Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 vote(s)
    11.3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

109 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

91 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

119 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

336 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

299 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.5%
  1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Imas blag oblik na pcos I moj sovet ti e da si napraves ogtt test so insulinemija I vit d da si ispitas na endokrinologija

2. Fillia

Fillia Популарен член

Девојки hello.
    Јас и мм 2 и нешто години се обидуваме за бебче по природен пат.И веќе е време да одиме понатаму само што јас незнам од кај да почнам. Од кој Др. ?
    Инаку од мојот матичен ич не сум задоволна бидејќи по моја инивијатива испитувавме хормони и испадна дека имам висок тсх и антитела и еве веќе 10 месеци пијам терапија. И не само за хормоните за се е таков незаинтересиран. И штом со него неможам да комуницирам ве молам камете ми од каде да почнам...ремрдика или систина или некоја трета.
    П.с мн.трудни мешиња нека има кај сите :D:D:D

joan, @nn@, mac82 and 5 others like this.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Maticnite gin ne se tolku strucni za sterilitet a vo vrska so toa kade da odete odete kaj poveke dr za sterilitet I toj sto ke vi odgovara najmnogu nego go slusajte sto kako ke vi rece

4. Fillia

Fillia Популарен член

Јас знам дека не се матичните за тоа прашањето ми беше кои од НЕматичните доктори се? Еве на пример се мислам помеѓу Димитров и Хаџи Лега

5. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Zenski... Kolku mozam da zemam boleduvanje pred proces na in vitro? Dali samo onie 15 dena od maticen.. Dali znae nekoj da mi kaze kako e zakonot ? Nemozam da najdam nisto potocno za boleduvanje vo proces na in vitro..

6. Lola89

Lola89 Активен член

Незнам дали има законски одредено за пред процесот зш тогаш и немаш потреба за боледување но по извршувањето на ин витрото гиникологот кај што ќе го правиш ин витрото во извештајот ќе ти напише дека е потребно мирување(боледување) до правење на тестот за бременост т.е.15 дена

7. lavica82

lavica82 Истакнат член

15 dena moze da zemes od maticen

8. Aleksandra789

planirav so boleduvanje zatoa sto ne sum od skopje, a sum vo plan da sedam skopje otkako ke pocnam so inekciite do samiot proces. Zatoa sakav da se informiram dali imas nacin toa da se napravi i kako

9. lavica82

lavica82 Истакнат член

nemas potreba da sedis vo skopje.ako zemes boleduvanje uste na pocetok na proces,bas koga ke ti treba posle transfer,nema da moze da ti dade maticen poveke od 15 dena

10. Aleksandra789

kolku vreme primavte stimulacija odnosno inekciite? znam deka zavisi kaj sekogo razlicno... od 7-12 dena se primaat ?

11. lavica82

lavica82 Истакнат член

jas 9 dena imav stimulacija.dodeka se bockas mozes da si patuvas

12. Aleksandra789

nema da bide problem patuvanje taka? Jas razmisluvav za toa mislejki da ne napravam problem so jajce kletki da puknat porano od patuvanjeto od maltretiranje vsusnost

13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Можеш слободно да патуваш, ниту од патување, возење нема да пукнат јк, секако нема да се друскаш по дупки, иако и во тој случај јк нема да пукнат :D

Инаку јас сум била на боледување од прв ден на стимулации, искрено не знам со која шифра ме водеа пред неколку години беше тоа, но матичниот без проблем ми даде, по тие 15дена бев на комисија со извештај од специјалистот, ми продолжија 15дена до околу трансвер, па пак со нов извештај продолжија до ден на тест, многу беа фер дури знам и денови броеле. Мм идеше по комисии..

14. Aleksandra789

toa me interesirase, vsusnost dali postoi sansa i nacin seto toa vreme da se "odobri" . Fala vi na site, jas pocnuvam sega za dva tri dena cekam da dojde vesterkata haha pa ve baram za se sto me maci :(

bokiroki and Meckicja like this.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Мојот матичен изгледа е од ретките што тераше додека можеше пред да ме прати на специјалист со ниту еден испуштен чекор. Ама не успеа за жал.
    Во врска со докториве кои ти се на ум секој може да има различно искуство. Најубаво да отидеш и кај двајцата оа ќе видиш кој ќе ти одговара повеќе како доктор и пристап.

Посебна одредба за боледување при ин витро нема. Јас нема искуство со боледување за време на стимулации, првиот пат земав од ден на трансфер, вториот имав три дена од пункција до трансфер од обичен матичен, па од трансфер повторно од гинекологот.
    Ама еве @emkaemka имала такво искуство па претпоставувам се е договор со матичниот и негова воља да ти излезе во пресрет иако и јас мислам дека немаш потреба. Можеш да патуваш слободно за контроли. Инаку и двата пати бев стимулирана по десет дена колку што се сеќавам. Со лесно и не се оптеретувај толку. Многу потешко ќе ти биде двете недели исчекување. Со лесно и чекаме убави вести.

emkaemka and Alishan30 like this.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Sega boleduvanje davaat od punkcijata prvo davaa od stimulaciite sega ne

emkaemka likes this.
  17. lavica82

lavica82 Истакнат член

maticen sekako ke ti dade i posle transfer boleduvanje, no ke treba da te prati na komisija so izvestaj od specijalist,za da ti prodolzi uste 15.

Alishan30 likes this.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

ne davaat veke od stimulaciite boleduvanje tuku od punkcijata jas se molev pred vrem e da mi go otvori boleduvanjeto ama mi rece ne nemoze ne smeele da davaat veke od stimulaciite

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

А зошто да патуваш? Јас си се боцкав дома сама односно сопругот ме боцкаше. Ако не може сопругот имаш брза помош или некоја сестра познаничка.
    Боцкањето е наједноставен процес од цела процедура.
    Мене ми се случуваше и да требаа да се боцнам додека сум на работа си одам во вц и завршувам работа сама.
    Во Скопје ќе одиш само на контрола на ехо.
    А боловањето отвори си го ден два пред пункција кога веќе ќе почнат да ти препорачуваат да немаш нагли потези и да мируваш за да не дојде до порано прскање на фолекул.
    Таман боловањето ќе ти биде до 10-11-12 ден од трансфер кога веќе ќе знаеш трудна си или не си.

emkaemka and Alishan30 like this.
  20. Baby^

Baby^ Истакнат член

Да ми кажаа полицистични јајници имам но редовен мензис имам. Вит Д ке испитам месецов, но другово мила што точно претставува скриен шеќер или друго нешто е? Ти благодарам