хла да прават и на трансфузиологиуја ама на имунологија испитувањето е многу подетално, исто прават и вродена тромбофилија ама испитуваат само 2-3 генски мутации, додека на имунологија ги има околу 21 како што памтам така да поверодостојни се на имунологија, јас многу се распрашував пред да испитам за да не утнам со нешто
Jas ne da sum upatena vo ispituvanjava nego........ taka da site mutacii mi se ispituvani i kako sto pisav oni mi gi pratija, i na imunologija i na medicinski fakultet i sekade kade sto trebase, taka da i vrodena trombofilija so site mutacii i se po red, a imam i genetski mutacii i od MANU, znaci imam se se. A ona sto jas sum go ispituvala plus na imunologija se nekoi si vrednosti za odredena sostojba, i zatoa sum bila edinstven pacient (sega mi tekna na momentov ali kako i da e izlegoa mnogu neseriozni, i da doktorot koj bese tamu neznaese da mi gi objasni) A inaku neznam dali znaete no ima edni ispituvanja sto se pravat i na revmatologija i se isto taka bitni za celava ovaa sostojba
Какви се тие на ревматологија и за што се битни?Ова не сум го знаела.За воопшто да забремениш.или за ако се пушташ и не ги доносуваш.
Pa bitni se I dokolku nemozes da zabremenis, I zadrzis I donosis, I ako imas nekoja avtoimuna ili kardiovaskularna sostojba. Znaci I pokraj onie od Transfuziologija Imunologija I MANU mi rekoa da si pojdam I na revmatologija I tamu pravele nekoi testovi odnosno I ovie se imunoloski, I mi bile potrebni za crlokupnata slika. Isto se proveruvaat antitela no neli nekako razlicno se gledale.
Feminki da vr izvestam deka vidov na fb deka utre vo 15.00 casot na 24vesti vo faktor zdravje ke gostiva birol ajdin od new born cinik koja mozete gledajte
Ne i jas cekam sekoj moment. Se mislam dali da se javam?!.ili uste e rano. Denes treba da se sostanuva komisijata,pa nekako me faka trema
Kukla21,ako si vo moznost gledaj vo 15h. na 24vesti Birol Ajdin,pa spodeli mislenje,jas su na rabota do 17h.
И јас ќе го стават после на фб, ќе го ставиме тука интервјуто Мислам утре да ги бараш кога даде документи?
Pa jas gi dadov na 04.Juni,ama mi pobaraa 4D,so obrazlozenie za kavum uteri,toj dokument go predadov minatiot cetvrtok(pred edna nedela),pa verojatno do utre ke ima odgovor. Uh kakvo cudno cuvstvo imam,ako go dadat vaucerot,od 5 Juli (neli 21vi den od ciklus)treba da pocnan so terapija. Nekoj nemir osekam...
A zosto 21-vi den od ciklus se pocnuva? Ne treba li od 3-ti den od ciklus? Ili ima tuka nekja razlika?
Jas dobiv na 14 ti Juni,togas se javiv vo Remedika da prasam dali da pocnam so kontraceptivi(Jasmin ili sl.)i sestrata vo konsultacija so Petanovski mi rece deka nema da pijam,zatoa sto imam mn.redovni ciklusi i ovulacija i nema potreba. Taka da so terapija ke pocneme od 21vi den od ciklus. Mi rekoa i deka pokraj toa sto kontraceptivi davaat kaj policisticni jajnici i neredovni ciklusi, vo drugite kliniki ,kontraceptivi davale i kaj sto nema potreba,odnosno za da g vklopat pacientkite vo rasporedot na doktorot. Sega kolku e ova tocno, ne znam i ne navleguvam. Sekoj doktor si ima svoi nacini i pravila. Iako logicno mi e da se zemaat kontraceptivi pred ivf,za da se smirat jajnicite nekoe vreme,za podobro da reagiraat na stimulacii. Mene i maticnata mi rece da pocnam so jasmin od 5ti den ,znaci denes...i sega neznam sto da pravam i kogo da slusam?!...
Dobra sum Ninicka, odmaram i edvaj cekam da dojde sreda, treba da odam na kontrola za srceva reakcija
Zenickiiiii........mi go odobrija vaucerooooot!...mnooogu se raduvam deka go napravivme prviot cekor!