Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

257 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    @Proxima sekako deka ako pocnuvas da gubis doverba se menuva doktorot. Ne samo za Lazarevski, za bilo koj doktor vo bilo koja oblast vazi toa. Daj Boze sto poskoro da ve citame vo tema Bebe, tek tamu ima polemiki za ortopedi I pedijatri :) Plus tamu nema strikten protokol :)
    Jas imam tehnicki mozok :D I osobeno otkako pocnav so asistirana reprodukcija, a potoa I pri sledenje na bremenosta, sfativ kolku nekoi raboti ne mozat da se obrazlozat opsto vo medicinata. Glavnite zborovi se mozebi I verojatno.

На MADO, Стефани_5 и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.188
    Допаѓања:
    13.617
    Леле по ова што го кажувате, а и по лично искуство Сиситина ми станува како државна болница. Скоро... И јас на термин за едно обично ехо и пап чекав пола саат после терминот и ми наплатија 4 илјадарки и нешто. За 2 минути работа. и консултацијата не беше ништо посебно исто како кај мојот матичен гинеколог што ми го кажа.
    Пикаат косовари преку ред им наоѓаат преведувачи(бидејќи се на ниво не им се збори македонски иако знаат-ама им се може), а ти си чекаш. Ама таму е парата и им се тресат не ги испуштаат. Една баба од 70години кога дојде една никаква се убија од титнтрење ова сестриве. Сите и се залепија ја изнагушкаа. Којзнае што имаат лапнато од неа. Скриена камера ЕЈ!

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @kukla21 нормално е, некогаш повеќе, некогаш помалку, некогаш ич...утре/задутре и ова ќе падне што денес заборавило :)

На only44you, Стефани_5 и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Проблемот е само во тоа што примаат повеќе пациенти од што треба. :) тоа е тоа...

На Стефани_5 и alisijad им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Од што почнува паника да ме фаќа, само нешто се оптоварувм. Освен чат пат некое закркорено црево и мали, кратки тегоби во стомакот ништо друго не чувствувам. Од една страна знам рано е, па читам се и сешто каде женички викаат имале секакви симптоми... После си викам за сите инсеминции (неуспешни) ми се дуваа градите и 2 дена пред тестот спласнуваа па беа негативни и би требало ова да е позитивен знак..
    после ми текнува на тебе без никакви симптоми... и така во круг..

На MADO, only44you и Стефани_5 им се допаѓа ова.
  6. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Епа нема у Систина Мој Термин како кај Тодоров, за да влеземе на време :D
    Ај бре луѓе сегде се чека, у продавница по леб, у кафич за кафе, у банка...не па у болница, кај што за здравје, живот и нови животчиња се работи.
    Ама ок, сите таму што сме биле, сме и ќе бидеме сме хормонално "пореметени" (која прима хормони, која ќе прима, која трудна) па нормално е се да ни смета.
    А со косоварите го претераа...нека им отворат една Систина таму и нека олабават.

На MADO, only44you и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @kukla21 иста бев ко тебе :)
    Немав симптоми и ми беше чудно зошто немам, а читав и јас по нетот дека сите имале симптоми, што се вика и колострум им течело ама искрено едно сфатив, како за мажите што е војската, за жените е бременоста (во преувеличување мислам) :)
    Така што верувај ми се што ќе прочиташ, не зимај здраво за готово, 70% е преувеличено. Она може имала еден гас (ај да не речам прднала), а ќе пише дека цеееел ден гасови имала и сеа ние оди чекај да дојдат, или ако дојде зашо еден бил, таа цел ден си прдела :)
    Затоа уживај, секој е посебен случај. Ајде вторник се ближи :*

На Kaetana, Ninichka, MADO и 6 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На Ninichka, MADO, Natasa. P и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Стефани_5

Стефани_5 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    283
    Ова исто ко јас да сум го напишала:)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Proxima

Proxima Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    234
    @darcy, и јас сум инженерка. :)
    Ама, во медицината е така...
    Не знам @kukla21 што е, ама ние си проверуваме по пет пати, по интернет, по научни трудови...:D
    Абе, докторки станавме!

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Па така е бе мила :) еве не си се запрашала зошто некоја има ти немаш или имаш помалку, само затоа што ние жените преувеличуваме.
    И ај да ви кажам два случаеви кои што влеваат надеж дека секој ќе си го добие посакуваното, само што болката е што некој повеќе се мачи, за жал :(
    Првата пријателка, после 13 неуспешни инвитра, си викаат со мужот, правиме уште едно ако не успее ќе си посвоиме детенце, успеа и сега имаат прекрасно девојче.
    Другата, после 15г брак и неколку неуспешни инвитра, успева и останува бремена со инвитро, се породува и после 6-7 месеци останува природно бремена.
    Убавини, за душа и мозок :)
    Така што, никој не смее да губи надеж, само да се бори и издржува со сите препреки по патот.

На kukla21 и irenna им се допаѓа ова.
  12. Стефани_5

Стефани_5 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    283
    Ова беше ЈАКО!!! Хахахахах

На kukla21, only44you и Amorce2 им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Bas. Majka mi me zafrkava deka vekje zavrsiv so specijalizacijata po ginekologija, pa sega sum na pedijatrija. Se vikam nema da citam premnogu I se trudam da bide taka, I na kraj pak koga ke se povede muabet izleguva deka se I sesto imam procitano:$
    I se e toa ok koga ne sum na temi sto me vadat od pamet...

На only44you, kukla21, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ViDer

ViDer Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    65
    Kukle, ni jas nemam nikakvi simptomi, osven povremen grc kaj desniot jajnik sto ne znam dali e normalno. Za simptomite me utesi edna bliska osoba so komentarot "da ne sakas da kloca" :)

На only44you, sonja87, Стефани_5 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Proxima јас економист сум, ама нон стоп работам со бројки. Кај мене 2и2 е секогаш 4 :)

И јас специјализирав гинејологија :) од факултет некој да води статистика што читаат студентите он лајн, јас како да сум ја утнала насоката :) еден куп медицински списанија исчитав :)
    Што помалку знаеш, тоа подобро :) Вака само нешто преиспитуваш, премеруваш, се прашуваш... Си ги гмечиш цицињата да не пораснале преку ноќ :D :rofl:

На Amorce2, only44you, MADO и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Така е мила, само знаеш ли што е најтешкото??? Што над нив има газди! И никој не ги прашува нив колку пациенти можат да примат, туку да примат што повеќе. Тоа е тажната наша реалност. Во овој контекст - не можев да се начудам кога од работа ме испратија на систематски преглед во Ремедика кај гинеколог што е проф.д-р! Значи, лично јас од една страна бев пресреќна што бев примена од таков човек, но... Огромно НО - дали е во ред таков профил на лекар (професор на Медицински факултет чија специјалност се канцери) да прави (меѓудругото) обични систематски прегледи на 100+ жени, да ни зема пап, а мене и на други бремени колешки да ни прави скрининг (иако Ремедика има многу помалку пациенти од Систина). Каква само деградација. Заклучокот ми е дека (знам, се повторувам) никој не ги прашува нив, туку менаџерите од мојата фирма склучиле договор за систематски прегледи со неговите менаџери и направиле распоред кај кој лекар ќе се оди.
    Во Систина оваа гужва уште повеќе доаѓа до израз заради огромниот број косовари...
    И дај Боже кај сите да има две цртки што е можно побрзо, па како што рече Аморче - се ќе се заборави. Многу пари се даваат да, но барем таму сме третирани како луѓе. Не дека на државно не би нашле доктор - знаеме дека сите овие кај кои што одиме се излезени од таму - но е многу поретко (ако имаш среќа, ако не-ќе бидеш пишман што си се појавил). И секој со свое искуство, но јас да останев само на мислење од таму, сега немаше да сум бремена (ќе имав абортирано). Никому не му посакувам такво нешто.
    Затоа вчера и напишав на Алисија - дека секоја од нас сама одлучува како понатаму. Ќе повторам, ако немаш доверба во лекарот оди кај друг. Но не е во ред толку нерва и стрес да трпиш од односот на некој. Јас барем за тие работи сум дрска и на никој (па дури ни на мојот гинеколог) не би му дозволила да се истури врз мене затоа што сестрата го изнервирала. Позитивна сум по природа, почитувам, но очекувам и почит за возврат. А прегледите со нетрпение ги очекувам...
    И на крај - земаат огромни пари да, ама немаат слобода - ги бараме и кога се дома, и кога се на одмор. Плус, ни го даваат она што сами не би можеле да го добиеме. Да бевме во понормална држава, овие работи според мене треба да се бесплатни (како што во друга тема Битерка имаше пишано за матичните клетки во Австралија). Проблемот не е во лекарите(приватни или државни), до системот ни е...

