Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Ух,истиот проблем го имам и јас. Три трансфера, ниту една имплантација. Правев и дијагностичка хистероскопија и скречинг пред трансферите и ништо. Инаку се е во ред и со мене и сопругот,барем така викаат докторите.
    Сега собирам документи за втор ваучер и толку многу сум исплашена, што ќе биде и овој пат.

MIS2013 likes this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не. Ниту е етички. И што, не вредат исто двете деца?

joan, Dust, fana and 6 others like this.
  3. Baby-hope*

Baby-hope* Истакнат член

Ист случај сме и ние нас ни останува уште 1 ваучер ама сакам прво приватно да одам, а дали имаш правено ифв со хачинг асистмент методата?

4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

ne se plasi jas veruvam oti ti ke uspees ovoj pat

5. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Без ух и без ах. Денес е почеток на нова недела и е створена за убави вести. Јас пак ќе досаѓам со циркулацијата. Девојки како стоите со циркулацијата ? Гледам скоро никој не ја спомнува а многу е важна. Дали вие што имате неуспешна имплантација сте се испитале за циркулација ?
    Ајде малку да продискутираме за тоа. Може ?

dunika likes this.
  6. Stara

Stara Популарен член

Јас имам послаба циркулација, за тоа треба дополнителна терапија по трансферот. Пивеќе незнам што да кажам, нека пишат девојките што имаат искуство.

7. bela.m

bela.m Популарен член

Nie gi kompletiravme dokumentite za vo fondot, ostanaa ushte hepatit b, c I testot za sida i za dvajcata. Skapo i toa bre majkata. Vo Sin Lab vo Skopje 2.400 za trite raboti, ami za dvajcata pak 5.000 kje ne fati. Denes sme vo sk na kontrola za moeto antitelo vo Hemolab, kje vidam i tamu kolku e. So upat od maticen kaj nas nema reagensi. Da ne znaete nekade poeftina varijanta? Inaku, kje vi pisham kako mi se rezultatite od deneshnata kontrola :*

8. @nn@

@nn@ Истакнат член

Во 8-ми септември - Централна биохемиска лабораторија правев Хепатит Б, Ц, ХИВ, со упат од матичен, не платив повеќе од 200 ден

EdnoBiserce likes this.
  9. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

А, кои испитувања се за циркулација?

10. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Ако неможеш со упат некаде...на приватно најевтина варијанта ти е ремедика. 1500 е за трите по човек. Во другите приватни е поскапо.

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Доколку се работи за наследување болест ,да.
    Како на пр.фамилијарна анамнеза за Душеновата мускулна дистрофија.
    Имаше случај во Ремедика.Парот има девојче и мислам беше прв случај во Македонија да се избер пол за да се избегне наследна болест која ги напаѓа машките.
    Приватната болница Ремедика за првпат во Македонија спроведе техника која гарантира здраво поколение дури и ако родителите се носители на генетски заболувања. Пред три дена кај 30-годишна пациентка, која е преносител на генот за мускулна дистрофија, тимот стручњаци на Ремедика го направи првиот трансфер на ембриони, проследени со преимплантациона генетска анализа. Ова значи дека кај пациентката, во чија фамилија во повеќе од девет генерации имало понекој заболен од мускулна дистрофија, сега е зачнат здрав женски ембрион, кој е само преносител на болеста. “Кај пациентката беше направено ин витро оплодување, а на добиените ембриони третиот ден беше изведена ласербиопсија, при што се земаа повеќе од две клетки од секој ембрион за генетска анализа. Резултатите покажаа дека сите машки ембриони беа заболени од мускулна дистрофија, додека женските беа само преносители на болеста“, објаснува ембриологот и шеф на ИВФ-лабораторијата во Ремедика, Валентина Сотировска. Според шефот на ИВФ-одделот, Зоран Петановски

joan likes this.
  12. mac82

mac82 Истакнат член

За тоа најдобро може да кажат ивф специјалистите. Јас досега имам искуство со 2 клиники, плодност и систина. Во плодност освен аспирин немаше друга терапија ( а исто така сметам дека е екстремно важно), а систина барем кај мене воведе покрај аспирин и клексан 0,4 ( на растојание од 12ч). Според тоа што имам истражувано светските ивф центри задолжително даваат клексан.

