Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ајде полно меше и брзо да ти поминат деновите!
    Ама после да дојдеш и да ни кажеш што си правела и како ти поминале брзо за да "украдам" идеја :wasntme:

На saramila09, Hopeful girl, Ѕвездички и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Што се случи??

Чувај ги, не ги раздавај одма, сигурно имаат добар рок, па стабилизирај се, ќе излезе некој ,,нов план,, па ќе си ги искористиш :) :hug:

На saramila09, Stara, Желба и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Борба за второ дете! Инаку Едно ивф кај Ивановски + два трансфери со замрзнати = ништо! Второ ивф во њуборн кај Трајковски 20 јк си дојдов дома ми се јавуваат нема сперматозоиди. Секој негативен тест стрес,анксиозност....хормони ....првиот трансфер со замрзнати ембрионот не се развиваше па киретажа. Тешко е,сакав за цуца бар едно братче или сестриче ама не бива. Поздрав и секој да си дочека бар едно златце , најсрекна сум заради неа и покрај неа набргу се вракав во нормала!
    Ама немам сили да продолжам!

На podravka, tincemajmunce, saramila09 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Значи имаш уште еден ваучер :)

Па сега како што те советував, првин стабилизирај се, нека помине лето, појдете кај некој друг специјалист, за мт терапија, на неколку пати нека остава материјал, мрзнете и наредното ќе биде, кога и да е, брзање не.

Всушност и зашто не ги замрзнаа јк во Њуборн?? 20 јуначки зарем фрлија :(

На saramila09, Stara, Желба и 5 други им се допаѓа ова.
  5. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    I jas ja pocnav borbata za bratce na mojata cuca ama prv obid neuspesen ama ke prodolzam dodeka ne uspeam, ne se otkazuvaj ni ti odmori malku i probaj pak na zima.

На saramila09, Stara, Желба и 6 други им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    @Dreams11 и @A&Z и јас сум уште еден ветеран во борбата за второ дете.
    Ви пуштам мнооогу гушки.
    Првото ИВФ ни беше од прва успешно и имав замрзнати ембриони ама во обидот за трансфер ниту еден не се одмрзна убаво.
    Сега се подготвувам психички да пробам пак на есен. Требаше да пробаме пролетва ама се случија семејни болести и слично и одложивме.
    За есен имам смрзнати јајце клетки од првото ивф па ќе пробаме прво со нив. Само што ја сега пролетва ептен психички паднав. Се си мислев ИВФ е одговорот за добивање дете кај нас. Не се ни надевав дека ембрионите може да не се одмрзнат убаво мислев завршена работа штом има ембриони. Испадна дека сме баш тие баксузите што се во 10% што не им се одмрзнуваат ембрионите.
    Сега не знам ни дали вреди да се надевам за смрзнатите јајце клетки или не. Претходниот пат од 12 клетки се добар беше само еден ембрион. Сега имам само 6 јајце клетки и не знам ни дали воопшто да се надевам на нешто овој пат.
    Знам дека имам едно дете и нека ми е живо и здраво ама пак ми е тешко за неуспехот.
    Не сум ни сигурна дека сакам пак да поминувам низ ИВФ и исчекувања и слично. Имам колешка што првото дете го батали во борба за второ па сега мака мачи со него и уште се бори за второ. Не сакам и ова едново да страда заради можеби хир. Не знам. Маж ми е единец и он си е решен ќе ги искористиме смрзнатите клетки и толку. Ако ништо не биде не ни било пишано второ дете и толку. Него му е полесно. Јас сум на сто ума. Не знам ни сама зошто. Од една страна убаво ми е со детулето, не е дека ако немам второ ќе биде катастрофа, ама кога некој ќе спомне што чекате, ајде кога второ, спремни сте за второ и слично ко да ми бодат нож во срце и го вртат како сврдел се осеќам. Не знам дали е општествен притисок желбата за второ или што ли е.
    Знам само дека неплодноста е ужасна работа и цел живот остава белег.

Со среќа и на двете во борбата.

