Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

267 vote(s)
    14.5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

209 vote(s)
    11.3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

110 vote(s)
    6.0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

92 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

117 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

120 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

338 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

302 vote(s)
    16.4%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.5%
  1. Diva_ma

Diva_ma Истакнат член

Дај Боже да е така да се вгнезди ембрионот. а денес ти се појави розов исцедок?

bucika02 and saramila09 like this.
  2. saramila09

saramila09 Истакнат член

Јас на 4ти от ден една кафена точка ми се појави а за болки за да не зборуваме и сега ги имам истите болки ко за добивање ама нормално е тоа и докторот истото ми го кажа.. температурата колку тие мери сабајле и навечер ако тие 36.9 или 37 знај бремена си јас така секој ден мерев од првиот ден от ет се со денес исто е..

stevemila, joan, irencule1980 and 3 others like this.
  3. Snowhite2

Snowhite2 Активен член

Ne samo prviot den koga pocnaa bolkite i go prasav doktorot mi rece deka moze da e pozitiven znak :) loso bilo ako e bas crveno

Fala ti mila ke probam od utre da ja meram :*

Last edited by a moderator: Mar 29, 2018
    joan, Желба and saramila09 like this.
  4. bucika02

bucika02 Активен член

Zal mi e za neuspehot,odmori malku od stimulacite pa so Novi sili kon Nov pocetokot se nadevam kon uspeh, te guskame a za dekortinot jas go piev 2dena pred et I 5 Dena posle a ti dokraj li gi piese

Mene mi e 9 den od transfer uste od prviot den imam bolki vo dolniot del od stomakot doktorot vika deka e od stimulacijata I mene mi e mnogu strav no ke izdrzeme ti posakuvam uspeh I visoka beta

Желба, PrettyG, Diva_ma and 2 others like this.
  5. Diva_ma

Diva_ma Истакнат член

Не сум знаела дека се мери темп. уште од прв ден. Ке почнам да мерам сабајле вечер. Блсгодарам@saramila09

А некако чудно ми е од прв ден тем. да се мери. Колку што читам овде и по други форуми неможе од прв ден на трансфер ако ти е тем. 36.9, или 37 и бременост да има ,уште е не е вгнезден ембрионот. тек после неколку дена можна е таа тем. Нека ме поправи некој или не сум доволно информирана. :x

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Temp jas voopsto nemeram od progesteron moze da bide visoka i moj sovet vi e ne se opteretuvajte so toa jas ni domasni testovi pravam ni temp meram .nisto si cekam peti april da dojde da si ispitam betahcg I gotovo sto e toa e

Milobebence, stevemila, @nn@ and 8 others like this.
  7. Diva_ma

Diva_ma Истакнат член

За базална темп. имам слушнато дека се мери секое сабајле од прв ден на менструција и така се одредува овулација и тогаш темп треба да е 37. А за бременост не сум чула. Ајде Како кажал Господ така нека биде.

@nn@, saramila09, Meckicja and 2 others like this.
  8. saramila09

saramila09 Истакнат член

Јас не ти реков и ти од прв ден да мериш.. јас си кажав за мене и еве сега сум си трудничка и точно било тоа што цело време имав температура од 36.9 37 кај мене беше така немора да значи и кај вас ако е бремени сте.. Мене и докторот ми потврди бидејки се плашев цело време ми беше 37 и се вроди со успех.. немора да значи и за вас исто само кажав мислење кај некој од вас чекате после 4ти ден да имате крв незнам што епа душо тоа кај мене не се случи ни малку затоа секој организам е различен нее ист (fingers) :?:

Last edited: Mar 29, 2018
    Meckicja likes this.
  9. Diva_ma

Diva_ma Истакнат член

Јас и докторот го прашам ми рече да не се базирам на темп. а ни па ми спомна да ја мерам. затоа ме зачуди пошо кај тебе прочитав од прв ден ја мереш и затоа ми стана чудно.Нормално сите имаме различен организам и делуваме различно. Тука сме да си разјасниме и помогни ме.

Meckicja and saramila09 like this.
  10. saramila09

saramila09 Истакнат член

Јас мерев бидејки навистина имав и се плашев да немам хиперстимулација но докторот ми кажа дека нема шанси да дојде дадени се многу лекови да се спречи.. затоа и мерев секој ден и така со таа температура останав бремена и до денес ја имам не се симнува..

Meckicja, irencule1980 and Diva_ma like this.
  11. marija@5

marija@5 Истакнат член

Zelba bas mi e zal za neuspehot znam nema zborovi koi mozat da te utesat no gospot e so nas se nadevam na site ke ni ja ispolni najgolemata zelba.

