Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

206 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

86 vote(s)
    4.8%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

325 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

291 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.8%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

59 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. eta

eta Популарен член

Се ми е испитано на имонологија, мислев дека е некое друго антитело, затоа си прашав.

2. Желба

Желба Истакнат член

Кај мене пред второто ивф имаше покачено anti-cardiolipin Igm, исто во Хемолаб испитував, но не ми препорача никаква терапија. Ми рекоа само да земам обавезно терапија со Дексаметазон по шема од Ремедика. Но сепак имав спонтан. Дали се сеќаваш која точно терапија ти ја препишаа?

3. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Ај да ги пронајдам резултатите па точно ке ти напишам, но тоа ке биде дури попладне, кога овој мал "зврк" ке заспие, бидејки ке ми ги зема од рацете, и она да "чита"(facepalm)

Желба, Mimmi39, eta and 2 others like this.
  4. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Ухху, сум те излажала - и кај мене бил Anti-Cardiolipin IgM силно покачен, некои 60 единици, а граница била 10, па Проф. Димитров напишал да се бара инфекција за да се даде терапија, плус Вит. Да по 4000 IU Dr. Waltz, и витамин К 80х1 на ден.
    Откако сме испитале CRP, C3, C4, CIC, кои биле негативни, заклучил дека нема знаци на воспаление, но се создаваат свежи антикардиолипини од типот IgM кои ја нарушуваат микроциркулацијата, па ми препиша Аспирин 0,1, Мега омега по 2 и Ubiquinol по 200 којшто едвај го најдов на интернет и го порачав од Америка, оти во Македонија не е ни регистрован како лек.
    На контрола по 3 месеци се било во ред, а ИВФ ми беше во Март кога и понатаму ја продолжив терапијата.

5. maaitka

maaitka Популарен член

Здраво на сите. После точно една година конечно го добив првиот ваучер за инвитро. Сакам да прашам како на 2 или 3 ден од циклус се гледаат фоликулите? Така ми кажа докторот ама мене малку ми е чудно на циклус да се гледа.

emkaemka, EdnoBiserce and Stara like this.
  6. Stara

Stara Популарен член

Да на циклус се прави преглед и се испитуваат хормони. Ќе ти објасни докторот се што треба понатаму. Со среќа!

maaitka likes this.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Кај нас има Ubiqunone, односно коензим Q10 од 200 mg. Ubiqinol е активната форма на Q10 и е многу скап суплемент-антиоксидант и го има во Бугарија.
    Јас земав Ubiquinone 400 mg, беше поевтина варијанта и на тој начин внесував доволно антиоксидант Q10.

Тогаш се гледаат антралните фоликули и сеуште нема издвоено водечки. Не секој доктор гледа антрални. Некои сакаат да го видат водечкиот на 8-9ти ден.
    Но, добро е да се видат антралните бидејќи отприлика може да се знае колку фоликули би се издвоиле со стимулација при ивф.

Last edited by a moderator: Sep 15, 2018
  8. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Не знам сега, но во 2016 кога јас го барав, го немаше ни во Бугарија, ни во Словенија, само Ubiquinone, но професорот ни појасни дека Ubiquinone е оксидирана форма на CoQ10 која телото мора да ја преработи во активна форма Ubiquinol, за да ја искористи, подобар е Ubiquinol бидејки веднаш се апсорбира во митохондрии. Бидејки од скоро се произведува, затоа е и поскап и понедостапен.

Желба likes this.
  9. dagmar

dagmar Истакнат член

zdr te molam kazi mi koi se dokumenti se potrebni za vaucer i dali orginal davas ili kopija

maaitka likes this.
  10. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Зависи од случај до случај што се ќе е потребно, таа е мн поедноставна отколку со стимулација...пр.јас пред трансфер примав клексан, естрофем, теваграстим, ден пред трансфер прогестерон и декортин ако не се лажам тоа беше се. Денот на трансфер ми ставија дијазепам, по трансфер терав само декортин, естрофем, клексани и прогестерон инекции тоа е се.

во фондот носи оригинали и копии, копиите ќе се за тебе со тоа што ќе ти стават на секој лист печат, а оригинали не враќаат...а за документи види на нивната страна случајно да не ти испуштам нешто...со лесно.

Last edited by a moderator: Sep 15, 2018
    dagmar, Martka and Alishan30 like this.
  11. Желба

Желба Истакнат член

Ти благодарам. Јас немав толку високо покачено, мене ми беше околу 13 и нешто, веројатно затоа не ми дале терапија, но и малку покачено е сепак покачено, мислам дека кај мене беше пропуст што ме оставија така да правам ивф. И јас еднаш нарачував Ubiquinol CoQ10 od eden sajt, но пиев по 100 мг, онака самоиницијативно, никој не ми препорача. Дали ја пиеше терапијата и после ин витрото, кога остана бремена и ако да, до која недела?
    Дали памтиш колку беше Ubiquinol CoQ10 во Бугарија и од колку мг беше, колку има капсули во него?

Queen8 likes this.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Желба and Queen8 like this.
  13. Acka22

Acka22 Популарен член

и јас почнував со микрогинон веќе третти ден ги пијам,после тоа како оди постапката?искуства?

14. 0ли

0ли Форумски идол

Со среќа постапката, со лесно да оди! (fingers)
    Мислам на 21 ден почнуваш со Супрефакт ако докторот одлучи да одите со долг протокол. Па кога ќе добиеш, од втор ден почнуваат стимулациите.

Acka22 likes this.
  15. bella.gk

bella.gk Истакнат член

@EdnoBiserce бев на консултации кај Илиевски во петок , докторот беше коректен имаше 3 пациентки пред мене за да не чекам ме внесе во друга канцелараија ми даде телефонски број и да му се јавам за 10 дена , од ко ке добијам циклус и да ми каже кои испитување треба да ги направам,кажа дека салата е реновирана и да не се секирам се ке се среди. презадоволна сум од односот

Alishan30 and EdnoBiserce like this.
  16. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Супер ;)) да, Илиевски важи за коректен и професионален :) мило ми е што си завршила работа!
    А, за испитувања колку што знам треба рентген на граден кош, ЕКГ на срце и мислам седиментација. Закажи си ги уште сега, за да не чекаш. Тие им се по дифолт во Чаир заради анестезија

Alishan30 likes this.
  17. bella.gk

bella.gk Истакнат член

благодарам многу ќе ги направам и овие испитување и анализа за да бидам спремна

EdnoBiserce likes this.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Чисти микробиолошки брисеви и инфективниот скрининг исто така задолжително носи ги

bella.gk likes this.
  19. bella.gk

bella.gk Истакнат член

инфективен скрининг се мисли на хепатит и хив нели, на микробиолошки имам кандида и постојано кога и да правам се ми се повторува незнам што да земам,имам земано флуконазол, вагиналети канестен, полигинакс, нео-пенотран и незнам дали после терапија ќе треба да ги повторам пак.

Bubce38 likes this.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Да ,за хепатит и хив .
    За кандидата јас имав едни амерички вагиналетки . Се покажаа како најдобри до сега. Мислам ,нема кај кого не помогнаа . Четири се во кутивче ,три треба да се искористат . Имам дома мислам уште три . Вечер да проверам за сигурно и можам да ти пуштам . Пиши ми до вечер ЛП ако сакаш ,ќе ти пратам

bella.gk likes this.