Јас кога бев лани кај Митко у Систина тој од старт ми рече - кај тебе би оделе со гонал ф. И тоа баш вака ми рече- " поскапи се малку од другите ама не верувам дека ќе докупиш повеќе од 7-8. " Тоа би значело дека одат преку фонд. @Spiritus тебе докторот ти кажа дека не идат преку фонд?
Јас бев кај Митко преку фонд. Откако ги потрошив 30амп кои ми следуваа, ми даде да си докупам гонал ф дека поквалитетни. Ова беше во декември
Е многу чудно ова. Пурегон да ти даваат за од ваучерот, а гонали да докупуваш. Како може во една клиника да ги даваат, во друга не. Инаку и јас имам познаничка која во Ремедика беше стимулирана со гонал. Не и ги наплатија . Мора да реагирате тие што одите во Систина!!!
Секако има многу што успеале и со Фостимон, нема правила, ама доколку може и Гонал ф, з’ш да не. Честитки, успешен да биде овој обид! Среќно! Терапијата поттикнува раст на што поголем број фоликули, кои доволно ќе порастат за пунктирање и добивање соодветни ј.к. за оплодување. Е сега не знам колку влијание има терапијата, на пр. Фостимон или Гонал Ф врз квалитетот на ј.к. Мислам дека сепак тоа е до организмот.
И јас сум изненадена, искрено во форумот научивме многу работи, ама факт е дека не знаеме се што ни следува од фзо. Треба добро да се информираме за нареден пат на лице место да се реагира. Инаку факт е дека гонал ф е моментално најквалитетен и нормално кај го изедовме волот уште за опашката не правиме проблем, ќе се доплати колку што треба.
Може е до организмот, но според мене, повеќе е до квалитетот на ФСХ, кој е синтетички произведен. Гонал-Ф го произведува Мерк, многу позната фирма којашто произведува секакви хемикалии и супстанци со многу висок степен на чистота. Имам многу искуство со различни супстанци од Мерк (кои не се поврзани со ивф), и сите им се со одличен квалитет. Од друга страна пак, производителот на Фостимон мене ми е непознат. Не е ни случајно што имаат различни цени. Секако и со Фостимон има резултати (зависи од случај до случај), но за специфични случаи, особено со ниско АМХ, не би требало да даваат Фостимон (сепак се најевтини од сите други).
И да не сум знаела дека од фонд следува гонал , кога би ми рекол после пурегон да докупам гонал ( кажувајќи ми дека е поквалитетен) гарант би го прашала докторот зошто ми дал пурегон,ако гоналот е толку поарен. Точно, ќе доплатиме се , ама не бива вака, будали не прават?! Еј се изнервирав! *Ќе ја биде ли ваа државичка веќе еднаш?
Се согласувам, сепак цената кажува. Така е, треба у старт да се каже дека е поквалитетен, а не крај. Значи, лупај се со хормони, па не е битно дали е доволно квалитетна терапијата, за да се оствари резултат.
Ама па не ми е јасно ова. Јас првото ивф го правев кај Органџиски на приватно. Примав 45 мерионали кои тогаш ги купив од таму. Ако толку се подобри гоналот зошто Органџиски не ми ги продаде тие ? Него посекако слаба точка му се парите. Гоналот е со 30 % поскап. Чудно што не ми ги "бутна" нив. Тој гледаше само нешто поскапо да ми тутне . Место суперфакт ( 2000ден ) , тој ми даваше триптофен ( околу 8-9000 ме коштаа). А има тој и гонал ф сигурно знам
Јас мислам дека прават експерименти и тоа е, имаат неколку шеми што ги фураат, па како ќе се погоди, така.
Seuste ne sme odlucile ni koga nitu pak kaj kogo.vo momentov pominuvame niz tezok period,izgubivme mnogu mlad i blizok clen od semejstvoto i mozebi malku ke pocekame.meguvreme sobiram mislenja i iskustva so ivf doktori.mm veli pak za plodnost zasto ni e blisku i sme im poznat slucaj ama jas ne se soglasuvam.se mislime za remedika...ama ke vidime sto ke izleze Porano samo triptofen se koristel za ivf i poveke uspesni prikazni imalo otkolku sega,od ova najjak biznis si napravija. Inace citav nekade deka triptofenot mnogu dobra terapija za ivf,neznam zosto go izbegavaat vo posledno. Izvini bubce ti se tupnav na postot