Зависи што е дијагнозата, а инаку правила нема, секако дека може, освен ептен ако не е азоо..., па и тогаш може, со соодветна терапија се санира и тоа. Сепак докторот треба да оцени и даде насока.
Олигоастенозооспермија во синлаб со 94% не подвижни и тие 6% подвижни во медто препорака ве молам премногу ми е страв од тоа да остснсм без бебоо
@Желба Те поддржувам за тоа се додека можеш да исцрпиш јк од кај тебе, да се обидуваш. Јас не мерев амх зашто ми кажаа не треба, се знаело колку е кога имам повеќе години. Инаку и јас сум 40+. Па ете Бог сакаше и ме благослови. Ти ја пуштам целата среќа, откажување нема, само биди истрајна и ќе успееш.
@Bubce38 ти праќам многу позитивна енергија и добра мисла, нека се сложи се како што треба и нека излезе најдобро за двајцата!
Битно е да има барем еден добар сперматозоид. Не плаши се има метода и за тоа, ќе имаш бебенце, не мисли негативно, ништо не е толку страшно.
Не се грижи, оваа дијагноза ја имаат многу мажи, па и мм. Тие 6% подвижни докторите сметаат дека се доволно за да ја завршат работата. За ивф, кога е послаб спермограмот се работи со икси метода, која ги зголемува шансите за оплодување, така да само позитивно. Консултирајте се со докторот, може ќе препорача суплементи да зема.
Ако тебе ти е страв,замисли него како му е пошто он е со проблем.Стисни заби и биди му поддршка(може и веке си му но сакав да кажам ) .Инаку колку што се разбирам,спермогра во најголем број случаи може да се поправи.Ке си смени начин на живот и ке консумира здрава храна,суплементи,хомеопатија....А и за ивф доволно е да најдат еден здрав сперматозоид. @Bubce38 Се надевам Господ ке биде со вас
Ти благодарам за поддршката и за споделеното искуство, многу ме радува и ми дава надеж кога слушам позитивни искуства, со среќен крај
Зема трибестан, витамин од а до з и мака. Се надевсм на подобрување фффф Ви благодарам за подршката Господ е голем
Маж ми е со дијагноза олигоастенотератоозоспермиа од се по нешто фали но имав само едно неуспешно ивф ради утнување на клиниката и др.(на Гак) Вкупно 5 ивф и сега имам синче.(секогаш имав по 5-6 ембриони оплодени но со биохемиска и спонтан завршував).Зборот ми е дека нормално може ако има сперматозоиди...Па со ИКСИ метода се стасува до убави ембриончиња и до бременост. Немој да губиш надеж ќе си имаш бебе/бебиња со добар доктор ќе биде успешно...главата горе и позитивна мисла
Oligoastenozoospermija so 94% nepodvizni.. Pie mm tribestan i vitamini od a do z i maka.. Se nadevam na podobruvanje
Мм со лоша морфологија па се успеваше на секој обид да имам по 5-6 бластоцисти..Главата горе ќе си имаш бебе/бебиња со добар доктор ќе се успее...само позитивна мисла во овој тежок пат негативностите фрли ги и не заборавај дека со позитивни мисли до позитивни резултати...Ќе бидеме сите мајкички
Јас би ти препорачала да го повторите спермограмот во друга лабораторија. Последно мм кога во Синлаб направи спермограм, излезе катастрофа, а само неколку дена после тоа правевме инсеминација и сосема друго беше на резултатот. Се сомневам дека многу долго го оставија примерокот пред да го проверат.
Koga sme kaj spermogram vo fond ne go priznavaat spermogram od bukurest kako informacija ako nekoj planira da sobira dokumenti