Кринон гел (еднаш дневно), прогестерон депо инекција (еднаш во четири дена), фолан, фемибион, (и двете се витамини), клексан (еднаш дневно), аспирин (еднаш дневно)... мислам дека толку. Сигурно доаѓа повеќе од 12 000 ден. месечно, ако не ти ги рефундираат клексаните. Јас исто примав дополнителни инекции кои ме коштаа околу 700-800 евра. Имаше шанси да треба и да се замрзне, ми рекоа дека и тоа би ме коштало околу 800 дополнителни евра. Надвор од тоа, се` ти е покриено со ваучерот...но процесот е навистина непредвидлив... Зошто не се стави докторката Снеже Стојковска од Ремедика во списокот горе? И јас сум чула многу да се распрашуваат за неа, добро е да може споделат дали би ѝ дале доверба за инвитро обид. Моја другарка ќе пробува кај нејзе следниот месец воодушевена од односот на докторката. Но односот не секогаш е пресуден за дали некој доктор е добар за некоја работа или не.
Nas ne kostase mnogu , imav potreba od plus terapija i posle transfer ima terapija i po uspesno invitro ima terapija . Nie moravme da ja prodademe kolata . Ama ne se zalam ..vredese za site pari i blagodarenie na dr trajkovski od new born i timot sega imam 2 kerkicki koi vo sabota ke pravat 4 meseci . Plus toa zamrznavme 2 embriona na 1 godina za sekoj slucaj i toa ne kostase okolu 25 000 den. Za sreka nemavme potreba od niv
И кај мене исто последниов пат, 4x2 естрофема и неуспешно. Предходно примав 2x2 и 3x2, а еднаш и без естрофем, се зависи како ќе процени докторот. @Aleksandra789 најдобро да го прашаш докторот со каква шема ќе одите, обично знаат дали ќе почнат со 2 или со 5 инјекции, па ќе знаеш од прилика дали ќе имаш доплаќање или не за ампулите за стимулација. Но секако бидете спремни дека може да има доплаќање, дали за ампули, дали за замрзнување..нас секогаш ни беше спремна со целосен лимит барем една кредитна картичка
Toa kolku bi bilo? Ili sve zavisi od situacijata kakva ke bide... Mora da sme spremni so mm i na toj finansiski del.. Sepak takvo vreme dojde sto so pari sve se pravi
Mene za prvoto dete mi bese 15 000 den mesecno od koi fondot refundirase za kleksani ama od start mora da se ima za dva meseci dodeka pocnat da vrakaat a sega za vtoroto od pocetokot poskapo doagja utre mi e transfer pa ke vidam kako ke ja prodolzat terapijata. Poevtino doagja sami da si gi plakame inekciite i punkcijata a drzavata ovoj del da go finansira
За жал не. Покрај инекциите кои може и не мора да се плус од тоа што предвидува фондот, секогаш има дополнителна терапија после трансфер кој чини. Дали тоа ќе биде утрогестан/ крионин/ пролутекс/прогестееон депо, дали ќе воведат клексан/ фраксипарин, плус витамини, магнезиум и сл. Се ова чини, а не е предвидено во трошоците од фондот. Дополнително ако има материјал за замрзнување што јас топло препорачувам да се искористи, за не дај боже неуспешно или наредна бременост. Јас пр.имав терапија, утрогестан два пати на ден (едно кутивче ако добро се сеќавам околу 500 денари, а оди за една недела, прогестерон депо на 4 дена (една инекција 90 денари. Фраксипарин 180 денари една, пренаталните околу 700 денари за еден месец, магнезиум исто околу 800 за еден месец. Горе доле морате да бидете спремни варем 200-300 еур за дополнителни трошоци за почеток.
Богами да така е и мене месечно толку ми идат пред трансфер друго ама кога ќе останеш бремена тоа е друго имаш немаш мораш да ја купиш терапијата..
Трошоци непредвидени и те како излегуваат. Што ако имаме ваучер , мора да се има во обзир дека излегуваат секакви " ситуации". Еве ме пример мене . Преку ноќ од толку убаво се што беше , се случи нешто многу лошо , толку неочекувано. Моравме да ги замрзнеме јк . Платив нешто повеќе од 40.000 за замрзнување , плус инекциите не ми стигнаа ( доллатив сигурно над 10.000) . @Aleksandra789 . Можеш и на сам почеток да го прашаш Др со какви стимулации ќе одите и ако би требало да докупиш ( а се повеќе ) да си ги земеш од соседството. Други скриени трошоци не би требало да имаш .