Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Не добивав ниту јас извештај по секое ехо (одев преку еден ден), ама и во Систина не сум добивала кога биле ехата и мерењата, само по шемата се пишуваше. Имаат и они шеми, оригиналите не ги даваат како во Систина, но копија ми дадоа, па во неа си стои се и на ден на пункцијата добив извештај со која метода е правено инф, кои стимулации, колку јк се извадени.. извештај нешто како и во Систина кога сум добивала кога било ден на пункција.

Побарај да ти дадат копија од шемата чим не си добила :)

saramila09 likes this.
  2. Желба

Желба Истакнат член

Исто, никој до сега не ми дал извештај по секое ехо и проверка на хормони додека трае постапката, само во шемата запишуваат. Во Систина ми рекоа на трансфер да ја донесам шемата и не ми ја вратија, не знам дали заборавија или тоа им е пракса?

saramila09 and Proletno like this.
  3. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Цените зависат и од бројот на замрзнати ембриони. Еве нас во Њу борн ни рекоа прво 24000 и нешто...ама кога замрзнувавме си плативме 30500 затоа што таа 24000 била за до 4 ембриони...па после има до 7 е 30500...и после за секој нареден се доплаќа. А секогаш и секаде ја кажуваат цената само за најмалиот број.

Да да...изгледа тој им е принципот. Јас пункција правев во март а тек вчера трансфер и вчера ми дадоа извештај. Претходно после пункцијата ми дадоа извештај за примените стимулации и за пункцијата пошо одлагавме трансфер. Ама ако се е едно по друго на крај е извештајот.

Last edited by a moderator: May 12, 2018
    Spiritus, saramila09 and Stara like this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Ние замрзнавме 6 па плативме 24000 илјади.

Едит: ова пред повеќе од година. Може нешто се сменило.

stevemila and saramila09 like this.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Нека каже некој со поново инф, јас имам 4ри од таму, последно 10.2016та, копија за нив прават, оригиналите се кај мене. Чуваат тие се во твојата папка/историја побарај ја, ако не даваат веќе оригиналот, копија ќе ти дадат :)

6. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

и ние замрзнавме 6 и плативме 30500 - поскапеле :(. а не им ја разбирам поентатата зошто е поскапо...дали ги делат на две места? повеќе место...повеќе медиум...ништо не објаснуваат.

saramila09 likes this.
  7. eta

eta Популарен член

Драги мои феминки :)
    После четригодишна борба, постојано по лекари, непотребна операција на миом од 1sm.на надворешен зид на матка (според др.Хаџи Лега мораше да се извади), после три неуспешни ин витра, во мегу време три хистероскопии, HSG кој покажа целосно запушување на каналите, биопсија на матка, природно забременување со missed abortion во 9 недела, откажување од добро платена работа за да целосно се посветам на борба за бебе, секојдневни истраживања по интернет, секојдневни плачење, цисти, хормонални дисбаланси и да не набројувам повеке, јас се ОТКАЖУВАМ од мојата борба за бебенце. Девојки не можам повеке. Јас по цели денови мислам на тоа. Му ја извадив душата и на мажот ми (а имам предобар маж и голема лубов), и ако така продолжам треба во лудница да завршам. Затоа решив да си се посветам себе си, да уживам во бракот и лубовта. Убаво е да се има дете но кога не сака господ не може, за жал да се менува судбината.
    Поминав повеке години на форумот, доста научив од вас, и сум ви многу благодарна.
    На сите ви посакувам многу успех во вашата борба, полни раце дечиња и многу здавје.
    Поздрав и секое добро :l::l::l:

8. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Многу ми е жал за твојата одлука...:hug::hug::hug:, но те разбирам поптполно...
    Мене во вакви моменти многу ми помогна психотерапија...

pile30, saramila09, Stara and 4 others like this.
  9. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Те сваќам премногу секој ден сум со мисли, до кога вака, уште колку ќе трае ова, собираш надеж, сили од пети, позитива до наредниот пат , правиш се да не мислиш, и дружење, занимавање, и одмор но што сето тоа кога чим седнеш дома проблемот ти е тука и оп пак разочарувања и тоа трае и трае, нервите попуштаат, само еден куп прашања во главата да не полудиш психички, а и здравствено...Ја велам фала му на Бога што ние што го имаме овој проблем очигледно имаме прекрасни сопрузи и преубави бракови, мн љубов која не држи силни и тоа бар не ни фали ...немам коментар посебен да те утешам, гледај одмори колку можеш се надевам и ти ќе собереш храброст за нов чекор па белким ќе биде. Иако би ти ја сватила секоја одлука, и имаш подршка доколку си на тој начин среќна од тоа нема побитно, јас викам Господе бар дај ми добро здравје, среќа и спокој на душава да не полудам, а бебе како си решил ти така ..со среќа што и да си одлучиш те гушкам ❤

Last edited: May 12, 2018
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@eta делот каде си преморена од чекални, врати, броење на термини и што ти не ти го сваќам револтот и те оправдувам. Тоа во најмала рака е измачување..
    Ама во делот каде се ОТКАЖУВАШ ниту те сваќам, ниту разбирам, ниту пак сакам! Само можам да заклучам дека си преморена, ти треба простор, време, пред се одмор, многу одмор. Дај си време колку е потребно, работа под итно да најдеш, секојдневие да промениш, надвор, шетање, дружба..

4ри години не се малку, ама не се ни многу, не се за да кренеш раце, години пред себе имате доста, само треба трпение, потребно е големо трпение!

