Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    5.376
    Девојки на микробиологија и институт за јавно здравство, даваат ли точни резултати???
    Однесов микробиолошки брисеви таму, и ми земаа крв за torch, но многу лудница некако таму, или мене така ми се погоди денот. Нервозни тие на шалтерот, нервозни пациентите, да ти е страв нешто да прашаш :(.
    Многу гужва, епрувети со брисеви од сите страни. Точни ли се резултатите, барем да ми се исплати чекањето.
    Кога гледав што се случуваше, си велам да не ми ги размешат епруветите со на некој друг:|

2. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Земи си стерилна чашка од аптека и заврши си работа во вц на некоја бензиска кога ќе стигнеш ск, зошто да се брзаш по пат. Позз

На korzoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Poradi minimalno pokacenoto antitelo koe mi smetashe vo mnogu rana bremenost i ne mu davashe na plodot da se smesti, po nasoki od doktorot 3 meseci sum na bezglutenska ishrana, pijam d3, k2 i INOFOLIK. Trebashe i reduciran vnes na shekjer, blago i kompir. Taka i pravev. Veshtacki shekjer ama nikako ne vnesuvav ali deka postojano bev gladna kompenzirav so med i mnogu ovoshje. Me iskara doktorot za ovoshjeto, a jas si vikav aj demek priroden shekjer e ova. Veruvale ili ne, ni malku ne mi e namaleno antiteloto. Ne mrdnalo od mrtva tocka. Se napraviv 50 kila, principielen pacient do maksimum, bez nikakvi otstapuvanja... Konkretno za problemot moj, mu kazav deka kje odime na in vitro I toj mi veli ako e namaleno ok, a ako ne e kje trebalo nekoja infuzija pred procedurata za in vitro da primam... Neznam shto da mislam vekje. Znam deka ne odi taka brzo namaluvanjeto na antiteloto, sepak stanuva zbor za makotrpna rabota deka e imunoloshkiot sistem vo prashanje ama deka mnogu bev principielna i zatoa mnogu se nadevav. Nekoj slicen na mene ima li ovde?

Gi zaboraviv da gi prikacam slikite vo prethodnata poraka. Sum ja skratila slikata zabelezav sega, do 16 treba da e

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 12 октомври 2018
  4. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Најверојатно се мисли на интралипидни инфузии, актуелни се во последно време, а сигурно даваат и ефекти. Не се оптоварувај многу, биди позитивна и се’ ќе биде ок.

На KuklickaMoja, Недопирлива5, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Интралипидна инфузија и озонската терапија се токму за овај проблем.

На Ѕвездички, Martka и Queen8 им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.255
    @Lanic
    @srekice
    Честитки до двете, убава и лесна бременост до крај ви посакувам, па за 8месеци чекаме да не израдувавте и во темата ,,се породив,, :l:

Оддамна не се редат позитивни тестови :(
    Годинава шкрта е некако :(
    Пуштам среќа наредната сите до една со две цртки да се пофали (fingers)

@Nina 2014 јави се пак на рапорт (highfive) :hug:

На Nina 2014, L*G, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  7. EdnoBiserce

EdnoBiserce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Не најдов од каде тргнал разгворот..малку помош, за што точно станува збор за каков проблем?

8. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    So upat od maticen, vi zakazuva termin i odite na histologija. Rezultatot e gotov naredniot den. Nie pravevme pred nekoj den.150 den e

На korzoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Ти кажаа веќе . Ова се третира со интралипидна инфузија . Обично се примаат по 2-3 . Една на денот на трансферот ,можно е и една после десетти ден одприлика по ЕТ и една во 12-та недела одприлика . По приватниве болници една од овие инфузии кошта околу 8000 ден.
    Но, со овие резултати тебе треба да ти ја дадат на клиника бесплатно . Треба само да се распрашаш на кое одд ја даваат и каков доктор треба да ти даде упут и мислење дека тебе ти е неопходна .

