Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.626
    Да можеби бо знаела доколку е со инвитро ама пак нема некое правило.
    Ако е природна бременост е невозможно да се утврди бидејки не знаеме кога настанало оплодув њето.

На NNA и Queen8 им се допаѓа ова.
  2. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Тоа дефинитивно. Ова за ивф мислам.

На KuklickaMoja, Soncence3, Lovelybaby<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Nemora mojata betahcg na 13 den bese 104 pa bea dve

На NNA, DakaBaby и Peperugamala им се допаѓа ова.
  4. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Сериозна сум само тоа го презентирам на некој свој неконвенционален начин ;) Навистина сакам некој да ми помогне и да ми прошири видици. Лаик сум за процеси со донирани јк имам многу предрасуди, имам крива слика за донаторите имам страв од непознатото. Уф, ова сериозно тешко ми паѓа.
    1. На амерички сајтови имам гледано огласи за редовни донирачи (дури и плата има пишано во огласите) и меѓудругото пишува дека редовно ќе бидат тестирани на дрога алкохол и хив/сида тест.
    Мојата предрасуда околу ова е: кој нормален би работел како донатор. Ако одиме по логиката дека првин се појавува проблем па се бара решение. Значи ли тоа дека само неморални личности, наркомани и алкохоличари се донатори.
    2. Тој бебуш ќе носи гени од мм и од некоја жена.
    Каде сум јас во целата приказна. Како ќе се справам утре со "Плукнат/а на мајка му/и. Кога ќе знам дека не е мој ген, дали ќе се справам со тој товар, постојано да се потсетувам на донираните јк.
    3. Ќе носи моја крв.
    Јас сум редовен крводарител и моја крв тече низ 20тина луѓе, тоа не ги прави нив МОИ.
    Ете тоа прво ми падна на памет што ме блокира.

На bela.m, NNA и Emma2 им се допаѓа ова.
  5. ...Cvet...

...Cvet... Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    I jas ne se otkazuvam prodolzuvam ponataka !!!

На Stara, NNA и Ана на мама им се допаѓа ова.
  6. Peperugamala

Peperugamala Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    302
    Моја пријателка има бебенце од непознат донор. Донорите ги поминуваат сите медицински тестови. Бебенцево е ангел, едно убаво, убаво. Јас ги охрабрувам сите да го направат изборот кој они сметаат дека ке им помогне во изборот на среќа

На Stara, dunika, mac82 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.626
    Јас размислувам вака:
    Факт е дека 99%од донорите се за пари. Банките ги елиминираат "лошите донори", донор не може да бидеш ако си наркоман, алкохоличар. Мора да бидеш здрав прав испитан за генски заболувања.
    Мислам дека тоа дете ќе биде поздраво и од мене јас со една рака апчиња ако е на мене се ќе му биде па и не дај боже ако е девојче и да ги наследи моиве јајници. Од тоа ми е најмногу страв :(
    И не е непознато баш донорите имаат слика од нив како деца, со боја на коса, очи и крвна група. Исто секакви информации за нив мажени/разведени.. колку деца имаат. Исто интересен факт е што донор смее да биде жена што има минимум едно дете, што значи обично донори се самохрани мајки на кои им требаат пари. И поради тоа не би се согласила дека се некои нестабилни личности :)
    Најбитна работа е да одбереш крвна група која би одговарала на твојата. На пример ако ти си 0позитив а сопругот 0негатив ќе бараш донор со таа крвна група. За да спасиш во иднина нашколо кога ќе го научи тоа мамо зошто вие сте 0, а јас сум аб :)
    За плукнат на мајка му, а од кај знаеш дека нема да личи на тебе :) како викаат ским си таков си покрети, размислувања, навики, карактер се стекнуваат со тек на времето и јас не личам на никој па по карактер сум иста на тетка ми знаат да речат :) ќе се погоди некоја карактеристика што се секираш, а дека е со донирани никој не мора да знае и јас немам слушнато некој да си каже сите мистериозно успеваат после икс години поминати во брак, но никој не кажал да ама ние со донирани одевме.
    Кога прашав во една клиника дали има луме што одат на овој начин ми рекоа ехее во месецот сигурно има мин 5 парови. Од тие 5 нека успеат еве само 2 пара. Кај се тие деца си слушнала некој да си каже , не :)
    Јас би ја носела таа тајна до гроб не би му кажала на детето, кога.ќе умрам маж ми ако сака нека кажува ако не никому ништо секако и да дознае нема шанси да открие која мждонирала јајце клетка бидејќи и тие се строго заштитени.
    Единствено што ме мачи е од постоење негде полубрат/полусестра на моето дете. Прво детето/ децата што го има таа жена и друго дете некое од некој друг обид со тие јајце клетки некој друг пар во Македонија или странсво. Веројатноста дека утре ќе го одбере како брачен партер е мала, но сепак нели постои :)
    Не носи твоја крв туку таа јајце клетка ќе.порасне и ќе расте во тебе ќе се храни во тебе ти ќе ја направиш човече.
    Имаше некои истражување отвори на гоогле нешто како од мајката се градел имуниот систем и имало таму нешто што преку крвта го зема од мајката.

