Zdr sakam da ve prasam okolu toa sto mislete dali e toa tocno oti hormoni te sto gi primam e pri ivf gi trosat rezervite na jk I doaga do predvremena menopausa prasuvam oti vcera se rasprasav so edna koleska sto imase tri neuspesni IVF I ona mi vika oti zaradi hormoni te sto gi primam e pri ivf ja izgubila menstruacija ta na 40 god I jas I vikam mojata majka na 42 god vleze vo menopausa a ne e primala nikogas nikakvi hormoni nema vrska toa sto mislete vie za ova jas imam 33 god I me kopka toa nesto
Јас се интересирав за тоа зошто имам изгубено јајници и преку операции...од тоа што го прочитав, се тврдеше дека инвитрото, кога е стручно спроведено, не ги троши јајчаните резерви зошто ги активира сите антрални фоликули кои месецот без стимулации и онака умираат. Во едно интервју, Лазаревски кажа дека статистиката вели дека до 6 обиди ИВФ нема посериозни последици по здравјето на жената. Инвитрото не се смета да има директна врска со ранa менопауза колку што самите жени кои прават инвитро веќе имаат висок фсх и низок амх.
Девојчиња многу не се разбирам во ред ли се хормоните на 3 ден од циклус . И дали знаете кај има реагенси за микробиолошки брисеви, многу ми е 3000 ден за приватно
И јас многу не се разбирам за другите, ама за ТСХ треба да се намали до 2.5 да биде, види прашај си гинеколог/ендокринолог/интернист.
@Melek 36, мислам дека ТСХ треба да се намали. Јас пијам терапија, и интернист, гинеколог и еднокринолог ми имаат кажано дека за да настапи бременост треба идеално да биде под 2.. Не се секирај, се средува за месец, два терапија.. А за брисеви, јас правев во понеделникот, имав закажано термин на 26 декември за 15 јануари.. Мораш да бидеш упорна кај матичниот гинеколог за да најдеш термин.. Јас се јавував секој ден..
Јас да ти кажам што ми кажа Трајковски и матичната , Трајковски ми кажа и ако ти имаш 34 години а јајниците ти се постари 3 години заради ивф, затоа што нормално еден месец значи една јајце клетка а ти правиш по 15 или 10 аутоматски значи ти одат 15 месеци, и матичната ми кажа дека нормално заради ивф Амх ке ти биде ниска заради потропените јајце клетки од ивф, и навистина беше ниска. Поздрав
Ако нешто разбрав па те. Што ако со стимулации правиш 10,15 јк, каде тоа автоматски одат тие 10,15 години?! Ништо не разбрав
@Bubce38 една јајце клетка - еден месец. Пример за првото ивф имав 6 јајце клетки. Тоа значи дека наместо една, сум искористила 6, и автоматски сум 6 месеци поблиску до мојата менопауза. На второто ивф имав 30 јајце клетки, тоа е 30 месеци , или 2,5 години поблиску до менупауза. Ако генетски менопауза би ми дошла на 55 години, имам поголеми шанси да ми дојде на ~52, дека јајниците ми остареле порано. така @NNA ?
Секој месец се "активираат" повеќе фоликули. од тие еден останува водечки. Така да не се троши ништо екстра од тоа што би било во редовен циклус. Разликата е што во редовен циклус фоликулите ќе пресѕанат да растат и ќе остане еден, а вака созреваат повеќето.
Od kade vakvi nebulozni informacii.Istoto go prasav Petanovski,mi se iznasmea edno ubavo pa ostanav zastramena.Togas imav 3 ivf zad mene.Dobiv informacija od "ucena gospoga"deka ke me fati klimaks pred vreme,pa se isplasiv.Zad mene 5ivf so punktirani sekogas nad 10 folikuli.Da ne racunan podobro kolku meseci porano bi me "fatilo "klimaksI drugo,koga ispituvav Amh izleze poveke od so treba visoko.A imav pominato 3ivf.Petanovski rece isto ko da ne si pravela
Denes go napraviv lekot za podobar kvalitet na spermatozoidite vo edna casa staviv dve mali laz godzi bobinki I gi ostaviv da otstojat 1 cas I potoa go staviv vo blender so sok od pola limon I staviv I1 laz mala med I izleze mnogu ubav sok od godzi bobinki
Не знам дали има специјално за ниско амх, но можеш да земаш витамини и антиоксиданти за подобрување на квалитетот на ј. клетките: вит. Д, Ц, Е, Q10, прополис, аргинин, мио-инозитол, омега-3, Zn, Se, здрава храна (протеини, овошје, зеленчук), акупунктура....(може има и други работи, но не ми текнува во моментот)........побарај по темава, многу е пишувано за ова. Колку ти е амх?
0,5 Imam doma q10,vit D ama se prekinav eve 2 meseci pa nemozev veke,se osekav mnogu napnato.sega ke probam pak ama ovojpat so poopusten pristap.inace za ovosje i zelencuk jadam mnogu sekojdnevno od sekogas .