Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Изгледа едноставно кажано, му се може :|. Ај што е толку поскапо, туку и да нема разлика во цена кај природен циклус. Еве ништо да не разбираме, доволно е да споредиме со другите клиники, ако толку е ист трошокот и за класично ин витро и за на природен циклус, тогаш и другите клиники исто ќе наплаќаат, нема сигурно да работат во загуба. Ама во Скопје има 3 клиники кои добро работат и меѓусебно се корегираат во цените, а во Битола нема барем уште една. Да има, не знам дали ќе тераат иста политика :) И плус ако уште некоја клиника ја уведе таа МАКС метода. Но до тогаш, тоа е.
    Ако си помлада од 40 и плус сите други параметри ви се добри, веројатно затоа ти побарале. Обично на повозрасните не им бараат и башка ако има некоја друга индикација дека инсеминацијата ќе биде губење на време. Заборавив да пишам, јас имав и две операции поради ендометриоза, може и тоа го зеле предвид. Но, знам и за други случаеви, жени над 40, им одобрија и без и со 2 инсеминации.
    Во секој случај не се разочарувај, може па и ти прават услуга, дај Боже да имаш успешна инсеминација, воопшто не е исклучено да успеете. Ин витрото сепак се применува како последна метода. Со среќа!
    Искрено не се разбирам многу во врска со спрермограмите, не знам колку таа метода е препорачлива кај морфологија, ако се сомневаш, може најдобро да си побараш второ мислење.

@hub те молам опушти се, се е супер кај тебе до сега, навистина немаш никаква причина за паника. Ендометриумот ти е одличен. Слушај го докторот, кај кој и да си, сигурно има веќе стотици ин витра направено, знае што прави, верувај му. Со среќа!

@Aleksandra789 ако осеќаш големи болки, било каде во телото, оди на лекар. Ако осеќаш слаби болки во стомакот, може да се последица од пункцијата, а исто така и непријатното чувство како стегање во долниот дел од стомакот. Исто така ако дај Боже ембрионот се вгнездува, може да чувствуваш некакви сензации и кога ќе се имлантира матката почнува да се шири, па и тоа предизвикува чувство на грчеви и болки. Но се тоа ако е умерено, ако било што е силно и сомнително и секако ако имаш некое крварење, одма на лекар.
    Одмарај се, јади потечна храна првите денови поради столицата, протеини, овошје и зеленчук и надевај се на најдобро. Со среќа и да не израдуваш со висока бета!

На bokiroki, Meckicja, hub и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Да прашам дали ќе ми ги признаат инсеминациоте ако ми се правени во два циклуса едно по друго оти ми кажаа демек требало 1 месец пауза по првата па потоа друга?

Последна измена: 26 август 2018
    На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.714
    Прашај си, јас имав поднесено 4, од кои две ми беа една по друга, па ми одобрија. Не би требало да е проблем, ама за секој случај прашај.

На Ѕвездички, Alishan30, Желба и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. sonce2012

sonce2012 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Здраво , штотуку добив ваучер за ин витро , ќе биде ли некој љубезен да ми ја објасни процедурата од почеток на пиење контрацепција до самиот чин на оплодувањето и колку време трае

На malifesent и Meckicja им се допаѓа ова.
  5. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Женски кои од следниве документи се задолжителни ХСГ, лапароскопија, хистероскопија, лапаротомија, ехо 4 Д? Јас имам 4Д, али ХСГ ми е стар од 2012 год, дали ќе мора и него да го пуштам или доволно е само 4 д?

6. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    @Лаура82 како што ти пиша Queen8, најубаво јави се кај некој од докторите, имаш броеви на страната на ФЗОМ и прашај. Јас немам никакво искуство со инсеминации.
    @sonce2012 контрацептивите се пијат втор или трет ден од циклус, 28 дена, па неколку дена потоа треба да ти започне наредниот циклус кога почнуваат да те стимулираат. Зависно со кој протокол ќе бидеш, боцкањето ќе биде или од тој циклус или пред да започне. За околу две недели отприлика би требало да биде и трансферот, но се зависи од тоа како ќе реагираш на стимулации. Најубаво да отидеш кај докторот и он да ти објасни со каков протокол ќе одите и која е неговата проценка, колку се ќе трае отприлика. Со среќа!
    @Софија 88 јас би направила копија од ХСГ и би ја поднела и неа, ако може ја имаат и во досие.