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lana37

Lana37 Нов член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Jas sum nova ovde,inaku vo nedelata na 7mi mi bese transferot ama od ponedelnikot pocnav da osekam bolku vo stomakot kako pred da dobijam,pa me interesira kako se osekas ti?Pozdrav i se nadevam ke ne izraduvas nabrzo

На EdnoBiserce и Meckicja им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas bolki nemav ama macnini I izostren miris da ama site ne sme isti Kako I da e srecno mila

На Lana37 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Добро утроооо ајде рано наутро со кафе на дебата. :D
    Едно прашање до оние што не реагираат на терапија.
    Значи примате терапија и не реагирате тој месец а важноста на ваучерот е уште 2-3 месеци. Ви го затвараат ваучерот или е оставен до крај на важноста и чекате на природен циклус фоликули и на крај кога завршува ваучерот ви го затвараат и само што е екстра во прегледите си доплаќате ?

Последна измена: 13 октомври 2018
    На EdnoBiserce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Добро утро
    Можеш и така како што си напишала . Нареден месец ако правиш на скроз природен цуклус ќе си платиш само пункција и евентуално некое ехо ( фоликулометрија ) и можда хормони ( сигурно бар естрадиол ќе мерите ) .
    Имаш и др опција . Ќе ги платиш стимулациите кои си ги земала од болницата и ваучерот не ти го пуштаат . Ако си имала пункција ќе си ја платиш и неа . И тогаш следниот циклус или после 1-2 ( зависи колку ти трае ваучерот ) можеш пак да пробаш на стимулиран циклус без да плаќаш ништо ,т.е тогаш да го користиш ваучерот

Те испуштив тебе од вид . Што бидна со твоето фоликулче ?
    Што искористи ти од ваучерот до сега ?
    Да направиме "план" ајде што најмногу ти одговара . И заборавив ,во која болница беше ти ?

На Ана на мама му/ѝ се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Добро утро верна поддршко.Како сте ми денес?
    Имам прашање,дали некој правел на приватно и каде хемостаза,Хла типизација,Афа, Апа ,Ана ако набројав се точно како што треба.

15. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Стануваше збор за антитела кај жени кај кои не може да се одржи ембрионот во матката, доаѓа до биохемиска бременост или веднаш по добра бета се завршува бременоста. Една од многуте причини е ипостоење на killer клетки кои ембрионот го препознаваат како туѓо тело и го уништуваат.

На Martka и EdnoBiserce им се допаѓа ова.
  16. EdnoBiserce

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Фала ти многу за одговорот :*
    Дали таа терапија делува и дали може да ја прима жена, ако мм, уствари има антитела? Би помогнало нешто плус?
    Или, пак може да одмогне во ваква обратна ситуација?

17. DunjoMoja

DunjoMoja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    585
    Јас имам правено во Хемолаб.Можеш прво и да им се јавиш, работат и денес, чисто да прашаш за цени, секогаш се љубезни и одговараат на прашања, а резултатите може и на e-mail да ти пратат. Да ти го пишам ли нивниот мобилен?

071 338 544

Последна измена од модератор: 13 октомври 2018
    На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  18. EdnoBiserce

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    542
    Јас ќе се надоврзам на ова и ќе прашам, дали можеш да смениш доктор, ако си со истиот ваучер, а не мењаш болница. Значи само доктор, а не болница со ист ваучер?

На Ана на мама му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elyelicka

elyelicka Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    11
    Дали можи да ми кажите дали пунцијата е болна и како се одвива целата постапка со или без анестезија?
    И зошто се прави трансфер другиот месец,а не сега овој?Докторот рече може да оставиме трансфер за другиот месец??

20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Дали ќе имаш пункција со или без анестезија одлучувате ти и докторот заедно . Обично за една јк се оди без анестезија . Ако ме прашаше пред две години колку е болна постапката ќе ти кажев НАЈМНОГУ и дека е СТРАШНО . Тогаш имав пункција на еден фоликул и мислев тоа е крај на светот.
    Пред 6 месеци имав исто пункција без анестезија . Но овој пат на 6 фоликули . Стегнав заби и издржав .

Околу трансферот . Само доктор ќе одлучи дали тековниот месец ќе има трансфер или некој нареден . Може да се случи да дојде до хиперстимулација , може да не биде добар ендометруимот , може да се појави полип .....
    Затоа делот околу трансферот остави на докторот. Тој да одлучи

На Martka, EdnoBiserce, bela.m и 1 друга личност им се допаѓа ова.