Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

Со успех и висока бета да ни се пофалиш!:* Ескимчиња што повеќе и најмалку со два бебуши да се гушкаш!:l:

joan, mac82, bokiroki and 1 other person like this.
  2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

а вие сте со донација?

3. Недопирлива5

Логиката е таа, не знам за ова Хла, не ми е познато мила, прaшај го докторот, ама најважно е ти да се опуштиш за крио-трансферот и да успееш овој пат, па веќе да не ти требаат никакви испитувања.:*

Ти посакувам што повеќе ембриончиња и од нив да си родиш убави бебуши!:inlove::l::*

Last edited by a moderator: Nov 28, 2017
    joan, mac82 and Софија 88 like this.
  4. Babynew

Babynew Активен член

По некое мое познавање бетата се дуплира секој ден. Тоа значи дека неделата би ти бил околу 1580, понеделникот околу 3000 но не секогаш е строго дуплирање. А и по табелата што ја видов си во граници на нормала. Смирено и лесна бременост.

5. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

@Софија 88 за хла - може и бесплатно, ако се пријавиш за да бидеш донор.
    А испитуваат некои антитела што може да го „убијат“ плодот кај мајката. Односно, клетки кои ги „убиваат“ембрионите во мајката. Ја све имам испитано :) и што ако?
    Така да ... понекогаш не вреди многу да се оптоваруваме. Секако терапија е декортин. А тоа секако ни го даваат, па јас мислам на сите по ред, за секој случај.
    Е сеа јас па не знам дали треба повторно да испитам. Во резултатот ми пишува контрола за 6 месеци, а поминале од тогаш мислам 2 години :)
    кој да знае што е правилно...

Јас кога може да правам пак трансфер? дали може на пример, следниот месец?

@Bibi30 според мене да направиш и утре во исто време и иста лаб. па да видиш.
    А секако да не донесуваш заклучоци сама. и да не се нервираш. ајде мисли позитивно :inlove:

а зошто правеше пак бета? Те упати некој или ти сама си отиде?
    рано е за срце, така што освен да уживаш, нема што друго.
    Имај си лесна бременост

Last edited by a moderator: Nov 28, 2017
    joan, DuchessAnn, mac82 and 3 others like this.
  6. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Јас сама си направив :D ми беше страв да не паѓа, плус на 10 ти ден направив, па викам денес регулар на 14 ти :). На 11ти имам ехо закажано па ќе видиме... се боцкам и со пролутех ампули од трансфер уште, па се до ехо ми ги продолжија, естрофем, аспирин и кринон гел... се надевам оваа терапија не треба да влоши нешто, ваљда си знаат докториве... :)

Ѕвездички and joan like this.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Со среќа, ви посакувам многу ембриончиња :inlove:

joan likes this.
  8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

можеш мила али ако не си примала било каква хормонска терапија изминатиот месец...обично чекаат да се исчисти организмот да не се ремети многу па дизбаланс да настане..

и јас тоа се замислив сабајле постојат триста испитувања, а терапијата на крај за сите и без испитувања е иста...декортини, аспирини, клексани, метилирана и сл...веројатно не треба да се измачуваме уште толку доста ни е и така оваа мака али од што сме преплашени и претпазливи акаме по лекари и даваме пари, нерви и време губиме којзнае...

eta, Ѕвездички, joan and 2 others like this.
  9. mac82

mac82 Истакнат член

Фала ви на сите за убавите желби!:l: Посакувам на сите да ни се исполнат желбите!:hug:
    Бидејќи пункцијата беше во 14ч, не ми е јасно само за декортинот (треба да пијам 2x1). Да се напијам денес само едно? Што мислите?

10. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

да немој да надохнадуваш и така на 12 саати се пие ќе те фати другото утре...со лесно и со среќа :*

Ѕвездички, joan and mac82 like this.
  11. mac82

mac82 Истакнат член

Фала!:*

12. Недопирлива5

Не си се стресирај мила, супер ти е бетата, во граници на нормала, уживај си во долго очекуваниот најубав период, гали си го мешето и релаксирај се... Ќе видиш дека се’ е ок, не си ја троши позитивната енергија... Те :hug:! :*

Тоа е и мое мислење, ако имаш некоја мутација, која и да било, терапијата е клексани, аспирин, метил фолат и витамини, за антитела-декортин, кој ко што пратам овде, го даваат секако, така што не знам што би сменило ако се напраат плус испитувања (на Трансфузија, МАНУ или на Имунолгија), само поголемо малтретирање, еден куп боцки, а за трошоците да не праиме муабет... Доволно е да се испитаат основните, по препорака на д-р и да кулираме... :)

Last edited by a moderator: Nov 29, 2017
  13. joan

joan Популарен член

Да, баш тоа си мислев додека ве читав, дека јас без никакви испитувања дополнителни примам и аспирин, и клексан, и декортин, и метилирана....:D
    На неуспешното ИВФ пиев по пола декортин два пати дневно и аспирин. Сега ми дадоа аспирин сабајле клексан попладне и декортин два пати по едно. Дали имаше врска околу успешноста, кој знае... Денеска мили видов срценце, толку многу го чекав прегледов и се плашев. Газам по деветта недела. Се префрлив во труднички, ама вие најдраги сте ми. Без вашата подршка, ништо. Ве гушкам и посакувам бар по едно бебенце за сите:l:

Talesia, DzasX, PrettyG and 28 others like this.
  14. Tukituki

Tukituki Популарен член

Уживај сега мила,сега веќе е полесно. Ти посакувам лесна бременост... :hug:

PrettyG, bokiroki, Bibi30 and 5 others like this.
  15. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Браво мила само напред и со лесно, влечи за носињата ;) уживај во оваа твоја нова состојба ;) и баш така ете и ти си доказ дека џабе одиме по разни испитувања они и така ни даваат дали треба или не небитно дај таблети работава па по 20 на ден ни се собираат.. убава вечер имајте гушки до сите 2018 година е пред нас некако ми изгледа убава дека ке ни е на сите ;) :*

mac82, bokiroki, Milobebence and 5 others like this.
  16. Недопирлива5

Делам мислење..., можеби и не треба толку да се трошиме на испитувања, подобро енергијата да си ја фокусираме на нешто поконкретно:), а ова за 2018 година ми звучи преубаво, искрено, и мене ми изгледа дека ќе биде многу позитивна за сите нас!:inlove:

PrettyG, emkaemka, mac82 and 6 others like this.
  17. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Да ве прашам, дали некоја правела испитување за рецептивност на матката, тука во мк? Не сум мирна, читам цело време... и ова го најдов :)

Софија 88 likes this.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ova ispituvanje se vika era test I mislam oti go pravat vo new born no sepak prasaj si

Ne e bas taka se izvinuvam sto ke bidam negativna no kaj tie Kako mene so istorija na spontani abortusi I te kako se bitni tie ispituvanja posto kaj nekoja Kako mene treba porano da pocne so terapija so aspirin b kompleks vit b12 I so vit c I so metilirana folna kiselina barem Tri meseci pred IVF a I za kleksan ke e istoto jas treba da pocnam so nego 1 nedela pred et oti imam dokazana vrodena trombofilija I da terapijata e taa no nekoja mozda ke treba porano da pocne so nea

I odete na sekoe ispituvanje so mislata oti ova go pravete za vase dobro I za dobroto na vaseto idno bebence ova vi e sovet od mene jas gi imam site mozni ispituvanja napraveno site bukvalno se ispitavme I potrebno I nepotrebno pravevme so mm samo so taa misla a za terapijata pak ke kazam ista e da megutoa ne kaj sekoja se pocnuva vo isto vreme kaj nekoja pred et kaj nekoja posle et zavisi

I da deneska sum mnogu srecna oti edna moja dobra drugarka se porodi I ima masko detence posle 10 god borba so neplodnosta prvo IVF I bese I zavrsi uspesno go pravese kaj Dr organdziski

Last edited by a moderator: Nov 29, 2017
    Martka, 811622, Bibi30 and 6 others like this.
  19. Недопирлива5

Нека и’ е живо и здраво бебенцето, Господ на сите нас да ни даде радост барем со по едно.

20. mac82

mac82 Истакнат член

Уживај си во среќата! Многу се радувам! Со лесно да ти биде цела бременост:l: