Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. mac82

mac82 Истакнат член

@young ^ sad пред било што да одлучите, најдобронамерен совет од срце, закажете второ мислење кај д-р Мицковски:l: голем поздрав

2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Да знам јас ти реплицирав за чудото :)
    Сите веруваме да се случи не гледајќи дека годините си минат, а ништо не се случува :(

mira.mira, tincemajmunce and Queen8 like this.
  3. Queen8

Queen8 Популарен член

Во право си за тоа, ние чекавме три години, па тек после почнавме да бараме медицинска помош во решавање на стерилитетот, да почневме одма немаше толку време да изгубиме, а башка финансискиот дел, да не го коментирам. Поентата ми беше да земат повеќе мислења, за да донесат конечна одлука, а не за чекање само по себе да дојде чудото. Мислев чудо во смисла дека можеби не е трајна и има чаре за таа состојба, па да се случи пресврт, како што пиша и Дуња.

EdnoBiserce and ocicka2014 like this.
  4. pile30

pile30 Популарен член

Мене пред ивф ми беше 19 витамин Д по 2месеци по 10капки на ден пиев и се качи на 28 пред ова успешно ивф.Ги пиев јануари,февруари реално кога нема сонце.Пливит пиев ми ги препишуваше матичен доктор општ.Кај мене се покажаа како ефикасни капки.

EdnoBiserce, Alishan30 and mac82 like this.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Јас од 0.1 до 20 сум го покачила со нередовно пиење по 2 капки.сега по 5 капки и редовно го пијам.па ќе видиме

Инаку почнав со Бромергонот од синоќа.позашеметена у живот не сум била.како пијана сум од него.но многу убаво спијам.други ефекти несакани немам

Andonia, Queen8 and pile30 like this.
  6. young ^ sad

young ^ sad Активен член

@EdnoBiserce @DunjoMoja @Queen8 konkretna pricina ne ni kazaa, samo i vo remedika i vo podnost ni rekoa deka ili e od raganje ili e nastanato poradi nekoja jaka temperatura kako dete ili jaka infekcija...e sega vo remedika bez napravena biopsija na testiti ni predlozija da probame so terapija nekolku meseci i ako nema efekt da se pravi biopsija na testisi i da se vidi dali ima spermatozoidi vo testitite. A vo plodnost doktorot samo so go vide spermogramot i hormonite rece ova e mnogu loso i tuka vi e dzabe sekakva terapija edinstven izlez e ako ima spermatozoidi vo testisite... ama kako so kazav nemase i ni rece mozete da odite kade sakate i da probuvate sto sakate ama toa ke vi bide samo lazno nadevanje i gubenje vreme za ova nema lek.... :( :( :(
    iskreno @ocicka2014 i jas se plasam od toa, a sto ako samo si go gubime vremeto.... ne deka sme prestareni jas sum 28 mm 34 ama sepak mnogu se teski razocaruvanjata.... jas ne ni pretpostavuvav deka imame problem, mislev deka preterano se optovaruvame so toa i zatoa ne ostanuvam bremena...koga se desi ova sto se desi se plasev deka ke me udri nesto zimi sve :(

@mac82 ti blagodaram mnogu na sovetot i mislam deka ke go prifatam... samo ne sum voopsto informirana i ako mozes da mi kazes kako da dojdam do dr. Mickovski kade raboti? pozdrav

Last edited by a moderator: Sep 12, 2018
    mac82, tincemajmunce, dunika and 2 others like this.
  7. srekice

srekice Популарен член

Александар Мицковски работи во ремедика.Одличен доктор а и прекрасна личност.:*

mac82 and young ^ sad like this.
  8. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Но, кој и каде ви направи биопсија и кој ги читаше резултатите?

Не заборавјте, најмеродавни во вашиот, како во нашиот случај, ке бидат уролози во болницата, како и ендокринолози - андролози на клиниката.

9. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

И јас истото би рекла.
    Не дека дијагнозата е неточна. Сигурно е така. Но, постојат терапии, дури и на форумов читав за ситуација кога со такви терапии успеале да дојдат до сперматозоиди и секако, не сметам дека треба да се губи време ако веќе одлуката е донесена, но како што кажа според годините, одреден период како и друг пристап кај уролозите и ендокринолозите може да вроди со плод. Но, која одлука и да ја донесете, најбитно е да дојдете до бебенце :) Ви посакувам успех :*

emkaemka, mac82, malifesent and 4 others like this.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Napravete kariotip I hormonalen status moj sovet vi e toj

11. young ^ sad

young ^ sad Активен член

@srekice fala za informacijata ☺@DunjoMoja biopsija pravevme vo Plodnost vo Bitola, rezultatite gi citaa urolog i androlog i rekoa stom nema voopsto spermatozoidi vo testisite neznaeme sto da vi kazeme toa e sto e odete kaj dr Tashe (isto vo Plodnost) toj najubavo znae sto da vi kaze vo ovaa situacija... I toj rece nema sto da se lazeme jas sum imal vakvi slucaevi sto probuvale so sve i svasta i sve e dzabe na kraj pak mi doagaat da napravat invitro so donor... @EdnoBiserce i jas mislam taka ama i sakam da probame da pobarame i drugi mislenja ama neznam dali mm moze da izdrzi uste ednas da se razocara @tincemajmunce fala ti na sovetot

12. EdnoBiserce

Ви посакувам успех, како и да решите. :*

Кога сме веќе околу темава за машкиот стерилитет, кој уролог би го препорачале како добар за оваа проблематика?

young ^ sad likes this.
  13. young ^ sad

young ^ sad Активен член

ti blagodaram najmnogu :* :*

jas kolku sto gledas ne sum voopsto informirana samo sto nevlegov vo problemive i vo vodive, i bi sakala i jas da se informiram sto poveke.

EdnoBiserce likes this.
  14. EdnoBiserce

Мене ме интересира затоа што мм има висок процент на агутинација која пак ни ја скрати можност за природно зачнување (скоро е невозможно), а јас имам намалена залиха на ј.к., па така во трка со времето, се одлучивме за инвитро. Заради тенок ендометриум првото инвитро ми беше неуспешно, а годините кои ги имам, само ни ги намалуваат шансите за успех, па така, решив да размислувам и околу барање на уролог кој можеби би помогнал околу аглутинацијата, а со тоа индиректно би ни ги зголемил шансите и борбата со ограниченото време кое ни стои на располагање..затоа би сакала да слушнал мислење околу машкиот стерилитет и стручни лица за тоа.

Alishan30 likes this.
  15. young ^ sad

young ^ sad Активен член

te razbiram, jas pak voopsto ne sum informirana okolu nisto od ovie raboti, imam iskustvo samo so brat mi koj isto imase problem so spermogramot i mu davaa sekakvi terapii i nisto ne pomogna... edinstveno vo Plodnost vo Bitola dr. Tashe mu rece dzabe se trudis so terapiive nemoze nisto da se podobri samo go gubis vremeto mora da se napravi invitro sto pobrzo (on inase spermatozoidi samo mn bavni) i od prva im uspea.. zatoa mislam deka doktorov e dosta dobar i veruvam deka i kaj nas e taka kako sto ni kaza :(

Alishan30, lavica82 and EdnoBiserce like this.
  16. EdnoBiserce

За д-р Таше читав доста дека е успешен во методите, но исто така и стекнав мислење дека е најконтроверзниот од сите доктори. Општо, не би да коментирам доктори, бидејќи довербата кон докторот е лична работа..но, секој пар си носи сопствена одлика во проблемите, па така и начинот на кој се решава да ги надмине за да дојде до бебче е индивидуална. Инаку, никој од нас на почеток ништо не знаел, ама нели, маката не учи на се.

