Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. 0ли

0ли Форумски идол

@Lola89 со лесно две недели, брзо да ти поминат и чекаме убави вести (fingers)
    @Hopeful girl со убава мисла и ќе биде се' добро. Наскоро полно меше :clap:

Што убава енергија, имам убаво чувство за сите!

2. BalerinNa

BalerinNa Истакнат член

@A&Z само да те поздравам. Ти си неколку дена пред мене за тест, се надевам дека успешно се справуваш со исчекувањето :) :)
    @Lola89 се надевам дека сите ќе имаме позитивни тестови и успешни бремености.
    Додека чекаме позитивен тест ни останува само да сме со позитивна мисла ;)
    Со лесно на сите што се во постапка!

3. A&Z

A&Z Истакнат член

Mene tesko mi odi cekanjevo mislam deka so prvoto ne mi bese vaka sega deka voopsto ne miruvam pola den mislam bidnalo pola den ne edvaj cekam da dojde petok

4. irencule1980

irencule1980 Истакнат член

Ti posakuvam uspesna beta.

5. Желба

Желба Истакнат член

Девојки, на ГАК ги имаат сите хормони за трет ден од циклус.

Со среќа на сите во постапка и на тие во исчекување, да ви се израдуваме на високи бети!

stevemila, Meckicja, PrettyG and 6 others like this.
  6. Lola89

Lola89 Активен член

Дали мирувате цели две недели строго во кревет или.. мене сестрата ми рече првите два три дена ама јас пропатив со предходната бременост и сеа стравот го чува лојзето ...Строго сум во кревет

saramila09 and irencule1980 like this.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas ne miruvav po et sega vo bremenost da oti ednoto bebce go izgubiv ednoto ostana

Martka likes this.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Како ти е убаво така, ако мислата те води дека треба да шетнеш, шетни, ако не заземи позиција во креветот и дреми си, битно да не ти предизвикува стрес и оптеретување константното лежење :)

^^ две позитивни инф имам, едно не седнав, друго не станав :)

9. Желба

Желба Истакнат член

Јас секогаш лежев, првите 7, 8 строго, после постепено со повеќе станување и седење и имало и позитивни и негативни тестови за бременост, значи не е гаранција за успех строгото лежење.
    Мислам да се слушаш себеси и телото, како што ти пишала emkaemka, повеќе ќе имаш корист од што и да правиш и тоа да те опушта, отколку строго да мируваш и да си под стрес. Мислам дека првите 2, 3 дена е пожелно да се мирува, но потоа можеш и да се движиш, некои и на работа одат и имаат успешни ин витра.

Прочитав негде на нет дека при ин витро и посебно трансфер на трет ден, пожелно е да се мирува првите 2,3 дена бидејќи во нормална бременост тие денови ембрионот уште патува накај матката, во јајцеводите, а при ивф се рипа тој процес и ембрионот кога ќе го вратат тие денови лебди во матката и чека 6,7ми ден од развој да почне да се вгнездува, затоа е пожелно да се мирува тие денови. Не знам дали е ова 100% точно, но мене ми прави логика и не на одмет тие првите 2,3 дена да се мирува.
    Кога ембрионот веќе ќе се вгезди мислам дека строгото мирување не е неопходно, доволно е да се внимава да нема контракции матката и воопшто да не се прават поголеми напори, дигање тешко, наведнување, скокање, трчање и ова ни го потврдуваат успешните ин витра и без строго мирување и лежење.

Со среќа!

Last edited: May 1, 2018
  10. BalerinNa

BalerinNa Истакнат член

Јас само првите два дена бев во лежечка позиција, сега сум 7 ден после ЕТ, се движам умерено, без некое физичко оптоварување.
    Инаку чувствувам некоја тапа болка, како предменструална болка... Еднаш си викам нормално е, после ме фаќа страв... Како и да е ми потенцираа да не лежам цело време. Сега останува само да правиме како нас ни одговара за да ни биде мирна совеста.

