Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Многу разлика во цени. И зошто да се плати пола пред трансфер ако не дојде до тоа? Некој си полни џебови на туѓа мака. Ама нели во нивни раце сме...

На Stara, Meckicja и saramila09 им се допаѓа ова.
  2. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Секогаш ми наплаќале прво пункција па ако има трансфер,тогаш на денот на трансфер плаќање.Предвреме никогаш не сум платила.

На saramila09 и irencule1980 им се допаѓа ова.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.655
    Допаѓања:
    175.123
    Каде ова ?

Се плаќало пола трансфер демек зошто ембриолозите сепак " работеле" на оплодување , а тоа " коштало" :wasntme:.
    Јас планирам месецов да направам една пункција на природен циклус во Систина .
    Некако не ми се даваат толку пари ( 600е) во плодност. За тие пари во Систина ќе направам 3 пункции.
    Замрзнатите ми јк и така и така ќе стојат уште три месеци во плодност.
    До тогаш ќе пробам да "соберам" уште некоја :)

Последна измена од модератор: 13 април 2018
    На pile30, dunika, emkaemka и 7 други им се допаѓа ова.
  4. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Со среќа нека биде бубче. Јас не го добив докторот и планирам попладне да одам. Сигурно треба и некој документ треба да ми дадат до каде е стигнато ако не прифатат да го докористам ваучерот

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.655
    Допаѓања:
    175.123
    А ти само 5 фостимони потроши?
    Ако не прифатат така за трансферот, плати си ја пункцијата и инекциите и ваучерот ќе ти стои.
    До кога има важност твојот ваучер?!

На saramila09 и irencule1980 им се допаѓа ова.
  6. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Јас потрошив 13 фостимони. И еден супрефакт. Може и така да направам. Ваучерот го добив на 2 март

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Систина.

На saramila09 и Bubce38 им се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Да во систина прво само пункција плакаш,па после на трансверот плакаш за трансфер.Овие од плодност значо стварно се дерачи на кожа.
    За што е таа инфузија?

На Желба, Meckicja, saramila09 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Тоа се цени за природен циклус. За пункција на целосен, стимулиран циклус, односно за ИВФ ИКСИ ( така пишува на сметката) 20.600 за пункција, анестезиолошки преглед 600, анестезија 3.100, теваграстим инјекција 3.422, вкупно за се ова во врска со пункцијата плативме 27.722, 00 денари.
    Предходно, 2 дена пред пункција примив уште една теваграстим 3.422 + 2.580 апликација на истата, вкупно 6.002 денари.
    На денот на трансфер плативме 91.000, опис на услуга ИКСИ ПРОГРАМ + 1.598 ампула атосибан, вкупно 92.595, 00 денари.
    Значи 126.319,00, без проверката на естадиол, таа беше околу 800 и нешто и без терапијата за стимулација, која нели сами си ја купуваме, а ние купивме подоста, околу 45 Гонал ф, 2 Луверис, 4 Цетротид и еден Овитрел или како се викаше таа наместо Прегнил за стоп што е.
    Се на се едно чудо пари, за две јк и на крај и не останав бремена, ама нели тоа е, никој не ни дава гаранција за успех.

Дојдов во искушение да ги сликам сметките, ама не се осеќам лагодно да го направам тоа, а секако истиве цени, за пункција и трансфер, ми ги кажаа и по телефон кога се распрашував, така да на кого не му е верно нека праша. Цените за природен циклус и за стимулиран скоро сегде се разликуваат, прашувајте си пред да почнете со ин витро колку таа постапка што ја правите ќе ве чини, за да немате непријатни изненадувања.

Инаку Плодност стварно ме изненади со "логикава", да наплаќаш услуга што не си ја извршил, само затоа што си се подготвувал да ја извршиш. И тоа пола цена од неизвршената услуга, ако добро разбрав.
    Сопругот пред некој ден ми спомна да отидеме уште таму на разговор, ама не знам колку е паметно со оглед на цениве. Гледам на фб се фалат со успеси, таму кај што другите не успеале они успеваат, ама не знам дали на нешто реално се темелат таквите изјави, дали применуваат нешто што другите не го применуваат, во постапката, во терапијата?
    Какви ви се искуствата со Плодност?

Последна измена: 13 април 2018
    На emkaemka, Spiritus, Недопирлива5 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    @Желба штом имаш само 2 ј.к. со долг процес, која е логиката таков да се применува?
    Колку ти е амх? Зошто не пробаш природен или природен модифициран (со минимална терапија од 8/9 ден)? Поевтино, но и помалку стресно е.