12. Желба

Желба Истакнат член

Девојки, ви благодарам на сите за поддршката, многу ми значи.

@emkaemka уште на првото ин витро, кога АМХ ми беше 1 и бев помлада, ми предложија да одиме со донирани јајце клетки, но и тогаш и сега таа идеја ми е одбивна. Рационално, знам дека треба да размислувам за таа опција, но емотивно, сакам да имам свое дете, да ги има моите гени.
    Можеби понатаму ќе ми созрее и таа идеја, но додека имам свои јајце клетки, би се обидела повторно со нив.
    Немам толку одбивност кон посвојување или кон дониран ембрион, но некако тешко прифаќам да носам ембрион и да имам дете од некоја друга жена и партнерот, не знам зашто и мене не ми делува ОК што размислувам така.
    Во секој случај ти благодарам за мислата, не е на одмет да почнам да работам на себе во врска со таа идеја.

@Diva_ma последен пат кога останав бремена, уште на третиот ден по трансфер имав како менструални грчеви, па потоа од ден на ден имав болки во стомакот, еден ден огромна главоболка, па се појави кафено крварење кое траеше 2,3 дена и јас мислев дека е готово, почнува циклус. На 9-от ден по трансфер направив домашен тест, излезе позитивен, 13-ти ден по трансфер бета хцг беше 1328 и по две недели се видоа две гестациски ќесички. Така да воопшто не се секирај ако нешто се случува, болки, грчеви, крварења, според мене е тоа е добар знак :)

@bucika02 декортинот го пиев до тест, а еве гледам кај други членки кои останале бремени го продолжуваат и 15 дена по срцева акција. Веројатно некои доктори сметаат дека опасноста од отфрлање не завршува со имлантација, немам друго објаснување :)

@Mimmi39 дали мереше АМХ по рејувенација и дали имаше поголем број на антрални фоликули? Исто така ме интересира дали имаше поголеми вредности на естрадиол при стимулација, односно поквалитетни јк?

@Bubce38 ти посакувам најдобар одговор на стимулација и успешна постапка :)

Со среќа на сите што чекаат бета и на сите во постапка!

Milobebence, stevemila, @nn@ and 12 others like this.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

@Желба не мерев АМХ, не стигнав. Требаше да мерам после 3 месеци, но останав бремена и ниту еден хормон не премерив после рејувинацијата.
    Бројот на антрални се зголеми на 3-4 на двете страни. Она што е најинтересно, се активираше десниот јајник кој беше неактивен повеќе месеци и од него извадивме 3 ј. клетки (до тогаш имав само по 1 ј.к и тоа само лево).

Last edited: Mar 29, 2018
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@Желба јас многу, многу се извинувам ако те повредив, верувај ми немав ни приближно таква намера :(

Значи како што разбрав ти остануваш бремена, но не се развиваат ембрионите и покрај ниско амх вадат јк и ги оплодуваат..
    Дијагностичка хистероскопија си правела или било каква, ти понудил некој такво нешто?? За да убаво се види внатрешноста на матката нели.
    Кариотип имате??
    Аспирин, Клексан верувам примаш пред, околу инф, Трансфузиолошки си проверена..

А и прогестерон ти проверуваат пред трансвер, по трансвер некој ден??

Пробај со подмладување и мој совет и на релакс масажи да појдеш :)

stevemila, Желба, @nn@ and 8 others like this.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Lele kolku se isplasiv jas denes koga otidov do WC mi se pristori deka mi potece krv no za sreca nemase nisto osmi den od et mi e

bucika02 and saramila09 like this.
  16. A&Z

A&Z Истакнат член

Dali nekoj dostavuval spermogram od histologija so emriologija i dali go prifakaat vo fond

pile30 and saramila09 like this.
  17. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Soprugot pravese isto na histologija i nemase nikakov problem za vo fond.

saramila09 likes this.
  18. Girisham

Girisham Истакнат член

Ti rece te izbrkale od rabota zosto si postojano po bolnici i spremas ivf. Prasuvase za advokati i televizii, sto se sluci?

saramila09 and Meckicja like this.
  19. joan

joan Популарен член

Мила, јас имав неколку дена после трансфер силни грчеви но во матката...и само тој ден ги памтам зошто ме исплашија. Веројатно беше имплантација во прашање, исходот беше позитивен.
    Најмалку сакам да ширам лажни надежи, но сакав чисто да споделам дека грчења во матката не се секогаш негативни, напротив најголем дел од девојките се убедени дека ќе добијат пред да го видат позитивниот тест.

mac82, Martka, bokiroki and 10 others like this.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne me izbrkaa se predomislija

saramila09 and Girisham like this.