Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. mac82

mac82 Истакнат член

Втора, барај ја после 16ч полесно ќе ја добиеш

2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Штом и докторот се согласува, не му ја мисли. ;) Уште еднаш, два пати....колку ќе треба, толку.
    А годините?.....хмммм....не се многу, верувај.

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Mene pak vo petokot na posledniot skrining koga bev vo bremenosta mi rekoa Dr da ne se macam posle za vtoro dete zaradi mojata istorija na operacii na stomakot dovolno mi bilo edno a I vikam fala vi I taka nemam nervi da odam po bolnici veke edno edno dovolno mi e 13 I pol god se macevme zatoa sto go nosam veke fala mu na boga I na tolku

4. mac82

mac82 Истакнат член

@DunjoMoja мила да си ја слушаш интуицијата и да си тераш напред! Ти си го одиш својот пат и на никој не му должиш објаснувања:l: само храбро лавице:*

Andonia, Melinda85, DunjoMoja and 3 others like this.
  5. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Zdravo na site. Bi sakala da prasam vo ovaa tema dokolku nekoja od vas ima iskustvo ili znae kako podatok, dali moze dokolku nema nikakva indikacija za vestacko oploduvanje po zelba da se odi na bliznacka bremenost? Ima li doktor koj se nafaka na toa ili sepak mora da bide vestackoto oploduvanje potkrepeno so nekakov problem?

6. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Мое мислење е дела за близначка бременост (ако се е во ред со двајцата партнери) може да се проба и со стимулација од Кломифен и тоа кај матичен лекар. И по потреба он може да даде и друга терапија за здебелување на ендометриум.
    А може да се проба и со инсеминации, и слаба стимулација од на пример неколку голали па да има повеќе фоликули кои би се оплодиле.
    ИВФ е најагресивна метода, ама не гледам зошто некој др не ви ја применил ако навистина парот така сака. Но и покрај ИВФ нема да добиете гаранција дека ќе бидат близнаци. И да ви вратат 2 ембриони на трансферот, не значи дека двата ќе се фатат.
    Мислам дека ниеден пристап не е гаранција за близнаци.
    За ИВФ ако немате никаков проблем мислам дека ќе ви бараат на приватно да биде, ама не сум сигурна, ова е само моја претпоставка.
    Сепак прво според мене траба со матичен гинеколог да разговарате, па понатаму што би ви предложил тој. Со среќа и што побрзо да стигнете до целта :inlove::inlove::inlove:

Andonia, bebaa, Oaza.123 and 4 others like this.
  7. Oaza.123

Oaza.123 Истакнат член

Можете да го ѕирнете и следниот курс на FertilityIQ којшто иако начелно зборува за инсеминација, содржи информации за тоа како употребата на кломифен, летрозол и уште еден друг лек делуваат на шансите за зачнување близнаци.

https://www.fertilityiq.com/courses/iui-or-artificial-insemination

Баш денес сакав да го споделам линков за сите оние што ги интересира да дознаат малку повеќе за инсеминацијата па ете се најде и како одговор на прашањево. Курсов е многу интересен и дава многу корисни информации за инсеминаицјата и исто ја споредува со IVF и зборува за кога е време да се премине на IVF. Она што особено ми се допаѓа е што сите овие информации се засновани врз медицински истражувања и според тоа даваат една добра и непристрасна статистика.

dunika likes this.
  8. young ^ sad

young ^ sad Активен член

Zdravo na site, jas sum nova na forumov i iskreno makata me natera da baram nadez i uteha nekade... So mm sme 2 god vo brak i letovo resivme da napravime ispituvanja i da vidime vo sto e problemot sto ne ostanuvam bremena. Posle prviot napraven spermogram vo Remedika izleze deka nema spermatozoidi Od tamu otidovme vo Plodnost vo Bitola i tamu spermogramot bese beznadezen. Doktorot ni rece deka edinstvena opcija e da se napravi Tese (biopsija na testisi) da se vidi dali vo testisite ima spermatozoidi. No za zal biopsijata pokaza deka nema spermatozoidi vo testisite... Doktorot ni ja skrati sekoja mozna nadez, ni rece deka edinstveno resenie ni e invitro so donor ili posvojuvanje... Skrseni sme dvajcata... Ni se izgubi smislata na zivotot... Ve molam pomognete mi so bilo kakva nadez ili sovet...

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Медицината ви рекла дека нема надеж да имате заедничко дете.
    Не го трошете времето залудно по манастири и бајачи туку почнете ја постапката со донор. Ти си плодна нема потреба да идеш по оние врати за посвојување дете кои траат со години. Можете да имате свое дете со донор. Татко не е само биолошки фактор татко е многу повеќе од плоден сперматозоид.
    Не е ништо изгубено, не ја сфаќајте трагично оваа информација. Имате можност да одгледате здрави и прави деца, направете го тоа. Не потпаѓајте под малограѓански притисоци и муабети.

emkaemka, Spiritus, Andonia and 9 others like this.
  10. young ^ sad

young ^ sad Активен член

Da istoto go razmisluvame i nie samo e mnogu teska odluka... mnogu raboti ni se vrtat vo glava i na dvajcata sto bi bilo, kako bi bilo dali bi mozele da zaboravime na sve od koga bi go napravile toa... Jas mu rekov na mm deka jas ako rodam ke rodam nasi deca...i definitivno go mislam toa zasto go sakam premnogu... Nasite familii neznaat nisto i ako odime na invitro so donor (a najverojatno ke odime) mislime deka najdobro e samo nie dvajca da znaeme...

