Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

249 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

193 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

105 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

302 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

267 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

46 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Значи тоа оди вака, Трансфузиона медицина испитува и открива а Имунологија лекува (иако за нас најчесто трансфузиона ни дава мислење и терапија) Мене матичната ми пиша за Трансфузиона медицина и ми напиша "медицинска опсервација" а јас на докторката на Трансфузиона и објаснив за што ми е и таа ми пиша што се треба да ми испитаат.

На mac82, brm_brm и princess5 им се допаѓа ова.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    34.602
    @Ана на мама ти благодарам ... и тоа да си испитам во меѓувреме додека биде инф...

На Ана на мама и Queen8 им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Синдромов има очигледни надворешни карактеристики, баш чудно како до сега не си приметила/не приметиле твоите, богами и докторите.
    Тука јајниците НЕ се развиени, има само еден Х хромозом, па чудно и како пак се правело инф + 3трансвери, баш чудно..
    Колку си висока?

Да си повториш ти испитувањата ако не!

На kukla21, Milobebence и Queen8 им се допаѓа ова.
  4. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Емка јас се мислев дали да се замешам, некако не знам дали ми е место, премногу е чувствителна темава, а баш пред извесен период многу читав за овој синдром, ама дека ти искоментира, сакам да те надополнам.

Како што @Melek 36 кажа, се работи за мозаичен турнеров с., а тој се открива само преку кариотип, кај мозаичен изостануваат видливи симптоми и често кај жената не изостанува менструација и дури може да е редовна, и баш прочитав дека и во клиниките на запад ги прават овие испитувања дури после неколку спонтани или биохемиски бремености. Така што не е докторот баш виновен, ни јас не сум правела такви испитувања, ниту мои другарки и познанички кои правеле ИВФ, само една познавам која испитувала бидејќи имаше 3 неуспешни ИВФ-а.

Не го бранам докторот, баш јас кај друг др. правев.

На Queen8 и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    И ние сме некој сличен случај како вашиот, кај мм е дијагностицирана олиготератозооспермија, со намален број и концентрација и на последниот спермограм 3,5% со нормална морфологија. Имаме направено 5-6 спермограми во последнава година и пол и за жал, секогаш добиваме горе-долу ист резултат. ММ пиеше и профертил и нема подобрување кај него.
    Досега имаме направено три инсеминации кои се без успех, на последната, докторката која ме прими ми препорача да си поднесеме за ваучер за ин витро, нема поента да се губи време и пари, и само непотребно да примам хормонална терапија.
    Можеби треба да се исконсултираш со друг доктор и да побараш второ мислење иако лично сметам дека со нашиве дијагнози не би требало да не одбијат за ин витро...

На dunika, Alishan30, Queen8 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Jas pravev kariotip ama fala bogu ureden bese ako ne e vo red se preporacuva preimplantaciska dijagnostika ili pgd znam po edna prijatelka sto I bese los kariotipot I preporacaa pgd

На Queen8 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Што и да решат понатаму за третирање докторите може само од помош да биде, а ние можеме да ја охрабриме да не се откажува, од срце и посакувам да успее :l:.

На Stara, dunika, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Да, пред да испитаме Кариотип, баш се консултирав со д-р, кој ми кажа дека во случај ако не излезе уреден, се оди на преимплантациска дијагностика, а потоа се одредува терапија.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Aleksandra9999 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Здраво.. Баш ни е тука некаде случајот, се надевам дека ке стигнеме до успехот за бебенце ... Не чека пат за паметење..Ке пробаме овие 2 месеци со овие апчиња кој му ги препиша Д-р Димитров ако нешто се подобриможе да пробаме една инсеминација но од случаиве гледам тешко, а потоа баш како што кажа еден ваучер и тоа е тоа.. Но ке кажам и дека господ е голем и верувам во чуда па можеби и нас ке ни се случи чудо... Среќно

