Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Korodi

Korodi Нов член

Се зачлени на:
    13 август 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    13

Ti blagodaram ,imas pravo deka e licna odluka, Mozebi ne prasav pravilno,Sakav da slusnam iskustva od vas ,radi toa sto moite 2 neuspesni In Vitra bev kaj eden ist lekar mislejki deka e eden od podobrite. Ne go krivam lekarot ili bolnicata za neuspesnosta ama takva haoticnost i neobrnubvanje vnimanie od strana na lekarot me razocara i izrevoltira.Posle 3 godini odenje vo ista bolnica i da nema nikakva covecnost ili barem da se obrne malku vnimanie sepak odime so seta nades deka ke bide uspesno ,ponekogas edno smireno i tocno objasnuvanje isto vlijaat na psihata.Imav custvo deka tamu e kako fabrika za pari ,samo brojka vo cela taa guzva a za imeto i istorijata da ne zboram deka i ne se ni potrudi.Ne zalam pari ama na sam den na punkcija me socekaa na vrata deka ne go realizirale vaucerot od PZO i deka ili da platam privatno ili da se otkazam, normalno plativ.Ili na kraj ne se udostojuvat da kazat ,dobro neuspesno e ama ajde dojdi da porazgovarame mozebi treba da se ispita nesto poveke ,a tie se sto znaeja da kazat e godinitee se pricina i toa e toa, normalno preku telefon.Izvinete sto se zaboraviv pisuvajki ama ta go drzam vo sebe i me maci.Sakam da me nasoci nekoja od vas kaj nekoj covecen priseben lekar kaj sto nema da stedi vreme da objasni i sovetuva za bilo kakvo ispituvanje ili nacin.Parite dodeka imam i mozam ke gi davam sekako samo za edno bebce.

На mira.mira, јolene, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кај кој доктор и клиника си била?

Јас сум задоволна од Ивановски. Имаше една членка ме напаѓаше дека многу сум го величела. Мене ми се најде не само како доктор и не само за ивф, бременост.. @Софија 88 има ептен (ама ептен) лошо искуство со него.
    За сите ќе најдеш и добро и лошо искуство тука. Како за луѓето во животот.
    Јас се видов со неколку и одлучив така. На жал за оваа работа нема правила. Едино да веруваш и да не се откажуваш!

На Lara 27, mac82, podravka и 10 други им се допаѓа ова.
  3. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Најпрво благодарам за поддршката и поттикот за понатака.
    Што се однесува за нов обид, секако да, ама овој пат поодговорно околу дефинирање на препреките кои ми се појавија и секако доведоа до неуспех при првото инвитро. Некогаш си ги знаеме "маните" како пар што си ги носиме и што доведува до стерилитет, но кога се работи за нивно санирање потешко и оди, поготово дека докторите не даваат јасна слика во поглед на овие решенија и секако нови методи како овој што го опиша ти.
    Ти благодарам на деталниот описот бидејќи стварно ми разреши некои дилеми барајќи го одговорот на мојот проблем.
    Деновиве, ќе се потрудам да го опишам мојот проблем подетално, како и некој од решенија на кои наидив, првенствено да видам дали и друг поминал низ сличен проблем, дали го решил, како го решил или пак што применил за негово решение.
    Уште еднаш благодарам за деталниот опис на овој метод, стварно ми е од корист.

Благодарам и на тебе за исцрпниот одговор! Методите ми стануваат појасни сега.
    Со оглед дека ги разбираш, дали сметаш или имаш сознанија..вака прочистен машки материјал би можел да се искористи за инсеминација, а не само за ин витро. Ова го прашувам бидејќи, ако постои добар машки материјал (добар во смисла на количина, изглед и други параметри) и откога би се направило генетско прочистување на материјалот, истиот биможе да се искористи за инсеминација?
    Самата инсеминација е понеинвазивна, помалку стресна, поприродна за ј.к., циклусот а секако и далеку, далеку поефтина и почесто применлива.
    Замисли само.. прочистен генетски машки материјал и инсеминација..
    Ова само гласно размислувам..дали е можно во одредени случаеви каде постои горе доле оптимални услови во матката да настане или се одржи бременоста..

Последна измена од модератор: 14 август 2018
    На Желба и Queen8 им се допаѓа ова.
  4. EdnoBiserce

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Јас пушам цигари.
    Имам едно дете родено здраво, право и фала богу ништо не му е.
    Без кафе не можам исто.
    Секако, имав гооолема грижа заради цигарите и поготово што имам тромбофилични гени каде крвната структура ми е се-ко-гаш загрозена и со тоа и зголемен ризик за недајбоже мозочен удар..а и можност за предвремено породување..се тоа држи вода.
    Исто така, цигарите го намалуваат квалитетот на ј.к..како и протокот и крвта во ендометриумот..се држи вода, но во бременоста немав проблем, сега, при првото инвитро исто ј.к.беше оплодена, иако имам мала залиха на ј.к., секој месец имам овулација и добра ј.к..., кризирам само со ендометриумот кој иако е слаб, се држи до 7-8,5мм..
    Официјално секако сметаат...непфицијално куп жени пијат, пушат, пијат седативи или конзумираат дроги, па пак остануваат трудни..
    Мојот став е овој: најголема улога игра генетиката. Сите надворешни фактори..цигари, кафе, лекови, дрога..може да придонесат да не се одвива добро бременоста, но од нив да не дојде до бременост?!! Не верувам. Генетика или не дај боже ако е некој механички оштетен процес да е проблем. Најдете го проблемот овде. Лоцирате го. Јас го најдов мојот.. сега го барам решението. Протокол при инвитро може да функционира и вроди со плод Ако ги дислоцираш само проблемите. Пример, Ако е тенок ендометримот, ако е тоа проблем..работи на него
    Не мора да се почне инвитро процесот и да се троши телото и парите додека не го дислоцираш овој проблем. или кој и да е друг.
    Имаш проблем со залиха како мене? Реши го тој..значи никогаш не е само еден проблем..неколку се.
    Знам дека јас со неуспешно инвитро не сум пример да збори за ова..ама знаеш што? Снемував ј.к., имав тенок ендометриум..септум, затнат канал. Лев јајник без фолекули.
    Кога веќе стигнав до инвитрото, се од ова погоре беше санирано.
    Левиот јајник месец дена пред и инвитрото ми произведе ј.к., ендометриумот беше стабилен.
    Имав ј.к.која се оплоди и добро се развиваше.. докторката беше запрепастена дека успеавме. И малку фалеше..да успее целосно!