На emkaemka, joan, Недопирлива5 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Во право си, не гледам ни јас логика. Во Њуборн на пример инсистираа да одиме на природен или природен модифициран, поради слабата резерва и реално кај тие што немаат добар одговор на големи стимулациии, овие протоколи за нив се најдобри. Не знам зашто во Систина докторот одлучи вака, кажа дека ќе имам слаб одговор, но не очекував волку слаб, се надевав барем на 4 јк. АМХ пред постапката ми беше 0.20, сега сигурно е помало и дополнително ослабено од толку стимулација. Предходно ми објаснуваа дека иако добивам да речеме 3,4 јк, уште многу други фоликули се поттикнуваат со стимулацијата и фактички и тие се губат и се намалува резервата.
    За наредно ин витро, ќе инсистирам на природен или модифициран, мислам дека ќе биде најфрендли во мојов случај и нема да ме остави ем без пари, ем без драгоцени преостанати јк, плус губење на исто така драгоцено време.

На emkaemka, joan, Stara и 7 други им се допаѓа ова.
  12. irencule1980

irencule1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2017
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    370
    Pravese vo Sistina kak Ivanovski , taka? Koe ivf ti e? Dali si pravela i vo new born posto gi spomna?Dali mozebi e poeftino ivf so stimulacii vo new born?

На Желба и saramila09 им се допаѓа ова.
  13. PrettyG

PrettyG Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    873
    Јас минатата година во октомври/ноември имав ивф со долг протокол (бев со ваучер). 30 те стимулации не ми беа доволни, докупивме уште 30-40. Многу слабо реагирав на целата терапија. Пунктирани беа само 3 ј.к. Ниту една не се оплоди и немаше трансфер.
    Сега овој пат кога успеав, одевме со природен модифициран. Само со кломифен, гонал ф и тоа по една инекција на ден и цетротиде неколку инекции. Имав 8 фоликули, 6 беа пунктирани, 2 се оплодија и со нив ми беше направен трансфер. АМХ 0.7
    Пред овој обид (природен модифициран), имав 3 обиди на само на природен циклус (после не успешното ивф), но два пати немаше пункција поради предвремена овулација (на денот на пункција фоликулот веке беше пукнат) и еднаш имаше пункција ама немаше ј.к.
    @Желба пробај следниот обид со природен модифициран, како што пиша и @Nadja_22. И јас мислам дека тој протокол кај тебе ке даде подобар резултат од класичното ивф.

На Желба, emkaemka, Spiritus и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mila ne se baziraj na fb na plodnost jas imav negativno iskustvo od tamu I pisuvav komentari za moeto iskustvo tamu I odma mi gi ponistuvaa I me blokiraa koj I da napise I drug da e negativno iskustvo od kaj niv odma go brisat komentarot I go blokiraat a za lakomi od tase po lakom nema barem za mene on e takov

На Желба, stevemila и saramila09 им се допаѓа ова.
  15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Isto i nas ne odera.3Ivf nad 10ipol iljadi evra.Plus ispituvanja eden kup.Se plakavme na denot na punkcija.Dali ke ima transfer ili ne toa ne gi zanima.Isto i na bratucedka mi i napravija.Izvadija 2j.kletki.Si plati i zamina.Utredenta za da i kaze deka se prazni.Dali se prazni se znae uste na samoto punktiranje.Ama toa,biznis na tuga maka

На Stara, Желба, emkaemka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Страшно, зарем е можно така да работат, не дека не ти верувам, туку “ван памети” е ова, каде е етиката бе... И како може тоа празни фоликули, кога резултатот од Естрадиол покажува, јас мислам дека можеби е утка во проценката на времето на пункцијата... Како и да е, нон сенс, ок ми е да се плаќа одделно, па како и да е, ама пред време да плаќаш услуга која што де факто нема да ја добиеш, тоа е за санкционирање, за жал кај нас не функционира системот, така да се’ е на грб на пациентите!

На Желба, irencule1980, @nn@ и 4 други им се допаѓа ова.
  17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Kaj mene vo izvestajot od eden transfer mi pisuva 0 vrateni.A mi vrati toj pat 3.Bar taka rece.Razmisluvav pravda da baram ama bev veke mnogu iznamostena.Nisto ne me iznenaduva od nego.Jas vikam Tase i se e mozno.Tuka koga kazav ne mi veruvaa pa zatoa i go slikav izvestajot

На Желба, irencule1980, @nn@ и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Hee denes edna rodnina dozna oti invitroto e neuspesno go pravese kaj toj tase jas nego za dr ne go racunam I go prekinal pred ivf metformin a ima skrien seker I insulin svesno

На Желба, irencule1980, saramila09 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Не е лесно воопшто, се работи најпрво за здравје, а потоа и финансии, и патување, и малтретирање и се’ останато. Но комент!

На Желба, Meckicja, saramila09 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Најубаво е @Bubce38 да се јавиш и лично прашаш во Систина. Јас во септември на природен циклус, кога не извадија јајце клетка од два фоликула развиени без стимулации, платив само пункција 10 600 (без анестезија). Но доколку извадат, оплодат и не се развива ембрионот, големи се шансите да платиш нешто за ембрио-култура... Инаку, вториот обид, кога имаше јајце-клетка, ембрион и трансфер...доплатив околу 39 000 ден заедно со инекција атосибан, што значи дека трансферот доколку докторот не ти ја препише инекцијата е поефтин за неколку илјади.

На emkaemka, PrettyG, mac82 и 4 други им се допаѓа ова.