Од читање и гооглање можам да докторирам на темава :D:D:D

Леле се изморив чиниш книга напишав, ама интересна е медицинава колку напредува и кои можности ни ги нуди. Мене ме тешои што пар како нас пред 20и кусур години единсвена опција, им била посвојување. Зошто крадењето на новороденчиња од болница сега скоро и не постои си се запрашала ли:)

Последна измена: 24 ноември 2018
    На Rtulka, Spiritus, mac82 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    И јас сум редовен гостин на Гугл ама искрено само еднаш пребарав за тоа. И претходно кажав лаик сум за ова, а факт е дека човек се плаши само од непознатото. Јас присуствував на една девојка што и збореа за донирани јк, како ќе одбере боја на коса, очи. Искрено избегав се одалечив да не слушам ми беше премногу тешко. А замисли како би реагирала да се зборуваше со мене за тоа во тој момент. Мал милјон прашања ме мачат можеби кога би имала позитивен одговор на сите прашања, можеби и би почнала да размислувам за тоа. Сега за сега сум веројатно себична зошто сакам по секоја цена да е моја јк.
    Мислам дека за ова ќе треба многу разговор со психолог и генетичар.

На Rtulka, Stara, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    Аууу колку страв ми стана одеднаш додека ве читав. И двете сте во право со своите мислења.
    А мене крв ми се заледи кога го прочитав ова- незнам зошто вака израгирав:worried: воопшто не сакам ништо да знам.и сега-примам терапија а ништо не прашувам, ниту упатства читам, ниту статистики пратам. Бидејќи редовно тука читам, не го прескокнав ова. Многу глупаво реагирам значи-тоа е мојот страв и веднаш одбегнувам да читам.
    При вакви процедури (инвитра) задолжително во пакет би требало да биде и посетување психолог:)

На dunika, bela.m и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  10. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Девојки сите сакаме свое бебче но еве јас да ви кажам дека другарка ми со 0.01 АМХ и кога сите доктори кренаа раце од неа птиде во Софија и таму и кажаа дека е мала шансата да се создадат фоликули ...додека ја примаше терапијата со маж и одбраа и донор на јајце клетки за во случај да не изреагира на терапијата ...и дали тоа што беа спремни на се и некако опуштени...3 фоликули 3 јајце клетки сите три оплодени...сега има златно синче и еден замрзнат кој си го вика Мразулко но одлучи да се откаже од 2 дете бидејќи матката не и е во ред и е опасно по нејзиниот живот...така да можеби некогаш треба да ги прифатиме нешата ама она баш вистински и тогаш ќе си се подредат нештата...и јас си викам со последната моја јајце клетка ако треба ама ќе родам мое дете...нека ни даде Бог на сите сика да ја оздржиме оваа битка. И јас сум со 0.07 АМХ чекам да добијам за да почнам со постапка за ин витро ...прво и се надевам успешно ќе е..

На Rtulka, Flower123123, mac82 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.626
    Секако е дел од процедура .
    За да можеш да направиш постапка со донирани треба да одиш на психолог, педагог и на уште нешто беше сум заборавила знам три места ми кажаа кога се распрашував за постапката.

Убава приказна ти кажала другарка ти ама со 3јајце клетки па и сите полни и спремни за трансфер со тоа амх... некако не ми е логично ;)
    Исто што не ми е логично во исти време што имале и свои и со донор спремно :)
    Да не не ти ја кажува правата прикаска другарка ти што е исто нејзино право и јас би постапила исто како неа само по усул би имала во лажењето :rofl:
    Ама нема врска, само гласно си размислувам или пак сум станата преголем песимист :)

Последна измена од модератор: 24 ноември 2018
    На bibiiii, Ана на мама, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Јас исто такво чувство добив кога слушав што зборуваше сестрата на девојката. Ме обви некоја тиха језа. А во принцип сметам дека сум јака личност, ама во тој момент навистина се скршив. И сега ми се стега грлото. Ама не се предавам. ;)

Мене тројца доктори ме праќаат на донаторски ама јас верувам дека ќе успеам со свои и нема шанси да се откажам. Инаку јас сум со 0.19 АМХ и со FSH 11.8. И за инат на се' ќе имам мои и тоа близначиња :clap:

На mac82, Alishan30, Peperugamala и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    Колку испитувања на хормони ми се покриени со ваучерот и колку испитувања на хормони?
    Знам дека еднаш ми кажувавте ама неможам да го најдам сега постот. За да си бидам спремна ако ми побараат пари следното одење?
    Досега 21 фостимон потрошени и 2 ехо прегледи и 2 пати хормони испитани

14. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    На сите им беше чудно ..приказната е вистинска и затоа ја споделив..за надеж за сите....сите гп викаат Божје чудо малиот Илија...

И јас мила така велам за инат и сега природно ќе останам хахах

Последна измена од модератор: 24 ноември 2018
    На Meckicja, Stara, eta и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821

Прикачени фајлови:

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Бидна и мојот трансфер на еден ембрион денес.:inlove: Бидејки бев на природен циклус со благи стимулации имав само еден водечки фоликул, со тоа и една јајце клетка.

Некој совет од тие што поминале и колку сте одмарале?

На hub, Acka22, 0ли и 17 други им се допаѓа ова.
  17. ...Cvet...

...Cvet... Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Kakva stimulacija primase

18. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Кломифен 2*1,и пурегон инекции три дена по две дупли

На ...Cvet... му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Peperugamala

Peperugamala Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    302
    Нека е за убаво само. Првите 3-4 дена поинтрнзивен одмор, без физичка активност. Потоа полека раздвижување но лабаво, без наведнување, кревање тешко, вез топли бањи ( туширање но не топло) многу протеини и течности, супи. И ако успееш да не пребаруваш по интернет се и сешто него да уживаш во секој момент. Со лесно

Последна измена од модератор: 25 ноември 2018
    На Nane26 и Emma2 им се допаѓа ова.
  20. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Девојчиња ај мала помош каде може најефтино да го набавам Цитротидот?
    Ме интересира за во Мк. а може и негде надвор да е, но да е барем во близина и од која аптека ако знаете име и цена фала однапред :*

Последна измена: 24 ноември 2018