Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. joan

joan Популарен член

Инаку се јавив во Фондот за здравство. Ми рекоа дека не знаат зошто трансфузиолозите ширеле дезинформации кај пациентките, ништо официјално не било сменето, и признаваат само извештај од трансфузиологија. Извинете за дигресијата, ова ако се сеќавате на муабетот дека имало измени и дека ќе можеле гинеколози да даваат извештаи за рефундација на Клексани.

2. irencule1980

irencule1980 Истакнат член

Sto e toa embrio kultura? Sto znaci? Sto pravat?

joan and saramila09 like this.
  3. Queen8

Queen8 Популарен член

И јас слушнав од трансфузиолог дека сега може дури и општ матичен да издаде извештај врз основа на извештајот од спец. гинеколог, колку е точно ова не знам.

saramila09 likes this.
  4. pepapa

pepapa Популарен член

A kako zakazuvate na transfuziolog koga nema slobodni termini vo drzavna bolnica, moze vo voena ili poranesna gradska bolnica?

Spiritus, joan and saramila09 like this.
  5. joan

joan Популарен член

Па нели во лабораторија спремаат услови и раствори за ембриончињата да растат на сличен начин како во тубите и матката.

Е па ми рекоа дека не е точно. Вчера се јавив. Дека можеби имало некои преговори, но дека официјално ништо не е договорено.

Па јас одвај стигнав до трансфузиолог. ... Два месеци по ред он самиот ми закажуваше термини за контрола...и последниот пат ме откачи културно со тоа што ми рече не доаѓај веќе кај мене сега може и гинекологот да ти пишува извештај, има нов договор со Фондот...и сега и јас се чудам што да правам. Се мислам онака да му се појавам наредната недела, ако стигнам на ред од гужвиштата.

Last edited by a moderator: Apr 13, 2018
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Mene denes mi stignaa parite od kleksan na smetka a na rodninata tase I zemal 92000 den pokraj vaucerot za zamrznuvanje odmrznuvanje na embrionite posto I bese odlozen transferot zaradi hiperstimulacija

Желба, stevemila and saramila09 like this.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Може да го пријави, ако смета дека неосновано и наплатил услуга.
    Инаку замрзнувањето не го покрива фондот, без оглед дали е хиперстимулација или не. (Колку што знам јас) Цените за замрзнување се различни во секоја клиника. Ремедика е околу 40000 ден за 5 год, систина мислам 11500 за една год. Зависи која цена е во ценовникт на Плодност, таа сума требало да и ја наплатат.
    Ако и издале сметка, навистина може да пријави, но ако нема сметка, не сум сигурна дека нешто може да направи.

Momichka, stevemila, PrettyG and 2 others like this.
  8. bibiiii

bibiiii Популарен член

molim te prati mi i mene

saramila09 likes this.
  9. irencule1980

Kaj koj dr.odis ako ne e tajna?

10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ова за Плодност прв пат слушам да е вака, на денот на пункцијата да платам за пола трансвер абе ај, демек работеле, а тоа што докторот треба да извади максимум, да погоди право време, да стимулира внимателно, да внимава при пунктирање, ембриолозите да внимаваат при оплодување :fubar: па многу ми е нормално по завршена успешна работа да се бара надомест, вака што :smirk:

@Желба премногу си платила во Систина, ти верувам дека толку си искеширала таман работа да правиш лажги со опашки за ова.

Јас пред некаде 2.5год имав приватно инф во Систина со долг протокол. Целосна сума доаѓаше некаде 13.000ден. (пункција) + 98.000ден. (трансвер) за трансверов не сум баш сигурна да беше толку ама тука некаде. Сега сигурно имаат качено нешто цени, ама сепак не би биле драстично изменети.
    Јас бидејќи веќе имав доста услуги претходно направено си барав попуст, со тоа што платив 13.000ден за пункција и 69.000ден за трансвер, значи вкупно ми дојде 82.000ден. Хормони или било што не доплатив, било какви инекции од кај нив не користев, стимулациите се башка. Платив цела сума по трансвер.

Пред 1год во Њуборн платив цела сума околу 92.000ден, колку беше пункција, а трансвер не знам, иако плаќав по пункција, по трансвер, ама сум изумила. Нешто плус не доплатив, а одев секој втор ден на ехо и хормони.