На Alishan30, Queen8 и Лаура82 им се допаѓа ова.
  7. sonce2012

sonce2012 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    @Желба бти благодарам , значи отприлика 40-45 ден би траело

8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Мила се замислив дали ќе ме вратат зошто ХСГ од 2012 год е, и сакав само 4д да им дадам, а страв ми е да не ме вратат ..

9. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    ПРОЦЕСОТ НА ВОНТЕЛЕСНО ОПЛОДУВАЊЕ
    Кога ќе се договорите со Вашиот лекар да правите ИВФ, ќе Ви биде дадена шема по која ќе треба да ги примате сите препарати и инекции. Овде ќе ја објасниме генералната пракса:
    КОНТРАЦЕПЦИЈА
    Еден циклус пред да се прави ИВФ обично жената зема контрацепција. На овој начин се намалуваат шансите да дојде до синдром на хиперстимулација на јајниците и појава на цисти. Исто така се зголемуваат шансите во следниот циклус кога ќе се прави хормоналната стимулација да се добијат повеќе јајце клетки.
    СТИМУЛАЦИЈА
    Кога ќе добиете менструација, официјално започнува Вашиот ин-витро циклус.
    Вториот ден од циклусот ќе Ви бидат испитани хормоните и ќе биде направен ултра звучен преглед. Ако се е во ред, ќе почнете со хормоналната стимулација со гонадотропини. Видот и бројот на инекциите кои ќе ги примате, ќе зависи од проценката на Вашиот лекар. Инекциите за стимулација најчесто се примаат приближно околу 10 дена.

За да се избегне природна овулација, се даваат гонадотропни агонисти или антагонисти. Тоа ќе го спречи природниот скок на лутеинизирачкиот хормон.

Додека ја примате хормоналната стимулација, ќе бидете следени на ултра звук за лекарот да види како се развиваат фоликулите. Исто така ќе биде следена концентрацијата на естрадиол во крвта. По тие параметри лекарот ќе утврди дали треба да се зголеми или намали дозата на стимулацијата.

Кога неколку фоликули ќе достигнат големина од 18-20мм, се дава инекција со hCG хормон, тоа најчесто е Прегнил или Овидрел. Многу битно е правилното темпирање на давањето на оваа инекција, затоа што ако се даде премногу рано јајце клетките нема да бидат зрели за оплодување, а ако пак се даде предоцна може јајце клетките да бидат престари и да има проблем со нивното оплодување.

АСПИРАЦИЈА
    После 34-36 часа од примањето на инекцијата со hCG, се прави аспирација или вадење на јајце клетките од фоликулите. Препорачливо е аспирацијата да биде со анестезија, затоа што може да биде доста болна. Аспирацијата се прави со посебна игла, која преку задниот ѕид на вагината се носи до фоликулите. Водењето на иглата постојано се следи на ултразвук. Потоа се вшмукува содржината на секој фолкул. Заедно со течноста од фоликулот се вади и јајце клетката. Во фолкулот има по 1 јајце клетка, но некои фоликули може да бидат и празни или пак да не биде успешно вадењето на јајце клетката.
    После аспирацијата можеби ќе имате благо крварење или спотинг и грчеви во долниот дел од стомакот. Следниот ден овие симптоми најчесто исчезнуваат.

Од денот на аспирацијата или ден после неа, ќе почнете да земате прогестерон. Прогестеронот може да биде во вид на инекции или најчесто во вид вагиналети.

Прогестеронот се зема се до 12 седмица од бременоста или пак негативен тест за бременост после 14 дена од трансферот.