...се распишав ептен. Сакав да кажам, не си придавај грижа..санирај внатрешни проблеми прво..а после придај значење на надворешни.цигари кафе или недајбоже нешто појако.

На buba mara84, Momichka, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    Bravo ednostavno golemo bravo i fala za objasnuvanjeto.. Go prepisuvam mislenjeto tvoe kaj mene nema problem t. E. Se nadevam deka nema problem da ima BAS SEGA koga mi treba najpoveke, problemot go otkrivme kaj mm i go resavame. Sepak ti blagodaram na podrskata i ti posakuvam sekoe NAJdobro

На EdnoBiserce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    3-4 цигари на ден и не е некое пушење, а за кафето да не стане ни збор. Не им препишувај ништо и онака за се се они криви :)
    Патем само за информација за страствен пушач процентите на успешност се намалуваат. Од 15% кај непушачи на иста возраст за пушач процентот е 7%
    Најдобро е да не се пуши. Ама ај.

На EdnoBiserce и @nn@ им се допаѓа ова.
  7. EdnoBiserce

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Фала , се најдобро и кај тебе. Ќе се следиме и се надевам ќе имаме и двете убави искуства па ќе можеме да бидеме дел од убавите приказни кои ги прочитав тука на форумов

8. facule

facule Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.308
    Jas pravev invitro lani vo april. Prvo bese i fala bogu uspesno sega imam 2 kerkicki skoro 8 meseci. Pred da pocnam so invitro zboruvav so doktorot okolu ishrana pusenje kafe . Toj mi rece da ne se opteretuvam da si prodolzam so normalen nacin nq zivot za da ne mu pravam stres na organizmot. Posle tranafer izbegnuvav seker jadev ovosje piev voda poveke i jadev avokado . Si prodolziv so kafe cigari i pusev cela bremenost. Pa gi nosev 9 meseci se porodiv 10 dena pred kraen termin so carski zaato mi se aktivirase diskus hernija isijalgijas i imav mnogu jaki bolki od poloviba nadole. Ne mozev da gi ponrdnam nozete ni 1 cm . Deca se rodija zdravi pravi 2500 i 2600 grama. Moeto iskustvo pokaza deka cigarite i ne se tolku strasni kolky sto e strasen sekoj najmaj stres na organizmot .

На buba mara84, bokiroki, Stara и 5 други им се допаѓа ова.
  9. EdnoBiserce

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Честитки за малите, нека ти се живи и здрави и само радост да ти носат.
    ...сите ги знаеме штетите нели, секако е подобро да не се пуши и никако не поддржувам иако пушам. Секој организам е различен и секој нели, си знае за себе што и како. Ми е криво само дека некогаш премногу се плашиме дека со ова или она наштетуваме намерно и свесно или си ги намалуваме шансите, а како што викаш стресот може да е најголем проблем

На Queen8 и Aleksandra789 им се допаѓа ова.
  10. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    Zenski uste edno prasanje... Zamrznuvanje na sperma vo sistina 12000 ni zede.. Me intereaira za kolku pati e taa suma bidejki 3 pati do sega zamrznavme a na mm mu rekle uste ednas. Dali ke treba da se doplati mi e prasanjeto? Nekoj so vakvo iskustvo

11. KayaLena

KayaLena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    739
    Мм замрзнуваше. Три пати даваше материјал, а плативме еднаш, околу 12000. Е сега за четири пати не знам, ама па не ми се верува дека би барале плус пари. Најдобро да се јавиш и да прашаш..

12. samovila3

samovila3 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    51
    Na 9.08 dobiv menstruacija do 11.08. Vcera imav povtorno kafeav iscedok a denes tapa bolka vo preponite i simptomi kako za dobivanje. Dali neate od sto moze da bide?
    Inaki sobirame dokumenti za tret vaucer.

На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Dali moze da mi kazete za kolku vreme otprilika da ocekuvam odgovor od fondot..dokumentite gi prativ prethodnata Sreda

На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. samovila3

samovila3 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    51
    2 nedeli ako ne se na odmor. Zvoni prasaj si

На EdnoBiserce и Лаура82 им се допаѓа ова.
  15. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.714
    Две до три недели во просек, штом си ги поднела пред една недела, за една недела треба да те известат, а можеш и да се јавиш.

На Лаура82 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    630
    Леле женички јас не знам како ќе го издржам ова, па уште немам циклус, мора да чекаме природно да дојде... Не ми е јасно од што уште касни...

17. Ivuska31

Ivuska31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    351
    Девојки,прибирам док. За втор ваучер,а не можам да се сетам дали е задолжителна и спермокултура или доволни се спермограмите?Ве молам некоја членка што скоро поднесувала да ми одговори.Фала ви :)

На kukla21 и Queen8 им се допаѓа ова.
  18. mari mari

mari mari Нов член

Се зачлени на:
    15 август 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Moze da razmislis i za Dr .Gurzanova od Newborn

На buba mara84 му/ѝ се допаѓа ова.