да го сменам Лазаревски иако важи за успешен доктор, ако веќе почнувам да ја губам довербата во него. Еве, баш и сум на таква мисла. Не сум баш уверена дека успехот баш секогаш зависи од докторот. Имате видено некоја конкретна статистика дека Лазаревски е поуспешен од другите или тоа се должи на субјективни мислења? Или можеби дека Лазаревски е еден од пионерите на ивф, па затоа сите се тепаме да одиме кај него.
Јас по препорака кај Лазаревски затерав инаку не мислам дека другите помалку ги бива. Со втора смена ако ништо друго косоварите може да ги распределат. Не верувам дека они одат по "име".
Мислам дека во денешно време ивф е веќе стандардизирана, извежбана процедура. Одамна се работи и сите доктори се веќе добро обучени да ја работат. Има протоколи, тие не треба ништо да измислуваат. Ако не по овој, по оној протокол. По некој, ќе успее. Освен тоа, во медицина, 2+2 не се секогаш 4, никогаш не можеш да го предвидиш исходот, особено не во оваа проблематика со асистирана репродукција.