ОПЛОДУВАЊЕ
    Додека се прави аспирација кај жената, сопругот остава примерок од спермата. Потоа спермата се обработува во лабораторија, се промива и се издвојуваат само квалитетните сперматозоиди.
    После аспирацијата земениот материјал од фоликулите на жената се испитува и се бараат јајце клетките. Ембриологот ги проценува јајце клетките и оние што се зрели за опплодување ќе бидат ставени со стаклени садови заедно со обработената сперма од сопругот. Садовите се чуваат во посебен инкубатор. После 12-24 часа се проверува дали дошло до оплодување на јајце клетките и колку од нив се оплодиле.

Доколку се работи за машка неплодност, оплодувањето не се остава да се случи само од себе во сад. Наместо тоа се прави ICSI или интра цитоплазамтска инекција на сперматозоидот во јајце клетката. При оваа метода се зема еден сперматозоид и со игла се внесува во јајце клетката. Се прави во случај кога сперматозоидите не можат сами да ја пробијат мембраната на јајце клетката или пак има многу мал број на сперматозоиди.

ЕМБРИОТРАНСФЕР
    После 3-5 дена (зависно од начинот на кој работи клиниката) се прави проценка на оплодените јајце клетки и најквалитетните ембриони се враќаат назад во матката. Во некои клиники ембротрансферот се прави после 2-3 дена, но се покажало дека поголеми шанси да дојде до бременост има ако се почека ембрионот да се развие до стадиум на бластоциста и да се врати во матката 5-7 дена по аспирацијата. Ова е од причина што некои ембриони иако се зачнале, нема да продолжат да растат и да се развијат до стадиум на блацстоциста.
    Не се препорачува да се вратат повеќе од 2 или 3 ембриони, затоа што така расте опасноста од повеќекратна бременост и компликации во истата. Во некои земји бројот на вратените ембриони законски е ограничен на 2.

Според некои мислења доколку се вратат повеќе ембриони се намалува и шансата за нивна имплантација. Во случај да има повеќе ембриони постои опција да се замрзнат.

Самата постапка на ембриотрансфер тече така што низ грлото на матката се внесува танок катетар и преку него се внесуваат ембрионите. Постапката не е болна и нема потреба од анестезија. Жената после ембриорансферот лежи неколку часа и си оди дома.

ТЕСТ ЗА БРЕМЕНОСТ
    Она што останува понатаму е продолжување со земањето на прогестерон и чекање. После 9-12 дена по ембриотрансферот, се прави тест за бременост преку крвта. Доколку тестот е позитивен честитки на бременоста.
    Ако тестот е негативен и после 14 дена од трансферот, тоа значи дека не е дојдено до бременост и се прекинува со земањето на прогестерон. Неколку дена потоа доаѓа менструација.

Неуспешното ин витро е нешто што секоја жена го доживува тешко.

Немојте претерано да се разочарувате, тоа во никој случај не значи дека следната постапка на ин-витро нема да биде успешна. Просечно од 3 жени кои биле во постапка, една останува бремена во еден циклус. Понекогаш може да бидат потребни 3 или 4 циклуси на ИВФ.

На Andemona, Andonia, pile30 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    @Софија 88 обично не бараат да се повторува ХСГ, ама не знам до колку години толерираат, најубаво јави се и прашај, да не се мене мислиш и нервираш за тоа.
    @sonce2012 би требало да е така, но не може со сигурност да се каже, ин витрото е процес чекор, по чекор, кога ќе почнеш ќе видиш и самата. Кај мене за првото ивф се појави циста, пиев предходно циклопрогинова, што не е класичен контрацептив и ја чекавме 2 месеца да пукне. Никој не може да ти гарантира како се ќе се одвива, но ако се оди во најдобар ред, отприлика месец и пол до трансфер би требало да биде, еве погоре и ти го постираа објаснет процесот.

