Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Fala mila ovie denovi cekam da dobijam menstruacija I da pocnam so cikloproginova ke odime so ista sema kako prethodno oti se postigna biohemiska bremenost

2. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Со среќа и лесно и овој пат со успешна бременост (fingers):hug:

mac82 and Meckicja like this.
  3. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Здраво женски, ве молам за искуство...треба за 10тина дена да почнам со боцкање со Суперфакт. тие денови додека се боцкам треба да патувам странство.. Какво е вашето искуство? имала некоја многу проблеми да не може да се патува? Што ме советувате? да си седам во Мк или може најнормално да си терам?
    плус, читам низ форумов различно - некои викаат дека боледување следува после пункција, а некои и кога ќе се почне со стимулации. Кое е точно?Уште не сум ја прашала матичнава, ама чисто да бидам спремна што да очекувам.

4. @nn@

@nn@ Истакнат член

Не е проблем да патуваш воопшто. Ќе се боцкаш таму и толку. Само, ќе имаш неколку мерења на фоликули и хормони пред пункција, не знам колку планираш да останеш надвор. Зависи од докторот колку ќе имаш.
    За пункцијата ќе ти треба само 1 ден, а можно боледување тек после трансфер, а и тоа е индивидуално. За стимулации нема никаква потреба од боледување/лежење и сл.
    Со среќа!

охриѓанка likes this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

За боцкање можеш да се боцкаш и додека си на патување. Ќе треба само да де обучат како сама да се боцкаш. Колку долго можеш да останеш ќе треба да си го прашаш лекарот кај што ќе правиш ИВФ не матичната. Процесот го води лекарот за ИВФ. Рачунај дека ќе имаш мерење на хормони на втор/трет ден од циклус и тогаш ќе ти дадат терапија за стимулација и ќе ја прилагодат дозата на супрефактот. Значи тогаш ќе треба да бидеш во Македонија. Потоа ќе имаш уште неколку мерења на хормони и фоликулометрии.
    Боледување следува после трансфер ако ти сакаш да земеш.

6. Nika_P

Nika_P Истакнат член

И мој совет е да побараш друго мислење. Јас правев hsg во Плодност, се во ред, а на крајот на извештајот пишеше: за лапароскопија. Со тој исти извештај јас правев 4 инсеминации во различни клиники и добив ваучер за ивф. Да требало да правам лапароскопија сигурно не би добила ваучер. Притоа снимката ја видоа 3 гинеколози и 1 ренгенолог и кажаа дека нема потреба од лапаро.

7. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

така и планирав...ако успеам сама да се боцкам. Ме загрижи колешка која додека се боцкаше си зема денови пошо многу и било тешко. Ја болело стомак...местото ја пецкало....затоа мислев дали е тоа вообичаено кај повеќето или не... Не знам од што зависи како ќе реагирам на инекциите...

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Не знам. Јас не ни земав боледување после трансфер. Се погодија некои неработни денови после трансферот и останав дома, а потоа од втората недела по трансфер си тргнав на работа. Сега имам двегодишен син.
    Инаку јас добро поднесов се а имав хиперстимулација на јајниците и ми го одложија трансферот за наредниот циклус. Стомакот наболува нормално е тоа, инекциите по малку печат ама не е ништо страшно. Мислам дека зависи и кој како ќе си ја сфати постапката. Е сега јас сум со висок праг на болка и толеранција на се што е интервенција па може и затоа така си сфатив и така си поминав.

9. @nn@

@nn@ Истакнат член

Зависи, секоја различно, мада поретки се тие со болки и сл. Јас сама се боцкав комплет, и супрефакт, и стимулации, и прегнил, и клексан. Немав никаков проблем.. малце црвенило само, ништо страшно/

10. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Девојчиња како што пишав пред 10 дена бев кај др.Трајковски во Њу борн на консултација,ме виде на ехо, ги разгледа документите и се договоривме дека прво ќе го побараме проблемот пред да правиме инвитро. Ни кажа да направиме неколку испитувања и да одам пак околу 23 ден да ме види на ехо. Излеговме со сопругот од таму задоволни и среќни.
    Направивме се што побара, одам пак да ме види на ехо и да ги види резултатите. Резултатите сите во ред. Е сега доаѓа заплетот. Кога ме гледаше првиот пат беше 13 ден од циклус и немаше фолекул. Како да пукнал. Ми рече да проверам прогестерон на 21 ден и.тој беше ок. Сега кога отидов беше 23 ден и од негде се појави фолекул 14 мм. Докторот ми вика работи сега, бидејки циклус ќе добиеш дури за три недели. Викам докторе нема шанси јас добивам редовно, никогаш не ми касни. И нормално денес 25 ден јас добив.
    Викам што следно сега да испитаме. И почна да се мисли и ми.вика ај да не бидам себичен да си одиш ти кај Димитров и тамо да си продолжиш. Останав со подзината уста и не ми се веруваше што ми кажа. Викам ама јас сакам кај Вас. Во меѓувреме дојде сестрата му рече дека го викаат во сала и си замина.
    Јас се извинувам на долгиот пост, ама морав да го кажам моето искуство. Гневна сум, разочарана и стварно незнам што следно да правам

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas od sabota pocnuvam so cikloproginova od 26 Feb so superfakt

Neznam sto da ti kazam mila. jas denes dva pati se slusnav so Dr trajkovski sabajle vo 9 I vo 18 casot mu ja prativ poslednata sema da ja vide oti po nea treba da odime pak

Last edited by a moderator: Feb 5, 2018
    eta, irencule1980, @nn@ and 1 other person like this.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Може и подобро што бил искрен. Послушај го, замини си од таму и размисли кај кој доктор да отидеш. Во опција ти е и Систина. Сепак, Систина и Ремедика се најускусни и имаат најдобри доктори. Не се разочарувај, ќе си ги најдеш правиот доктор. :hug:

13. irencule1980

irencule1980 Истакнат член

So sreka neka ti e.

Last edited by a moderator: Feb 5, 2018
    Meckicja likes this.
  14. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Топло ти го препорачувам Ивановски во Систина. Бар чуј што ќе ти каже :)

15. babydust

babydust Популарен член

@Melek 36 Се слагам со тебе дека не е во ред ова што го рекол докторот особено без објаснување.Не знам како би си го објаснила ова, освен дека може мисли дека треба да те следи повеќе циклуси за да го најде проблемот, па да не трошите време и циклуси.

Last edited: Feb 5, 2018
    @nn@ and Meckicja like this.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Abe prezafaten I se I oni so pacienti ama pak ke kazam ova ne e vo red od negova strana

babydust and eta like this.
  17. eta

eta Популарен член

Чудно, како така се испонашал. Јас лично не сум била кај него, но во последно време многу го фалат.

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

I mene mi e cudno iako nie sme dolgo vreme negovi pacienti taka mi se nema isponasano

19. eta

eta Популарен член

Ајдеее, со среќа :)

Meckicja likes this.
  20. saramila09

saramila09 Истакнат член

Искрено таков тие трајковски ќе ти каже нешто и оп заминува како ништо да не се случи.. јас топло ти го препорачувам ИВАНОВСКИ прекрасен доктор со многу разбирање и прекрасно си ја врши работата :D

joan and Софија 88 like this.