Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 vote(s)
    11.3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

109 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

91 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

120 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

336 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

300 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.5%
  1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Мене не ми рекоа ништо дека треба на 3ти ден.

2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Јас имамв огрмен страв, пулсот 130 ми беше во сала, се тресев, не можев да се смирам....
    Ама едно убаво заспивање што имав.... ауууу не можам да ти опишам... тоа потонувањето во сон е толку прекрасно... што за следните пункции воопшто не ми беше страв
    Со лесно :)

Ете различно кажуваат различни доктори...

Last edited by a moderator: Nov 27, 2018
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Само јас не се сеќавам кога заспивам?
    Озбилно јас на последнопример што се сеќавам е отворени очи и си блеам.
    Следи дупка во меморија па се будам :)
    Може одма заспивам затварам очи и толку е :)

Peperugamala likes this.
  4. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Е не знаев дека не треба од трансфузиолог, јас таков извештај имам... немам од гинеколог (државен)
    јас утре или задутре ќе поднесувам документи за поврат, па можам и да прашам

Queen8 and ocicka2014 like this.
  5. eta

eta Популарен член

И јас испитував пред да добијам. Докторот ме прати во Хемолаб и ми рече дека може било кој ден.
    Но кога истраживав на интернет пишува дека најточни вредности има на трет ден од циклус. Потоа вредностите му опагјат.

ocicka2014 likes this.
  6. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Јас за анестезија немам гајле подобро ми е тоа отколку нешто да ме боли и им викам сакам да си поспијам малку ќе ми речат сонувај нешто убаво јас ќе си се насмејам, почнува се да ми се врти и ме снемува :) ...од цела процедура имам страв само од мускулните инекции уплав фаќам секогаш од нив у покрај толку мн примени во животот никако не се навикнав :)

Alishan30, Martka and Flower123123 like this.
  7. Queen8

Queen8 Популарен член

Листа од матичен се зема со потпис и печат дека се примени, порано се бараше и извештај од трансфузиолог или гинеколог од јавно здравство. Сега не знам како е, ако смениле нешто меѓувреме.

8. srekice

srekice Популарен член

Мене последно на трансфузиологија таа нејќеше да ми пише извештај демек они пишувале само кога трудницата имала венска тромбоза само а друго се пишувале на гинекологија специалисти "ако сум нашла врски" ми кажа:@ затоа си земав фраксипарин барем е дупло пефтин ако не сакаат да ми рефундираат.(facepalm)

Queen8 likes this.
  9. Queen8

Queen8 Популарен член

Досадна е процедурата за рефундација, наместо да ја намалат цената на Клексанот, се акаме за извештаи без веза, ко на некој да му е дојдено бизнис да прави со Клексан, а не од мака што го примаме, па треба да докажуваме дека стварно го примаме, ко кој знае што да е... Мислам дека треба доволно да им биде потврдата од матичен дека се примени.

10. srekice

srekice Популарен член

Па нормално.Незнам зашто како во србија не одат на рецеп одиш и ги земаш и си плаќаш партиципација.Сигурно нема да ги лажеме и од ќеиф да се боцкаме ама зашто да е едноставно кога може да е комплицирано.

Martka, Nane26, mac82 and 1 other person like this.
  11. Queen8

Queen8 Популарен член

Буквално така, секоја процедура кај нас е дегутантна.

12. Emma2

Emma2 Популарен член

Јас исто плашливка што да ти кажувам, ама кога отидов таму со девојките околу мене додека чекавме секоја да и дојде редот, они па сите без анестезија беа, муабетењето со нив ме опушти ептен, го немаше оној нагли премин во сала туку претходно лабаво лежакање па може и саат време ако не е и више..и така, после кога веќе отидов(јас последна бев) легнав па имаше некои зафрканции со сестрите дур дојде докторот, а кога он дојде знам само дека светло ми изгасија и толку ми требаше. Ама кога се разбудив бев како препородена, освежена па и зборлеста уста не затворив. Немој да се плашиш, нема воопшто потреба!! :hug:(highfive)

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

I mm e sega takov kako ke sum bila vo cetvrtok koga ke me poragaat so carski rez kako ke sum bila pod anestezija a mene ic ne mi e strav nema da mi e prva tuku 7 ili 8anestezija

Alishan30, NNA, bokiroki and 3 others like this.
  14. Peperugamala

Peperugamala Истакнат член

Со лесно нека е. Само со убавина и да ни го разубавиш денот :)

