Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Оли ти благодарам на брзиот одговор:)

Дали некоја од вас пие Метформин,и колку време пиете Фолна.Јас веќе 6 месеци ги пијам.да не е многу за Фемибионот?:^)

CaraMia likes this.
  2. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Jas sum na granica na policisticni.. Pijam profertil i ovunorm.. Lelele zenski stvarno se cuvstvuvam kako izguben germanec hahaaa cigarcinjata kako alva mi idat

Alishan30 likes this.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Не се замарај, уживај во процесот. Јас и покрај тоа што имав претстава за се', ми беше интересен секој ден од процесот. Едвај чекав да одам на ехо да си ги видам фоликулчињата, секое боцкање во јајници ме правеше среќна.
    Следи што ќе кажува докторот, нема да си изгубен германец, се' ќе ти стане јасно.

dunika, CaraMia and Alishan30 like this.
  4. Aleksandra789

Cigarite treba da gi prekinam ili ne... ?

5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Познавам женички кои ги намалиле,но не ги оставиле цигарите и успеале.јас нема да ги оставам,ете не можам:whew:

6. Aleksandra789

Na ovoj stres neznam i jas dali ke mozam ke se potrudam barem da gi namalam. . znam deka e podobro vo sekoj slucaj da se ostavat ama...

Alishan30 likes this.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

A sto ima vrska femibion so metformin jas pijam I toa I toa metformin trebase da gi prekinam do 12ned od bremenosta ama ne gi prekinav oti dve moi prvi bratucedki dobijaa trudnicki dijabet a sestra mi tri bremenosti iznosi so eutiroks I so metformin I zatoa odlucija dr da ne go prekinuvam Metformin

CaraMia and Alishan30 like this.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Мила и јас ги пијам и двете.Метформин ми кажаа дека и во бременост ке ги пијам.Прашав најмногу заради Фемибионот бидејќи 6 месеци без престан го пијам,дали и вие сте го примале толку време?

CaraMia likes this.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas si pocnav od et so femibion prethodno piev drugi vitamini

CaraMia and Alishan30 like this.
  10. CaraMia

CaraMia Истакнат член

@mac82 д витамин го пијам без прекин откако пред 2год на анализи ми беше прилично низок. На следна проверка беше добар,ама по навика си пијам и лето и зима,иако треба пауза во месеци без буква р од мај до август(ова за памтење полесно месеци без р кога повеќе има сончеви денови :lol:)
    @Hopeful girl со упат од матичен гинеколог имам проверувано на клиничка биохемија во лабораторијата витамин д3,витамин б12 и хомоцистеин(заедно со хормони:естроген,тестостерон,пролактин,ЛХ.ФСХ.ДХЕА,АНД,ТСХ и тироксинТ4, вкупно платив околу 600,а на ГАК кога сум правела хормони ме коштало 450,значи витамините и хомоцистеинот околу 150ден).
    Во Авицена сум проверувала витамин д3 ако добро памтам исто 1800 беше ко што пишала @0ли
    @Lavica2602 точно за жени со ниска вредност на АМХ препорачливи се тие суплементи но за жени со повисоки вредности на андрогени хормони се исклучиво забранети тие суплементи ко што наведува @Бибка04 дека не се за секој и задолжително консултација со доктор.

Dehydroepiandrosterone, also known as androstenolone, is an endogenous steroid hormone
    Мила штетен е кај жени со повисоки вредности на андростендион бидејќи овој додаток во телото се метаболизира до АНД и автоматски такви жени вештачки преку внес на овој додаток си ги покачуваат и така високите АНД. Така една членка од тука кога ме советуваше да земам ова не зема во предвид да ме праша што е проблемот кај мене за немање бебе.
    Нејсе ова има гинеколози што не внимаваат па тоа е. Ќе се едуцираме и советуваме самите,мило ми е што ве има и што ја има оваа тема да си помагаме и се советуваме:hug:

По препорака на ендокринолог пиев како Глукофаж хр 500 може 3дал 4год.
    Но ми дојде период кога дигнав рака од лекови можда година и пол имав прекин.
    И сега од јануари пак си почнав без прекин со Глукофаж хр 500.
    А витамините за трудници може месец или два ги паузирам,а без прекин со години го пиев. Фолна внесувам во метилиран облик,полесна е за апсорпција и има поголема биорасположливост.

