Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

250 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

193 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

105 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

302 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

268 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

46 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    колку што се сеќавам,бидејќи одамна завршив со фзом, не бараат 4 иуи, во случај на тежок машки фактор, со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија или така нешто.
    попрецизно е објаснето во нивните правилници на веб страната.

2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Мислам дека тератозооспермија или астенозооспермија треба да бидат.стварно лоши спермограми.а со олигоспермија или астенозооспермија даваат прво да се лекува маж неколку месеци па потоа да видат дали се подобрил спермограм.
    Цистите исто не се за веднаш инвитро. Јас сум со цисти па сите инсеминации морав да ги поминам. Не бев ослободена од инсеминации

На Martka и Milobebence им се допаѓа ова.
  3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    да, цистите не играат улога во овој стадиум, за ваучер.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    fala ti mnogu, a igraat li uloga godinite so ogled na toa deka imam29?

5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    не.
    за твоја сигурност, имаш телефони од комисијата за ивф во фзом, од докторите, презентирај им го резултатот и може ќе те насочат дали да правите нови иуи.
    кој доктор те води?

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  6. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    mhm, blagodaram, a postoi li opcija 2 da napravm, 2 da platam samo kako da sum gi napravila ? ili toa se zavisi od ginekologot?

7. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Јас одев на акупунктура, 10 терапии, еднаш неделно, една трае 1 час и чини 1000 денари. Конкретно одев за да ми го качат АМХ хормонот. За жал кај мене немаше никакви резултати но слушнав дека кај други пациентки покажало резултати. По мое мислење за секој е индивидуално.

Точно е дека условот за добивање на ваучер дека бараат 4 инсеминации но јас направив само 2 и ми одобрија ваучер. Јас напишав молба до нив бидејќи во претходна консултација со докоторот, со толку низок АМХ нема логика да правам 4 инсеминации, ќе се потроши и тоа што е останоато од АМХ. Ако и кај тебе е таков или сличен случајот слободно пробај си со две.

На Talesia, kukla21, brm_brm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    fala ti, a kazi mi dali moze da napravam 2, a drugite 2 da gi platam samo, kako da sum gi napravila, ili neznaes za takvo nesto, ili se zavisi od vrskite kaj ginekologot

9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Можеш да платиш.
    Ако не ти е страв. Некогаш сами си се коцкаме со животот. За 5-6 месеци сите 4 се прават.не е тоа кој знае колку дел од животот дека си изгубила. Плус и млада си. Секако ќе ти речат да си пробаш со инсеминациите баш заради годините. Како што и мене ми рекоа.
    А да не запознаеш малку повеќе со твојот случај.ако не ти е проблем. Вака само даваме совети а ништо не знаеме конкретно

На Martka, dunika, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    да така е. битно е кај кој доктор е, кој ја води. самиот тој дава препорака дали да се иде на нови иуи или директ на ивф.
    цел историјат и машки и женски е у прашање.

11. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Imav cista, potoa se slremavme za insiminacija, bidejki po priroden lat dolgo vreme 3 4 god probuvamevme ne usleavme, i zatoa sega se resivme, prvata insiminacija ne e uspesna, sakam da probam uste edna, i iskreno ne mi se ceka, trrba so 4 insimnacii da pomine skoro uste edna godina, a na sprmogram spermata e mn slaba, sega treba da se lekuva toa, pak se gubi vreme, pa nedaj boze pak kaj mene nesto da se pojavi, iiii zatoa sakam takva opcija 2 da napravam i dve ako moze samo da platam demek sum gi napravila, ama. neznam dali ima nekoj takov slucaj

12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    И јас само со 2 инсеминации поминав, највеќе заради годините, (добро и слабо АМХ) ама ти си млада така да, незнам....

