1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Fala mila ovie denovi cekam da dobijam menstruacija I da pocnam so cikloproginova ke odime so ista sema kako prethodno oti se postigna biohemiska bremenost

На Ѕвездички, 0ли, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.579
    Допаѓања:
    106.632
    Со среќа и лесно и овој пат со успешна бременост (fingers):hug:

На mac82 и Meckicja им се допаѓа ова.
  3. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Здраво женски, ве молам за искуство...треба за 10тина дена да почнам со боцкање со Суперфакт. тие денови додека се боцкам треба да патувам странство.. Какво е вашето искуство? имала некоја многу проблеми да не може да се патува? Што ме советувате? да си седам во Мк или може најнормално да си терам?
    плус, читам низ форумов различно - некои викаат дека боледување следува после пункција, а некои и кога ќе се почне со стимулации. Кое е точно?Уште не сум ја прашала матичнава, ама чисто да бидам спремна што да очекувам.

4. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Не е проблем да патуваш воопшто. Ќе се боцкаш таму и толку. Само, ќе имаш неколку мерења на фоликули и хормони пред пункција, не знам колку планираш да останеш надвор. Зависи од докторот колку ќе имаш.
    За пункцијата ќе ти треба само 1 ден, а можно боледување тек после трансфер, а и тоа е индивидуално. За стимулации нема никаква потреба од боледување/лежење и сл.
    Со среќа!

На охриѓанка му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.269
    Допаѓања:
    35.190
    За боцкање можеш да се боцкаш и додека си на патување. Ќе треба само да де обучат како сама да се боцкаш. Колку долго можеш да останеш ќе треба да си го прашаш лекарот кај што ќе правиш ИВФ не матичната. Процесот го води лекарот за ИВФ. Рачунај дека ќе имаш мерење на хормони на втор/трет ден од циклус и тогаш ќе ти дадат терапија за стимулација и ќе ја прилагодат дозата на супрефактот. Значи тогаш ќе треба да бидеш во Македонија. Потоа ќе имаш уште неколку мерења на хормони и фоликулометрии.
    Боледување следува после трансфер ако ти сакаш да земеш.

На охриѓанка и irencule1980 им се допаѓа ова.
  6. Nika_P

Nika_P Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    129
    И мој совет е да побараш друго мислење. Јас правев hsg во Плодност, се во ред, а на крајот на извештајот пишеше: за лапароскопија. Со тој исти извештај јас правев 4 инсеминации во различни клиники и добив ваучер за ивф. Да требало да правам лапароскопија сигурно не би добила ваучер. Притоа снимката ја видоа 3 гинеколози и 1 ренгенолог и кажаа дека нема потреба од лапаро.

7. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    така и планирав...ако успеам сама да се боцкам. Ме загрижи колешка која додека се боцкаше си зема денови пошо многу и било тешко. Ја болело стомак...местото ја пецкало....затоа мислев дали е тоа вообичаено кај повеќето или не... Не знам од што зависи како ќе реагирам на инекциите...

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.269
    Допаѓања:
    35.190
    Не знам. Јас не ни земав боледување после трансфер. Се погодија некои неработни денови после трансферот и останав дома, а потоа од втората недела по трансфер си тргнав на работа. Сега имам двегодишен син.
    Инаку јас добро поднесов се а имав хиперстимулација на јајниците и ми го одложија трансферот за наредниот циклус. Стомакот наболува нормално е тоа, инекциите по малку печат ама не е ништо страшно. Мислам дека зависи и кој како ќе си ја сфати постапката. Е сега јас сум со висок праг на болка и толеранција на се што е интервенција па може и затоа така си сфатив и така си поминав.

На охриѓанка, malifesent, irencule1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Зависи, секоја различно, мада поретки се тие со болки и сл. Јас сама се боцкав комплет, и супрефакт, и стимулации, и прегнил, и клексан. Немав никаков проблем.. малце црвенило само, ништо страшно/

На охриѓанка, bebaa, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Девојчиња како што пишав пред 10 дена бев кај др.Трајковски во Њу борн на консултација,ме виде на ехо, ги разгледа документите и се договоривме дека прво ќе го побараме проблемот пред да правиме инвитро. Ни кажа да направиме неколку испитувања и да одам пак околу 23 ден да ме види на ехо. Излеговме со сопругот од таму задоволни и среќни.
    Направивме се што побара, одам пак да ме види на ехо и да ги види резултатите. Резултатите сите во ред. Е сега доаѓа заплетот. Кога ме гледаше првиот пат беше 13 ден од циклус и немаше фолекул. Како да пукнал. Ми рече да проверам прогестерон на 21 ден и.тој беше ок. Сега кога отидов беше 23 ден и од негде се појави фолекул 14 мм. Докторот ми вика работи сега, бидејки циклус ќе добиеш дури за три недели. Викам докторе нема шанси јас добивам редовно, никогаш не ми касни. И нормално денес 25 ден јас добив.
    Викам што следно сега да испитаме. И почна да се мисли и ми.вика ај да не бидам себичен да си одиш ти кај Димитров и тамо да си продолжиш. Останав со подзината уста и не ми се веруваше што ми кажа. Викам ама јас сакам кај Вас. Во меѓувреме дојде сестрата му рече дека го викаат во сала и си замина.
    Јас се извинувам на долгиот пост, ама морав да го кажам моето искуство. Гневна сум, разочарана и стварно незнам што следно да правам

На Ѕвездички, saramila09, eta и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas od sabota pocnuvam so cikloproginova od 26 Feb so superfakt

Neznam sto da ti kazam mila. jas denes dva pati se slusnav so Dr trajkovski sabajle vo 9 I vo 18 casot mu ja prativ poslednata sema da ja vide oti po nea treba da odime pak

Последна измена од модератор: 5 февруари 2018
    На eta, irencule1980, @nn@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.998
    Допаѓања:
    4.467
    Може и подобро што бил искрен. Послушај го, замини си од таму и размисли кај кој доктор да отидеш. Во опција ти е и Систина. Сепак, Систина и Ремедика се најускусни и имаат најдобри доктори. Не се разочарувај, ќе си ги најдеш правиот доктор. :hug:

На Ѕвездички, malifesent и eta им се допаѓа ова.
  13. irencule1980

irencule1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2017
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    370
    So sreka neka ti e.

Последна измена од модератор: 5 февруари 2018
    На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Топло ти го препорачувам Ивановски во Систина. Бар чуј што ќе ти каже :)

На joan, Ѕвездички, mac82 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.716
    @Melek 36 Се слагам со тебе дека не е во ред ова што го рекол докторот особено без објаснување.Не знам како би си го објаснила ова, освен дека може мисли дека треба да те следи повеќе циклуси за да го најде проблемот, па да не трошите време и циклуси.

Последна измена: 5 февруари 2018
    На @nn@ и Meckicja им се допаѓа ова.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe prezafaten I se I oni so pacienti ama pak ke kazam ova ne e vo red od negova strana

На babydust и eta им се допаѓа ова.
  17. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Чудно, како така се испонашал. Јас лично не сум била кај него, но во последно време многу го фалат.

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    I mene mi e cudno iako nie sme dolgo vreme negovi pacienti taka mi se nema isponasano

19. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Ајдеее, со среќа :)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Искрено таков тие трајковски ќе ти каже нешто и оп заминува како ништо да не се случи.. јас топло ти го препорачувам ИВАНОВСКИ прекрасен доктор со многу разбирање и прекрасно си ја врши работата :D

На joan и Софија 88 им се допаѓа ова.