joan likes this.
  13. Ана на мама

Институт за јавно здравје или инфективна клиника во Скопје скоро секогаш имаат. Земи си приоритетен упат за двете за случајно да не нема во едната.
    На Трансфузиологија има нов апарат за мерење на циркулацијата. Инаку, слабата циркулација е најприсутна кај работниците кои слабо се движат (без разлика дали седите или стоите на работното место). Јас сега со тоа се занимавам со подобрување на циркулацијата и сега за сега имам подобрување во однос на третманот за ИВФ ама за скоро време кога ќе бидам сигурна во резултатите обавезно ќе ви пишам поопширно.

Што правиш за да ја подобриш ?

Last edited by a moderator: Oct 8, 2018
  14. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Јас немам испитано, но имам прашано да испитам и ми имаат речено што со тоа и да видиш каква ти е циркулацијата?!
    За време на трансфер зимам аспирин и клексани во размак 12 саати и толку...циркулацијата ми е ваква, а надвор е под 20 степени јас веќе имам мраз нозе и раце па сега ти види како стојам со тоа ...

15. Baby-hope*

Baby-hope* Истакнат член

Јас немам испитувано, кај се испитува и дали матичниот доктор гиниколог треба да ми дадае упат?

Последново го правев во плодност и да само аспирин ми дадоа и пак е неуспешно, претходните две ги правев во њу борн и таму еднаш примав аспирин со фраксипирин а после тоа аспирин и клексан.

Може ли бекој да ми каже кои имунолошки испитувања ги имате направено и каде?

Last edited by a moderator: Oct 8, 2018
    mac82 likes this.
  16. Ана на мама

Кој ти рече "што со тоа ако испиташ"? Циркулацијата има голема улога за цел репродуктивен систем (матка, јајници) како и за самиот плод (папочна врвца, постелка.... итд да не забегувам од темата)
    Јас и сличните на мене кои имаме проблем со јк треба да имаме добра циркулација за подобро да работат јајниците и да произведуваат јк. Дури и за оваа проблематика Ремедика има нова метода наречена рејувинација односно упростено кажано вбризгуваат свежа крв во јајниците.
    Јас покрај сите можни витамини (B,C,D,E фолна, селен, зелен чај) пијам секое утро лимон и сода (за чистење на организмот), користам многу ѓумбир, ленено семе, чај од жалфија и многу зеленчук (морков, цвекло посебно). И многу е важно вежбањето за циркулацијата (секој ден по саат време). Се ова ми е проверено дека делува, кога ќе имам други проверени опции ќе ви пишам.
    Се испитува на трансфузиологија повеќе матичниот лекар ќе ти даде упат отколку матичниот гинеколог.

охриѓанка and dunika like this.
  17. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Тука кај нас не се прави такво испитување, ќе мора ембрионот да се праќа во транство. Јас лично би бирала пол само во случај да знам дека имам генетска болест која се пренесува само на машко или женско, со цел да ја избегнам генетската болест на идното бебе. Инаку не би бирала пол.

pile30 and kukla21 like this.
  18. babydust

babydust Популарен член

Дали имаш испитано генетски испитувања за вродена тромбофилија оти и таа состојба се поврзува со слаба циркулација?

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne e samo na transfuziologija se ispituva I na imunologija a I za tamu moze opstiot maticen lekar da dava upat jas na primer nekolku meseci pred ivf piev kardiopirin od 100mg a od tret den od ciklus pocnav so kleksan

Ана на мама likes this.
  20. Ана на мама

Не бејби немам испитано а и немам потреба бидејќи немам никој во поблиска и подалечна роднинска врска било каков проблем поврзан со кардио системот. Слабата циркулација ми се должи исклучиво на начинот на живот, брза и нездрава храна, слаба да не речам непостоечка физичка активност и згора на се годините кои ги имам.
    И ради сето ова јас го сменив комплетно целиот начин на живот и имам подобрување.