@811622 ти посакувам среќа и успех. Лесно да ти поминат деновите што следат до тест, па да се радуваш на висока бета. Може ли инфо колку чини assisted hatching постапката
@PrettyG Jas odam privatno cela ovaa postapka . Plativ 98.500 bez inekcii zosto sama si gi kupuvav . I tie me cinea 300e 17 merionala I 5 orgalutrana plus terapijata posle punkcija me cinese 3100 den I so ogled na toa sto ne prifativ da go primam depoto , si oprciv plus 7000 den za prolutex ampulite . Pa sega udri matematika . Hatching postapkata mi bese vo tie 98.500 a kolku odelno cini na vistina neznam . Bogami deneska se iznasetav bidejki odam da me bockaat prolutex se vidov so doktorov I mu rekov od mene tolku jas nemozam poveke da kvacam . Doktorot dade zeleno svetlo samo bez fizicki aktivnosti , taka da back to reality
Го има само "на хартија", а не знам дали на некој им понудиле такво нешто. Тоа е постапка која би требало да се примени по неколку неуспешни ивф. На ембрионот ласерски му се прави како засекување на зона пелуцида за да му овозможи полесно имплантирање на ембрионот...во кратки црти тоа е постапката Девојчиња денес бев за мерење на естрадиол и дефинитивно од четврток почнувам со по 4 пурегони и понеделник на ехо. Некако се ближи времето и едвај чекам се да помине и искрено се надевам на успех овојпат @lavica82 со лесно утре @811622 чекаме 2 цртки
Девојки, да ве прашам нешто. Се боцкам сама со пролутех, веќе 4 дена (така ми кажаа за пред трансфер во среда), ама мн ми е подуен и тврд стомакот и ужасно ме боли... дали и кај вас вака било? Прво ме боли една страна, па ко ке се боцнам на др страна таа ме боли и се така наизменично....
@Bibi30 Јас се осекав така кога ме боцкаа со мерионалот . Со пролутех во моментот на боцкање не осекав ништо , ама после тоа ужасно ме болеше . Дојдов до заклучок барем кај мене така излезе, колку по пополека ја вбризгуваш течноста толку подобро . Значи еве после 8 примени и плус уште 12 чекаат на ред ја сум ОК , нити болка нити ништо не осеќам . А да ! Издишав после 2-3 дена од како завршив со мерионалот.
Штипни повеќе кожа, пред да боцнеш, мене тоа ми помага. И полека без мрдање лево десно вади ја иглата. Истиснувај ја течноста полека.јас држам памукче со алкохол пола саат. А да стомакот се дуе... битно да не боли местото на убодот.
devojki moze li da se dobie hiperstimulacija pred transfer?denes trebase da mi bide transfer na 5 den od punkcija,no koga me vide doktorot na eho rece imas hiperstimulacija i se odlozi transferot
@lavica82 Искрено никад чула за ова ... И сега што те советува докторот ? Што треба да правиш ? Баш ми е жал
pa nisto sega gi zamrznavme embrionite ke se vrakat ponatamu.on bese iznenaden,voopsto ne ocekuval vakvo nesto
Да може,и кај мене се појави после пункција минимална хипер,среќа до трансферот ми се повлече. Следен месец ќе направите трансфер,сега пиј мн вода и исоспорт.
Следен пат ќе бидеш уште порелаксирана, ембриончињата ќе си чекаат, за да си дојдат кај мама во меше и после 9 м. ќе се гушкате со бебушите! Уживај си сега, опушти си се максимално, и ова сигурно е вака за твое добро! Само со позитивна мисла и успех мора да има! А хиперстимулација, од многу терапија се добива, или? Што се случува всушност и дали имаш симптоми од истата?
lavica82 Битно има решение. Ако не сега наредниот месец ќе биде . Знам дека ти се крши филмот, бидејќи цело време си во исчекување , ама сега само опуштено и позитивно мисли
Се прави задршка на вода,односно има излив на вода во стомакот. Се појавува обично после извадени поголем бррој на јк,од боцкањето. Ова јас вака го имам сфатено,ако грешам нека ме поправи некој. Од симптоми ја имав повраќање и подувано меше...
@lavica82 Добро е што сте немале трансфер и сте замрзнале. Да се пазиш сега, многу течности и исоспорт да исфрлаш вишок течности. Ризикот со продолжување со трансферот при веќе утврдена хиперстимулација е ако има успешна бременост уште повеќе ќе ти ти изреагираат јајниците. Кај мене само со 10 пунктирани фоликули и извадени 5 јајце клетки, сеуште јајниците ми се зголемени 7см и со цисти иако сум веќе влезена во 11 недела од бременост. Хормонот за бременост пак ги полни фоликулите и кај тие што имале повеќе фоликули и јајце клетки ризикот е поголем, да се излие течност во стомачната празнина или не дај боже во граден кош, па се завршува во болница каде се вади вишокот течности. Сега одмарај и спремај си го организмот за трансфер за месец, два. Таман ќе се смири организмот и порелаксирано ќе си ги примиш ембриончињата.
Девојки, имам едно прашање. Дали ви се случило да ви доцни циклус по неуспешно ивф. Јас не стгнав до трансфер на 02/10 имав пункција си добив циклус уреден на време на 14/10. Обично циклусите ми се на 26 дена ( така и беше и после стимулацијата). Е сега ми доцни 6 дена, со менструали грчеви до вчера попладне, денес веќе немам никакви болки.
i jas od posle punkcija imav gadenje sekoj den i povrativ eden den ama aj si rekov od anestezijata moze ili pak od apcinjata ama ete sto izleze mn sum nervozna kako vaka se ispodesi na denot na transfer vakvo nesto da ti kazat