1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Може и подоцна да порастат, затоа некогаш се дава плус некоја инекција, за да допорастат, не се секирај за тоа, опушти се и верувај во успех!

На Aleksandra9999, Peperugamala и Alishan30 им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.218
    Така и ми дадоа.прво 15 фостимони.сега плус уште 6 па повторно ехо и хормони. Стварно не сакам да се оптеретувам. Правам се што ми кажуваат и до минута сум точна за инекциите и многу дисциплинирана но како што требало да биде- ќе биде:)
    Бутовите многу ме болат од инекциите,од утре ќе ставам облози.уствари овие ми се први инекции во животот воопшто-па може затоа и ме боли местото каде се ставени

На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Ќе помине душичке, ќе отрпне местото, ќе се навикнеш, а кога ќе успееме, ќе ги заборавиме маките и ќе сфатиме дека секоја боцка вредела. :l:

На Aleksandra9999, NNA, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Ќе ти го кажам моето искуство по кое ќе видиш дека и за ова нема правила, пред година ипол кога имав стимулирации естрадиолот ми беше отприлика околу 250, 300 а на ехо се гледаа 4, или 5 фоликули толку и Ивановски ми рече повеќе од една нема да извадиме дојде пункција и јас не сакав без анестезија и он ме убедуваше што ќе ти е имаме само една кратко ќе е, јас си настојував и моја среќа се будам доаѓа ембриологот и ми вика имаме 6 ј.к и јас останав во шок како викам толку по естрадиолот докторот ми рече една ќе имам али ете...и дојде Ивановски да ме види и ми рече супер што бараше анестезија сепак имавме повеќе за боцкање.

На Meckicja и Alishan30 им се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.218
    Софи на таа шемата видов 1 фоликул десно ми запиша.дури не ми беше верно дека само 1 е.но нема правило-така е. Можно е нагло да пораснат кај мене.со полицистични сум и затоа и внимателно одиме да не претераме. Алишан- и се е можно]:) :nod:

Вака читајќи ве ми текна дека никој досега АМХ не ми испитал ниту побарал. Да не требаше и јас да испитам или млада сум за тоа јас?

Последна измена: 25 ноември 2018
    На Meckicja, Ана на мама и Софија 88 им се допаѓа ова.
  6. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    На еден фоликул мене естрадиолот ми беше првин 149 со 15мм па 210 со 20мм.

А штом си со полицистични јајници дури и да испиташ АМХ ќе ти биде висок. АМХ се мери ако си со повеќе години или ако си со високо FSH или и двете.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    И мене никој ништо не ми бараше се од тука што читав ;) и кога ќе ги однесов резултатите Ивановски ми ги фрлаше и викаше јас не сум побарал :) така да можеш, сама да си ги направиш не чекај на нив, годините не ти се битни да знаеш...пуштам среќа да порасне уште некоја :*

8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.218
    @Ана на мама кај мене 231 беше Е2 по 5 дена инекции и само 1 фоликулче не ми кажа димензии.а уште 10 тина други помали фоликули

На kateto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Можеби покасно ќе изреагираш на терапијата со оглед на тоа дека си со полицистични, не знам зошто бил незадоволен кога оди полека за да не направи циститис (веројатно те изумил дека си со полицистични). Ако последниот месец си пиела Микрогинон најверојатно ќе се појават уште неколку водечки фоликули. Ако јас се прашувам подобро да останеш на овој еден и да биде квалитетен отколку како што беше кај мене (покасно ми се појавија два ама излезе дека јк не се убаво созреани за да се одвојат од обвивката).
    Инаку на 7ми ден 231 укажува на раст и ќе имаш уште.
    Што ти кажа на крај докторот ? Кога следен преглед ?

10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.218
    @Ана на мама со краток протокол сум, без микрогинон. Денес е следното ехо и хормони

На kateto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.097
    Ако се нема пиено микрогинон не значи дека е краток протокол .
    Краток протокол е тогаш ако со стимулации се има почнато од 2-3 ден на циклус .
    Долг протокол е ако од 17-20 ден од циклус се почне со Супрефакт или Триптофен . Овие инекции се боцкаат цело време дур не дојде следен циклус . И кога ќе дојде следниот циклус пак се боцкаат овие , а плус од 2 ден се убацуваат и стимулациите .
    И во двата проотола може да се дава микрогинон еден циклус да се пие .

