Ух,истиот проблем го имам и јас. Три трансфера, ниту една имплантација. Правев и дијагностичка хистероскопија и скречинг пред трансферите и ништо. Инаку се е во ред и со мене и сопругот,барем така викаат докторите. Сега собирам документи за втор ваучер и толку многу сум исплашена, што ќе биде и овој пат.
Ист случај сме и ние нас ни останува уште 1 ваучер ама сакам прво приватно да одам, а дали имаш правено ифв со хачинг асистмент методата?
Без ух и без ах. Денес е почеток на нова недела и е створена за убави вести. Јас пак ќе досаѓам со циркулацијата. Девојки како стоите со циркулацијата ? Гледам скоро никој не ја спомнува а многу е важна. Дали вие што имате неуспешна имплантација сте се испитале за циркулација ? Ајде малку да продискутираме за тоа. Може ?
Јас имам послаба циркулација, за тоа треба дополнителна терапија по трансферот. Пивеќе незнам што да кажам, нека пишат девојките што имаат искуство.
Nie gi kompletiravme dokumentite za vo fondot, ostanaa ushte hepatit b, c I testot za sida i za dvajcata. Skapo i toa bre majkata. Vo Sin Lab vo Skopje 2.400 za trite raboti, ami za dvajcata pak 5.000 kje ne fati. Denes sme vo sk na kontrola za moeto antitelo vo Hemolab, kje vidam i tamu kolku e. So upat od maticen kaj nas nema reagensi. Da ne znaete nekade poeftina varijanta? Inaku, kje vi pisham kako mi se rezultatite od deneshnata kontrola
Во 8-ми септември - Централна биохемиска лабораторија правев Хепатит Б, Ц, ХИВ, со упат од матичен, не платив повеќе од 200 ден
Ако неможеш со упат некаде...на приватно најевтина варијанта ти е ремедика. 1500 е за трите по човек. Во другите приватни е поскапо.
Доколку се работи за наследување болест ,да. Како на пр.фамилијарна анамнеза за Душеновата мускулна дистрофија. Имаше случај во Ремедика.Парот има девојче и мислам беше прв случај во Македонија да се избер пол за да се избегне наследна болест која ги напаѓа машките. Spoiler Приватната болница Ремедика за првпат во Македонија спроведе техника која гарантира здраво поколение дури и ако родителите се носители на генетски заболувања. Пред три дена кај 30-годишна пациентка, која е преносител на генот за мускулна дистрофија, тимот стручњаци на Ремедика го направи првиот трансфер на ембриони, проследени со преимплантациона генетска анализа. Ова значи дека кај пациентката, во чија фамилија во повеќе од девет генерации имало понекој заболен од мускулна дистрофија, сега е зачнат здрав женски ембрион, кој е само преносител на болеста. “Кај пациентката беше направено ин витро оплодување, а на добиените ембриони третиот ден беше изведена ласербиопсија, при што се земаа повеќе од две клетки од секој ембрион за генетска анализа. Резултатите покажаа дека сите машки ембриони беа заболени од мускулна дистрофија, додека женските беа само преносители на болеста“, објаснува ембриологот и шеф на ИВФ-лабораторијата во Ремедика, Валентина Сотировска. Според шефот на ИВФ-одделот, Зоран Петановски
За тоа најдобро може да кажат ивф специјалистите. Јас досега имам искуство со 2 клиники, плодност и систина. Во плодност освен аспирин немаше друга терапија ( а исто така сметам дека е екстремно важно), а систина барем кај мене воведе покрај аспирин и клексан 0,4 ( на растојание од 12ч). Според тоа што имам истражувано светските ивф центри задолжително даваат клексан.
Институт за јавно здравје или инфективна клиника во Скопје скоро секогаш имаат. Земи си приоритетен упат за двете за случајно да не нема во едната. На Трансфузиологија има нов апарат за мерење на циркулацијата. Инаку, слабата циркулација е најприсутна кај работниците кои слабо се движат (без разлика дали седите или стоите на работното место). Јас сега со тоа се занимавам со подобрување на циркулацијата и сега за сега имам подобрување во однос на третманот за ИВФ ама за скоро време кога ќе бидам сигурна во резултатите обавезно ќе ви пишам поопширно. Што правиш за да ја подобриш ?
Јас немам испитано, но имам прашано да испитам и ми имаат речено што со тоа и да видиш каква ти е циркулацијата?! За време на трансфер зимам аспирин и клексани во размак 12 саати и толку...циркулацијата ми е ваква, а надвор е под 20 степени јас веќе имам мраз нозе и раце па сега ти види како стојам со тоа ...
Јас немам испитувано, кај се испитува и дали матичниот доктор гиниколог треба да ми дадае упат? Последново го правев во плодност и да само аспирин ми дадоа и пак е неуспешно, претходните две ги правев во њу борн и таму еднаш примав аспирин со фраксипирин а после тоа аспирин и клексан. Може ли бекој да ми каже кои имунолошки испитувања ги имате направено и каде?
Кој ти рече "што со тоа ако испиташ"? Циркулацијата има голема улога за цел репродуктивен систем (матка, јајници) како и за самиот плод (папочна врвца, постелка.... итд да не забегувам од темата) Јас и сличните на мене кои имаме проблем со јк треба да имаме добра циркулација за подобро да работат јајниците и да произведуваат јк. Дури и за оваа проблематика Ремедика има нова метода наречена рејувинација односно упростено кажано вбризгуваат свежа крв во јајниците. Јас покрај сите можни витамини (B,C,D,E фолна, селен, зелен чај) пијам секое утро лимон и сода (за чистење на организмот), користам многу ѓумбир, ленено семе, чај од жалфија и многу зеленчук (морков, цвекло посебно). И многу е важно вежбањето за циркулацијата (секој ден по саат време). Се ова ми е проверено дека делува, кога ќе имам други проверени опции ќе ви пишам. Се испитува на трансфузиологија повеќе матичниот лекар ќе ти даде упат отколку матичниот гинеколог.
Тука кај нас не се прави такво испитување, ќе мора ембрионот да се праќа во транство. Јас лично би бирала пол само во случај да знам дека имам генетска болест која се пренесува само на машко или женско, со цел да ја избегнам генетската болест на идното бебе. Инаку не би бирала пол.
Дали имаш испитано генетски испитувања за вродена тромбофилија оти и таа состојба се поврзува со слаба циркулација?
Ne e samo na transfuziologija se ispituva I na imunologija a I za tamu moze opstiot maticen lekar da dava upat jas na primer nekolku meseci pred ivf piev kardiopirin od 100mg a od tret den od ciklus pocnav so kleksan
Не бејби немам испитано а и немам потреба бидејќи немам никој во поблиска и подалечна роднинска врска било каков проблем поврзан со кардио системот. Слабата циркулација ми се должи исклучиво на начинот на живот, брза и нездрава храна, слаба да не речам непостоечка физичка активност и згора на се годините кои ги имам. И ради сето ова јас го сменив комплетно целиот начин на живот и имам подобрување.