11. 0ли

0ли Форумски идол

@eta ме расплака :hug::hug: :hug:
    Сочувствувам со тебе, но откажување не смее да има.
    Одмори колку и да ти е потребно, но со нови сили после тоа, откажување нема додека не си ја исполниш желбата :f:

saramila09, Martka and Желба like this.
  12. joan

joan Популарен член

Во Систина даваат извештај и од пункцијата, дека е посебна процедура, без разлика дали би имало трансфер или не. Пишува дека е извршена и кој е исходот, заедно со терапијата.

13. Желба

Желба Истакнат член

@eta секоја одлука е разбирлива, секој најдобро си знае до колку може да издржи, но некогаш и ние не знаеме за што се сме способни и колку можеме.
    Јас на пример имам доста години, премала резерва и планирам за година, две да се откажам доколку не успеам, не само поради тоа што ќе немам веќе со што да пробувам, туку и поради етичката дилема што ја имам во врска со годините. Ова се однесува лично за мене, доколку некој е полн со енергија и потполно здрав, не гледам зошто да не биде родител и во подоцнежни години. Но сепак и јас убаво би ја преспала одлуката, би ја оставила да "отстои" пред да биде дефинитивна.
    Истово ти го препорачувам и на тебе, одмори се, нека ти одлежи малку одлуката за да бидеш сигурна дека е донесена со ладна глава :)
    Можеби во моментов уморот, разочараноста и хормоните мислат наместо тебе, дај си малку време, па потоа види што како понатаму.

dunika, saramila09, Martka and 6 others like this.
  14. Martka

Martka Популарен член

Мислам дека за новото ивф има и нов штембил број.А да кај нас секогаш сложено место да биде просто ама тоа е.Поздравче и ти посакувам успех

saramila09 likes this.
  15. raja

raja Нов член

,,ponuda za so podmladuvanje jajnici ,,jas neznam sto ke mi pravea celo vreme se cuvstvuvam kako na raspit sto i da napisam a spodeluvam samo kolku sum platila (zboruvam privatno)jas spored vas za da ne gi vadam devojkite od pamet ke se isklucam na site devojki im posakuvam pozitivna energija mnogu sreka i mnogu decinja..od stce backi za site devojki

saramila09 and Bileto.dd like this.
  16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@eta, отспиј си, одмори се и продолжи напред. Тешко е, да. Мачно е, да. Ама вреди секоја минута во чекална за едни две очички кои се смеат кога ќе те видат.
    Јас верувам дека ова ти е напишано во афект, од умор, од се!!! Ќе се вратиш ти. Тука сите сме борци! И победници :muscle:
    :hug:

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

После трите ектопични бремености , едното неуспешно ивф, една неуспешна иуи, хистероскопија , "страшното" хсг , реков ДОСТА е , не можам веќе. Но, за кратко се издигнав продолжив . Следуваше уште едно неуспешно ивф, па една биохемиска по природен пат, дојде на ред и трето ивф. И знаете , се случи "лошото" со мм. Е тогаш веќе навистина толку паднав , што желбата за дете ми исчезна во секунда. Сакав само тој да биде добро. Му се молев на Бога никогаш да не ми даде бебче, само него да го поживее.
    Но! За брзо време пак станав , се "врати " и желбата и борбата .
    И се уште се борам. И ќе се борам!
    И нема да се откажам !
    Господ мора да чува нешто добро за сите нас, та не сме го мавале со камења .
    Така да @eta верувам дека ова ти е само момент на слабост.
    Мора да најдеш сила да продолжиш да се бориш. Во спротивно животот ќе не "изеде"
    :hug:

18. Stara

Stara Популарен член

@eta Немам што поразлично да пишам од другите форумки зашто потполно се согласувам со нив. Пишав само да знаеш дека и јас би сакала да продолжиш..... верувај ќе успееш.

Девојки, оние кои имате по едно детенце, не трошете нерви ако за второ не успеало, ќе успеете како што сте успеале и првиот пат. Господ сите да ги израдува со по едно душиче, па потоа да се смилува и за друго. Обидите за прво дете се далеку, далеку постресни. Жени со години се мачат за прво.....Затоа чувајте нерви и гушкајте ги душичките покрај Вас. Бог Ве благословил еднаш и Ве насмеал, тој има план за сите нас.

Last edited by a moderator: May 12, 2018
  19. Bileto.dd

Bileto.dd Истакнат член

Мислам дека грешиш,ова е форум и мислам дека баш за тоа служи да се споделат разни искуства и никој не треба да биде погрешно сватен.Очигледно е дека има голема разлика во цените дури дупла разлика што не е за занемарување.Верувајте дека кај многу од нас цените се пресудни за изборот на клиниката,некогаш и за најефтиниот избор на некого му е потребно и кредити да подига па да може да направи да биде дел од клубот на мајките.Сите сме писмени и реални за стручноста или успешноста кај сите клиники ама ете не секој може све да издржи финансиски.Реалноста е таа и болат зборовите кога некој ке рече па за дете све се прави ама човек кога и црното под ноктите ќе го извади за успех болат тие зборови.Имај убав ден и никако искључување:sun:

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@eta само да ти пуштам една голема прегратка и да те охрабрам во одлуката.
    Може е моментална може е конечна ама сега за сега е твоја.
    Ако си одлучила да престанеш со терапии обиди и слично сега одморај и уживај во животот.
    Никогаш не знаеш што следи понатаму.
    Знам дека желбата за потомство е голема ама сосема се сложувам дека не треба да биде по цена на сопствениот живот и бракот.
    Постојат и опции како посвојување што е исто така прекрасна работа.
    @Stara за второ е полесно се сложувам веќе имам дома едно на кое се радувам. Ама и за тоа едно потрошив многу време и нерви затоа и знам колку неплодност остава траги и барем кај мене очигледно печат за цел живот.
    Со среќа на сите.

Last edited: May 12, 2018