Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

276 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. dagmar

dagmar Истакнат член

utre treba da pravam brisevi ve molam kazete mi ne mi e jasno da ne preci nesto bidejki idam na folikulometrija ili nema vrska

2. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Девојчиња, треба да проверам хормони на 3 ден од циклус, ама ми се паѓа во недела. Дали знаете дали работи во недела лабораторијата на гинекологија?

3. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Да, да. Работи лабораторијата на Гинекологија.

NNA and Melek 36 like this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Работи, само нема да платиш дента затоа што не работат шалтерите. Кога ќе одиш по резултсти ќе си платиш :)

NNA and Melek 36 like this.
  5. NNA

NNA Популарен член

Фала многу за одговорот, многу ми е мило што си успеала, гушни го Дариа од мене да има долг и срекен живот. Фала за подршката. Поздрав

Мене матичната ми кажа дека никаде не прават на државно. Поздрав

Last edited by a moderator: Jan 12, 2018
  6. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Денес бев кај Трајков од Имунологија и го прашувам за метилирана б 12 дали треба да зимам вика не бе врска нема зимај си ги обичните иди најди им нзс како кому иде на една едно кажуваат на друга друго на кој да верува човек.

7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Нема АМХ на државно никаде.
    Јас пратив маил во ФЗО минатата недлеа кога прашував каде може да се направи 4д ехо, воедно прашав и за АМХ каде може да се испита на држзавно.
    Ми одговрија дека АМХ не се испитува на државно, ама дека не го барале на сите, и дека се во преговори да се испитува на ГАК наскоро. Како и да е, во моментов никде на државно.
    А за 4 д исто ми одговорија дека знаат дека не им работи апратот во ГАК. И да си направам кај матичниот ако има :)
    Ете тоа беше одговрот од ФЗО.
    А и прашав дали прават поврат на средства за 4 д ехо, бидејќи нели не работи, ми одговориле - не

NNA, Milobebence and kukla21 like this.
  8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Па и на еден да го бараат треба да има на државно или во најмала рака да рефундираат средства. Во 21 век, еден 4д уред има на државно (facepalm) во приватниве ординации, секоја амбуланта има..

Ѕвездички and NNA like this.
  9. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Бев на конторла кај матичниот и на брис ми се појави уроплазма уреалитикум, не ја имам првпат, сум ја имала и другпат...
    Туку освен сумамед, некој совет за природно лечење.
    И сеа ... ќе нема трансфер додека ја набркам „гостинкава“, си знам, не се нијавив во систина да прашам, ама што ќе прашувам, си знам ;(

Дали ги пиеш тие апчињата Пентоксифилин, за циркулација? (прашуваше за нив пред некое време)
    Мене матичниот ми препорача да пијам Flebodia за циркулација, биле подобри од аспирин.
    Ги купив, ама се уште не сум ги почнала, читам по интернетов и за хемороиди ги давале.
    Јас требад а ги пијам 2 недели мислам, па контрола ми рече, и ми рече после нив и трансфузиологија ќе ме прати...
    А тоа шо викаш, едни викаат вака едни викаат така за метилиранта форма, и јас сум забележала дека ставот за метилирана е поделен...
    а матичниот ми вика - е ние порано на секоја витамин Е и препишувавме, па после испадна дека не требало, сега на секоја фолна и викаме да пие и се насмеа. Ја прашав, е сеа да пијам или не :) ми вика пиј си.
    крај не се фаќа :)

10. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

И јас прашував за истото, докторот ми рече за витамини да се договарам со гинеколог, само метил фолат 0,8 и аспирин 100 ми препорача. А за клексани, од колку единици ви препишува трансфузиолог? Изгледа сите различно примаат...

Queen8 and Софија 88 like this.
  11. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Да баш мила...клексани од 0,4 јас примам ми рече ради килажата не смееш повеќе.. :*

хахаха ти викам кому иде на една дај, следната не и така ;) а ние стапот го јадеме ко глувци сме им! Мене едно три пати ми се деси да не се сложат мислењата меѓу гинеколог-трансфузиолог и гинеколог-ендокринолог...ти незнаеш кои фрќи и нервоза кој да послушаш ми идело се да отерам со извинение а јас си трпам стрес еден тон дали правиот доктор ќе го послушам.
    инаку пијам пентоксифилин да веке два месеци резултатот ќе го видам на следното ин витро имам време пауза правам.. би требало да се ок желудник знам помалку ме боли за разлика од аспиринот, трансфузиологот ми вика ок е пиј си ги имаат и тие добра и друга функција па со Бог напред пуштам среќа :*

12. Недопирлива5

Недопирлива5 Популарен член

:* Мила, а колку кила имаш? Извини, вака шо прашувам... :) Ме интересира како одредуваат доза. :)

Queen8 and Софија 88 like this.
  13. A&Z

A&Z Истакнат член

Moze ke ti refundiraat samo kazi mu na doktorot na transfuzija znaat oni kako da pisat,jas pocnav so kleksani od dekembri mesec a na transfuzija imav zakazano januari imase 1 mesec razlika ama mi pisa doktorkata izvestaj i mi refundiraa

14. joan

joan Популарен член

Јас побарав од матичниот гинеколог упат за трансфузиолог за да можам да си ги рефундирам клексаните од сега па натака, ги примам веќе 3 месеци приватно. И ме откачи, ми рече џабе ќе те праќам штом од почеток не си се јавила, нема да завршиш работа :(
    Точно ли е тоа ?

15. pile30

pile30 Популарен член

Не е точно јас исто 1месец ги купував на приватно но си отидов потоа со приоритетен упат кај Др.Елена Петковиќ ми земаа крв за хемостаза и ддимери и ми препиша за цел месец клексани и тие од тогаш со тој извештај што си ги купив си ги рефундирав и се така беше 8 месеци до крај на бременоста...
    Јас имав земено од матичната општа приоритетен а Др.Елена и да и влезеш без упат ќе те прими прекрасна особа е и на сите помага...топло ја препорачувам...гризлива...стручна...професионалец со еден збор...
    Јас клексан примав до крај на бременоста и по пораѓај уште 3 цели недели...

16. joan

joan Популарен член

Па и јас до крај ќе ги примам. Затоа сакав да си завршам работа.
    Ама штом може од општиот матичен, ќе завршам работа. Мислев мора од матичен гинеколог.

17. pile30

pile30 Популарен член

Може и општ матичен да ти закажи термин или да ти даде приоритетен упат.Не се малце пари за да си кажеш ај немора да рефундирам...но до крај на бременост се многу...кај мене дури и во 7ми месец по 2 клексани боцкав цел месец па тоа се многу пари реално а и башка кога има опција за рефундирање зашто да не си ја искористиме нели?

Melinda85, kukla21, eta and 2 others like this.
  18. podravka

podravka Популарен член

Kolku ti bea D -dimerite za da se bockas so 2kleksani?

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Никогаш не се мерило висината на димерите за дозата на Клексанот, не се споредувај со други, тука се вклучени повеќе фактори, анамнеза, времиња, плод, плацента, папочна врвца, димерите како бројка некогаш не значат ништо :)

:hug: :hug:

pile30, eli25, eta and 3 others like this.
  20. podravka

podravka Популарен член

Znaes crvecot koga te jade ;);):*

emkaemka likes this.