На Amorce2, only44you и podravka им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кифличка, јас па спротивнп на тебе, го поздравувам потегот на твојата компанија и сериозноста на Ремедика. Зошто? Целта на систематскиот е пррвентива и таа е најбитна во откровање и превенција на (не дај боже) нешто лошо.

За таргетите сами нека си се грижат. Мене некој ме прашува дали ми е тешко на работа? Па ние немаме сериозна работа со таргет?! Мора да се организираат и тоа а мене е факт. Се друго е оправдување. Јасно, нема споредба со државна, ама ко што тргнале натаму одат.

На Natasa. P и alisijad им се допаѓа ова.
  18. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Кукле, на муабетот - нема ли други гинеколози во Систина, па мора трудници и на 5-ти... Истото и во примерот што го напишав за Ремедика ;).
    Иначе целосно се сложувам со тебе дека тргнале да станат како Клиника. За жал, во последно, заради гужвата мора и во приватниве да имаш свој човек, иако оставаш куп пари...
    И да се надополнам - кога си на систематски те гледаат како на лента, колку да пројдеш на редот. И нагласуваат 'од систематски е'. Им е гајле за превенцијата и за тоа дека за тебе е платена иста сума... Ама фирмата ти платила, затоа...

Последна измена: 6 јуни 2015
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас па не наоѓам аналогија на систематскиот со трудниците на 5ти?!

И ние треба да сфатиме, 5ти се вика асистирана репродукција. Значи таму одат парови кои имаат проблеми од областа на репродукција. Сите останати се за на 1ви. Се додека ова не го разграничат и не воведат нова смена, се е џабе.

На Natasa. P и alisijad им се допаѓа ова.
  20. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    111.088
    Iskreno jas da vi kazam posto izminatava godina dena nema klinika na koja ne sum bila dali drzavna, dali privatna i cekanjeto, redicite sekade e isto, ljubezni, neljubezni, arogantni, nekulturni sestri gi ima nasekade, strucni doktori kolku gi ima po privatnive, eden kup gi ima i po drzavnive, no razlikata e samo sto vamu neli plakas debelo, no ne za usluga, podobar sovet, tocno pogodena dijagnoza i slicno, tuku za cistota. Dali drzavna, 8mi Septemvri.... abre se raspagaat klinikite, ima nekoi renovirani delovi, no i tie se zamackani, ne napraveni, a i makedonce, albance, romce nikoj nevodi red za higiena, a nitu pak ima asalni cistacki toa da go sredat ubavo (a im gi znaeme i platite taka da ne gi osuduvam), ama zatoa po privatnive toa go marat epten, cistackite samo setaat so toa krpite i dzogerite. No najbitno od se e se da ispadne naj naj, i tebe najposle na dusickata da ti bide ubavo i da te ogree sonce. Iskreno jas veke ne ni maram koj kako mi se isponasal, ednostavno sum stavena na ignor, gledam samo da si zavrsam rabota. Biten mi e doktorot da e strucen, vnimatelen, temelen, i da mi ja pogodi dijagnozata i terapijata, a kolku zboruval, kako i slicno mnogu mi e gajle, najbitno e toa sto ke go kaze da e pravilno. Tuka pogore postojano velite zaboravate sto sakate da gi prasate, od sto ve brzaat i slicno, abe ic nezaboravam, dali kaj privaten dali kaj drzaven dodeka ne si prasam i razjasnam se sto me interesira neizleguvam od ordinacija (sega ne deka gi otekuvam de ;) ). Taka da porano najverojatno odenjeto na doktor mi pretstavuvase maka, no sega so volku dvizene niz bolnici toa mi e razonoda, pa toa e za mene, mene da mi bide poubavo i da bidam pozdrava, posrekna.

На MADO, Kiflicka05, bebaa и 2 други им се допаѓа ова.