На Spiritus, saramila09, Stara и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Потполно се согласувам :hug:

За 5 мин неможеш да донесеш вистинска одлука,да ги замрзнам јк од тие 20 не знаеле колку се со добар квалитет + кога ке се размрзнат квалит3тот им се намалувал + спермограмор катастрофа иако пиеше мм профертил де!
    По мое само ке одолговлекувам + нерви + пари.... работни обврски немам сила сега за сега,дали ке сменам мислење незнам 34 сум !

На saramila09 и joan им се допаѓа ова.
  8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    УПМ од таквите..ме трогна твојот пост, се изнаплакав..Извинете на изразот и нервоза но навистина се иритирам од таквите "пријатели", мене другарки ми ги бројат чашите алкохол и а не пијам има нешто, а воопшто и не сум ни некој пијач една чашка некогаш и мене во срце ме погодува и си викам кај најдовме да излеземе а сме отишле да се расположиме смениме секојдневие...вака ми прават со години и последниот пат и викам да бе јас еве веќе три години сум бремена според тебе и се замолчи. Едноставно луѓето се себични и не ни размислуваат дека може ти имаш проблем...почнав да ги избегнувам сите имаат по едно, а трудни се со второ, ...Едноставно сум уживала покрај нивните деца, купувала ко за свое, ги ранев,некои ги заспивав што е најтрагично и они осеќаат дека мн ги сакам, и осеќам веќе морам да ги избегнувам, почнав лошо да се осеќам после средбата со сите нив жално но вистинито туѓиот леб го јадат...но Бог е голем се надевам ќе има и ние за што да живееме и радуваме!

На stevemila, bella.gk, saramila09 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    i jas sum vo borba za vtoro dete veke 5 godini
    imav spontani dve bremenosti(so stimulacija za ovulacija) od prvata si imam edno sonce 11 godini
    vtorata zavrshi predvreme so preeklamsija vo 30GN, hiten carski i samo tri dena zaedno so mojot mal borec
    toa beshe pred pet godini
    dve godini cekavme neli posle carski rez treba pauza....pa odnovo so stimulacii dve inseminaciii neuspeshni
    sega vo ivf postapka cekame rezultati
    se nadevam da bide kako sto site posakuvame
    ova e sigurno mojot posleden obid imam 38 godini i veke i da nemam sila za borba i ischekuvanja
    sakam moeto sonce da ima potpora za cel zivot,da ne e sam ama ako gospod misli deka treba poinaku....
    gospod znae najdobro
    neka dade po barem edno bebuvche za site a za nas vtoro ako moze

На stevemila, saramila09, Stara и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Исто и јас,уживам во друштво со деца,но не е сеедно кога ти го знаат проблемот а муабетот е од малку се фати...не планирав трето ама ете " плукни залепи"....
    Понекогаш мислиш дека си се пимирил со судбината,се тешиш не сум само јас со едно....но вакви постови ме трогнуваат и неможам а да не сочуствувам со вас :hug:

На stevemila, saramila09, Ivuska31 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Дај боже сите да си ја исполнат желбата за дете,но за прво..или едно е неспоредливо тешко во однос на другите.Така да,за сите кои се борат за второ..треба да сте порелаксирани.:)

На stevemila, saramila09, Stara и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.714
    Делам мислење со сите што сте задоволни од условите и услугата од Систина, мислам врв се!

На saramila09, eta, Lola89 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    @охриѓанка со лесно и чекаме убави вести за две недели.

За сите останати ви посакувам што побрзо до целта, без разлика прво / второ дете.
    Само едно ќе кажам, не земајте за зло кога некој коментира. Моите поблиските сите извртеа еден круг со дечиња јас фатив втора тура бремености. Ама еве во овој круг една од другарките не не стигна иако за првото немаше проблем. Едно време на шала и коментиравме, ама сфатив без да каже дека овој пат они имаат проблем. Значи нема правила. Нема потреба да се оптеретувате со коментари, барем за блиските. Верувам се е добронамерно. И немојте да се одалечувате од блиските заради вакви причини. На крајот на краиштата бидете отворени и споделувајте како се чувствувате. Само така може да знаат колку ви е тешко.
    Сум ги сакала децата на другарките неизмерно и покрај тоа што ние мака мачевме. Сега имам свое, ама повторно ги сакам. Вие се борите со овој предизвик во животот, додека другите полесно стигнале до целта, ама сигурно има други предизвици со кои тие се соочуваат, а вие немате никаков проблем. Таман работа ако и тие се одалечат од вас затоа што немате проблем.
    На крајот ќе кажам, ако ви претставува товар, одморете. Посветете се на нешто што ве исполнува и кога ќе сте спремни продолжете. Само не се откажувајте иако можеби во моментов ви е тешко.

