А чекај сега мене нешто не ми е јасно..Како може трансферот да биди поскап од пункцијата?? Затоа што снаата моја кога правеше трамсфер на замрзнати ембриони си плати 500 евра.Значи тој трансфер на замрзнати и овој би требало да се иста цена..А мислам дека Пункцијата и оплпдувањето треба да се поскапи.
Значи ти си правела ивф на стимулиран циклус . Не сум те сватила . Погоре што ги напишав цените се за на природен или модифициран циклус . И дефинитивно се такви какви што ги напишав . Мене се уште не ми е јасно зошто ивф на модифициран циклус излегува околку 70.000 , а на стимулиран околу 100.000 и повеќе можда ( еве Ремедика читам ти рекле 120 .000 ) . И при модифициран циклус имаш 2-3 дќеха , 2 -3 хормонски статуси . Ептен чудно ова . Јас пред скоро две години кога правев ивф кај Органџиски платив 96.000 ден . Како и да е ,ова твоево баш бааѓи ми изгледа . И во Систина е околу 100.000 ден макс . Мада ,месецов правеше една пријателка за прв пат во Систина . . Му кажала на Поповиќ дека е веќе немоќна финансиски , човекот без збор и рекол дека ќе ја води баш како модифициран циклус . Примаше гонал и Цетротиде , шест дена ми се чини . Извадија 4 јк , две се оплодија и и вратија . Плати точно 61 .000 ден И она имаше 3 пати мерење естрадиол , еднаш прогестерон , еднаш комплет хормон . 48.000 и го наплатиле трансферот со некои таму инекции за ендометриум , па некои други незнам ти за што . Инаку класичен трансфер е 37-39.000 ден . Јас пункција во Систина правев без анестезија. Естрадиол во мојот град си испитував ,значи немав кај нив трошоци околу тоа . Платив 9.700 ден . Ми кажа Др , ако има трансфер ќе доплатиш 37.000 ден и плус 3000 ден за една инекција . Толку Пункцијата ја плаќаш одделно . Можеби ќе нема јк од кога ќе испунктираат фоликулите . Па затоа не можат да ти наплатат повеќе . Е мене ова ми е чудно . Мене ,реков погоре ,ми ја наплатија пункцијата . Извадија 2 јк . Ги "ставија " на оплодување и ми рекоа ако има трансфер ќе си платам ,ако нема никому ништо . За жал кај мене не се оплодија и така јас не платив ништо . Значи , трудот што го вложиле ембриолозите , користењето на сета опрема за оплодување , останува неплатена од моја страна . Малку чудно и нелогично , но така беше со мене . А и со сите е така . Не само со мене . Ако имаш трансфер плаќаш ,ако нема ,тоа е
Jas denes gi zemav I rez od vit b12 I folna kiselina I mi se pokaceni vrednostite gi ispitav oti se inatevme so edna srbinka oti ona mi vikase oti imam mthfr kombiniran heterozigot prvo treba da ispitam folna kiselina I vit b12 jas I vikam ne treba Dr kaj nas odma davaat odredena doza na folna kiselina I me prasa samo e kako taka ami ako nekoja ima visok ili ako ima normalni vrednosti zasto da pie
И сега ?! Наравоучение што е ? Да почнеме сите да испитуваме вит б12 и фолна ? Прв пат слушам за вакви испитувања
И мене сеуште не ми е јасно..Мене ми рекоја дека јас утре ќе добијам сметка од 120.000ден кои неморам да ги платам веднаш.Плаќањето мора да се изврши со картичка,не во кеш.Сестрата ми рече дека пункција,оплпдување и трансфер спаѓаат во оваа цена...е сега што ќе.се случи ако не дај Боже не дојде до трансфер а парите си ги платила незнам.Знам само дека пред да почниме со процедурата прашав колку ќе кошта вкупно Ин витрото.ми рекоја 2800-3000евра.Самото Ин Витро кошта 2000евра(пункција,оплодување,трансфер)+ 500,600 евра терапија 200 евра следење на хормони. Здравје Боже ќе видам утре како ќе биде и за трансфер па ќе ви кажам.Гушки до сите
Па ако после пункцијата има јк истата нормално оди на оплодување . Дава материјал партнерот , плаќаш за пункцијата и си одиш дома . После 2,3,4 дена ти се јавуваат . Ако се оплодила и имаш трансфер ,на денот на трансферот плаќаш и за него . Исто кошта и пункција кога нема да извадат јк . Сум имала и таква и таква пункција . Цената била иста
Не треба со сигурност. Бе витамините не можат да бидат во екстремно високи граници каде би било од штета по нашиот организам. Може да испиташ, Ако Сакаш да не пиеш..односно, ако ти се во нормала да не ги зимаш. Но, мислам дека и таа проверка е само моментално колку е Б витаминот, што не значи дека и следниот месец би било исто.
Абе ајде Вакви тензии се ствараше и за вит Д. Требало точно 30 да биде , требало волку ,требало онолку . Сега со б12 и фолна ќе се опседнуваме
Бубче ама јас имав помалку од 0,1 витамин Д.значи во немерливи граници.многу студии пронајдов каде пишува дека многу е битен за јајниците.и по некое време одкога го примам сеуште ми е низок овој Витамин.кај некои можеби е битен кај други не.сите сме различни
За витаминот Д добив совет да го проверам при откривање на тромбофилија од докторот за генетика (Дејан мислам се викаше) но, не ми даде насоки за колкав навистина треба да биде. Мене ми беше 24 при процесот на инвитро, што според муабетите дека треба да е 30 значи низок, додека според мерните вредности е сосема таман.
Јас не реков дека не треба да се испитува . Нити дека нема никаква улога во успешноста на ивф . Овде се дебатираше дека вредноста мора да е 30 . Вредност од 28 и 32 беше "вистински проблем "
Oti endometriumot vo golem del sodrze vit d a I ima studii sto pokazuvaat deka vit d igrae uloga vrz implantacijata I oti pogolem pogolemi se sansite za uspesnost ako vit d e nad 30oti vsusnost e steroiden hormon Ne mila piev visok jas plus vitamini ne e samo zainat treba I toa da se znae dejan trajkov denes mi naglasi oti ne treba da se preteruva I so vitamini
Терапијата за мутации во бременост е таа нема што да се претерува. И си има тема за тоа тоа нее местото тука. И да незнам дали ти напомена докторот дека метилот си го пиеш до крај на живот по 1 таблетка.
Нас кога ни понудија како опција ни спомнаа цена од 700€ за една година. Ова беше во Мај годинава не верувам дека има промена