11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@young ^ sad убаво ти пишала @FreeMind.
    Која одлука и да ја донесете тоа ќе биде ваше дете.Вие ќе бидете негови родители.
    Нова си незнам дали имаш прочитано,имам пушувано во темава дека сестра ми беше донор на јајцеклетки кај пар во кој жената имаше проблеми со плодност,рана менопауза и не ствараше воопшто фоликули.
    И нив 2 решенија им понудија како и вас.ИФВ со донор на јајцеклетки или посвојување.
    Си ја пробаа среќата со донор и се усреќија имаат прекрасни близначиња.Господ маката им ја награди со 2 дечиња одеднаш.
    Немој да си ја ставаш таа мисла во глава дека ако биде со донор,дека нема да биде "ваше" дете.

emkaemka, Spiritus, mac82 and 6 others like this.
  12. young ^ sad

young ^ sad Активен член

Prvo fala vi mnogu za podrskata i za sovetite. Jas prvoto so go pomisliv koga ni kazaa so kako e bese sto bi bilo ako bese kaj mene problemot... I jas isto bi prifatila donor na jajce kletki... Zasto mislam deka ako se sakame i ako sakame da stvorime familija a nemame drug izbor ke uspeeme da bideme srekni na toj nacin... Vi blagodaram mnogu uste ednas neznaete kolku hrabrost mi davaat vasite zborovi... Koga ja doznavme vesta mislev deka zivotot mi zavrsi, za sto ke ziveam... Mm duri mi napravi muabet da go ostavam da si najdam nekoj sto moze da mi napravi deca... Ama toa ne bi go napravila nikogas... Toa e toa, mnogu e tesko ama morame da najdeme sila i da izdrzime...

Andonia, mac82, Alishan30 and 5 others like this.
  13. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Најпрво, добредојде и ти посакувам успешна приказна :*
    ..сакам да прашам, дали ви кажаа/откривте која е причината за немање сперматозоиди и дали сепак оваа состојба е доживотна?
    Немам многу информации на оваа тема, па би сакала да чујам ако знаеш.

young ^ sad and Queen8 like this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Овде може да е проблем само машката суета и ништо друго. Го разбирам повреден е од веста се чувствува лошо можеби ви треба време прво. Он ако сака да биде татко може да биде и треба да биде.
    Стравот што ќе кажат луѓето ви додава само сол на раната. Батали ги не вреди да се нервираш.
    Ви посакувам многу деца.
    @tincemajmunce поклон до земја на сестра ти!

15. Queen8

Queen8 Популарен член

Тоа го размислувам и јас, можеби таа состојба не е трајна, докторите знаат подобро, ама правила нема. Некогаш се случуваат буквално чуда.

Andonia, young ^ sad and EdnoBiserce like this.
  16. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

И ние сме со ист проблем. Кај сопругот уште во 2003 беше дијагностицирана целосна азоспермија, последица на бројни операцији на абдомен во детството при што веројатно се пресечени семените канали, па на спермограмот нема ни мртви, а не живи сперматозоиди. При воспоставување на дијагнозата патологот Зографски, ако не грешам ни рече дека биопсијата не покажала спермогенеза во тестисите. Но, урологот побара ребиопсија и второ мислење на клиниката, при што андрологот забележа комплетна спермогенеза. Сега дур го пишувам ова малечката ми скока на раката и се обидува да ми го одвлече вниманието.
    Значи, побарајте и второ мислење од андролози.

Last edited: Sep 11, 2018
    kukla21, emkaemka, Stara and 14 others like this.
  17. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Поготово ако се млад брачен пар кој има можност и време за да добие повеќе мислења и обиди во лекувањето..

young ^ sad, Alishan30 and Queen8 like this.
  18. Queen8

Queen8 Популарен член

Да, дефинитивно. Никогаш не се знае и не треба да се остане само на едно мислење.

Andonia, young ^ sad and EdnoBiserce like this.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Искрено јас од денешна гледана точка се каам што кога разбрав дека скоро и да немам јајце клетки што не си отидов со донор. А чудото ќе ни дојдеше можеби ако не бевме сконцетрирани само на правење дете и акање по лекари. Има еден куп примери каде луѓе после одење со донор и посвојување без проблем после тоа зачнале дете по природен пат.
    Чекајки го "чудото" изгубивме 7 години, 10,000еур, живци, проблемот психички не дотолчи.

Ако се сакате и се разбирате нема да ви смета да одите со донор. И така тоа дете ќе биде ваше и ничие друго, може да не дознае детето ни цел живот за тоа дека е од донор. Тоа ќе биде само ваша тајна, а како викаат ако тајната ја знаат повеќе луѓе тоа веќе не е тајна :)

20. Queen8

Queen8 Популарен член

Не беше мој постот, туку на young ^ sad, јас само искоментирав.