Last edited by a moderator: Jun 23, 2018
    0ли, @nn@, mac82 and 2 others like this.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

@CaraMia немам проблеми со другите хормони воопшто.само Пролактинот знае до 37-42 да стигне повремено и со Достинекс го симнуваме.првпат по хистеректомијата во Ноември ми дадоа глукофаж XR 500 2 пати дневно.од пред два месеци ми го зголемија од 750 со продолжено дејство 2 пати дневно.секогаш сум во хипогликемија и од 750 ми дојде многу па сама си го намалив на 1 таблета дневно од 750мг.
    Ми ги штити јајниците и имам редовен циклус од него,кој претходно знаеше и да задоцни

CaraMia likes this.
  12. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Ок достинексот ќе го регулира пролактинот. Глукофажот прави редовни циклуси со имање овулација и ги прави поквалитетни јајце клетките. Се е во ред со терапијата кај тебе според ова што си напишала. Ајде побрзо сите да се порадуваме на 2цртки(fingers)

Alishan30 likes this.
  13. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Денес ги добив ДХЕА од 50 мг но не знам како да ги земам...на рецептот од др.Ивановски пишува 2 по 1 ама некаде прочитав дека за жени доволно било по 1 од 50 мг и не знам што да правам

14. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

и мене ми рекоа така да пијам но те советувам прво испитај Дхеа хормонот колку ти е па според тоа дозата да се одреди, мене пред две години ми направија така ивановски и лазаревски на шашмаш ми рекоа пиј ја таа и таа доза и јас се пореметив мислам нешто чудно се дешаваше со мене тој период а не знаев зошто и што да видам хормонот дхеа превисок им го покажав и одма ми намалија на 2 x 25 mg, и од тогаш се среди и хормонот и моето здравје а и ј.к супер извадија... така да од искуство провери па пиј ...а кажи ми дали дхеата ти е микронизирана или не и од каде ја најде ми треба и мене? позз

Last edited: Jun 23, 2018
  15. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Ги нарачав од Апи центар Битола

15297650187301641759836.jpg

15297650938711144991395.jpg

1529765200671699309131.jpg

Last edited by a moderator: Jun 23, 2018
  16. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Da se prijavam i ovde kako sto e redot. Vtoro ivf neuspesno ;( test negativen na 11 den od transfer i bolki za dobivanje... Terapijata bese super, pokriena so se i pak ne sakase.. Neznam kako da prodolzam ponatamu. . Veruvajte sila nemam ;(

emkaemka likes this.
  17. Baby^

Baby^ Истакнат член

Душичке можам да замислам како ти е.. но види не значи дека и следното ивф нема да е успешно абре ќе пробуваме се дур не успееме, ок знам како цел свет да се срушил над тебе али нека ден два исплачи се тешко ти е?! не трпи во себе! и после тоа продолжи .. продолжи и ќе успееш бог ќе ти помогне па може ќе се близначиња како и на сликава твоја :) ајде мила ќе имаме сите еден ден бебчиња верувај во бог тој ќе ни помогне.. тоа е некој порано некој подоцна но ќе успееме. Те гушкам

CaraMia, maaitka, Stara and 5 others like this.
  18. Јаничка

Јаничка Нов член

Членки,дали некоја има искуство со агнес таблети да сподели искуство?

19. 0ли

0ли Форумски идол

:hug: :hug: :hug:
    Многу ми е криво :(
    Исплачи се, дај си време да помине и ќе добиеш пак сила, ќе видиш! Ќе дојде силата од желбата, нема откажување додека не се дојде до бебенце. Ти си силна, лавче си!
    Одмори од се' и главата горе, ќе бидеме мајки :muscle:
    Сепак направи си и бета, не се знае некогаш со домашниве тестови :*

CaraMia and Stara like this.
  20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Oli kako sto ti kazav prethodno, imam simptomi za dobivanje i znam deka e neuspesno. Ednas bev bremena, pa imav biohemiska i tocno znam kako se cuvstvuvav. Ova e daleku od toa. Ke ja prekinam terapijata uste denes.