Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Се ми е испитано на имонологија, мислев дека е некое друго антитело, затоа си прашав.

2. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Кај мене пред второто ивф имаше покачено anti-cardiolipin Igm, исто во Хемолаб испитував, но не ми препорача никаква терапија. Ми рекоа само да земам обавезно терапија со Дексаметазон по шема од Ремедика. Но сепак имав спонтан. Дали се сеќаваш која точно терапија ти ја препишаа?

3. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    585
    Ај да ги пронајдам резултатите па точно ке ти напишам, но тоа ке биде дури попладне, кога овој мал "зврк" ке заспие, бидејки ке ми ги зема од рацете, и она да "чита"(facepalm)

На Желба, Mimmi39, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  4. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    585
    Ухху, сум те излажала - и кај мене бил Anti-Cardiolipin IgM силно покачен, некои 60 единици, а граница била 10, па Проф. Димитров напишал да се бара инфекција за да се даде терапија, плус Вит. Да по 4000 IU Dr. Waltz, и витамин К 80х1 на ден.
    Откако сме испитале CRP, C3, C4, CIC, кои биле негативни, заклучил дека нема знаци на воспаление, но се создаваат свежи антикардиолипини од типот IgM кои ја нарушуваат микроциркулацијата, па ми препиша Аспирин 0,1, Мега омега по 2 и Ubiquinol по 200 којшто едвај го најдов на интернет и го порачав од Америка, оти во Македонија не е ни регистрован како лек.
    На контрола по 3 месеци се било во ред, а ИВФ ми беше во Март кога и понатаму ја продолжив терапијата.

5. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Здраво на сите. После точно една година конечно го добив првиот ваучер за инвитро. Сакам да прашам како на 2 или 3 ден од циклус се гледаат фоликулите? Така ми кажа докторот ама мене малку ми е чудно на циклус да се гледа.

На emkaemka, EdnoBiserce и Stara им се допаѓа ова.
  6. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Да на циклус се прави преглед и се испитуваат хормони. Ќе ти објасни докторот се што треба понатаму. Со среќа!

На maaitka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    4.537
    Кај нас има Ubiqunone, односно коензим Q10 од 200 mg. Ubiqinol е активната форма на Q10 и е многу скап суплемент-антиоксидант и го има во Бугарија.
    Јас земав Ubiquinone 400 mg, беше поевтина варијанта и на тој начин внесував доволно антиоксидант Q10.

Тогаш се гледаат антралните фоликули и сеуште нема издвоено водечки. Не секој доктор гледа антрални. Некои сакаат да го видат водечкиот на 8-9ти ден.
    Но, добро е да се видат антралните бидејќи отприлика може да се знае колку фоликули би се издвоиле со стимулација при ивф.

Последна измена од модератор: 15 септември 2018
    На maaitka, Желба, Spiritus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    585
    Не знам сега, но во 2016 кога јас го барав, го немаше ни во Бугарија, ни во Словенија, само Ubiquinone, но професорот ни појасни дека Ubiquinone е оксидирана форма на CoQ10 која телото мора да ја преработи во активна форма Ubiquinol, за да ја искористи, подобар е Ubiquinol бидејки веднаш се апсорбира во митохондрии. Бидејки од скоро се произведува, затоа е и поскап и понедостапен.

На Желба му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dagmar

dagmar Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    77
    zdr te molam kazi mi koi se dokumenti se potrebni za vaucer i dali orginal davas ili kopija

На maaitka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Зависи од случај до случај што се ќе е потребно, таа е мн поедноставна отколку со стимулација...пр.јас пред трансфер примав клексан, естрофем, теваграстим, ден пред трансфер прогестерон и декортин ако не се лажам тоа беше се. Денот на трансфер ми ставија дијазепам, по трансфер терав само декортин, естрофем, клексани и прогестерон инекции тоа е се.

во фондот носи оригинали и копии, копиите ќе се за тебе со тоа што ќе ти стават на секој лист печат, а оригинали не враќаат...а за документи види на нивната страна случајно да не ти испуштам нешто...со лесно.

Последна измена од модератор: 15 септември 2018
    На dagmar, Martka и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Ти благодарам. Јас немав толку високо покачено, мене ми беше околу 13 и нешто, веројатно затоа не ми дале терапија, но и малку покачено е сепак покачено, мислам дека кај мене беше пропуст што ме оставија така да правам ивф. И јас еднаш нарачував Ubiquinol CoQ10 od eden sajt, но пиев по 100 мг, онака самоиницијативно, никој не ми препорача. Дали ја пиеше терапијата и после ин витрото, кога остана бремена и ако да, до која недела?
    Дали памтиш колку беше Ubiquinol CoQ10 во Бугарија и од колку мг беше, колку има капсули во него?

На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    4.537
    На Желба и Queen8 им се допаѓа ова.
  13. Acka22

Acka22 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    и јас почнував со микрогинон веќе третти ден ги пијам,после тоа како оди постапката?искуства?

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со среќа постапката, со лесно да оди! (fingers)
    Мислам на 21 ден почнуваш со Супрефакт ако докторот одлучи да одите со долг протокол. Па кога ќе добиеш, од втор ден почнуваат стимулациите.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    @EdnoBiserce бев на консултации кај Илиевски во петок , докторот беше коректен имаше 3 пациентки пред мене за да не чекам ме внесе во друга канцелараија ми даде телефонски број и да му се јавам за 10 дена , од ко ке добијам циклус и да ми каже кои испитување треба да ги направам,кажа дека салата е реновирана и да не се секирам се ке се среди. презадоволна сум од односот

На Alishan30 и EdnoBiserce им се допаѓа ова.
  16. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Супер ;)) да, Илиевски важи за коректен и професионален :) мило ми е што си завршила работа!
    А, за испитувања колку што знам треба рентген на граден кош, ЕКГ на срце и мислам седиментација. Закажи си ги уште сега, за да не чекаш. Тие им се по дифолт во Чаир заради анестезија

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    благодарам многу ќе ги направам и овие испитување и анализа за да бидам спремна

На EdnoBiserce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.663
    Допаѓања:
    175.174
    Чисти микробиолошки брисеви и инфективниот скрининг исто така задолжително носи ги

На bella.gk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    инфективен скрининг се мисли на хепатит и хив нели, на микробиолошки имам кандида и постојано кога и да правам се ми се повторува незнам што да земам,имам земано флуконазол, вагиналети канестен, полигинакс, нео-пенотран и незнам дали после терапија ќе треба да ги повторам пак.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.663
    Допаѓања:
    175.174
    Да ,за хепатит и хив .
    За кандидата јас имав едни амерички вагиналетки . Се покажаа како најдобри до сега. Мислам ,нема кај кого не помогнаа . Четири се во кутивче ,три треба да се искористат . Имам дома мислам уште три . Вечер да проверам за сигурно и можам да ти пуштам . Пиши ми до вечер ЛП ако сакаш ,ќе ти пратам

На bella.gk му/ѝ се допаѓа ова.