На Thallia и mac82 им се допаѓа ова.
  10. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Немам ниту еден од симптомите за синдромот. Висока сум 163см, циклус редовен, изглед нормален. Меѓутоа кај мене е мозаик, не целосен синдром, 14 %е застапен, 86 % се нормални.
    Кај некои синдромот е видлив при раѓање со сите тие карактеристики, кај други се открива во период на пубертет кога не се добива циклус и кај трети како во мојот случај, кога ќе се соочиш со неплодност.
    Многу работи ми се нејасни, поготово околу инвитро. Извадија 17 јајце клетки, 15 ембриони се оплодија, имав 13 ембриони сите бластоцисти, наводно во ред. И уште имам замрзнати ембриони. Е сега докторот ми објасни дека наводно тие имаат недостаток на еден хромозом и затоа не се имплатираат. Доколку се деси бременост и плодот е машки 100% е шансата да го има синдромот и ќе треба да се абортира. Од друга страна може да биде фатална по мојот живот бременоста, од присуството на синдромот може да пукне аортата.
    Главата ми е хаос, ќе правам дополнителни испитувања, и ќе барам пак да се направи кариотип, зашто многу не им верувам на докторите.

На pile30, Stara, Milobebence и 2 други им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Голема подршка, уште поголема гушка имаш од мене :hug: :hug:
    Дај боже се да е лага, дај боже првите резултати да се погрешни, но што и да е ти посакувам многу среќа, посакувам еден ден да се оствариш како родител!

На јolene, kukla21, Talesia и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Ти благодарам мила на поддршката

На јolene, Luni и emkaemka им се допаѓа ова.
  13. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Site sme so tebe, da znaes! Cudni se patistata Gospodovi, ama VERUVAJ i imaj TRPENIE:l: niedna od nas nema da dozvoli preckata koja ni stoi na patot da ne odvrati od namerata kon koja sme trgnati:hug: za sekoja od nas postoi nacin da se ostvarime kako majki

На kukla21, dunika, Luni и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Јас ќе ти ја посакам целата среќа на овој свет (fingers)
    Мој совет, земи по интернет исчитај се' што можеш да најдеш околу таа проблематика, запишувај важни работи што ќе ги најдеш и посети ако треба и сто доктори кои ќе ти одговорат на твоите прашања и ќе ти дадат совет како да ја решиш ситуацијава. Јас нешто читнав и како најбезболно решение го наоѓам со донаторски јк можеби има и некој друг лек. Не се давај така лесно жени сме како камен сме јаки :punch:

На Stara, Thallia, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.534
    Те гушкам силно :hug:
    Не можев да не пишам, сочувствувам со тебе и ти посакувам се' најдобро, многу среќа! Да ги поминеш сите препреки силна и што побрзо да станеш мајка :f:

На јolene, Thallia, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.325
    Допаѓања:
    104.252
    Подршка и од мене те :hug:и ти ја испраќам сета среќа на овој свет да успееш да се оствариш во улогата на мајка.:hug::hug::hug:

На dunika, 0ли, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    @Melek 36 нема обесхрабрување, сепак се знае причината и за се има решение, какво такво.
    со лесно мила, те гушкам.

На dunika, bela.m, Milobebence и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Здраво. Пред се сакам да ти посакам среќа и успех да станеш мајка на било каков начин, ние овде на форум сме на некој сличен пат и се подржуваме. Се соочуваме со големи предизвици во животот. Мое мислење да си направиш уште едно испитување доколку излезе исто најдобра варијанта е со донаторски јк.битно е да не се откажиш на таков или поинаковначин ти ке бидеш мајка, има решение за се со голема волја и трпение сите ние кој не се откажуваме ке си станиме горди мајки.

На mac82, 0ли, Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Фала на советот сепак изненадена сум од Д-р Димитров незнам дали сакаше само да ни даде волја некоја или незнам.... Ке почекам маж ми е за да ги испие апчинјата што му ги препиша а јас таман ке закажам лапароскопија и потоа спермограм ако не е подобар ваучер и ивф нема откажување... Поздрав

На Thallia, Nane26 и brm_brm им се допаѓа ова.
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.173
    Допаѓања:
    13.564
    Lek ima li za topkite na racete od pustanje kleksani?