Да, ми кажаа следна недела, па ќе очекувам. DushessAnn, a како оди процедурата откако ќе те известат дека е одобрен ваучерот?
Јас и за првиот ваучер и за вториот чекав по месец дена.Мислев дека така треба па не ги ни барав да прашам до каде е работата.
Ќе пратат писмо дома, тоа е всушност ваучерот, па ќе одиш кај матичниот гинеколог да ти даде упат за ИВФ за таму каде си решила да правиш, и ваучерот и упатот со книшка ќе ги однесеш кај докторот што ќе ти прави ИВФ. Во Систина плус ми побараа копии од резултатите што сум ги поднела за ИВФ (крвна слика, хепатит Б,Ц, Брисеви,...) + копија од венчаница.
Е баш така, сега било среќата да се случи, и многу ми е мило за пријателката твоја.. Тоа само ми дава сила да не се откажувам.Ете тоа. Дека не се знае кога и на нас ќе ни се насмее среќата. А за странство, јас сум за, само за во проверени клиники, со добро реноме и по препорака на лекар кои ги познава вистински условите во кои работат. Точно е дека имаат помодерни методи и тоа многу помодерни од кај нас. Само „куќичките“ за ембриони им се така дизајнирани да не мора да ги отвараат, туку ги гледаат на камера во секој момент. Така што се намалува можноста надворешни влијанија како воздух температура и човечки фактор да влијае на нив. Мене ова ме фасцинираше, има уште еден куп други работи што кај нас ги нема, за жал. И таму бројот на пациенти е значително поголем од колку кај нас, па и самото искуство на лекарите е за очекување да биде поголемо. Но прикористење на сите нови метофи се наплаќа. Е тоа е уште околу 4-5000 еур плус. Покрај стандардните 2000 еур за процедурата. А за гаранција, искрено не сум слушнала дека некој дава...но можеби ете некаде е така... Ама сепак кај нас мислам дека целиот тим на доктори и ембриолози даваат максимум со она со коешто располагаат во моментот. На крајот ќе севеде, што е наше ќе си дојде
Дали ги прати и инсеминациите и доколку ги прати дали ти беа заверени од фондот од првиот пат што си ги праќала документите. ние во април ќе поднесуваме документи за второ ивф.
ne ni prviot pat ne podnesov ni edna inseminacija bez inseminacii me primia samo izvestaj od doktorot imav.. znaci site dokumenti sto gi imas i novite treba da se zaverat isto kako prviot pat samo eden nov spermogram treba inace drugo sve isto kako i prviot pat..
Девојки ми треба помош, вечер во 3ч по полноќ треба да се боцнам со прегнил 10000. Прашањето ми е дали да растворам 1 вода со 2 прашоци? Или да ги спремам поединечно и да се боцнам 2пати? Малку ме плаши ова со кршењето на ампулите, ама да стегнам заби за да не одам на болница во 3ч
Blagodaram Сестрата не ли ти кажа или запиша како треба да направиш? Инаку за да ја скршиш ампулата безбедно, на местото кај што треба да ја скршиш ќе ја фатиш со памуче , палома и ке ја скршиш. Инаку кога има линии и точка на ампулата многу лесно и безбедно се крши .
Јас кога се боцкав растворив една вода со два прашоци, Прво ја земаш водата, па потоа ја мешаш со пршакот, па пак ја усмукуваш и таа течност ја ставаш во другото прашаче. И така ќе имаш една инекција за боцкање, односно, една водичка со два прашаци. Ама мене вака ми кажа докторот тогаш. Види дали ти напишале како да ја раствориш? Инаку на ваков начин растворена е погодна за субкутано боцкање. А ако се раствори 2 води со 2 прашаци, погодна е за мускулно боцкање. Ако сама се боцкаш, веројатно субкутано ќе се боцнеш. Ајде со лесно, и со среќа
Девојчиња, денес мерев Е2 и LH, 13 ден од циклус, фоликулот ми е 13mm. а E2 79.66 и LH 3.71 Утре треба пак да испитам, ама мислам дека естрадиолот ми е многу низок. За LH не ни знам колку треба да биде. Што мислите вие? На природен циклус сум без стимулации. Докторот сабајле ме гледаше, рече убав е фоликулот има шанси за пункција, ама еве естрадиолот низок. Дали тоа значи дека ј.к. не е доволно созреана и е не квалитетна?
Abe ima eden od gore sto ke kaze toa ke bide ako ne e od boga pisano da bide uspesno ivf dzabe e se a ako e pisano da bide ke bide toa mi e pouka od eden kolega koj sto imaa Tri neuspesni IVF kaj lazarevski I se otkazaa a jas vcera mnogu se iznervirav od edna koleska sto se drzna da me prasa dali sum bila oploduvana od spermata na maz mi I dali I edna druga koleska sto imase uspesno ivf kaj organdziski bila oploduvana odt spermata na maz I jas I kazav samo sto mi e gajle za drugite ako ima nesto neka ode neka ja prasa nea a vo aklot si rekov bidi sigurna oti na tebe jas bi ti rekla oti spermata ne e od maz mi hahaha
Фемара е оригинално лек што се дава при рак на дојка и е благ цитостатик. Нус појава му е стимулација на јајници. Кломифен е уште во употреба по свет. Фемара сега почнуваат да го употребуваат најчесто кај оние што не реагираат на кломифен или кај жени кај кои се тенчи ендометриумот. Кај нас фемара ретко даваат зашто и ја нема кај нас во слободна продажба за стимулација. Инаку кај двете треба следење и многу често стоп инјекција за да пукнат фоликулите. Инаку прават цисти особено кај жени со пцос. Многу ми е жал. Честитки. Имај убава бременост.
Кај мене чекаа Естрадиолот да биде мин 140-150, а ЛХто треба да е под 10. Веројатно со толку ниско ЛХ (што е добро), ќе го почекате фоликулот да подпорасне, уште е мал и незрел.
Фала ти најмногу душо, и јас ти посакувам среќа и успех и што побрзо да се изреализираме во улогата на мамички и да се гушкаме со бебуши!party:
Амин душо амин ќе даде мил Господ ќе дојде и нашиот ден. Туку сум заборавила па да прашам тука колку важеше спермограмот временски дали беше ограничен?Полека полека да собираме документи за во фондот. Едвај чекам да се вратам официјално во игра .Ве сите