Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Можеш да ја прочиташ темава за цигарите и бременоста:
    https://forum.femina.mk/threads/Цигарите-и-бременоста.40/

Најпрвин, сите ќе ти кажат дека цигарите се штетни и се проблем :) а @DuchessAnn ти кажа на кој начин ги намали цигарите пред инвитро бидејќи сметаше дека цигарите се штетни. Ти сама треба да одлучиш што ќе правиш со цигарите.
    Како поранешен пушач, морам да кажам дека ако немав прекинато со пушење кога ја почнав борбата за бебе (ги откачив многу пред тоа), сигурно за бебе ќе ги откачев без мислење. Затоа велам твоја одлука е.
    Еве читај ја темата уште од првата страна и донеси одлука. Ако одлучиш да не ги намалиш, терај со нив. Но ако планираш да си пушиш и постојано да се замараш со прашања од типот како погоре: "A cigarite pretstavuvaat problem?" тогаш фати се за работа и намали ги. Место да уживаш во процесот, ќе се јадеш што пушиш и така повеќе ќе пушиш.

Последна измена: 18 јули 2018
    На dunika, Желба, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    E toa neznam jas mrazam cigari

3. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Убаво е мила барем да ги намалиш. Јас пред да почнам со инвитра една година користев електронска, ми помогна да се одвикнам од чад, миризба на цигари.. Не сакав целосно да ги откажам.
    После една година со електронската, одвикната од чадови палев по 3-4 цигари дневно. Пошто не сакам скроз да ги откажам, и после 3 години оттогаш еве палам културно по 2-3 дневно со кафе, со другарки,.. Ме убиваше фактот дека нема да можам да палам воопшто.
    Најдобро е скроз да ги откажеш, но и ова моево е варијанта. Не мисли на нив, дај си моменти во денот за цигара, и ќе ги намалиш. Сега можам и воопшто да не запалам и ништо страшно :)
    Со среќа! :hug:

На dunika, Meckicja, Желба и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Feya

Feya Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    437
    Околу 1 месец се чека

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Комисија има секоја недела или секоја втора. Меѓутоа ако не те нашле дома, писмото не го оставаат зошто мора лично да ти го дадат, па постои веројатност да го вратиле во фондот. Најубаво јави се да ти кажат до каде е предметот.
    Цигарите се штетни за организмот и во нормални услови. Јас бев пушач, пред постапка ги намалив на неколку на ден. Веќе во постапка пушев една или ниедна во денот. Пожелно е да ги намалиш.

На mac82 и Желба им се допаѓа ова.
  6. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Ние со сопругот првиот пат чекавме,ама ни се виде многу и правец фонд и со бројчето го подадовме на пријавница и кажавме за ивф сме поштата касни и не пријави ја и се потпишавме и го земавме.Ако си од СК.појди и земиси го.Секое добро

На maaitka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Имам 3 кутии Циклопрогинова (Cyclo progynova) што ми останаа, со рок се до 11.2021. Ако на некоја и требаат нека ми пише, ги подарувам. :inlove:
    Со среќа на сите што се во ИВФ постапка.

На Acka22, Stara, mac82 и 14 други им се допаѓа ова.
  8. Feya

Feya Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    437
    Мојата пункција вчера помина вака
    21 извадени ј.к.
    13 оплодени
    Се надвам дека сите ќе се развиваат добро и ќе ги замрзнеме. Поради прогестеронот нема да имам трансфер сега

На Melinda85, Capricorn Taurus, dunika и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    @Feya со среќа!

