Здраво девојки!! Честитки до позитивните тестови, позитива шират кај сите дефинитивно Имам едно прашање. Се спремам за Ивф бр.2, и читам за во фонд покрај новиве не постари од 6 месеци документи, поднесувате копии од инсеминации итн.заверени со печат, а моите не се заверени Дали мора или они веќе си ги имаат оригиналите во досие? Извинете на замаранција
Нема потреба да поднесуваш документи кои веќе си ги поднела за првиот ваучер.Јас поднесував на почетокот на Септември и приложив само временски ограничени документи:спермограм,брисеви,вирусни маркери за двајцата,пап,хормони и 4Д. Да ти напоменам иако докторот ме убедуваше дека е сулудо да ти бараат 4Д ново доколку во периодот немало бременост,киретажа,и др интервенција...сепак ме вратија за дополнително да им доставам и си изгубив уште две недели додека да дојдам на ред да ме разгледа комисијата повторно. Со среќа и да се пофалиш со 2 цртки што поскоро
Eve vaka duso jas ke ti odgovoram bidejki go minav toj pat. Treba da ima najmalku tri godini od raganjeto na prvoto dete. Najprvo ke pravis hsg, mikro bioloski brisevi, pap, spermogram i hiv, hepatit b i c za soprugot toa ti se dokumenti za da pocnes so inseminacii. Posle cetri neuspesni sobiras dokumenti za vo fondot: pap ne postar od edna godina, brisevi, hormonski status i markeri za hiv, b, c za tebe i soprugot i 2 spermigrami so razmah od 1 mesec od razlicni kliniki i 4D eho. Mene prvoto invitro preku fondot ke kostase okolu 60000 posto nekoi testovi odat na privatno a tuka si go presmetav i prevozot do Skopje plus terapii pred i posle invitro a vo klinikata plativ samo 3000 denari
Девојки, за втор ваучер дали поднесувате само еден нов спермограм, бидејќи за првиот се поднесени два од две различни клиники или повторно треба два?
Podnesov dokumenti za in vitro po vtor pat.Prvoto bese nesuspesno.No prethodno bev kaj druga maticna i podnesovme i elektronski i preku fond.A segasnata doktorka me upati samo preku fond bez da me prijavi elektronski velejki deka nema potreba elektronski.
@RedRevolution Член 8, став 4, алинеја 14 Вика дека треба да поминат 18месеци од отпусното писмо од првото породување на живородено дете, па повторно парот има право да поднесе документи за бпо. Во однос на хсг, ако ваучерот го имаш замено само поради тубите, можно е да бараат ново хсг, односно најверојатно И по книга или препорака од повеќето доктори е по царски рез нареден пораѓај да биде најмалку по 2г од првиот. Со лесно, ене го кај е пролет
Мислам дека некои членки поднесуваа само еден нов, ама не сум сигурна, затоа прашав. Нека пише некоја членка ако има добиено втор ваучер само со еден нов спермограм.
Фала Емка , леле не ми се верува дека не помислив законот да го отворам Па добро, со оглед дека брзо го даваат ваучерот, не е страшно, таман е, до тогаш полека ќе се спремаме , а за хсг-то јбг, ако мора, мора , само не ми е јасно, како демек нешто магично се отвараат тубите па пак да морало, дури и да е така, ако е, нема да ми треба нивниот ваучер, сами ќе си го напраиме бебето
Еден спермограм,само новиот,предходниот ми беше од првото поднесување за ваучер пред повеќе од една година растојание од аплцирање за вториот ваучер.
Нешто ме збунивте.... Јас веке добив одобрение од ФЗО за второ дете, а немаше 18 месеци од рагјањето на првото Значи вака - поднесов во Април кога малата имаше 16 месеци, но ми бараа 2 пати дополнување со нови докум. Не ми е јасно како ми одобриле ???? Што се однесува до спермограм, нам ни бараа 2 нови со разлика од 1 месец мегу нив !!! Освен ако старите не ти се од пред помалку од 6 месеци. Сепак, отвори на странава на ФЗО и прочитај внимателно. Имам впечаток дека за секој е различно.
Во саботата ми стигна известувањето од Фонд - ми го одобруваат барањето. Прилично брз е одговорот по поднесување на дополнителната документација (2 недели). Е сега како што можам да прочитам треба да си го посетам матичниот гинеколог и да му кажам каде планирам да го правам инвитрото. Имам едно прашање до вас женички мили, некој ми спомна дека за зголемување на нивото на фолекули, освен преку хормони имало и некој режим на искрана со јајца - медитеранска диета. Дали некој е запознаен, да ми даде некој совет?
Па тоа е и ,,финтата,, како ,,магично,, се запушиле може ,,магично,, и да се отпушат. И сама викаш ти ги средиле и за брзо пак, па они немаат волшебно стапче да знаат сега какви се, посоветувај се, може да пробаш и со стариот извештај, па ако те вратат ќе правиш наново @DunjoMoja нешто со математика не ти иде изгледа На 16м си поднела, 2недели чекала и барале дополнување, па уште 2 и пак барале нешто и уште 2 си чекала за одговор. +/- сепак си влегла во 18те месеци