Муабетов искача како ќе ти се падне :doh:

Last edited: Apr 14, 2018
  11. joan

joan Популарен член

Кај еден млад, Седула Усеини

irencule1980 and saramila09 like this.
  12. Желба

Желба Истакнат член

@irencule1980 да, кај тој доктор, 6-то ивф. Во Њуборн правев едно целосна стмулација, ама со ваучер и доплатив само за дополнителни апмпули мерионал и цетротид, така да не знам колку е приватно ако плаќаш, имаат на страната нивна цени и емкаемка гледам пишала. Потоа правев уште две, со замрзнати 36.000 и едно на природен, пишав предходно, плативме околу 32.000,имаа промоција, но ни вратија 12.000 или 14.000, така нешто, зошто немавме трансфер.
    Според моето искуство, Њуборн имаат прифатливи цени и не се трудат дополнително да извлечат уште нешто, дури др Трајковски те препраќа по државниве клиники за да спасиш нешто од пари...така да се изразам :)

@PrettyG со иста стимулација сме биле, само ти со помала количина и одлично си изреагирала, можеби и кај мене ќе беше подобро да одиме на ист начин. Дали памтиш со кои лекови беше стимулирана на долгиот протокол, кога бил мал одговорот? Многу ми изгледа тоа, околу 60, 70 ампули...

@emkaemka
    13.000 (пункција) + 98.000 (трансфер)=111.111,00,
    20.600 (пункција) + 91.000 (трансфер)=111.600,00,
    ми се чини врти заврти, цениве пак искачаат исти, едно намалиле, друго зголемиле.
    Во мојов случај најмногу ме одраа поради тоа што истиот ефект ќе го постигнев и со природен модифициран кој е упола цена.

Ви благодарам на сите што одговоривте за Плодност, ќе размислам убаво :|

Momichka, stevemila, kukla21 and 5 others like this.
  13. Ivuska31

Ivuska31 Истакнат член

Девојки да ве прашам...гледам во правилникот на ФЗО во документација вика дека лапаро&хистеро,хсг и 4Д не се временски ограничени...Е сега некоја од вас поскоро што поднесувала да не и барале случајно 4Д не постаро од 6месеци?Да знам да го направам и тоа да не ме враќаат џабе.Друго ...дали да ги приложам и дополнителните испитувања што го правев:генетски мутации,кариотп и тестови за тромбофилија?

saramila09 likes this.
  14. irencule1980

Last edited by a moderator: Apr 14, 2018
    stevemila, saramila09 and Ivuska31 like this.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Имаше тука неколку членки на кои им бараа ново 4Д, а доставеното било +6месеци. Така да ново направи си најдобро, да не тапкаш и да не се нервираш. А хсг, лапаро/хистеро да, може и постаро да се достави.

Другите испитувања немаш потреба да ги доставуваш :)

Momichka, stevemila, PrettyG and 3 others like this.
  16. Желба

Желба Истакнат член

@irencule1980 ништо не кажа докторот, не го ни видов по ивф.
    Ти благодарам за желбите, со среќа и на тебе, се надевам дека сите ќе успееме :)

PrettyG, irencule1980 and saramila09 like this.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Јас во систина имав замрзнато јк неоплодени,и неплатив ништо за оплодувањето (неуспешно).Ми се јавија ми кажаа не беше успешно трансфер нема да има,ги прашав треба да дојдам да платам нешто рекоа не.

18. PrettyG

PrettyG Истакнат член

@Желба со долгиот протокол бев стимулирана со мерионал и пурегон. И супрефакт нели. А пред стимулацијата микрогинон. Кога ги потрошивме тие 30 ампули што ни следуваа од фондот, докторот додаде и гонал ф кои сами си ги купувавме. Мислам дека дури кога гоналот го вметна, тргна малку од малку работата. Но не заврши како што треба.
    Кај мене мислам дека комбинацијата на гонал ф со цитротиде даде многу добар резултат сега последниот пат кога одевме со природен модифициран протокол. Дури и докторот беше изненаден.

19. babydust

babydust Популарен член

Да еве мене ме имаа вратено за 4д постаро од 6 месеци.Така да направи си обавезно.
    И не ти препорачувам да доставуваш дополнително документи за да немаат и други причини да те вратат.

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

I mene me vratija za 4d najubavo e da se naprave na 21 den od ciklus Mene taka mi rekoa trojca ginekolozi