Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Да ве прашам нешто се надевам овојпат ќе ми одговори некоја од вас што имала искуство или прочитала нешто во врска со следново ...дали од кломифен може да се истенчи ендометриумот и да не се добива ради него потребната дебелина за трансфер??

На fana и Недопирлива5 им се допаѓа ова.
  2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    @lalapo биди јака и силна каква што си секогаш, и никогаш не се знае што ќе биде... :hug::hug::hug:

На mac82, Martka, Недопирлива5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Јас пиев кломифен, само пред првата иуи и само тогаш ендометриумот ми беше тенок, па ми дадоа естрофем 2х2 и плус инекција Теваграстим, за следните иуи немам примано кломифен, а ендометриумот беше доволно дебел и не примав ништо за тоа. Можеби има некакво влијание, не знам, ова е од мое искуство.

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Ти моме убаво до кај си? Тестче кога? :hug::*:clap:

5. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Фала ти мила што ми сподели и искуство ...пиев кломифен и напоредно и естрофем не мн големи дози и плус теваграстим но ендометриумот воопшто не мрдаше од 5,5 дури имаше денови кога идеше надоле. А кломифен пиев 8 дена а требало 5, па се запрашав дали тоа беше грешката што не растеше и што се направи проблем...се надевам нареден циклус ти се врати во нормала ендометриумот?

На Недопирлива5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Ајде мила, те чекаме со радосни вести за висока бета, оди за тест порано, да тргне денот со убаво...:inlove:

Да, да, се врати во нормала, само не знам после колку време, зашто јас после тоа паузирав подолго, околу една година, важно за наредните иуи беше ок, а ништо посебно не правев, ниту примав терапија.

На mac82 и Софија 88 им се допаѓа ова.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Јас сум пиела Пентоксифилин. Ги пиев за конкретна состојба на крвта што ја имам. Ми ги препишуваше трансфузиолог, уште пред многу години. Ги пиев уште пред да почнам да се обидувам да останам бремена, пред 15, 20 години (тогаш се викаа Radomin, ти си ги пишала со генеричко име). На почетокот од пиење месец до два, ми даваа одличен резултат на крвта. Но после некој период резултато пак беше ист како и да не ги пијам. Потоа ми воведоа и некои други лекови. кои заедно во комбинација со овој даваа подобар резултат, но сепак не беше во рамки на нормала. Потоа после години одење на лекар (секои две недели на трансфузиологија), и без промена во резултатот си ги прекинав сама, ( што беше грешка моја тогаш во тој период, ама младост-лудост :D ) Дали беше до производителот, дали до самиот лек...не знам.
    Сега наскоро ги пиев во 2014 - 2015 год од друг производител, по препорака на гинеколог, а не на трансфузиолог (според резултатот од трансфузилогија) Трансфузилогот викаше да пијам аспирин, гинекологот пентоксфилин. Јас решив да пијам пентоксифилин. Резултато беше добар (одев на котрола на трансф. секои две недели), но после некое време почана да ми се јавуваат многу несоници. Ама многу. Тоагаш кога стана вистински проблем спиењето лекарот ми рече да ги прекинам.Поле некоја пауза, продолжив со аспирин. Ако пијам аспирин резултатот ми е добар. Штом го прекинам, после 10 дена пак ми се враќа претходната состојба. Ама барем немам несоници од аспиринот ако го пијам на сабајле. Понекогаш чувствувам ноќни топлини, докторот ми рече дека може да е од аспиринот, мали краткотрајни тахикардии, ретко ноќни прерпотувања. Но сега веќе пијам и други лекови, па не знам од што точно ми се сите овие.
    А за која состојба ти ќе ги пиеш? Што ти пишува во резултатот?

Јас пиев пред првата инсеминација кломифен, ама толку лошо општо го поднесов, не можамд а ви опишам, ко жена во менопауза бев. Да, ми беше тенок ендометриумот, све ми се поремети после тоа. ФСХ после кломифен ми беше 20, и другите хормони ми беа во хаос, имав фоликули како за пред овулација на 3 ден од циклус. (оваа состојба беше од кога престанав да ги пијам) И тогаш реков, сама си одлучив, јас овој лек веќе не го пијам. Ми требаше една цела година да се вратам во нормала, после него. Мене тој лек воопшто не ми одговара.