Инаку во врска со цигарите, мислам дека на сите контрацептиви пишува дека ако имате 35 год. и нагоре и истовремено пушите и пиете контрацептивни апчиња, се зголемува ризикот од настанување на тромбови. Па размислете.
    А секако, како бивши пушач ќе ви кажам дека животот без цигари е и поубав и поздрав. Јас бев долгогодишен пушач, но пред 10 години ја запалив последната цигара и не запалив повторно, решив поради здравствени причини и издржав. Најтешка е првата недела, но понатаму е се полесно. Сега не дозволувам ни сопругот дома да пуши, бидејќи и пасивното пушење е штетно.
    Белите дробови се еден од виталните органи, зошто свесно да си ги уништуваме? Плус секако не е добро ни за квалитет на јк, ни за добар спермограм, за ембриони и бебиња да не збориме. Дајте напор и откажете ги, не ви требаат :)

Последна измена: 19 јули 2018
    На Mihaela123456, dunika, joan и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    Moze da mi objasnis vo koi slucai se odlozuva transferot, bidejki imas pisano poradi progesteronot..

11. Feya

Feya Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    437
    Докторот вика дека жолтото тело од фоликулот ослободува прогестетон. Тој процес си се случува во јајникот. Поради големиот број на ј.к. кај мене дошло до зголемен прогестерон кај мене 1.40 а требало до 1 за поголеми шанси за успешен трансфер. Барем така го разбрав докторот така ти пренесувам не сум многу стручна

На @nn@ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Da da mila sto ponizok progesteron tolku podobro pred et oti vlijae na implantacijata mojot sega za vreme na ivf bese nizok znam oti go merev na gak da ne plakam na privatno

13. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Точно е дека висок прогестерон ја намалува имплантацијата на ембрионот. Најдобро е да е под 1. Но нема правила. Кај мене прогестеронот беше 9,27 превисок. Д-р кажа дека не е добар ама сепак одлучи да има трансфер и испадна успешен. На крај рече кај мене секогаш успева спротивно од правилата :)

На joan, bokiroki, Ѕвездички и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Feya

Feya Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    437
    Така е не значи дека сигурно нема да дојде до имплантација туку дека се помали шансите.

Мене сега ме мачат симптомите не хиперстимулација. Надуеност и чуство на тежина во стомакот, потешкотии со одење по надвор што никогаш сум немала во животов.
    Тоа пак е резултат на покачен прогестерон. Пијам терапија. Викаат дека за 11 дена се прочистува организмот се надевам ќе се намалат и побрзо

Последна измена од модератор: 20 јули 2018
  15. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    До кој момент да не знаете прогестеронот не треба да е над 1 или висок воопшто? Пошто нели од трансфер па натаму баш примаме прогестеронска терапија..
    Мене само Трајковски ми кажуваше да мерам, Ивановски ниеднаш.

На Feya му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Издржи, ќе помине. Полека ќе почнат да се намалуваат тегобите. Набави си обавезно Изоспорт, има амбалажа од 1750 мл за 100 денари. Комбинирај вода и изотник и многу ќе мочаш. Многу течности, одмарај и внимавај на исхраната за да не ти е потешко од надуеност.
    Прво прогестерон проверував на втор ден и беше 0.22, а последно проверив ден пред да примам Прегнил и 0.83 беше.
    Со прогестеронска терапија почнав и пред трансфер, одма по пункцијата почнав со Пролутекс и Кринон, а по трансфер со Прогестерон депо и Кринон.

Последна измена: 20 јули 2018
  17. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Да, да, слично и јас и скоро сите.
    Муабетот ми беше - испаѓа дека низок треба да е до 1 ден пред трансфер, па после тоа да се качува

18. Feya

Feya Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    437
    Во Систина не мерат јас имам правено 2 ивф во Систина и не ми мереа прогестерон.

Мене ми беше покачен уште пред пункција. Значи во понеделник ми земаа крв, во вторник докторот ми се јави дека ми е покачен и да се одложи трансфер, а во среда ми беше пункцијата.
    Незнам точно од кога треба да почне да се покачува.

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    I mene isto vo sistina ne mi merea progesteron

На Feya му/ѝ се допаѓа ова.
  20. malifesent

malifesent Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    146
    Aj koj doktor bese vo sistina. Ikade go pravevte poslednoto ivf?