Амх кај полицистични е обично "висок " . Велат дека кај овие случаеви амх не е воопшто меродавен за да се знае состојбата на резервите .

Алишан ,рано е уште 7-ми ден . И те како има време да пораснат уште неколку . Таше денес ќе ти каже уште на колку може да се надевате . За тоа нема утки кај него . Само прашај го директно . Ако не прашуваш мислам нема да ти каже

На Capricorn Taurus, NNA, Софија 88 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Со краток протокол си и поради годините и поради полицистичните јајници.
    Гледаш Таше има подруг пристап. На пример мене после цистите Трајковски ми даде Микрогинон еден месец за да ми ги рестартира и одмори јајниците. Немаш место за паника мислам дека си на добар пат. Знаеш и сама, естрадиолот не е добро нагло да скокне во високи вредности ама кога постепено се качува тоа значи дека има процес на зреење на јк и матката. Ајде баш сакам денес да видам колку фоликули ќе имаш. Прашај го Таше обавезно за димензиите (ако пример водечкиот ти е 15-17мм најверојатно ќе биде само тој ќе нема време за да се пратат димензионално другите фоликули). Ако беше во петокот на фоликулометрија значи тогаш ти бил околу 15-17мм, а ако ти бил помал значи дека имаш големи шанси за уште.

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.097
    Еве од март годинава
    Кај мене многу брзо растеше Е2. Имав и јас еден само водечки . Ама ми убација и Цетротиде ( да не пукне водечкиот ) и чекавме и другите да пораснат . Тогаш извадивме 6 фоликули . Имаше уште 2 ,ама дека без анестезија работевме ,не можев да издржам уште тие 2 да ги пунктираат.
    Тогаш добивме 4 јк

На bokiroki, Ѕвездички, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Кај полицистичните јајници е сосем поинаква сликата за Е2. Јас со 85 после прва стимулација прекинавме. Препорачливо е да се оди пополека и естрадиолот да расте постепено, ако се дуплира од една до друга стимулација ќе направи цисти. Мене дури и на два пати ми даваше Трајковски стимулации за да не се направат. Првин ми даде една доза стимулации па ми ја прекина на неколку дена па пак продолжив со стимулации. И на крај завршив со 230 Е2 и еден фоликул.

15. ...Cvet...

...Cvet... Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Piev skoro edna godina pa sega gi prekinav i nepiam veke nisto

16. DakaBaby

DakaBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    213
    na tret den ​

17. Peperugamala

Peperugamala Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    302
    На 9 ден по 3дневен ембрион и 7 по 5дневен може да се направи тест, така има пишано во некои водичи. Со лесно

На dunika, Capricorn Taurus, DakaBaby и 2 други им се допаѓа ова.
  18. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Ние во четвртокот бевме кај Петановски. Многу убаво не пречека човекот и ми остави убав впечаток. Ми рече: „Земи го ваучерот и правец кај мене да го сработиме инвитрото“. Ќе одиме со интралипиди рече. Мене ме бендиса. Би рекла дека има хемија. Не сакам да брзам со заклучоци но, сепак првиот впечаток е најважен нели? :) Како и да е, се олабавив да ви кажам. Дополнителните докумети ги однесовме директно во Фондот, 2д од матичната и 4д од него. Матката супер рече. После колку време да очекувам ваучер (по доставувањето на дополнителната документација)?
    Инаку, ми ја прегледа цела медицинка документација што ја имам, задоволен е од ситуацијата. Му кажав и за тоа дека првите две инсеминации резултираа со бихемиски бремености. Тоа било добар знак. Значи воопшто да не размислуваме на неуспех вели... Ќе видиме како ќе биде, мене ми е важно што јас внатрешно се ослободив некако по средбата со него. Сепак, крајот го краси делото, па останува да видиме :*

Последна измена: 26 ноември 2018
    На emkaemka, 0ли, Bubce38 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.713
    Недела-две. Со успех!

На KuklickaMoja, Недопирлива5, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.218
    Е2- 694,6 на 9 ти ден од стимулации. 2 фоликули по 14-15 мм и други помали од 12мм.ендометриум 8мм.
    Плус 6 фостимони ми даде за навечер и плус 3 цетротиде за наутро.до среда.па пак хормони и ехо.јас сум задоволна и позитивна.тој не е баш.очекуваше изгледа мн фоликули кај мене

На emkaemka, 0ли, dunika и 6 други им се допаѓа ова.