На Queen8, Лаура82 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Za spermogramot sega jas ke si go kazam naseto iskustvo lani vo avgust mesec bese los spermogramot I prethodno imase periodi koga bese los imase samo 20 posto progresivno podvizni spermatozoidi I pred ova uspesno ivf go srediv so vitamini I bese ok e sega pred mesec dena mm pocna da se zali na bolki vo zeludnikot I otide na privatno na internist oti nejkese da se vlecka po drzavnite bolnici oti imase bolki I Dr mu rece da dojde nasabajle na gladno da go vide Dr posto pred 15 god bese operiran imase silno krvarenje od zeludnikot bese vo koma cel mesec odvaj prezivea I Dr mu rece se e ok so zeludnikot so bubrezite so pankreasot I so zolcnoto kese I posle I tekna na Dr da ja vide I tiroidata na mm posto dolgi god lecevme maski sterilitet I imase sto da vide dvojno zgolemena tiroidna zlezda I antitpo dvojno zgolemeno I tsh isto mu dadea terapija eutiroks I na 7sept ke odeme na endokrinologija za kompletno hormonsko ispituvanje koga gi gi prasav Dr dali tiroidata vlijae na spermogramot mi rekoa da vlijae na spermatogenezata nasite Dr ne sakaa da mi odgovorat na ova prasanje sto me interesiralo veke jas trudna sum bila mi odgovorija stranski dr I vikam ako sum trudna mozda ponatamu ke sakam uste edno dete od kaj znaete vie sto ke odluceme nie so mm

На @nn@ и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Може ќе ти се фати баш од првата инсеминација, не губи надеш, никогаш не се знае. И да треба преку еден месец, ок е. Разговарај со докторот каде што ќе ја правиш инсеминацијата. Ако е без никаква стимулација, мислам дека може секој месец, ама ако има и мала стимулација, препорачливо е да има пауза од најмалку еден месец.
    Ама пак ќе ти кажам, никогаш не се знае, може ќе имаш среќа - па од прва ќе бидне :inlove:

Ако го имаат извештајот во досието твое во ФЗО, нема да те вратат. (за втор, трет ваучер)

Последна измена од модератор: 27 август 2018
  13. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Немаат ниеден мој документ мила зошто првпат ќе одам со ваучер до сега приватно си плаќав, а нејкам да дадам плус документи сакав само 4д и толку...инаку имам старо хсг од 2012, и хистероскопија од 2017 али нејкам да го дадам овој документ зошто пишува во него дека е правено скречинг и дека следи ин витро, па нејќам поради ова проблем да ми прават.

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нема да ти прават проблем. Хсг/хсц е задолжителна документација.

На Queen8 и Софија 88 им се допаѓа ова.
  15. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Кукле, а мора ли и двете хсг и хистероскопија или тоа се мисли на било кое од тие две?

16. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.714
    Мислам било кое од двете, зашто некој има само хсг.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Aleksandra9999 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    супер вака повеќе и ми одговара фала ти мила ❤

18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.701
    Допаѓања:
    175.432
    А од што се плашиш да ги пуштиш и двете ?
    Кога ти беше последното ивф кое го правеше ,не битно приватно -државно ?

19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Хсц још боље ако дадеш :)
    Тоа што пишува ивф ич да не те секира. Баш напротив, поен плус за тебе дека имаш препорака за ивф.

На Лаура82, lavica82 и Софија 88 им се допаѓа ова.
  20. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Зошто би ти правеле проблем?
    И јас имав комбинирани ин витра, и приватно и со ваучери, и секогаш сум ги давала извештаите од докторот, односно последниот извештај, а во него се претходно е изнапишано.
    А нема да ти прават проблем, колку што знам јас, но можеш да се јавиш по тел и да прашаш, или со сите документи да отидеш лично таму да прашаш.
    За мојот последен ваучер имав лапароскопија од 2013, и хистероксопија од 2015.- а ваучер2 добив 2017г. Освен за ново 4Д ехо за друго не ме вратиле.

На Queen8 и Софија 88 им се допаѓа ова.