копија од здравствена книшка на двајцата партнери? Немам мила зафати наводно се беше ок со двајцата .. е тек сега после 4 инсеминации и последниот спермограм кога го направивме само ради како документ за во фондот после се значи сега ни кажаа да идеме на уролог као спермата се послаба и послаба била со секое испитување. Е сега 3 месеци треба да зима витамин Е и конденсил апчиња. Што ме советувате да ги испратам документите во фондот или да почекаме да се подобри спермограмот? За колку време даваат одговор од фондот дали знаете?
Не знам што да ти кажам . Ептен ме збуни сега . Не сум слушнала за ваков случај до сега . И не ми е јасно каков е тој фоликул од 5 мм. Од кога е ?! Пред повеќе од две недели си примала мерионал и пурегон , немало пораснати фоликули прочитав . Од кај се појави сега овој , па и 5 мм. Обично на ден растат од 1 до 1,5 мм. Значи за 4 дена би дошол до 10 -11 мм,што реално е апсолутно мал . Не сакам да те разочарувам ,ама ништо од ова не ми е јасно . Докторот што вели ? И ако не е тајна каде одиш ?
Одговорот е за 2 недели максимум. Што е со спермата дијагноза ? Јас и минатиот пат на прегледот имав "тенденција на развој" ама немав ниеден позначителен. Докторот ми рече дека може покасно ќе изреагирам на терапијата (што очигледно е во право). Ваљда планира до наредниот петок да чека. Инаку не е тајна кај Трајковски одам, сирот тој со мене вложува надчовечки напори од "ништо" да направи нешто. Јас стварно сум тежок случај. Инаку искрено и јас мислам дека овој пат нема да биде за жал, ама не сум разочарана, лута сум и од инат следниот пат ќе имам 4 фоликули ете така Ајде ваљда ќе се јави некоја со чудо како моево па ќе ме израдува... или па јас за една недела ќе ве израдувам
Еднаш ни е астхерозооспермија наредниот пат олигоастхерозооспермија последното имаше 0 живи сперматозоиди цело време правевме испитувања кај мене и стално се беше ок секој месец фолекул нормална овулација и се и на крај не упатија кон уролог за ѓабе инсеминациите ....
Оф душа и ти како мене, ние направивме еден спермограм со 80% добри сперматозоиди ама идиотите не пишале подвижност. И поради моите години удрија по мене со секакви ситници те инсеменации те канали те миоми не овој месец операција не другиот. Изгубив златни 3 години скоро. За на крај да излезе тешка астенозооспермија. Барајте неколку мислења за спремограмот. Направете го во Румунска болница, докторката таму е супер ептен е спремна. Видете и таа што ќе ви каже.
А мажот ти дали зима нешто за подобрување на спермата мила? Чим се чека две недели рано е да ги идпратам документите ради тоа што ке го добиеме ваучерот и треба да го искористиме за 6 месеци а ако не го подобриме спермограмот за тоа време ќе треба да ни пропадне ваучерот....
ММ ништо не зема зошто витамините и суплементите ја подобруваат спермата за 10-15%, оптимално е 50 % подвижност барем. Од нецели 5% колку ќе ја подобриме ? На 15 еве и 20% ? Пак ништо не добиваме. Колку години е твојот сопруг ? Што работи ? Штом варира од месец во месец може да е од некое конкретно влијание. На пример ако работи со хемикалии тоа може да влијае, мобилниот никако во џеб кај препоните, некој посебен стрес, диета ?
30год. Има мм ехо на тестиси правеше и ни кажа добра е концентрацијата хормони да испита одма испитавме и супер се не знам друго што да правиме? Работното место не му штети. Со диетите тешко му оди хехе два дена му траат само
Pocituvani dami, kako prvo vi se izvinuvam sto naletav vaka na zenski forum , bidejki sum masko, no i jas kako vie sto sakate da stanete majki, i jas sakam da stanam tatko , sakam da ve prasam nesto, so zena mi veke zavrsivme i so 4 inseminacija i sega ke ispratime dokumenti vo FZO za in vitro, saam da znam od vas ili od nekoja koja sega skoro ima dobieno pozitiven odgovor od FZO i pocnala so invitro, dali e vistina deka FZO pokriva 30 inekci Amp. Gonadotropini пд 75 IE или 50 IE, и 20 аmpuli Agonisti na GnRH - Amp. Decapeptyl пд 0,1mg, sakam da znam dali nekoja od vas ima primeno poveke od ovie ampalu, znaci poveke od 30 i 22 ampuli, i kolku e cenata na ovie ampuli p.s vi se izvinuvam uste ednas
Тогаш мора да се најде причината што штети на спермата, јас мислам дека штом варира дека ќе се среди. Само пак ќе ти кажам што повеќе мислења барајте и ќе се најде решение ќе видиш. Ние пробуваме се што ќе слушнеме дека некому помогнало, некогаш лекот е 5 пари ама треба да се најде. Од мене извинето одма. Еве листа што влегува во ваучерот. Се што е над тоа се плаќа, зависи кои инекции сите се со различни цени. П.С. Што се однесува до мене слободно прашувај се што те интересира, ќе помагаме колку можеме и знаеме.
@Ана на мама @EdnoBiserce, За да пијам Дхеа јас му предложив на д-р, читав позитивни искуства. Го зедов од Косово, Урошевац. А исто како и кај Вас ми препорачаа да собираме јк и да ги замрзнуваме, миоми имав, требаше да се извадат, па пауза од 6 месеци, па трансфер. Но држев диети, витамини, суплементи и дхеа 3 месеци, па потоа со стимулациите извадивме неколку јк, замрзнавме и вративме 1 за проба, зашто имав миоми. За среќа, Бог ме дарува со бебе од таа јк за проба. Обидете се со се што ќе Ве советуваат докторите и членки на форумов кои успеале. Инаку и јас сум со повеќе години и бев во трка со времето.
Тие 20 ампули Агонисти обично е Супрефакт . Даваат по две шишенца и обично стигнуваат на сите . Значи не би требало да докупувате . 30-те гонадотропини што следуваат се : мерионал,пурегон ,Бемфола , фостимон . Е од овие може да не ви стигнат . По моја проценка најмногу 12 може да докупите. А може и да ви стасаат . Една од овие инекции кошта од 1100-1500 ден. Исто може да ви дадат и Цетротиде . Најмногу 5 од овие инекции . Тие не идат нантовар на фонд .Една е околу 2500 ден . Ова е од прилика колку би можеле максимум да доплатите кога одите со ваучер . Терапија која би ја примале после ивф-то е на ваш товар . Со среќа . И кога ќе почнете со постапката следи ја темата . Ќе научиш и од каде да докупиш од инекциите по пониски цени
Ти благодарам мила ке побараме и второ мислење секако мора да се чека 3 месеци да ги испие апчињата малју од нив малку со исхрана да ја подобриме малку па за инвитро ке ја преработат така? Доволно е да извадат некое ембриончо да се оплоди бар една јајце клетка така е ? Не сум мн информирана за ивф сега све учам како одат овие работи...
Па најчесто е Аспирин , прогестерон некој ( утрогестан ,пролутекс ,кринон гел или депо) , фолна киселина , може да се прима и клексан . Не се мисли ти . Докторот се ќе ви објасни и ќе ви даде соодветна терапија ( лекарства ,инекции )
Фала за советот. Тоа е планот. Се надевам ќе успее како кај тебе. Ми влеваат надеж ваквите убави приказни како твојата <3
мојот ваучер изгледа од Америка доаѓа, и после три недели пратен сеуште не стигна, што убаво некаде си залутал си видел некој се што како ...дискреција на ниво!!! Им отидов таму два пати ги подбрав и ми го дадоа лично, вика тој ако стигне на адреса задржи си го, ужассс...немам коментар и не сваќам јас ли сум толку малер кога за вакви некомплицирани работи не иде по нормален тек или и друг е со сл искуство како моето? Си викам кога за оваа работа кочеше што останува за се останато, место да се радував јас стравував зошто касни и каде залутал... Јули месец хормоните во нормала такви и ги поднесов што ме натера денес пак ги испитав, и првпат во мој живот ми рекоа ТСХ ми било високо и "се разредувало "ова преку тел ми го кажаа колку е точно бројката утре ке видам, незнам што да правам дали е некоја грешка да го повторам или не...денес ми беше 3 ден може ли утре да го испитам пак и мора ли гладна да сум? не ми замерувајте но се изнервирав, зошто требаше да се припремам за постапката, а од старт ми тргна со кочење и неубаво... фала однапред за секое искуство.