Meckicja, dunika, bokiroki and 4 others like this.
  15. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Е па не се буниме како што треба...затоа е така...
    Повеќето се боцкааме дома, а бараме потврди за боцкање од матичните, ова исправно е?
    Во аптека никој не ми побарал рецепт за леков слободно можам да си го купам, ова исправно е?
    Ако фондот има договор со приватна клиника за вршење на ИВФ, зошто како и другите лекови кои се коирстат при ИВФ, не ги признава и клексаните, а не ги признава ниту извештатите од приватните установи со кои има договор? Немаат логика многу нешта...
    Јас првите инекции ги примив во приватна болница која има договор со фондот за ИВФ, и добив извештај за тоа, ама не го признаваат тој извештај во ФЗО за поврат на средства за клексаните.
    На сите страни само сопки прават, еден куп нелогичности исто така еден куп...
    А ќе беше многу едноставно ако го стават лекот на позитивна листа, па нема да мора да се малтретираме со вакви работи.
    Мене искрено ми е крајно непријатно што мојот матичен ми издава лажна потврда дека таму ги примам инекциите, етоа го признаваат во фондот! Да се чуди човек само како ги смислиле овие работи....
    А лекарите на трансфузиологије се како ќе ги дувне ветерот! еднаш даваат потврда, еднаш да ги молиш... мислиш они ќе ги плаќаат клексаните...
    А не се свесни дека они од нас (тие што работат во приватен сектор, и на кои секој месец сакале или не ни се земаат околу 40% од плата) земаат плата.
    Е тоа е тука кај нас...
    Јас пишувам понекогаш маилови до фондот, и ми одговараат, ама никогаш не ми дале логичен одговр.
    Исто и за испитување на АМХ - пишува дека сите испитувањза добивање на ваучер може да се направат во државна установа, а АМХ никаде не се прави на државно...А сепак сите го правиме и си ќутиме...
    Еднаш им пишав и за 4Д ехо - кога не работеше апаратот на ГАК - каде да го направам на државно, и прашав дали ако го правам на приватно ќе ми рефундираат - ми рекоа - никаде нема државно апарат, и нема да ми рефундираат средства, таков бил законот.
    Ама јас сум една - што понекогаш се буни, не знам за вас ....се буните ли? пишувате ли маилови, писма, телефонски....
    Ако сите пишеме барем по еден маил за истиов проблем - можеби и ќе се смени нешто...
    Извинете за долгиов пост, ама се изнервирав заради неправдите и малтретирањето

Last edited: Nov 27, 2018
    kukla21, Alishan30, 0ли and 8 others like this.
  16. Emma2

Emma2 Популарен член

Оф бре душичке, ајде готово дојде до финишот ти, уште црешката на шлагот сега во четврток и после уживанција! Те чекаме во четврток за честитања :party::hug::sun::dance:

Meckicja, Alishan30, bokiroki and 3 others like this.
  17. Nane26

Nane26 Истакнат член

Те разбирам потполно на гневот. И во право си тотално. Јас минатиот месец,после неуспешен трансфер,отидов до фондот да поднесам за рефундација за клексането, а ИВФ правев во приватна клиника, со извештајот од приватната клиника,до потврдата од матичната и со сметките и сметкопотврдите и ми рекоа на шалтер а девојче без извештај од трансфузиолог од државна,нема рефундација,џабе ќе поднесуваш,не го признаваме извештајот од приватна клиника,и покрај тоа што беше со ваучер. Направив обид да добијам потврда од трансфузија,но неуспешно,и се откажав. Овој пат си се опремив со ср на време. Една членка погоре,баш на моето прашање,напиша дека повеќе не барале извештај од трансфузија,дај боже да е така,затоа што стварно малтретираат.

Ѕвездички and Queen8 like this.
  18. Queen8

Queen8 Популарен член

Баш прашај кога ќе одиш, па сподели да знаеме што се случува.

19. Nane26

Nane26 Истакнат член

20. Hopeful girl

Hopeful girl Истакнат член

Здраво девојки

Дали некоја од вас има правено хистероскопија на клиника?

Препорачано ми е да правам, но ни самата не знам каде. На приватно е огин скапо, во Чаир немаат готови сали , ми останува само клиника.

Вашите искуства од клиника, дали чекавте многу и кај кој лекар. Не знам дали упатот треба да гласи на одреден лекар .

Поздрав до сите :)