Со лесно сега! Ќе има резултати, ќе видиш Еве јас сум пример за успех после PRP. Правев рејувинација во јуни, а при крај на август почнав постапка за ивф и беше успешна. Сега сум бремена, 11н7д. Зошто се одлучи да правиш PRP? Колку ти е AMH? По колку антрални фоликули имаше? Ако не е тајна, колку години имаш?
Не мисли,има кој да мисли Ја така викав не се замарам нека мислат докторот и ембриологот за мене Ја имав 9 оплодени,7 стигнаа до 5ти ден,6 си замрзнавме. Уживај,биди релаксирана за трансферот
Мими ај сподели искуство и ти во врска со постапкава ...те немам прочитано незнам може си пишала ако можеш пиши истото и ти што го праша..колку години си, колку ти е амх , по колку антрални фоликули си имала пред оваа постапка и всушност што е придобивката и што ти се подобри од сето ова фала однапред на одговорите позз
Ти благодарам мила, лесна бременост да имаш. АМН ми е 0.11, а FSH 15,28. Последните постапки одевме на спонтан циклус и имав по еден фоликул. Правев пауза од година дена од последното инвитро. Инаку имам 40 .
@zvecarka таман на време си направила PRP. Баш ме интетесира колку ќе биде FSH следниот месец. @Софија 88 во врска со твоите прашања, резултатите за хормони ми беа 3-4 месеци стари (FSH 9,4 или така нешто, не памтам точно), а AMH 0,5 но мерено 9 месеци пред процедурата (значи било пониско кога правев прп). После PRP не направив контрола на хормоните бидејќи решив да не се заморувам со бројки. Имав по 3-4 антрални фоликули, но само на левиот јајник. Десниот јајник една година не беше активен и не создаваше фоликули. После PRP, по речиси 3 месеци, имав 4-5 антрални лево и 3-4 антрални десно. Десниот јајник ми се активираше , најверојатно од PRP. Одма направив ивф и за прв пат добив 3 ј. клетки (претходно имав само по 1 или ниедна). Од тие 3, 1 се оплоди и сега сум бремена . Кога правев PRP имав 38 год, сега сум 39.
супер фалааа ти на објаснувањето ...баш ми е мило што сте успеале и вродило со успех постапката, со лесно и со среќа бременоста ❤
@Viktorija730 Благодарам на исцрпниот одговор. Мене ми се испитани хормоните на 3ти , 14ти и 21ви ден пред да ја започнеме постапката и на трети ден покажа дека имам лош FSH (8.07), естрадиолот беше 69, пролактин 12, и LH беше 2.5. Т4 беше 113, а TSH- 2. Затоа што ми е прв пат сакам да прашам каков вид на подршка даваат при постапката освен дабростон, аспирин и достинекс за да се спречи хиперстимулација (така прочитав кај некои од феминките)? Што препорачувате да побарам друго за да биде се во ред.?
@Mimmi39 прво да ти честитам за успехот и да ти посакам лесна бременост Кога го прочитав постот навистина се израдував затоа што има пример кој успеал со оваа процедура. Јас сум со АМХ 0.76 (35 години) и на второто ивф имав само 3 антрални фуликули. Пунктирани беа 3 ј.к. ама поради слаб квалитет, не стигнавме до ЕТ. Сакав да прашам, дали со PRP се подобрува и квалитетот и бројот? Имаше ли ти претходно проблем со квалитетот на ј.к.? Кај кој доктор правеше ивф?
Протеински шејкови се препорачуваат, на пр., можеш да си купиш и протеински прашак за шејк со вкусови и да си мешаш со банана и млеко.
Дали имав проблем со квалитетот, сега навистина не можам да кажам. Првиот доктор беше убеден дека имам проблем. Со него не успеав да добијам ј. клетка од едниот фоликул којшто го создавав. Го сменив докторот, отидов кај Поповиќ и тој ниту еднаш не спомна дека имам проблем со квалитетот. Сега дури се сомневам во терминот “лош квалитет”. Дали докторите, место да преземат одговорност, ја префрлаат вината на “квалитетот”. Дали PRP влијае на квалитетот на ј.к. немам точен одговор, поделени се мислењата. Има подобрени резултати, но има и случаи со зголемено FSH, или во најмала рака, FSH воопшто не се менува. Сеуште се во тек студии и нема официјално објавени статии. Според мене, со оваа постапка се будат (активираат) заспаните фоликули во јајниците, затоа и треба да има промена на антралните фоликули, а за зголемување на AMH треба да поминат околу 3 месеци.
@Недопирлива5 kakva e taa postapka hecing znaes li da mi kazes,deka jas tamu pravev in vitro cekam sega za transfer pa me interesira sto se pomaga so toa i koga se pravi
mene nisto ne mi davale protiv hiperstimulacija. aspirin posle punkcija, ama toa e za cirkulacija, estrofem, decortin i drugi suplementi.
Пишува на официјалната страница на Плодност, побарај го постот, јас не сум прашала кај нив, а и не идам во Плодност за прегледи. Знам дека поентата е подобрување на квалитетот на сперматозоидите, а дали и колку има успех, не сум информирана. Штом си таму, прашај си за секој случај, ама дај Боже да ти биде успешна ивф постапката и да немаш потреба од дополнителни испитувања и постапки.
Pa znam deka pravat dnk fragmemtacija ama toa za spermata, a ova hecing ne sum go sretnala bas ke pobaram
Шејкови Сурутка исто била добра . Јас си правев кисело млеко од домашно млеко од по селава кога се вратив тука а во прага имаа специјални шејкови со висок процент на протеини и плус на тоа ми рекоа уште протеини . Јас лошо поминав секако ама мислам дека се спасив од полошо . Jas koga pravev merenja pred punkcija denot za punkcija se priblizuvase a jas 30 folikuli imav i nieden so golemina nad 20. Otidov vo Praga i tie odma pocnaa da zborat za hiperstimulacija. Imav policisticni jajnici, folikuli eden ton a mali i mi ja prodolzija terapijata so sekojdnevno pratenje navistina bidna hiperstimulacija ama barem zavrsiv rabota 17 jajce kletki od koi 7 oplodeni . Zborot mi e deka doktorite si znaat koj e rizicen pacient.
Devojki zdravo Vo postapka na invitro sum, transferot mi e napraven 2 den . Napraveno e Assisted Laser Hatching . Laserot pomaga embrionot pobrgu da izleze od prvata obvivka I po lesno da se prikaci na matkata, isto taka I pomalku vreme da pomine vo inkubator . So ogled na toa deka bev zbuneta zosto na 2 den mi se pravi transferot, a citajki sekade deka se pravi 3-5 den , dobiv odgovor deka mojot embrion se razviva so mnogu golema brzina. E sega sto ke izleze do kraj ke vidime . Mnogu ne se preopteretuvam zosto kaj sekoj e individualno . Se nadevam deka ete malku od malku sega ti e po jasna slikata za hatchingot .
@811622 kade go pravese in vitroto i dali ova se pravi na samiot transfer.deka mene mi e utre transferot