На Martka и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Мила јас се те разбирам. Исто 5 години пробуваме и ние. За разлика од други кои познавам ни малку не сме толку напатени.
    Слични сме со возраст па слично и размислуваме. Исто и јас не ги сакав инсеминациите бидејќи многу малку имаат успешност. Но секој гинеколог дава шанса со инсеминации. Ти даваат терапија за да видат како би реагирала. Не е за година. Инсеминациите преку 1 месец се прават. Во тоа време и маж ти ќе се лекува.ќе сменете здрав режим на исхрана. Ќе земате суплементи кои доктор ќе ви ги посочи.
    Не е само да се направи инвитро. Има многу работи кои треба да се испитаат. ХСГ, хистероскопија, хормони, брисеви, ДНА фрагментација, трансфузиолошки тестови, и уште некои други.затоа не е мал процес ова.

Некогаш сме стварно нестрпливи-те сваќам. Но мора да се подготви и телото за убавите работи кои доаѓаат.
    Со тоа што ќе платиш-јас не би ризикувала. Баш со инсеминации ќе се види како ти варираат хормоните. А вака преку ред незнае докторот како би реагирала на инвитро.

Ти посакувам добро да си размислиш и да не брзаш.

Можеш да прочиташ и во темата инсеминација-има доста убави искуства кои помагаат.

На Queen8, Martka, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  14. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    kje procitam, fala ti mnogu na ubaviot odgovor

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    одамна ме немаше, од некни се пробудив :).
    трансфузија, имунологија,....одамна испитано, со одредени мутации, и на мое инсистирање на гинекологот, метилирана фолнафол добив.
    сакам да се консултирам повторно со трансфузиолог. дајте ми препорака. читам дека сте задоволни од елена петков...така нешто.
    кои денови е на клиника, кој период и дали би ме примила со приоритетен?

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  16. korzoo

korzoo Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    530
    Точно после 40 дена конечно и за нас ваучер, така барем ни рекоа овој петок да одиме и да си го подигаме ваучерот, иако жена ми веќе 10 дема има задоцнет циклус, на 6 ден направивме тест и вагинално ехо кај матичен гинеколог ама и давата беа негативни, сега што ќе биде само Бог знае

17. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Здраво.. Го имам истиот проблем спермограмот не е добар,имам во петок закажан преглед во Ремедика кај Др. Златко Петановски пред два месеци направивме спермограм тој ми кажа дека со овој спермограмот неможи да се прави инсеминации така да кажа дирекно ке се оди инв. Е сега во петок одиме маж ми ке прави втор спермограм и да видеме дали ке има можност за инсеминации или дирекно инв. Да си се осигураме пошто фондот бара два спермограми доколку се заклучи дека нема можност за инсеминации сигурно се дава некоја потврда од Др. Така да ке ти пишам дали може дирекно на инв. без инсеминации.. Воедно и јас сум 29 год. на маж ми дијагнозата е Тератозооспермија и тоа 3 % така да полошо од ова здравје така да би ти дала совет да си пробаш со инсеминации ако имаш можност или со Теса распрашај се кај генеколог исто мене ми ја препорачаа таа можност...

Последна измена: 10 декември 2018
  18. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    Елена Петковик е :l:.
    Вторник има амбуланта, некогаш е од сабајле, некогаш од 12.
    Можеш да провериш на мој термин која смена е денот кога сакаш да одиш. Мене ме прими со приоритетен упат.
    Ке ги замолиш тие на шалтерот , и ке им објасниш што е проблемот, и не би требало да има проблем за да те прими.

На podravka, kukla21, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    фала ти многу.

да, во извештајот петановски ќе ти стави препорака за ивф. а штом е само 3% нормални сперм. не би требало да прават проблем за 4 иуи-нема логика да бараат.
    ако сакаш не е на одмет да прашаш во фзом, за да не си во исчекување дал ќе одобрат или не.
    со лесно.

Последна измена од модератор: 10 декември 2018
    На Alishan30 и eta им се допаѓа ова.
  20. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Фала ти.. во овие тешки моменти баш ми треба некој кој ке даде некој совет, ке се обратам во фзом баш да знам што би кажале да не се малтретирам со 4 иуи.

Последна измена од модератор: 11 декември 2018
    На Martka му/ѝ се допаѓа ова.