На stevemila, saramila09, Ivuska31 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. raja

raja Нов член

Се зачлени на:
    7 мај 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    23
    Neka ti e zivo i zdravo i da go rastete i da mu se raduvate...ne se bitni parite za takva radost...vrsnicki sme inaku a jas takvo iskustvo so Sistina nemam i logicno e da sum na tvoe mesto cel zivot ke gi blagoslovuvamcuvajte se..jas samo sakav da spodelam deka vo Sestina plakav nad 5000€ a vo New borne pod 3000€ za privatno invitro samo sakam da pomognam bidejki stresot e i taka golem a sumite i toj stres go nadopolnuvaatpovtorno ubav den na site

Ha ha se nadevam se ispl
    jas izgleda i vie nemame srekada ne ni naplakaat, jas vo Sistina i remedika samo razgovor za opciii mi naplakaat po 2100 den a za pregled nemam iskustvo vo Remedika ama Petanovski mi ostavi vpecatok najdobar do sega od site tri bolnoci i cetiri lekari ama mn mi bese skapo in vitroto okolu 6000€ ke me kostase

Последна измена од модератор: 11 мај 2018
    На saramila09, Stara, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како те фати 5000 еур?!

На Ѕвездички, @nn@ и Bubce38 им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.681
    Допаѓања:
    175.359
    Девојчиња ,дај пишувајте убаво.
    Не може ивф во една клиника да ве "фати" 5.000 , негде 6.000 , негде под 3.000 евра.
    Се знае, само постапката на ивф е околу 100.000 ден , плус минус некоја иљадарка.
    Терапијата може да те кошта и 200 евра само,а може и 2.000.

@raja ова 6.000 евра во Ремедика , да не ти е понуда за со донирани?!
    Или пак предложено е да правиш некоја рејувенација ,една /две ?;

Ќе прочита некој овде понеупатен . 5000-6000 евра , шлог ќе го мавне.
    Ве молам да бидеме искрени,реални,претпазливи и конкретни во изјавите .
    Благодарам :)

На fana, podravka, Stara и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Bileto.dd

Bileto.dd Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2017
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    187
    Ме погоди муабетов солзи ми дојдоа знам како е.Јас кога се омажив пред 15 години истата година се омажи и братучетка ми одма си роди едно дете кое си го сакам како мое,но таа донесе одлука веке за вториот нргов роденден да не не покани заради тоа што сме немале деца нели тоа бил детски роденден,боли многу боли детево порасна ни на полиматура не бевме поканети,е таа веќе не постои за мене не можам ни во иста просторија да сум со неа.Ама арно рекле старите како што може да те повреди близок никој не може.Извинете ама ете ми дојде да си ја испразнам душата се надевам дека све ке заборавиме само Господ да ни ги наполни рацете.

Точно така многу убаво напиша се изнесуваат цифри човек да се исплаши. Ете и мене ме зачуди кога една феминка рече 700 евра за замрзнување ембриони во систина,а јас платив 24000 денари.Сепак е голема разлика некој и ке се откаже не секој може да си дозволи.

Последна измена од модератор: 11 мај 2018
    На stevemila, saramila09, Ivuska31 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    24 000 плати во систина? Јас платив 42.

19. Bileto.dd

Bileto.dd Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2017
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    187
    Јас платив во Newborn 24000за една година ама некој тука напиша дека 700 евра во Систина па ми дојде многу голема разлика.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Толку е. Јас во систина толку платив