Stara, saramila09, Bubce38 and 6 others like this.
  11. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Oli ti kaj koj doktor si ako ne e tajna?

saramila09 likes this.
  12. A&Z

A&Z Истакнат член

Mene strav me faka deka samo prvite dva dena umereno odmarav deka sum so dete od 20 meseci i celo vreme sum turbo samo koga spue na pladne odmaram drugovo sum vo dvizenje i mnogu mi e strav od testot sabajle napraviv domasen negativen izleze sega ke vidam vo petok preku krv pa se tesam deka e rano 10 den mi e denes

stevemila, saramila09, Stara and 3 others like this.
  13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Devojki nasiot izbor za vtoro ivf izleze remedika.sega se dvoumam megu Dimitrov i Petanovski.znam deka sum prasuvala i prethodno za istovo no bi sakala da me upatat clenki koi imaat iskustvo so ovie doktori.moze i vo lp da mi pisete.

stevemila, Stara and saramila09 like this.
  14. pile30

pile30 Популарен член

Јас имам синче 5м благодарение на Др.Петановски.2 ивф биохемиска бременост,1 ивф успешно но до 6та недела и ова последново кое беше успешно до крај.Јас бев презадоволна од се што направи за нас.Со олигоастенотератоозоспермија е маж ми и лоша морфологија но по 12-19 ј.к ми вадеа од кои 11 оплодени 9 беа бластоцисти ... Мој совет оди кај двајцата Др.на консултација приложи ја целата документација и после разговорот ќе си размислиш.Многу е битна хемијата меѓу вас и Др.еве јас сум задоволна друга членка не е а за ист Др.станува збор.Така што по консултациите ќе си одлучиш.Со среќа со лесно и до висока бета.Сите ќе станеме мајки.Господ за сите има план(fingers)

15. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

И јас сум во ремедика кај Хаџилега. Задоволна од докторот

Lara 27 and saramila09 like this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас сум задоволна од Димитров. Прво ивф успешно. Само што мора да ти одговара пристапот. Не е човек што многу зборува, некогаш знае да кажува малку смешни работи за да те опушти ама ако ти не ги доживееш како смешни може да не ти годи таквиот однос.
    Некогашп изгледа како површно да минува преку работите, ама кај мене не е така иако може така да изгледа. Мене многу не ми објаснуваше (што и ми годеше) и мизлев дека бегло некогаш работи, ама во клучни/критични моменти сфатив дека замолчува и може мува да прелета во просторијата додека се концентрира и мисли што понатаму. Ја соопштува само конечната одлука без многу натегања.
    Секако оди кај двајцата на консултации па види кој приод повеќе ќе ти одговара.

17. Lanic

Lanic Истакнат член

Здраво девојки!Повторно се враќам на оваа тема,меѓу вас.Кој памти-памти кој не јас имав успешно инвитро пред нова година но за жал со многу ран спонтан.Ме немаше на форумов зашто едноставно сакав да се тргнам од оваа тема,па малку посветив внимание на себе....се запишав јога,одев на психијатар и многу сум среќна што се чувствувам многу добро.Пред две недели имав повторно инвитро со смрзнати но неуспешно.Како и да е,да не пишувам многу многу имам уште еден јунак смрзнат па здравје после летен одмор одам по него :) Ви посакувам многу успех во процесот позитивна мисла и високи бети :)

18. orhidea242

orhidea242 Истакнат член

Петановски со цело срце го препорачувам прво инвитро успешно.

Ти требало повеке да одмараш баби десовци или пак жена некпја не е лесен патот до тука.

Last edited by a moderator: May 3, 2018
    Lara 27, stevemila, Lanic and 2 others like this.
  19. Milicka*

Milicka* Популарен член

Глава горе !!!со нови сили одморена опуштена до нов успех , нека одмара јунакот замрзнат ***

Lara 27, Meckicja, stevemila and 7 others like this.
  20. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Devojki ve pozdravuvam site.. Golema podrska ste mi i mene sakam da mi kazite koga e najdobro hormonaleb status da se pravi.. Koj den i dali na gladno ili ne.. Pozdrav do site i sto pobrzo so ubavi i srekni rezultati na site vi posakuvam

Martka and saramila09 like this.