Meckicja, Alishan30 and young ^ sad like this.
  17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Парот на кој сестра ми им донираше јајцеклетки,прво беа во плодност кај таше.
    Буквално им фрли све документацијата во лице и им рече дека никогаш нема да се остварат како биолошки родители и дека не биле за кај него.
    Жената пишав дека воопшто се ствараше фолекули мажот имаше некои проблеми со спермограмот.
    После овој муабет од докторот жената беше во тешка депресија.
    Ама после некое време застанаа на нозе и решија среќата да си ја пробаат во Систина.
    Таму му дадоа на мажот терапија,за,средување на спермограмот и опција,да пробаат со донирани јајцеклетки доколку му се подобри спермограмот.
    Немаа финансии за непознат донор така ја најдоа сестра ми.
    Сестра ми беше со нив до пункција кога и ги извадија јајцеклетките.
    После се беше на нив.Жената во меѓувреме примаше терапија минимална.
    Ги оплодија јајцеклетките со замрзнати сперматозоиди,и вратија 2 и двете се фатија.
    Не останувај на едно мислење,прошетај од клиника до клиника.Направи консултации види кој што ќе ти каже.Верувам дека ќе го најдеш докторот,кому ќе му ја дадеш цела доверба.
    А за маж ти,нема што да,се разочарува.Ќе си бидете подршка еден на друг.Ќе му објасниш дека не е крив што има проблем,што ситуацијата ако била обратна?Ќе те оставеше?
    Не.
    Заедно ќе чекорите по овој трнлив пат,на крај ќе ве огрее сонце.
    @young ^ sad

18. young ^ sad

young ^ sad Активен член

da da potpolno si vo pravo iskreno i jas go imav istoto mislenje ama stvarno veke ne sum pametna kako da razmisluvam...

definitivno mnogu ubavo kazano... :) da morame da najdeme sila i da pobarame mislenja i care makar da doziveeme uste edno razocaruvanje, zasto ako ne probame nemozeme da znaeme moze utre ke si prefrluvame ete nisto drugo ne napravivme se otkazaavme i odma otidovme na donor.... a inaku istoto go pomisliv i jas a sto ako jas imav problem??? najlesno e covek da se svrti i da zamine ama luge ne pravi poteskiot pat... i toa sto ne ne ubiva ne pravi posilni...kako e Gospod nikoj ne e sto ni e pisano toa ke go ziveeme... :)

pile30, mac82, tincemajmunce and 3 others like this.
  19. Желба

Желба Истакнат член

Јас би одела не на уште едно, туку сигурно на уште две други мислења. За мене го направив истото, бидејќи и мене ме убедуваа дека најдобро е веднаш да одам со донација на јајце клетки, но по консултација со други два доктора, одлучив да одам со свои.
    Знам дека не е истиот проблем, но навистина е подобро да отидете барем на уште едно мислење и ако треба уште една биопсија. Еве членки погоре ви посочија уролози. Многу добро сфаќам низ што поминува твојот сопруг, сите што се соочуваме со препорака за донација најверојатно го поминуваме истото, но многу подобро ќе биде одлуката да се донесе ако бидете 100% сигурни дека донација на сперма е единствено решение. Како што прочитав, уште сте млади, со тебе се е во ред, неколку месеци нема да ви направат разлика доколку биде потребно да пие некаква терапија.
    Да не ме сфатиш погрешно, апсолутно сум за донација кога е потребно, секако вистински родител е тој што ќе одгледа и израсне дете, но од психолошки аспект, мислам дека подобро се прифаќа идејата за донирање кај партнерот што има проблем со својот генетски материјал, ако е 100% сугурен дека тоа е единствена опција за да се формира семејство со саканиот. Да нема ни една трошка сомнеж.
    Што и да одлучите, како и да се одвива ситуацијата, ви посакувам многу среќа и да успеете да станете родители!

Last edited: Sep 12, 2018
    emkaemka, dunika, anetass and 4 others like this.
  20. Lost angel

Lost angel Популарен член

Devojki pomos.Sega bev na eho vo New Born vidoa dve bliznaci ama srceto im rabotese posporo,doktorot rece na eho pak vo ponedelnik.Sega sum mnogu isplasena ve molam ima li nekoja slicno iskustvo?