Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

256 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. kostarika

kostarika Популарен член

Hiperstimulacija e zgolemen efekt na hormonite sto gi primas za vreme na stimulaciite sto se primaat pred punkcija no se manifestira posle punkcijata i seuste nedokazano ama mislat deka stop inekcijata go pravi toj efekt.i mene mi bese odlozen transferot vo avgust zaradi hiperstimulacija. Ti kako se cistvuvas?

2. lavica82

lavica82 Истакнат член

@DuchessAnn a dali pred transfer vidoa deka imas hiper ili otposle se naparavi kaj tebe.inaku e dr istoto mi go kaza kako i ti mi rece sega da ti napravam transfer i ke ostanis trudna i uste poke ke se zgolemat jajnicite nema da izdrzis ke treba da te hospitaliziram sega mi rece ti e 7-8cm a tek koga ke ostanis ke bide rizicno.i ne znam sto da mislam veke dali moze trebase da mi vrati ili ne.

pa posle punkcija imav sekoj den nekoe gadenje i povrativ ednas, i sabajlevo vo 6h stanuvam da trgame i jaka bolka dobiv vo jajnikot me svitka i me prepoti,kaj dr koga vlegov isto me drzese bolkata za da posle ja snema.eve i sega nemam bolka takva i dr mi rece da ne sum dosla so bolka deka ke mi gi vratel ama deka jas svitkana so bolka tamu stignav i pravo na eho me vide i se otkaza se.a ti imase li nesto maka i koga ti ja otkria na samiot den na transfer ili porano.i do kade si sega koga ke pravis transfer

Last edited by a moderator: Nov 14, 2017
  3. Tukituki

Tukituki Популарен член

х
    Штом др.одлучил да ти одложи трансфер, верувај така е најдобро за тебе.
    Не ти менува ништо ако почекаш еден месец или два.
    Сега уживај не се оптеретувај,сфати го ова дека така требало да биде, со причина.... :hug:

joan likes this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

не се туфкај што ти откажале трансфер. Знаеш како изгледа пункција на течност од абдомен?! И не сакаш да знаеш. Уживај и следен месец трансфер. Мислам @JoyJoy била во ваква ситуација и ете ја со скоро 2 годишно момче. Без паника.

PrettyG, lalapo, kostarika and 3 others like this.
  5. lavica82

lavica82 Истакнат член

pa mene me strav dali posle pri odmrznuvanje prezivuvaat i ostanuvaat so ist kvalitet embrionite

6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Кај мене побурно почнаа да ми реагираат јајниците недела дена по трансфер (значи имплантација кога почнала изгледа). На првиот преглед по потврдена бременост во 5 недела јајниците беа по 9см, ама кај мене во извештај ми пишуваат зголемени јајници, со цисти и со мал излив..сепак не бев со толку фоликули и јајце клетки за да биде апла хиперстимулација.
    Кај некои како лимони знаат да се зголемат јајниците и да има голем излив и во болница да вадат литри течност...затоа викам добро е што си замрзнала. Пази се, одмарај, уживај.

lavica82 likes this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Моето ескимче е 37ма недела во меше. Порано при мрзнење/одмрзнување се користеле други техники и често не преживувале ембрионите. Сега не е така. Крио трансфер некогаш има и подобри резултати од регуларен. Здравјето пред се!

8. kostarika

kostarika Популарен член

Jas za dva dena pose punkcija se naduvav okolu stomakot bukvalno kako burence ,povrakjav,imav golemi bolki,tesko disev,srcebienje,zgolemena matka do dva prsti podpapok i 2,5 l tecnost izvadena od atomacnata praznina. I odma vtoriot den gi prekinav hormonite zatoa sto ja vlosuvaat hiperstimulacijata.
    Tri meseci pauzirav zatoa sto ne mi bea povlaceni matkata i jajnicite,ama ti ne si kako mojot stadium pobrzo ke si pravis transfer. Pred 6 dena pravev transfer . Pogolem ke ti bide efektot ako odmoris od stimulaciite. Nekade taka citav ;)

9. lavica82

lavica82 Истакнат член

@kostarika so sreka togas, uste malku imas do test daj boze da bide pozitiven

:*
    taka e @kukla21 pred se zdravje pa se ostanato.neka ti e dobra misla tebe da si rodis zdravo i zivo bebence:*

Tukituki and kostarika like this.
  10. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Девојчиња, сега ме испаничивте. Утре трансфер, имам болки во јајниците, подуена сум во стомак, тврд е, ама не повраќам. Мене ми се јаде многу...ќе примети утре др ваљда ако не е во ред нешто?

11. kostarika

kostarika Популарен член

Eve mene mi prefrlija so odlicen kvalitet od zamrznatite .
    Inace prvite denovi i jas vaka si mi bese maka zosto sega uste vreme ke pominuva do transfer ali hormonite se opasni nema zafrkancija . Uste eden mesec ne idev na rabota posle toa i imav otoci ...

lavica82 likes this.
  12. lavica82

lavica82 Истакнат член

bibi nemoj da se panicis pred vreme,site sme razlicni taka da opusti se i smireno utre na transfer

Bibi30 likes this.
  13. kostarika

kostarika Популарен член

Fala u cetvrtok ke pravam test ne mozam poveke da cekam :)

Ne se panici znam deka na nekoi hiperstimulacii sepak pravat transfer ama moj sovet da si kazes na doktorot kako se custvuvas za da odluci toj kako e najdobro.

joan, Bibi30 and Nadja_22 like this.
  14. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

@Bibi30 Ој море каква паника. Се е тоа нормално и болки и подуеност. Релакс и за две недели да не израдуваш. :sun:
    @kostarika и сите кои сте во исчекување да не израдувате. :hug:

15. kostarika

kostarika Популарен член

Daj boze :)

Dali nekoja koristela i krinon gel i utrogestan da mi gi kaze razlikite megju dvete?

DuchessAnn likes this.
  16. lavica82

lavica82 Истакнат член

:*:*:*
    lele daj boze da ti e pozitiven ke se ohrabrram i jas malku deka i jas ke sum so zamrznati embrioncinja.

17. kostarika

kostarika Популарен член

Za toa ic da ne se sekiras. Kolku ne ima so zamrznati ...

18. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Sitno sitno :)

19. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

Јас имам користено при правење на инсеминациите, Кринонот го ставав само навечер, а Утрогестанот два пати дневно, мислам дека Кринонот е појак и се стврднува, излегува како во парчиња, а Утрогестанот истекува во форма на бела густа течност и прашак. Не знам кој е поквалитетен. Кога користев Кринон, останав бремена и заврши со био-хемиска, а со Утрогестанот негативен резултат, ама не е фактор само Прогестеронот, така да не му се замарај многу, ако треба да биде успешно, ќе биде.

Viktorija730 likes this.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Me ubeduva edna drugarka imala golemi kolicini krinon gel sto ne i trebale, pa veli da ne se zamaram so mienje race cel den i odrzavanje na noktot na eden prst :) da mi gi dadela .
    Citam po netov nekoi istrazuvanja sto nekako bliski mi se rezultatite od krinon i utrogestan . Sega za sega doma sum pa sto znam dali da prasam voopsto dali da go menuvam . Vo Praga ja slusnav doktorkata na edni od Italija im objasnuvase deka ne go koristat krinonot zaradi toa sto bara dosta dvizenje za da se apsorbora a pak toj navecer se stava . A navecer veke nema dvizenja do treti mesec barem :)