Na pocetok neznam tocno koja nedela. Bev za krvna slika i mi tekna za tiroidnata. Oli uste pijam Eutiroks od 50.Sega mi e normalna ama mora da pijam
Еутирокс се пие доживотно само ако антителата се покачени. Ова ми њ кажано и од ендокринолог и доктор по нуклеарна
Во врска со пиењето, и јас слично нешто вака пиев, плус чај од мацина трева. И вежбав а маж ми кондесил пиеше неколку месеци А за тироидната, од кога останав бремена, мене тсх ми стана 0,02 и сеа секој месец контроли, др рече дека кај 10% од трудниците се јавувала ваква состојба но поминувала. Терапија не примам, ми рекоа дека сега за сега не треба. На сите кои сте во постапка ви посакувам многу среќа и успех sun:
ДНА фрагментација на сперматозоиди е посебно испитување, не е исто со спремограм. Сперматозоидите може морфолошки да изледаат добро, но со посебно испитување да се забележи фрагментација која со обичен спермограм не може да се воочи. Можеби кај вас, односно кај сопругот се е во ред и се надевам дека е, но не е на одмет да се направи и да се знае веднаш дали и тука треба да се реагира со терапија или посебна метода при ивф. Фала, добро си се подготвувала Јас за едно ивф се подготвував со поголеми дози на Ку10, Л-аргинин, Л-карнитин, Омегазон, Бетаимун, ДХЕА микронизиран, Б12 во спреј, Б6, фолна од 5мг и матичен млеч. Немав зголемување на бројот на јк, но беа квалитетни и за прв пат сите 4 се оплодија, се развиваа и дури и 2 замрзнав. Повторно имав спонтан, но барем некое помакнување имаше во однос на квалитетот. Ќе проширам сега за ова според твоиве, пијам веќе метилирана фолна, ќе додам и вит Е и Д, спирулина, мелатонин..Калциум зошто пиеш ? Прочитав подолу и за јк, дека не се развиваат. Можеби не ти се погодени лековите за стимулација, не знам дали си забележала тука како реагираш. Јас на пример поквалитетни јк имам и кога ме стимулираат со комбинација со ФСХ/ЛХ, поточно најмногу ми одговара Мерионал до сега. Најслаби резултати не само во број туку и во квалитет имав со Фостимон и Гонал Ф, кои се чист ФСХ. Соодносот ФСХ:ЛХ ми е 3:1, не знам кај тебе како е. И аман веќе со тоа стари јк, кога ќе се случи исто кај помлади, а сигурно се случува, не знам кај нив кое објаснување го даваат.
Мене страв ме фати што ве читам што се пиете.јас освен вит.Д и бромергон ништо не пијам.ниту пак некој ми рекол да пијам.
Ако си помлада и нема потреба многу суплементи да пиеш, но можеби би требало барем со пренатални да почнеш. Прашај кога ќе одиш на следниот преглед, мада пренатални витамини сигурно нема да ти шкодат. Барем фолна, нели и препорачуваат фолната да се внесува уште во фаза на обиди, мислам препорачливо беше и 3 месеци пред зачнување, не знам зашто. Искрено, за повеќето работи што ги пиев и ги пијам сама наоѓав информации на читајќи по нет или вака по форуми и после ќе се консултирав и со докторот за ивф. Консултирај се и ти со својот доктор кај што ќе правиш ивф.
[QU OTE="Лаура82, post: 4138528, member: 125931"]Честиткии[/QUOTE] Фала @Лаура82 кај сите кои чекаат да се враќа и да биди успешноо
Фала @Лаура82 кај сите кои чекаат да се враќа и да биди успешноо[/QUOTE] Дај Боже кај сите да се враќа..а тебе лесна бременост ❤
Здраво на сите Нова сум на форумот. Инаку имам 40 г и поднесов за прв пат барање за ин витро денес добив одговор да направам 2 d и 4d ехо со опис или hsc. Дали има некој со вакво искуство и каков треба да е описот за да ми одобрат ваучер. Каде ми предлагате да направам 2d и 4d ехо.
4Д ти треба, под опис се мисли да објасни/напише на извештајот гинекологот што гледа на екранот, каква е матката, какви се јајниците итн итн.. си знаат они, ќе кажеш ти треба за инф за во фонд и ќе пишат се. Сликички обавезно да имаш, неколку, ќе ги прикачиш на извештајот и така ќе ги доставиш. Каде сакаш прави, кај матичен ако има апарат за 4Д, на приватно твој избор, сеедно. Со среќа
Честитки и со лесно да ти оди бременоста Можеш ли да ни пишеш, кај кого го правеше, кој обид, кои проблеми ги имавте..чисто за оптимизам
Ако си решена за Ивановски побарај си средна доза на лекови (mild protokol) меѓутоа он е многу суетен. Он е нај агресивен од сите лекари и иде со големи дози на витамини пред ivf и најјаки дози на инекции при ivf сметајќи дека така ќе извади најмогу ј.клетки. Тоа не смее особено кај poor responders зошто во странство сметаат дека најјаките дози кај poor responder не само што нема да дадат најмногу ј.клетки туку и дека ги уништуваат самите ј.клетки. Пример сум јас, имав киретажа кај Ивановски поради missed од моето 4 ivf кај него. Идеше со најјаки дози виде дека не реагирам место да го откаже процесот идеше до кај и трансфер на еден ембрион, само да се искористи ваучерот од фондот. Тој ембрион испадна дека имал трисомија( во странство ми кажаа поради терапијата) и имав киретажа. Во ист период кај него имавме спонтан од ивф, 3 членки на форумов(mac82,Milicka*) а кој знае уште колку други што не пишуваат.