Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Da a? Jas pa procitav deka gi preporacuvaat pred ivf i gi kupiv. A procitav deka i sardina trebalo da se jade,ama nikako tuna?!..

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Ne znam tocno,sestra mi mi gi kupi, no utre ke ti pisam tocno...

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Се препорачува витамин Д. Снаа ми го земаше за децата се додека не прочита соја во составот. Сега зема едни од бугарија, тие се баш рибино масло. Сардина, лосос, риба генеракно заради протеини и вит Д :)

На only44you и Ninichka им се допаѓа ова.
  4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Offff pa ja denes tuna si kupiv za jadenje vo soino maslo ...... Ne deka radi in vitroto, tuku onaka mi se jadese, so kromidce, mmmmmm.... Da vi kazam nesto, si krkam sve zivo i divo i ic ne mu ja mislam. Posebno sega kako sto ima se , site vitamini gi ima i vo ovosjata i vo zelencucite.. A i iskrena da bidam , posle se svativ deka ako pisal gospod da se fati , ke se fati, pa makar vie i na vozduh da ziveete :D

Sreknooooooooo :)

На papillon red, Kiflicka05, MADO и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Taka e mila i jas si jadam se sto mi se jade,ama ovie raboti sto gi procitav,gi zedov da gi pijam cisto malku da potpomognam ,ako mozam :whew:
    Ako treba da bide, ke bide...

На only44you, Libra88 и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.917
    Допаѓања:
    111.111
    Eeee devojche ti ja pustam seta sreka ;) pa zdravje za 1,5 sakam da te citnam kako pisuvas deka meseto ti e polno ;)
    Sto mislis deka bi ti pomognalo za uspeh se probaj jadi kupi nema da e steta dokolku e prirodno, baram ke si imas cuvstvo deka davas se od sebe ;)
    I suprefaktot nema da ti poremeti nisto vo odnos na ciklusot, doduse jas nemam primeteno od nego deka nesto mi se desava
    Opusteno, pozitivno I ...... :) :)

На MADO и only44you им се допаѓа ова.
  7. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Emka mila,bas poradi toa ,,cuvstvo deka davam se od sebe,, ubavo go kaza ova...Vi posakuvam bas na site i toa od se srce da uspeeme vo ovaa bitka. A znam deka ke bide taka! Gushki..

На MADO, kukla21, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.917
    Допаѓања:
    111.111
    Pa jas kolku sto sum zapoznaena od nikogas nebilo zadolzitelno da imas 4 inseminacii, tuku ubavo si pisuva vo nekoi odredeni slucai ne ti se potrebni inseminacii tuku vednas ti davaat pravo na IFV , eve ti primer kako na nas da ni baraat inseminacii koga nemame materijal za niv :)

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Гледајте го правилникот. Зависно од медицинските индикации треба или не треба иуи. При сериозни нарушувања на машкиот или женскиот фактор не треба да се прават иуи. Во правилникот се наведени апсолутни и релативни индикации. Зависно од состојбата на парот кај некои ќе бараат 4, кај некои може 2, а на некој ниту една.

11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.188
    Допаѓања:
    13.617
    Женски, бидејќи и јас одам натаму за инсеминации и ин-витра сакам да ве прашам нешто. Гледам дека ова одзема време време-боцкања, пункции ова-она и незнам ти што .... сеуште не ги знам постапкиве ги немам проучено баш :) Како зимате денови од работа-од одморот ли? Да знам дали да го користам цел или да си оставам некој ден. Или пак матичните можат да ви пишат боледување? Јас сум тотално збунета незнам како би си зимала денови од работа ќе треба цела фирма да знае за што одам, ќе умрам од срам, а и не сакам да знаат. Јас не сум од Скопје од помал град сум и поради тоа за да отидам само на една работа ќе ми треба ден да зимам и оправдување пред колеги, колешки, директори ... Како се справувате со овој проблем?

12. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Ocicka...i jas maka macam so slobodni denovi. Za pregledi i spermogrami tempirav kaj Petanovski vo vtornicite,deka toj samo vo vtornik raboti posle pladne. Jas rabotam sekoj den do 17h.,pa posle toa odam vo Remedika. A sega koga ke pocnam so terapija,verojatno ke ja. primam tuka(ne sum id Sk.)kaj maticnata,pa nema da mi trebaat slob.denovi. E koga ke dojde vreme za punkcija i transfer,ke moram boleduvanje koe ke mi go dade maticnata,a ymiram od sram sto ke mora cela firma da me razbere :whew:

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Leleee 10000 pati sum go mislela toa, kako ke kazam, pa cela firma ke me razbere, pa kako sto sum od pomal grad i site ke me razberat... A ako bide pozitivno neka me razberat i do amerika ako sakaat, ama ako bide negativno nesakam da me sozaluvaat i lice da mi pravat site sto znaat, taka e uste potesko.

На ocicka2014 и Ninichka им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И јас вака се замарав па сфатив дека ми е гајле. Тоа што некој ќе ми „бере гајле“ збори за ситните души околу мене, а нема зошто јас да се срамам.
    Јас сум од Скопје па мислам дека ми е полесно излегувањето. Јас само кажувам имам приватни обврски и излегувам. Без дополнителни појаснувања што и како. Ако не сте од Ск, кога ќе бидете во постапка, ај не за боцкање, ама во текот на постапката ќе треба бар 3 пати да дојдете на фоликулиметрија и мерење естрадиол. Во систина работат само сабајле и сакал нејќел мора да си планираш ден (саат).
    Во ремедика е позгодно затоа што докторот има ден кога работи попладне, ама нема да го погодиш сите 3 пати баш кога е сабајле. Заебана е целава ситуација.

На ocicka2014 и Ninichka им се допаѓа ова.
  15. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    И јас не сум од Скопје, но др.Лазаревски ми рече дека естрадиолот можеме да го контролираме тука во некоја лабораторија , па телефонски да го кажеме , а за фоликулиметрија мислам дека ке требало 1-2 да одам.... Како и да е , ми рече со пункција и со трасфер се на све треба да додјиш за Ск. ми вика 4 пати најмногу. Па сега уште еднаш кога ке се видиме за 3 недели , повтороно ке се договориме подетално... Инаку за тогаш ке земам одмор, 10 дена планирам , па горе доле, мислам дека ке ми бидат доволни, па што е господ никој не е .... така си велам.. А боледување не ни планирам да земам , оти цел град ке ме разбере што правам, за жал!!!!!!!!!

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кога одиш да мериш естрадиол тогаш обично имаш и фоликулиметрија. Мене така ми беше. Терапијата ја одредуваат после мерењето на естрадиолот. Јас имав терапија од едно до друго мерење на естрадиол, не повеќе. Плус ти даваат некои формулари за потпишување дека си разбрал како треба да ја примаш терапијата. Додуше, може ова го средуваат и покасно кога ќе дојдеш, за да бидат покриени.
    Како ви е згодно, така правете си. Помалку стрес на организмот, поубаво за вас.

17. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Ma kukla e vo pravo,nema od sto da se sramime,neka se sramat tie sto berat tugi gajlinja i sto preraskazuvaat koja zena, kakov problem ima....Nie ke si ja terame nasata, a tie ako nemaa druga rabta neka se zamaraat so nasite problemi. Batalete,a i da doznaat ,ke im kazam DA,se spremam za ivf,imas da mi dades 2000eur ,da zavrsam rabota?...:rofl:

На Kiflicka05, do-re-mi, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Да да, ке видиме сега што ке каже докторот.... мислам , како ке се договориме, па ке ви кажам :)

На kukla21 и Ninichka им се допаѓа ова.
  19. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Е и заборавив да се надополнам само..... Значи кога правев лани ивф, кај др.Таше во Плодност во Битола, значи ниту еднаш не ме пратеше на ехо, само естрадиол меревме , но сакаше естрадиолот да го мериме исклучиво во неговата лабораторија, а мерењето на естрадиолот бесе можеби едно 5-6 пати, додека стигнавме до пукција .

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Чудно. Значи јас мерев естрадиол, па со резултатот одев кај Лазаревски на ехо. Според шемата од фондот мислам дека имаш 3 пати мерење хормони (естрадиол) и 3 фоликулиметрии вклучени.