тест на 27 ми. Реков овој пат порано не правам. Ќе си правам на денот ;) да не се разочарувам пред време :lol:

Последна измена од модератор: 25 ноември 2017
    На emkaemka, Bubce38, 811622 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    супер се надевам ќе ми се среди нареден цик
    Мене ми ги дадоа како што разбрав ради подобра циркулација на матката и подобра рецептивност, имам многу тенок ендометриум и минатото инвитро немав имплатација, па др рече да пробам со овие. А не се пијат и аспирин и пентоксифилин заедно т.е во еден ден?

Значи тоа е уствари проблемот јас се насекирав дека јас лично само имам проблем, и дека веке нема да ми се подобри ендометриумот...се насекирав мн али тоа е бидна неможам да вратам времето кломифен никогаш повеке пред трансфер.

Последна измена од модератор: 25 ноември 2017
    На Недопирлива5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 811622

811622 Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2017
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    465
    @Недопирлива5 Бев се боцнав и сега ќе си чекам повик :) утрото отиде веќе , може попладнево на арно да тргне . Како и да е ќе ве известам :*

На joan, @Verba, emkaemka и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Јас не сум ги пиела истовремено. Не знам дали се пијат истовремно. А си била на трансфузиологија за констатираат проблем со циркулација?
    Ја вака ко „доктор“ ;) ако си слична како мене мислам дека ти е од кломифенот. Искрено. (од мое искуство) А за подобра циркулација - вежбање, секој ден по еднен саат. Мене тоа исто така многу ми помогна. Јас сакам динамични вежби, како фитнес, тоа си вежбав. Ако не вежбаш, најди си нешто што ти одговара, и на потење :muscle::muscle::muscle:

На PrettyG, Софија 88 и Недопирлива5 им се допаѓа ова.
  11. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    За едно два часа ќе има частење овде, осеќам...:!: :party::inlove::hug: :music:

На 811622, PrettyG, bokiroki и 3 други им се допаѓа ова.
  12. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Стискаме палци(fingers):l:

На 811622, bokiroki, Bibi30 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    @Софија 88 Баш ме интересира кој доктор ти даде клофин (ако не е тајна, секако)?
    Тоа е веќе стар лек и речиси и не се употребува во светот (па и кај нас) бидејќи многу го истенчува ендометриумот. Подобро е фемара, која нема такво негативно влијание.
    Еднаш имам пиено кломифен, и тоа на почетокот кога ништо не знаев за плодност/неплодност. Ми го даде матичниот гинеколог. Не само што ми го истенчи ендометриумот, туку ми создаде и циста.

На PrettyG, Софија 88 и Недопирлива5 им се допаѓа ова.
  14. kateto123

kateto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2012
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    569
    не успејав ни јас да го дочекам трансверот јајце клетките беја многу лоши не смеја да се вратат оти плодо ќе бил со поселдици

15. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Ооо, :hug: баш ми е жал...ајде следен пат ќе биде

16. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Не е тајна миличка др.Ивановски ми ги даде...памет за другпат кломифен да не прифаќам повеќе...се надевам последици од нивното продолжено пиење ќе немам и ќе си се среди ендометриум за брзо време, ...јас и така немав нај ок ендометриум но стигав вака така до 8 а сега со кломифенот ужас мак 5,5...едно оправив друго расипав ... а фемарата за што ја даваат не го знам тој лек?

На PrettyG и Недопирлива5 им се допаѓа ова.
  17. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.185
    Девојки, бхцг на 11 ден (со ден на теансфер) 790.2. Не ми е верно уште, во бунило сме со маж ми. Само бога молам се да е како што треба.
    Успех на сите, дупла радост да си дочекате поскоро :*:hug:

На Talesia, AnaMarijaAa, Love86 и 40 други им се допаѓа ова.
  18. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Oдлична вредност!!!! Се најдобро! Ќе биде се добро, ќе видиш :)

На bokiroki, VenusVenus, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Недопирлива5

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    3.774
    Честитки мила, каква радост, бравоо, имај школска бременост, супер бројка, се’ ќе си биде ок, не се секирај, со лесно и да се гушкаш со бебуш кога ќе дојде терминот! :*:inlove::party::hug::f: Да ни се множат убави вести за висока бета, кај сите нас! :l:

На 0ли, joan, Bibi30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Ете од бледа цртка, до висока бета, честитки :inlove::inlove::inlove:

На mareane, 0ли, joan и 4 други им се допаѓа ова.